www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr maja 14, 2025 9:22 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 2:48 pm 

No i mamy jednego Boga Ojca i jednego Pana Jezusa Chrystusa Syna Bożego. Warto było dyskutować.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 2:50 pm 
br.starszy napisał(a):
No i mamy jednego Boga Ojca i jednego Pana Jezusa Chrystusa Syna Bożego. Warto było dyskutować.

Ciekawe podsumowanie dyskusji... szkoda tylko że NIEPRAWDZIWE :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 2:59 pm 

Hubertoku, jak możesz mówić że nie prawdziwe? Przecież to prawda. Innej koncepcji nie odnalazłe, poza szczególikami. Pozdrawiam Cię po chrześcijańsku

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 3:01 pm 
Wzajemnie, niemniej prosibym Cią abyś ponownie wczytał się w tekst Smoka (ostatni post).
8) :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 3:22 pm 

Wczytałem się i nie widze powodu by mówić inaczej. Przyjdzie czas że nie będziemy się różnić w szczególikach.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 3:26 pm 

Szczegoliki :!: :shock: Chyba dostales pomrocznosci jasnej... :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 3:41 pm 

Tu się zgadzam z Itur :). Stanowisko Smoka i Hubertoka jasne: nie ma mowy o żadnym braterstwie, przy czym Smok pojmuje to podobnie do ŚJ, tylko w drugą stronę: żadnej wspólnej modlitwy. Stanowisko Lisa mniej jednoznaczne i bardziej ostrożne. Tyle wywnioskowałem z ich wypowiedzi. A my swoje: miłujemy Was drodzy bracia :D, wcale nie oczekuąc tego samego z Waszej strony ;).

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 3:54 pm 

Smok:

Cytuj:
Przeczytaj sobie werset 5 Psalmu 110 i zobacz, kto siedzi po prawicy JHWH i przyjdzie sądzić ziemię. Przeczytaj w oryginale, żebyś odróżnił Adoni od Adonai.

Przepraszam, nie do końca śledziłem Waszą dyskusję dotyczącą tego Psalmu, jednak chciałem się zapytać czy Hepta twierdził, że adon nigdy nie odnosi się do Boga, czy też, że adonaj zawsze się odnosi do Boga? Bo jeśli to pierwsze, to tekst podany przez Ciebie nijak nie podważa tego co on twierdził. W literaturze unitariańskiej spotkałem się z argumentem następującym: adon nigdy nie odnosi się do Boga, adonaj zazwyczaj do Boga lecz czasami do innych istot. Tekst, który zacytowałeś w żaden sposób nie zbija tego twierdzenia! W dalszym ciągu pozostaje prawdziwe to, że adon nigdy nie odnosi się do JHWH.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 3:57 pm 

hepta napisał(a):
"Ale ja nie jestem pastorem, który się tak łatwo poddaje"
Pojadę na nową konferencję, kupię nowe książki, posłucham kaset...
:)

Słusznie prawisz, nauka jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
Gorzej z wizerunkiem gościa, który bombarduje dyskutantów gołosłownymi tekstami, typu:

Cytuj:
Adoni, w odróżnieniu od Adonaj zawsze odnosił się do króla, Pana, człowieka, lub anioła, nigdy do Boga najwyższego. Adoni jest artybutem Mesjasza.

Cytuj:
Adoni nigdy nie jest użyte w stosunku do JHWH. NIGDZIE w całej Biblii. Ono odnosi się zawsze do ludzi czasami do aniołów ale nigdy do Boga Wszechmogącego, Jedynego, Ojca.

Cytuj:
Otóż nigdzie w biblii Adoni nie odności się do Boga w ogóle. Masz mocne narzędzia, sprawdź jak nie wierzysz. Wypisz wszystkie przypadki kiedy to Adoni odności się do Bóstwa.

ze strony: http://www.studylight.org/isb/bible.cgi ... orm+Search

adoni [adown]
firm, strong, lord, master
lord, master
reference to men
superintendent of household,of affairs
master
king
reference to God
the Lord God
Lord of the whole earth
lords, kings
reference to men
proprietor of hill of Samaria
master
husband
prophet
governor
prince
king
reference to God
Lord of lords (probably = "thy husband, Yahweh")
my lord, my master
reference to men
master
husband
prophet
prince
king
father
Moses
priest
theophanic angel
captain
general recognition of superiority
reference to God
my Lord,my Lord and my God
Adonai (parallel with Yahweh)

adonai [adonay] ten po prawicy z psalmu 110:5
my lord, lord
of men
of God
Lord - title, spoken in place of Yahweh in Jewish display of reverence

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 4:14 pm 

Smoku,

Cytuj:
Wątek pt. "Objawienie Trójjedynego" założył Przyjaciel. W obydwóch wątkach pojawili się wszyscy dyskutanci, a wątki te wcale nie były wypadkową wypowiedzi Smoka. Takie są fakty i proszę ich nie wypaczać.

Jak zapewne zauważyłeś, ja nie pisałem o "założeniu wątku" lecz o rozpoczęciu dyskusji. To właśnie Ty zmieniłeś temat rozmowy o piekle, pytając Heptę o jego stosunek do Jezusa. W poście z 9 stycznia, po długiej wypowiedzi dotyczącej tematu "ożywienia w duchu" i pokrewnych, ni stąd ni zowąd zapytałeś:

Cytuj:
Czy Ty wierzysz, że Jezus jest Bogiem Wcielonym? Wystarczy mi krótka odpowiedź "tak" lub "nie".

A dalej już poszło.

Cytuj:
arielxv napisał:
O ile możemy debatować nad tym, czy Jezus utożsamiał się w jakiś sposób z Jahwe, o tyle nikt z Żydów nie zarzucał apostołom największej herezji - wiary w trzyosobowego Boga. Nikt nie piętnował ich, że nagle zrobili z Ducha Św. osobę, pomimo tego, że Żydzi za takowego Ducha nie uważali

http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... &start=285

smok:
Trynitaryzm został nazwany przez Ariela "największą herezją". Skoro Ariel twierdzi, że apostołowie nie wyznawali wiary w trzyosobowego Boga, a Żydzi im tego nie zarzucali, to znaczy że nie oni uważali ją za herezję (przecież podobno ani jedni, ani drudzy jej nie znali), tylko Ariel.

Zawsze niezmiernie lubiłem ludzi, którzy wiedzieli więcej ode mnie co chciałem napisać :D. Powtórzę to, co napisałem Lisowi, z pełnym kontekstem mojej wypowiedzi:

początek cytatu:
Ja pisałem o tym, że w oczach Żydów wiara apostołów w trzyosobowego Boga byłaby największą herezją, i gdyby apostołowie w to wierzyli, to wówczas spotkałoby się to ze zdecydowanymi zarzutami Żydów. W moich oczach to nie jest ani nie była największa herezja. Znam gorsze Smile. A oto pełen cytat, z którego pochodzi przytoczone przeze mnie zdanie:

"Nie Smoku. Te piętnaście stuleci to Abraham, Izaak, Jakub, Mojżesz, Izajasz, Jeremiasz, Ezechiel, Nehemiasz i wszyscy ci, którzy z ich dorobku korzystali. Dla nich Bóg był jeden, a nie Trójjedyny. Brak śladów takiej nauki w ST. Gdyby ona była nauczana przez Jezusa i pierwszych apostołów, wzbudziłaby niesłychaną ciekawość, opór i apologię tych, którzy w nią uwierzyli. O ile możemy debatować nad tym, czy Jezus utożsamiał się w jakiś sposób z Jahwe, o tyle nikt z Żydów nie zarzucał apostołom największej herezji - wiary w trzyosobowego Boga. Nikt nie piętnował ich, że nagle zrobili z Ducha Św. osobę, pomimo tego, że Żydzi za takowego Ducha nie uważali. Gdzie te ślady sporów o Trójcę, gdzie te ślady polemik? Brak takowych sporów, to jest gwóźdź do trumny dla trynitarnej koncepcji Boga."

Widać wyraźnie, o co mi chodziło.
koniec cytatu.

"... nikt z Żydów nie zarzucał apostołom największej herezji...". Cały kontekst potwierdza to co pisałem: chodziło mi mianowicie o to, że w oczach Żydów byłaby to największa herezja i jako taka musiałaby wzbudzić spory, kontrowersje, ataki i obronę. A śladów takowych w Piśmie brak.

Cytuj:
Więc jeśli Ci się coś niebacznie "wymknęło", to nie zwalaj tego teraz na Żydów, Arielu. Smile

Gdyby mi się wymknęło, to z przyjemnością bym Ciebie przeprosił :). Ale akurat się nie wymknęło, więc nie mam za co przepraszać. Jeśli jednak sądzisz, że się wymknęło, to choć się nie wymknęło, tym niemniej i tak mogę przeprosić :D .

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 6:14 pm 

hubertok:
Cytuj:
Ja też się nie moge nadziwić, że mozna negować Bóstwo Jezusa i nie uznawać Go za Boga ale cóż, każdy sobie czyta i trawi tekst po swojemu... a jesli dodatkowo ma poczucie "prowadzenia" to już nie ma szans, nie pogadasz...

Chyba nie o mnie mówisz ,bo byś sie wpakował. :D
Widzisz albo i nie ,bo pytałem wcześniej kto na tym forum nie uważa ,że Jezus nie jest Bogiem.
Jakoś cisza 8) A z tych kilometrowych postów nie wynika kto za a kto przeciw .
Ale jak się widzi to co chce to trudno. Trza trocha poczytać a potem gadać. :wink:

hubertok:
Cytuj:
nie sądzę abym kiedyś twierdził, ze jak moje jest na wierzchy to jestem bliżej Boga tym bardziej, że sądzę, że uważasz, że to Twoje jest na wierzchu (czycż nie pisałeś, ze z Synem nie dajemy sobie rady a jak przejdziemy do ducha to dopiero się będzie działo....)

Ja tu z nikim nie dyskutuję, więc o jakim wierzchu do mnie mówisz :?:
Uwazam tylko ,że jak się kogoś uważa za heretyka to wazelina nie jest wskazana. :twisted:

hubertok:
Cytuj:
Ja nikomu nie odmawiam zbawienia gdyz tym różnię się od protestantów, ze uwazam iż nawet ateista czy muzułmanin może być zbawiony... Tak więc i unitarysta moze być zbawiony (nie bedąc oczywiście chrześcijaninem )

Jakim cudem. :shock:
Co z ciebie za katolik skoro heretyków i pogan wsadzasz do królestwa. Na stos ich :lol: :lol: :lol: .Jakie widzisz zbawienie dla heretyków i odstępców ,chyba ,że na grillu w barze "Piekiełko". :twisted:
A może wierzysz w heretycką restytucję w czasie milenium. :wink:

Panowie czas na konkrety i podsumowanie. :!: :!:
Odpowiedzcie w końcu itur na pytanie:
Cytuj:
kogo tak naprawde moge nazwac bratem (siostra) w Chrystusie???

Jasno i wyraźnie ,bo póki co ,tylko nieliczni mieli odwagę .
A reszta co :?: Smoczki , lisy i inni odezwać się proszę :!: PUK PUK :D :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 6:22 pm 

Smok do Hepty:Cytat:
Cytuj:
Przeczytaj sobie werset 5 Psalmu 110 i zobacz, kto siedzi po prawicy JHWH i przyjdzie sądzić ziemię. Przeczytaj w oryginale, żebyś odróżnił Adoni od Adonai.

http://www.studylight.org/isb/bible.cgi ... orm+Search
Trafiony, zatopiony, bez pudła.
Tak, tak, Hepta, i co tam napisali jeszcze w broszurce?

Za ciosy poniżej pasa dyskwalifikacja :twisted:
Łatwo lać jak wiesz,że lany nie odda bo cywilizowany gość :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Cytuj:
Słusznie prawisz, nauka jeszcze nikomu nie zaszkodziła.

Więc wszystko jeszcze przed tobą :lol: :lol: :lol:

Cytuj:
Gorzej z wizerunkiem gościa, który bombarduje dyskutantów gołosłownymi tekstami, typu:

I po co ta samokrytyka :?: :?: :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 9:12 pm 

Itur mówiąc o szczególikach miałem na myśli to jak postrzegam Jezusa. Każdy tego samego Jezusa uznaje za swego zbawiciela. Więc jesli uznajemy tego Jezusa który przelał za nas swą krew to jesteśmy braćmi w Chrystusie. Przynajmniej ja tak uznaję.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 10:31 pm 

Właśnie sprawdziłem występowanie "adon" w ST. Nie da się obronić tezy, że "adon" nigdy się nie odnosi do Boga Jahwe. W ogromnej większości desygnatami tej nazwy są inne od Boga istoty, jednakże nie zawsze. Teksty z "adon", które znalazłem, i które stosują się do Jahwe to:

Ex 23:17; 34:23
Deu 10:17
Joz 3:11,13
Neh 8:10: 10:29
Ps 8:1, 9
Ps 97, 5
Ps 114:7
Ps 135:5

Po Psalmach nie szukałem, bo nie było już sensu. Argumentu z "adon" nie ma. Można podnosić argument ze zwrotu "adoni" (a więc: "mój pan"). Hepcie chyba chodziło właśnie o to, bo podobny argument podnosi Buzzard oraz Graeser (być może Hepto korzystałeś z ich książek?). Wówczas faktycznie wygląda na to, że taki zwrot nie odnosi się do Jahwe, ale zawsze do innych istot.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 11:09 pm 

Br. starszy, toz ja piszac o szczegolikach mialam wlasnie na mysli to jak postrzegamy Jezusa :wink: Bo to nie sa jednak "szczegoliki".

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1