www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N lip 06, 2025 7:06 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 09, 2006 4:23 pm 

bosz napisał(a):
Temat dawania dziesięciny jest związany z utrzymaniem pastorów itd. Widzimy w tym naciąganie Pisma. Czy ten fragment, który rozważamy nie jest naciągany w drugą stronę? (...). Czy przeciwnicy dziesięciny dają tyle by zbór mógł z łatwością utrzymywać usługujących i jeszcze np.misje?

Problem nie polega na dziesięcinie jako takiej, lecz na obowiązku oddawania dziesięciny. Chodzi o to (przynajmniej mnie), że cel, jakim jest utrzymanie usługujących, nie powinien uświęcać błędnych rozwiązań systemowych w postaci zastraszania lub manipulowania wierzących przy pomocy niebiblijnego nauczania.

Czy nie lepiej uczciwie postawić sprawę, określić potrzeby i budżet, nauczając tak jak apostoł Paweł o dobrowolności dawania z jednej strony [II Kor. 9:6-15], a z drugiej - o wrażliwości na potrzeby usługujących i całego zboru [I Kor. 9:1-18]? Paweł tak nauczał, ale nigdy nie mówił o obowiązku oddawania dziesięciny.

Cytuj:
Jeszcze jedno pytanie: 2 Kor.9,6 (i odnośniki do Przypowieści) wskazują, że Paweł wierzył w zasadę zbierania w zależności od dawania. Dlaczego dzisiaj wielu w to nie wierzy?

Kontekst [II Kor. 9:6-15] mówi o rodzaju plonów i zbiorów, zarówno w skali osobistej [samowystarczalność finansowa - 9:8 interlinia] jak i kościelnej [chwała dla Boga, liczne dziękczynienia składane Bogu, szczera wspólnota]. O bogactwie jako wyniku "zasiewania" nie ma tutaj mowy.

Odpowiedź na szczegółowe pytania, które zadałeś, leży chyba w zakresie indywidualnego rozeznania w każdym zborze i jego finansowych możliwościach. Ramowe rozwiązania są w Piśmie, a szczegóły to kwestia bieżącego prowadzenia Ducha. Tak mi się wydaje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 09, 2006 5:38 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Problem nie polega na dziesięcinie jako takiej, lecz na obowiązku oddawania dziesięciny. Chodzi o to (przynajmniej mnie), że cel, jakim jest utrzymanie usługujących, nie powinien uświęcać błędnych rozwiązań systemowych w postaci zastraszania lub manipulowania wierzących przy pomocy niebiblijnego nauczania.

Zastraszanie i manipulacja nie jest w Duchu Bożym, ale wielu na jakiekolwiek wzmianki o ofiarności reaguje alergicznie.
A gdzie miłość do Boga i Jego kościoła? Czy to jest walka z przegięciami w nauczaniu o dziesięcinie, a przy tym obfite dawanie, czy raczej obrona skąpstwa i braku troski o kościół?
Nie chcę omijać takich wersetów jak ten z 1 Tym.5,17 bo są za ciężkie.

Cytuj:
Jeszcze jedno pytanie: 2 Kor.9,6 (i odnośniki do Przypowieści) wskazują, że Paweł wierzył w zasadę zbierania w zależności od dawania. Dlaczego dzisiaj wielu w to nie wierzy?
Kontekst [II Kor. 9:6-15] mówi o rodzaju plonów i zbiorów, zarówno w skali osobistej [samowystarczalność finansowa - 9:8 interlinia] jak i kościelnej [chwała dla Boga, liczne dziękczynienia składane Bogu, szczera wspólnota]. O bogactwie jako wyniku "zasiewania" nie ma tutaj mowy.

Jednak myślę, że kto sieje skąpo, skąpo też żąć będzie!

Jeśli idzie o interlinie, to fajny jest przekład w.7 ; "wesołego bowiem dawcę miłuje Bóg" :lol:

dla równowagi: 2 Kor. 12:14-15 Oto po raz trzeci przygotowuję się do podróży do was i nie będę wam ciężarem; nie szukam bowiem tego, co wasze, ale was samych; bo nie dzieci powinny gromadzić majątek dla rodziców, ale rodzice dla dzieci. Ja zaś jak najchętniej sam na koszta łożyć będę i samego siebie wydam za dusze wasze. Czy tak ma być, że im więcej ja was miłuję, tym mniej przez was mam być miłowany?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 09, 2006 7:37 pm 

bosz napisał(a):
Zastraszanie i manipulacja nie jest w Duchu Bożym, ale wielu na jakiekolwiek wzmianki o ofiarności reaguje alergicznie.
A gdzie miłość do Boga i Jego kościoła? Czy to jest walka z przegięciami w nauczaniu o dziesięcinie, a przy tym obfite dawanie, czy raczej obrona skąpstwa i braku troski o kościół? Nie chcę omijać takich wersetów jak ten z 1 Tym. 5,17 bo są za ciężkie.

Walczmy z przegięciami w nauczaniu o dziesięcinie, a jednocześnie bądźmy wrażliwi na potrzeby usługujących, domowników wiary i ubogich, łożąc hojnie na wszelką dobrą sprawę. Występowanie przeciwko przegięciom nie powinno i wcale nie musi prowadzić do alergii na wzmianki o ofiarności, a także nie powinno i nie musi być obroną skąpstwa. Może właśnie dlatego Robson założył wątek o wsparciu UP? :)

"Jeśli zaś ktoś posiada dobra tego świata, a widzi brata w potrzebie i zamyka przed nim serce swoje, jakże w nim może mieszkać miłość Boża?" [I Jana 3:17]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 09, 2006 9:21 pm 

bosz napisał(a):
A gdzie miłość do Boga i Jego kościoła? Czy to jest walka z przegięciami w nauczaniu o dziesięcinie, a przy tym obfite dawanie, czy raczej obrona skąpstwa i braku troski o kościół?

bosz, ja daję 10% na swój zbór, ale przeciwstawiam się szerzeniu legend o obowiązku płacenia dziesieciny!
Nie można wczytywac w Biblię tego czego tam nie ma i pod tym pretekstem zbierać od ludzi pieniądze..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 09, 2006 9:35 pm 

Robson napisał(a):

bosz, ja daję 10% na swój zbór, ale przeciwstawiam się szerzeniu legend o obowiązku płacenia dziesieciny!
Nie można wczytywac w Biblię tego czego tam nie ma i pod tym pretekstem zbierać od ludzi pieniądze..

Więc masz prawo się wypowiadać na ten temat. :P

Zawsze jestem za tym aby wiernie nauczać Jego Słowo i wiem jak wiele jest nadużyć, ale przy okazji krytyki chcę zachęcić do ofiarności aby ducha nie gasić, bo również wielkim problemem jest letniość i skąpstwo.

Ps. ja też daję.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 09, 2006 10:24 pm 

Niedawno spotkałem pastora,który mógłby zasypać to forum dziesiątkami świadectw o Bożym błogosławieństwie jakiego doświadcza on i jego ludzie w związku z dziesięciną.A jednocześnie chwalił się ,że właśnie są na etapie wykluczania ze zboru dwóch rodzin za nie oddawanie dziesięciny.
Gdzie tu sens i logika???
Właśnie do takich sytuacji prowadzi obstawanie przy prawie.Bo głoszenie dziesięciny jest głoszeniem prawa.
Prawo zachowamy-ludzi skrzywdzimy.Co wybrać?On wybrał prawo. :cry:
Jeśli ktokolwiek głosi dziesięcinę jako prawo,to poniesie konsekwencje wg prawa.
Owszem,ci cwańsi nie nazywają dziesięciny obowiązkiem(prawem) tylko przywilejem.To już szczyt hipokryzji i cwaniactwa.Ot,zmienia się nazewnictwo a efekt i metody te same.Ale sumienie spokojniejsze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 09, 2006 10:32 pm 

Adam, prawo można zrobić ze wszystkiego, nawet z chustki na głowie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 7:11 am 
Dziesięcina jest po prostu podatkiem na utrzymanie koscioła - na szczęście jeszcze dobrowolnym (choć czytałem że w Niemczech jest to podatek ściągany przez Państwo :? )

Oczywiście sa i tacy cwaniacy którzy podatki uwazają za świadczenia dobrowolne. Obrona dowolności dziesięciny to przy tamtym pryszcz :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 8:42 am 

Witaj Adamie,
przykład o tym pastorze jest przerażający, chociaż chciałbym wiedzieć czy tylko się chwalił...

Jadnak druga część Twojej wypowiedzi ..
Cytuj:
Owszem,ci cwańsi nie nazywają dziesięciny obowiązkiem(prawem) tylko przywilejem.To już szczyt hipokryzji i cwaniactwa.Ot,zmienia się nazewnictwo a efekt i metody te same.Ale sumienie spokojniejsze.

jest obraźliwa dla mnie, Robsona i innych którzy traktują to jako przywilej i wzór. Zaraz wyzywać nas od cwaniaków chyba nie jest w duchu łagodności?
Dla mnie osobiście to jest pewne minimum (daję i więcej gdy trzeba).
Możesz wybrać sobie bardziej biblijny wzór z NT i sprzedać swój dom i złożyć u stóp usługujących! Jakoś nie słyszę o tego rodzaju ofiarności w naszy kraju. Jak będziesz chciał się wymigać to zawsze znajdziesz argument, np. dzisiaj nie ma apostołów.

Moim zdaniem wynaturzenia w tej sprawie nie powinny osłabiać chęci dawania, a ile? ' np. 1 Kor. 16:2 Pierwszego dnia w tygodniu niech każdy z was odkłada u siebie i przechowuje to, co może zaoszczędzić, żeby składki wnoszono nie dopiero wtedy, kiedy ja przyjdę.
albo..
2 Kor. 9:7 Każdy, tak jak sobie postanowił w sercu, nie z żalem albo z przymusu; gdyż ochotnego dawcę Bóg miłuje.
Jeśli ktoś sobie postanowił dawać 10% dlaczego z niego szydzisz?

Pozdrawiam serdecznie w imieniu Pana Jezusa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 9:36 am 

W dyskusjach o dziesięcinie często brakuje mi jednego, jasnego stwierdzenia.
A mianowicie chodzi mi o jasne postawienie sprawy, że dziesięcina i jej płacenie NIE JEST obowiązkiem dzieci Bożych i NIE MA takiego nakazu w Słowie Bożym!

JEST zdecydowana zachęta do ofiarności i jeśli ktoś jest skąpy na dzieło Boże to nie chodzi wg Ducha, ale NIE MA nakazu płacenia dziesięciny.
I każdy pastor i kaznodzieja, który nazywa złodziejami tych, którzy dziesięciny nie płacą wychodzi poza ramy Słowa i manipuluje powierzoną mu trzodą!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 9:51 am 

Zgadzam się z Tobą całkowicie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 4:41 pm 

bosz,chyba się niezbyt jasno wyraziłem.Chodziło mi o takich cwaniaczków,którzy zmieniają jedynie nazwę z obowiązku na przywilej a reszta,czyli presja,wymuszanie,wprowadzaie owieczek w poczucie winy itp.metody pozostają te same.
A poza tym nie zgodzę się,że dziesięcina,nawet ta najlepiej rozumiana może być nazywana przywilejem,bo w Biblii nie znajduję takiej sugesti.Jest to popostu najnormalniejszy w świecie wybór i dorabianie do niego jakiejś szczytno-dętej frazeologii nie czyni zeń niczego bardziej innego ponad to,że pozostaje wyborem.
Na tej samej zasadzie przywilejem można nazwać np.celibat.[/b]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 5:22 pm 

Adam napisał(a):
bosz,chyba się niezbyt jasno wyraziłem.Chodziło mi o takich cwaniaczków,którzy zmieniają jedynie nazwę z obowiązku na przywilej a reszta,czyli presja,wymuszanie,wprowadzaie owieczek w poczucie winy itp.metody pozostają te same.

Dzięki za sprostowanie

Cytuj:
A poza tym nie zgodzę się,że dziesięcina,nawet ta najlepiej rozumiana może być nazywana przywilejem,bo w Biblii nie znajduję takiej sugesti.Jest to popostu najnormalniejszy w świecie wybór i dorabianie do niego jakiejś szczytno-dętej frazeologii nie czyni zeń niczego bardziej innego ponad to,że pozostaje wyborem.

racja wybór, ale biblijny :D

Cytuj:
Na tej samej zasadzie przywilejem można nazwać np.celibat.

o dzisięcinie jest mnóstwo wersetów w Biblii a o celibacie... :?: :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 6:45 am 
bosz napisał(a):
o dzisięcinie jest mnóstwo wersetów w Biblii a o celibacie... :?: :?

A co moze nie ma wcale? 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 11, 2006 9:06 am 

Może o celibacie nie ma,ale jest o bezżeństwie i rzezańcach tudzież tzrebieńcach.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1