www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr maja 14, 2025 10:33 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 17, 2006 1:15 am 

arielxv napisał(a):
Smok:

Cytuj:
Przeczytaj sobie werset 5 Psalmu 110 i zobacz, kto siedzi po prawicy JHWH i przyjdzie sądzić ziemię. Przeczytaj w oryginale, żebyś odróżnił Adoni od Adonai.

Przepraszam, nie do końca śledziłem Waszą dyskusję dotyczącą tego Psalmu, jednak chciałem się zapytać czy Hepta twierdził, że adon nigdy nie odnosi się do Boga, czy też, że adonaj zawsze się odnosi do Boga? Bo jeśli to pierwsze, to tekst podany przez Ciebie nijak nie podważa tego co on twierdził. W literaturze unitariańskiej spotkałem się z argumentem następującym: adon nigdy nie odnosi się do Boga, adonaj zazwyczaj do Boga lecz czasami do innych istot. Tekst, który zacytowałeś w żaden sposób nie zbija tego twierdzenia! W dalszym ciągu pozostaje prawdziwe to, że adon nigdy nie odnosi się do JHWH.

"Rzekł JHWH Adoni memu: Siądź po prawicy mojej, Aż położę nieprzyjaciół twoich jako podnóżek pod nogi twoje! (...) [Ps. 110:1]

"ADONAI po prawicy twojej zetrze królów w dzień swego gniewu. Będzie sądził narody, pobije wielu, Roztrzaska głowy jak ziemia szeroka" [Ps. 110:5]

Adonai zasiada po prawicy JHWH. Adonai będzie sądził narody. Sprawdź, z łaski swojej, do jakich istot odnosi się wyraz ADONAI w Starym Testamencie. Poczytaj wersety w ich kontekstach. :)

Oto adres leksykonu, żeby było łatwiej szukać:

http://www.studylight.org/lex/heb/view.cgi?number=0136

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 17, 2006 7:55 am 

Smoku,

Coraz częściej odnoszę wrażenie, że masz pewien problem ze zrozumieniem tekstu pisanego. Argument Hepty nie był zbudowany na słowie "adonaj" lecz na słowie "adoni". On o gruszkach, a Ty o wierzbie. On o słowie "adoni", że nigdy nie odnosi się do Boga, a Ty o "adonaj", że odnosi się do Boga. Tak nie można.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 17, 2006 10:12 am 

lis napisał(a):
hepta napisał(a):
"Ale ja nie jestem pastorem, który się tak łatwo poddaje"
Pojadę na nową konferencję, kupię nowe książki, posłucham kaset...
:)

Słusznie prawisz, nauka jeszcze nikomu nie zaszkodziła.

Pudło przyjacielu. I kto to mów, detektywie? 8)

A przy okazji chciałbym zobaczyć plon naszego detektywa, niech ukaże nam co wyśledził. Pokaż nam ADONI w akcji. Podaj wersety, gdzie [adoni] z PS 110:1 odnosi się do Boga!

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 17, 2006 10:29 am 
poszukiwacz prawdy napisał(a):
hubertok napisał(a):
:
Ja nikomu nie odmawiam zbawienia gdyz tym różnię się od protestantów, ze uwazam iż nawet ateista czy muzułmanin może być zbawiony... Tak więc i unitarysta moze być zbawiony (nie bedąc oczywiście chrześcijaninem )

Jakim cudem. :shock:
Co z ciebie za katolik skoro heretyków i pogan wsadzasz do królestwa. Na stos ich :lol: :lol: :lol: .Jakie widzisz zbawienie dla heretyków i odstępców ,chyba ,że na grillu w barze "Piekiełko". :twisted:

Odpowiadając pozwolę sobie TYLKO zacytować konstytucję soborową (Vaticanum II) LUMEN GENTIUM:

KK 16. Ci wreszcie, którzy jeszcze nie przyjęli Ewangelii, w rozmaity sposób przyporządkowani są do Ludu Bożego. Przede wszystkim więc naród, który pierwszy otrzymał przymierze i obietnice i z którego narodził się Chrystus wedle ciała (por. Rz 9,4-5), lud dzięki wybraniu szczególnie umiłowany ze względu na przodków, albowiem Bóg nie żałuje darów i wezwania (por. Rz 11,28-29). Ale plan zbawienia obejmuje także i tych, którzy uznają Stworzyciela, wśród nich zaś w pierwszym rzędzie muzułmanów, oni bowiem wyznając, iż zachowują wiarę Abrahama, czczą wraz z nami Boga jedynego i miłosiernego, który sądzić będzie ludzi w dzień ostateczny. Także od innych, którzy szukają nieznanego Boga po omacku i wśród cielesnych wyobrażeń, Bóg sam również nie jest daleko, skoro wszystkim daje życie, tchnienie i wszystko (por. Dz 17,25- 28), a Zbawiciel chciał, aby wszyscy ludzie byli zbawieni (por. 1 Tm 2,4). Ci bowiem, którzy bez własnej winy nie znając Ewangelii Chrystusowej i Kościoła Chrystusowego, szczerym sercem jednak szukają Boga i wolę Jego przez nakaz sumienia poznaną starają się pod wpływem łaski pełnić czynem, mogą osiągnąć wieczne zbawienie. Nie odmawia też Opatrzność Boża koniecznej do zbawienia pomocy takim, którzy bez własnej winy w ogóle nie doszli jeszcze do wyraźnego poznania Boga, a usiłują nie bez łaski Bożej, wieść uczciwe życie. Cokolwiek bowiem znajduje się w nich z dobra i prawdy, Kościół traktuje jako przygotowanie do Ewangelii i jako dane im przez Tego, który każdego człowieka oświeca, aby ostatecznie posiadł życie. Nieraz jednak ludzie, zwiedzeni przez Złego, znikczemnieli w myślach swoich i prawdę Bożą zamienili w kłamstwo, służąc raczej stworzeniu niż Stworzycielowi (por. Rz 1,21 i 25), albo też żyjąc i umierając na tym świecie bez Boga, narażeni są na rozpacz ostateczną. Toteż, aby przyczynić się do chwały Bożej i do zbawienia tych wszystkich, Kościół mając w pamięci słowa Pana, który powiedział: "Głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu" (Mk 16,16), pilnie troszczy się o wspieranie misji.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 17, 2006 10:54 am 

arielxv napisał(a):
Smoku,

Coraz częściej odnoszę wrażenie, że masz pewien problem ze zrozumieniem tekstu pisanego. Argument Hepty nie był zbudowany na słowie "adonaj" lecz na słowie "adoni". On o gruszkach, a Ty o wierzbie. On o słowie "adoni", że nigdy nie odnosi się do Boga, a Ty o "adonaj", że odnosi się do Boga. Tak nie można.

Arielu, odnoszę wrażenie, że unikasz odpowiedzi na bardzo proste pytanie, które postawiłem w poprzednim poście. Przecież Adoni z Ps. 110:1 to jest Adonai z Ps. 110:5. Ten sam, który zasiada po prawicy JHWH.

Adonai zasiada po prawicy JHWH [w. 5], jest Panem [Adoni] Dawida [w. 1], kapłanem na wzór Melchizedeka [w. 4] i w dniu swego gniewu [w. 5] przyjdzie sądzić narody [w. 6]. Przyjdzie w ciele [w. 7], a z Nim przyjdzie Jego lud w świętej ozdobie [w. 3]. Pobije wrogów [w. 6] i będzie panował nad nieprzyjaciólmi [w. 2], a Jego miejscem pobytu będzie Syjon [w. 2].

Kto jest nazywany w Starym Testamencie "Adonai"?

Wszystkie wersety z użyciem Adonai są podane tutaj. Wystarczy je poczytać w ich kontekstach:

http://www.studylight.org/lex/heb/view.cgi?number=0136

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 17, 2006 11:17 am 

Smoku,

Jeszcze raz. Po pierwsze, nie zadaleś mi pytania (przynajmniej w poście, o którym dyskutujemy), więc nie rozumiem zarzutu, iż nie chce na to pytanie odpowiadać. Po drugie:

Hepta argumentuje: "adoni" nie stosuje się nigdy do Boga JHWH.

Twoja odpowiedź: "adonaj" stosuje się wylącznie do JHWH.

Jest dla mnie kompletną tajemnicą, w jaki sposób można pomieszać te dwie odrębne linie argumentacji. Mnie nie interesuje w tej chwili czy Adonaj odnosi się w ST wylącznie do JHWH czy też nie (z linka, który podaleś, wynika, że nie), mnie interesuje to, czy termin "adoni" odnosi się bezpośrednio w ST do Boga Jahwe. I wygląda na to, że się nie odnosi.

I zaznaczam, dla mnie ten rodzaj argumentacji jest nowy, slyszalem o nim, ale nigdy go nie używalem. Nie popieram wiec na razie ani jednej ani drugiej opcji. "Nie przeszkadza" mi zarówno nazwanie Boga "adoni", ani Jezusa "adonaj".

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 17, 2006 11:49 am 

arielxv napisał(a):
Smoku,

Jeszcze raz. Po pierwsze, nie zadaleś mi pytania (przynajmniej w poście, o którym dyskutujemy), więc nie rozumiem zarzutu, iż nie chce na to pytanie odpowiadać. Po drugie:

Hepta argumentuje: "adoni" nie stosuje się nigdy do Boga JHWH.

Twoja odpowiedź: "adonaj" stosuje się wylącznie do JHWH.

Jest dla mnie kompletną tajemnicą, w jaki sposób można pomieszać te dwie odrębne linie argumentacji. Mnie nie interesuje w tej chwili czy Adonaj odnosi się w ST wylącznie do JHWH czy też nie (z linka, który podaleś, wynika, że nie), mnie interesuje to, czy termin "adoni" odnosi się bezpośrednio w ST do Boga Jahwe. I wygląda na to, że się nie odnosi.

I zaznaczam, dla mnie ten rodzaj argumentacji jest nowy, slyszalem o nim, ale nigdy go nie używalem. Nie popieram wiec na razie ani jednej ani drugiej opcji. "Nie przeszkadza" mi zarówno nazwanie Boga "adoni", ani Jezusa "adonaj".

Przyznam, że nie rozumiem Twojego ostatniego postu. W psalmie 110 określenia Adoni i Adonai odnoszą się to jednej i tej samej Osoby, zasiadającej po prawicy JHWH. Adonai jest również Panem Dawida w znaczeniu "Adoni". To nie jest żaden problem.

Czy mógłbyś wskazać, w ilu i w których wersetach podanych w linku określenie "Adonai" nie odnosi się do JHWH?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 17, 2006 2:48 pm 

Cytuj:
poszukiwacz prawdy napisał:

Cytuj:
hubertok napisał:
:
Ja nikomu nie odmawiam zbawienia gdyz tym różnię się od protestantów, ze uwazam iż nawet ateista czy muzułmanin może być zbawiony... Tak więc i unitarysta moze być zbawiony (nie bedąc oczywiście chrześcijaninem )

Jakim cudem.
Co z ciebie za katolik skoro heretyków i pogan wsadzasz do królestwa. Na stos ich .Jakie widzisz zbawienie dla heretyków i odstępców ,chyba ,że na grillu w barze "Piekiełko".

lis:
Cytuj:
Odzieracie Syna Bożego z wrodzonej boskości! Jeśli byt absolutny zradza, to wedle swojej natury. "Rodzenie" jednorodzonego należy rozumieć w opozycji do "stwarzania". Syn jest zrodzony, a świat stworzony.
To o kim :?:

hubertok:
Cytuj:
Nieraz jednak ludzie, zwiedzeni przez Złego, znikczemnieli w myślach swoich i prawdę Bożą zamienili w kłamstwo, służąc raczej stworzeniu niż Stworzycielowi (por. Rz 1,21 i 25), albo też żyjąc i umierając na tym świecie bez Boga, narażeni są na rozpacz ostateczną.
To o kim :?:

Cytuj:
Nie odmawia też Opatrzność Boża koniecznej do zbawienia pomocy takim, którzy bez własnej winy w ogóle nie doszli jeszcze do wyraźnego poznania Boga, a usiłują nie bez łaski Bożej, wieść uczciwe życie.
To o heretykach :?: :shock:

Więc mam rację :) ,żadnej litości dla odstępców tylko rozpacz ostateczna.
Więc nie wiem co miał oznaczać twój cytat z konstytucji. :shock:
Chyba tylko na poparcie tego grilla. :lol:

Co ciekawe ,że w kwestii trójcy ostatnie słowo miał zatwardziały poganin:
niejaki Konstantyn (nie obeszło się bez jatki). Wredna jednostka (bandzior i morderca własnych dzieci) ,ale przy korycie akurat był i tak to się skończyło jak widać : rację ma nie ten kto ją ma ,a ten który rządzi i ma kasę. :twisted:

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3303

Cytuj:
Bo na razie walczymy o pierwszy szaniec - Jezus Bóg RÓWNY OJCU.
Potem mozemy pomówić o Duchu...

To przepraszam ,kto jest w defensywie : heretycy czy heretycy :?: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 17, 2006 3:50 pm 
widzę poszukiwaczu ,że rozmawiasz sam z sobą - tak trzymać.
Lubie patrzeć jak gadasz sam do siebie ale niestety na dłuższą metę nie jest to zbyt dobre dla zdrowia psychicznego.

Radzę więc wzmóc czujność :P

Papcie

Nie zamierzam już dyskutować w tym wątku. Dzisiaj skończyłem czytać św. Amrożego z Mediolanu "O wierze" . Cały traktat to polemika z arianami - szkoda czasu na dyskusję. Zarzuty powielają się od prawie 2000 lat i są ciągle te same. Sobory, Ojcowie odpoiadają na nie a Uni... ciagle tę samą mantrę.... Szkoda czasu...

Zacytowałem zaś ustęp o niewierzcych, żydach i muzułmanach. Ustęp wczesniejszy (niecytowany) jest o chrześcijanach lecz niekatolikach. Myslę jednak i podtrzymuję, że ccytat był bardziej własciwy bo juz pisałem, ze nie uważam uni... za chrześcijan gdyż w centrum chrześcijańskiej wiary stoi JEZUS BÓG... żaden mniejszy, pojawiający się w czasie czy jakikolwiek inny jak chcą go malować antytrynitarianie...

Nie używam już argumentów i nie zamierzam, smok jeszcze jak widze coś tam próbuje skrobnąć ale to chyba robota na próżno.
Cóż może wymyslić lepszego od soborowych argumentacji (Nicea, Chalcedon) gdzie gromadzili się najważniejsi przedstawiciele kościoła starozytnego i zgodnie zatwierdzili naukę o trójcy...

Papcie

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 17, 2006 4:05 pm 

Cytuj:
Cóż może wymyslić lepszego od soborowych argumentacji (Nicea, Chalcedon) gdzie gromadzili się najważniejsi przedstawiciele kościoła starozytnego i zgodnie zatwierdzili naukę o trójcy...

Jak ktoś ma na oku dużą kasę albo przystawiony nóż do gardła :twisted: ,to zawsze będzie zgoda. :lol: Innych się wytnie :twisted:
Cesio czuwał :arrow: partz wyżej.

Cytuj:
Lubie patrzeć jak gadasz sam do siebie ale niestety na dłuższą metę nie jest to zbyt dobre dla zdrowia psychicznego.

Super :P
Moje zdrowie w porzo :D
Czasem lepiej pogadać do siebie dla zdrowia ,niż roztkliwiać sie nad sobą. :wink:
Czuj duch :P

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 17, 2006 4:36 pm 

smok pisze:

Cytuj:
Możemy (i powinniśmy) szanować się nawzajem, rozmawiać, miłować bliźniego. Natomiast wszystkie piękne słowa o wspólnej modlitwie i "braterstwie w Chrystusie" (w którym Chrystusie?) wynikają albo z całkowitego niezrozumienia duchowej sytuacji, albo z jakichś zamysłów "przeciągania owieczek" (jak to określił Poszukiwacz). Mam nadzieję, że chodzi o to pierwsze.

Cytuj:
Zaprzeczenie ucieleśnienia pełni Boskości w Mesjaszu Jezusie jest jedną z najpoważniejszych herezji, jakie wymyślono.
Cytuj:
Mogę się modlić o unitarian, ale nie mogę się modlić razem z ludźmi, którzy nie wyznają, że Mesjasz - JHWH, który zbawia, przyszedł w ciele. Nie wyznajemy tego samego Jezusa i nie oszukujmy się, ani nie dajmy się oszukiwać. Możemy dyskutować i wymieniać poglądy. Ale taka ekumenia mnie nie interesuje.

Ups .. Jednak :idea:

Historia lubi się powtarzać :roll:
Mentalność ta sama od 2000 lat . 8)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 17, 2006 6:50 pm 

Hepta:
Cytuj:
Pudło przyjacielu. I kto to mów, detektywie?

A przy okazji chciałbym zobaczyć plon naszego detektywa, niech ukaże nam co wyśledził. Pokaż nam ADONI w akcji. Podaj wersety, gdzie [adoni] z PS 110:1 odnosi się do Boga!

Ariel już pisał, nie dotarło?
Tu masz rezultaty poszukiwań słowa: adon - tego z Ps 110:1 - w innych miejscach występowania:
http://www.blueletterbible.org/tmp_dir/ ... -1543.html

Masz informację o liczbie występowań:
"adown (Strong's 0113) occurs 335 times in 287 verses"

A wyświetlona strona jest jedną z podstron:
"Page 10, verses 226 - 250"
Na wyświetlonej podstronie znajdziesz swój przykład z Ps 110:1
oraz sztandarowy Ps 8:1 ze słowem adon odniesionym do JHWH

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 17, 2006 8:59 pm 

Jest jeden Bóg i jeden Syn Boży. Dwie różne istoty. Takie proste. Nie jedna w trzech czy trzy w jednej.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 18, 2006 10:09 am 

poszukiwacz prawdy napisał(a):

Chrześcijanie czerpią wiedzę z Racjonalisty.pl ale zabawne :P

Tytuł:
PostNapisane: So lut 18, 2006 10:55 am 

br.starszy napisał(a):
Jest jeden Bóg i jeden Syn Boży. Dwie różne istoty. Takie proste. Nie jedna w trzech czy trzy w jednej.

Dokładniej: jest jeden Bóg Ojciec, jeden Syn Boży, jeden Duch Święty, a jednak jest tylko Jeden Pan Bóg. Dlatego w imię tego Jednego Pana Boga chrześcijanie przyjmują chrzest wiary w wodzie. Imię Jedynego Pana Boga jest: Ojciec i Syn i Duch Święty.

Jeżeli wyznawany przez Ciebie Syn nie jest Bogiem i Duch nie jest Bogiem - nie wyznajesz Boga objawionego w Piśmie.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1