ZEN chyba niepotrzebnie stawiasz sprawę na ostrzu noża. To prawda że każdy może się mylić, może ja (i inni) mylę się w sprawie Hinnów itd ale spójrz też trzeźwo na swoje poglądy:
ZEN napisał(a):
Niestety większość polskich wierzącycgh nie czyta Biblii, dając się manewrować tym, którzy"wykladają" Boże Słowo,
Dlatego właśnie w zborach nic się nie dzieje i nikt nie głosi Ewangelii.krytykując przy okazji "tych panów".
Na pewno zauważyłeś że krytyka "tych panów" jak to określasz polega również na sprawdzaniu ich nauczania z Biblią. Wierzący z Ul.Prostej nie dlatego krytykują amerykańskich "męzów bożych" bo nie czytaja Biblii ale właśnie dlatego że to robią.
Cytuj:
A może już czas powiedzieć wiernym ,że nie zostali przez Boga powołani do siedzenia w ławkach,
że dary ,znaki i cuda nie przeminęły ,
Drugi błąd. Wielu z forumowiczów wierzy że Bóg dzisiaj uzdrawia i sami opowiadają o tych doświadczeniach. Pani Grażyna opowiada nawet że widziała odrastającą stopę [sic!] , Pan Adam kiedyś podzielił się z tym okropnym sceptykiem historią kolegi który wyzdrowiał po 5 minutowej modlitwie oraz o uzdrowieniu córeczki, Smok Wawelski opowiada o proroctwie jakie go spotkało gdy chciał z żona kupić dom co jest umieszczone w wątku Teoria i Praktyka.
Inni są skłonni uznac że dar języków nie przeminął.
Ja nie twierdzę że w to wierzę , i nie mam pojęcia czy oni zmyslaja ale faktem jest że wiara w moc Bożą nie przeszkadza w osądzeniu wielkich "przywódców duchowych".
Cytuj:
Komu więc zależy na tym by Kościół był bez Mocy Bożej?
A to akurat jest prosta sprawa. Chyba Złemu , nic tak nie bawi sceptyków jak chrześcijaństwo bez mocy.
Jest taka opowiastka jak Tomasz z Akwinu przechadzał się po pałacu watykańskim z papiezem i ten do niego mówi pokazując bogato ozdobione komnaty
-" Spójrz. Dziś już Kościół nie może powiedzieć że złota i srebra nie ma." [Nawiązanie do DzAp 3, 1-8]
Na co Tomasz odpowiedział -" Tak ,ale nie może też powiedzieć wstań i chodź ... "
Cytuj:
A jeśli się nie mówi o tym co mówi Słowo Boże ,skąd ma się wziąć wiara?
Gdy nie ma wiary, to chrześcijaństwo jest tylko religią, a nie Życiem, i to jest bezduszne.
Stary jakbym siebie słyszał.
Cytuj:
Dlatego ""Szukający Sceptyk napisał to co napisał.
Potrafimy tylko wyśmiewać innych. A jednak oni głoszą Ewangelię milionom ludzi ,gdyż nie są związani tradycją odbycia zgromadzenia w niedzielę ,bo gdzieś trzeba chodzić do kościółka.
pozdrawiam .Zen
Czy efekty tego ich głoszenia są bardziej pozytywne czy negatywne nie mi oceniać. Ale nawet jeśli ktoś robi coś dobrego nie znaczy że nie można wytykać mu błędów. Jurek Owsiak prowadzi jeden z największych projektów charytatywnych ale jednocześnie nie przeszkadzało mu to rozwiązać Przystanku Jezus na Woodstock'u (chociaż Hary Kriszna swoja scenę mają..) No ale jak ironizował Wojewódzki Jezus to duża konkurencja dla Jurka..