www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr maja 14, 2025 6:56 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 12:52 pm 

hubertok pisze:
Cytuj:
Specjalnie dla Itur
Jak myslisz unitarianom blizej w zakresie nauki o Jezusie do Protestantów czy Świadków Jehowy?

Hubertok do itur :?: :?: :?:

Hubertok ,toś ty katol czy heretyk. :shock: :shock: :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 12:56 pm 
poszukiwacz prawdy napisał(a):
Na razie to wiekszość się łomocze argumentami jak młotkiem po głowach i zamiast wniosków jest tylko wstrząs mózgu .
:roll:

I o co :?:

Myślicie ,że jak czyjeś jest na wierzch to jesteście bliżej Boga :?:

Ten brat a ten to heretyk. Z tym to pod rączkę a temu kopa . :evil:

Nie ma co zbawienie właśnie w tym się zawiera . :? Gratulacje ,TO JEST PEŁNIA DUCHA :shock: :twisted:

Myslę, że roszeczkę Cię poniosło. Całą ta ostatnia część dyskusji wywołało pytanie Itur po prostu chciała wiedzieć czy bedąc w śród unitarian jest tym samym wśród chrześcijan...

I nie sądzę abym kiedyś twierdził, ze jak moje jest na wierzchy to jestem bliżej Boga tym bardziej, że sądzę, że uważasz, że to Twoje jest na wierzchu (czycż nie pisałeś, ze z Synem nie dajemy sobie rady a jak przejdziemy do ducha to dopiero się będzie działo....)

Ja nikomu nie odmawiam zbawienia gdyz tym różnię się od protestantów, ze uwazam iż nawet ateista czy muzułmanin może być zbawiony... Tak więc i unitarysta moze być zbawiony (nie bedąc oczywiście chrześcijaninem :P )

Zdrówko

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 12:58 pm 
hubertok pisze:
Cytuj:
Specjalnie dla Itur
Jak myslisz unitarianom blizej w zakresie nauki o Jezusie do Protestantów czy Świadków Jehowy?

Hubertok do itur :?: :?: :?:

Hubertok ,toś ty katol czy heretyk. :shock: :shock: :lol: :lol: :lol:

Ja jestem katol więc w ocenie wiekszości tu piszących heretyk i błądzący :lol:
Do Itur piszę jako wyznawca trójjedynego bo tych się ona pytała :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 1:01 pm 
hubertok:
Cytuj:
Nie mogli Znieść PRAWDY którą oczywiście posiadali Arianie Wiadomo Prawda w oczy kole a tak woleli tkwić w błedzie i zatwardzić serca

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :lol: :lol: :lol:

Punkt widzenia zależy od punktu ironii. Zważ, że tym postem odniosłem się TAKŻE do katolików (do wszystkich chrześcijan po prostu ówczesnych dni aby wykazać ich zatrważajacą ignorancję wobec "chrześcijan inaczej" czyli uni... - wobec tych jedynie dzierżących prawdę i prześladowanych jak za Chrystusa... Czyż nie powiedział, że prawdziwi uczniowie Jego bedą przesladowani.
Przesladowali ich katole i protestanci a więc to właśnie uni... są PRAWDZIWI a reszta to sciemniacze co Pisma nie umieją czytać...

Tak więc siedząc jako katolik PISAŁEM O SOBIE...
Myślę, że trafiłeś kulą w płot swoim komentarzem :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 1:02 pm 

hubertok:
Cytuj:
Ja jestem katol więc w ocenie wiekszości tu piszących heretyk i błądzący

Witaj w klubie heretyków :lol: :lol: :lol: :lol:

Choć ty być heretyk inaczej :D :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 1:05 pm 

Hubertoku
wcale się nie oburzam jest ok,
człowiek uczy się całe życie , sceptyk też człowiek :mrgreen: ,
ważne że wiemy już co i jak było.
Społeczeństwo które pamięta własną historię nie jest skazane na jej powtórzenie.

arielxv napisał(a):
Tam nie ma słowa "męka" lecz "kara". W grece to jest mniej więcej tak: "pójdą jedni w życie wieczne a inni w wieczną karę". Z naszej perspektywy wieczne zniszczenie jest karą wieczną, ponieważ jej skutki trwają wiecznie.

Można i tak.
Chociaż czytając o robaku który nie umiera mam inne skojarzenie niż jednorazowe.

Swoją drogą to ciekawa sprawa jak ciężko przychodzi tłumaczom używać oryginalnego słowa "kara" które trzeba sprawdzać w interlinii a używają innych jak kaźń, męka..

Poszukiwacz prawdy napisał(a):
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

Święta Prawda.

P.S. Absolutnie nie zgadzam się że fajnie jest być handlowcem albo urzędnikiem (brr..) najfajniej być informatykiem a dodatkowo studentem to już totalna rewelka.
No ale Panowie to już staruszkowie i niedługo z laseczką będą chodzić.
Ja też z "laseczką" ale w innym znaczeniu.

Ostatnio edytowano Cz lut 16, 2006 1:07 pm przez Szukający Sceptyk, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 1:06 pm 

Cytuj:
Tak więc siedząc jako katolik PISAŁEM O SOBIE...
Myślę, że trafiłeś kulą w płot swoim komentarzem

Bajerujesz :wink: .Przecie ty trynitarz. Gdzie tu miejsce na inność. W tej materii jesteś toś bracie prawowierny z prawowiernych :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 1:06 pm 
hubertok:
Cytuj:
Ja jestem katol więc w ocenie wiekszości tu piszących heretyk i błądzący

Witaj w klubie heretyków :lol: :lol: :lol: :lol:

Choć ty być heretyk inaczej :D :D :D :D

Poszukiwaczu ja to jestem "heretykiem" w odróznieniu od heretyków z tego forum :wink: :lol: :lol:
Jako katolik trzymam się apostolskiej tradycji wraz z siostrzanym kościołem prawosławnym 8)

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 1:10 pm 

hepta napisał(a):
Ups, omcknęło mi się. To wprawdzie wynika z kontekstu ale musz eto napisac czarno na biały. ADONAI jak najbardziej odnosi się do Boga wszechmogącego ale ADONI nigdy nie odnosi się do Boga W psalmie 110 jest Adoni nie Adonai. Mała literka ale wielka różnica. Przepraszam za zamieszanie.

Hepta, tradycyjnie przyglądasz się do bólu jednemu listkowi, który Ci pasuje, a nie widzisz drzewka, na którym rośnie. :D

Przeczytaj sobie werset 5 Psalmu 110 i zobacz, kto siedzi po prawicy JHWH i przyjdzie sądzić ziemię. Przeczytaj w oryginale, żebyś odróżnił Adoni od Adonai.

http://www.studylight.org/isb/bible.cgi ... orm+Search

Polecam pouczający tekst na ten temat:

http://www.answering-islam.org/Shamoun/psalm110_1.htm

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 1:16 pm 

hubertok:
Cytuj:
Poszukiwaczu ja to jestem "heretykiem" w odróznieniu od heretyków z tego forum
Jako katolik trzymam się apostolskiej tradycji wraz z siostrzanym kościołem prawosławnym

Hubertoku, więc jednak: punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. :wink:
A to co piszesz,świadczy ,żeś taki sam jak wszyscy . :lol:
Pseudo owieczka w gronie pseudo wilków.
I to jest paranoja tej dyskusji . :roll:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 1:17 pm 
SMoku bardzo dobre cytaty ale myslę, ze już powoli możemy kończyć ten watek. Podejzewam że WSZYSTKO albo WIEKSZOŚĆ została już powiedziana. Wnioski kazdy sobie wyciągnie.

Ja też się nie moge nadziwić, że mozna negować Bóstwo Jezusa i nie uznawać Go za Boga ale cóż, każdy sobie czyta i trawi tekst po swojemu... a jesli dodatkowo ma poczucie "prowadzenia" to już nie ma szans, nie pogadasz...

Ja tam już nie argumentuje, każdy swoje zdanie ma. Watek natomiast przerodził się obecnie w troche innym kierunku... (przez naszą Itur kochaną...)
Tzn. Czy unitaryści (w tym także ŚJ) to chrześcijanie czy nie?

Moją odpowiedź można znaleźć na Tym forum a jaka jest Twoja?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 1:20 pm 
Hubertoku, więc jednak: punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. :wink:
A to co piszesz,świadczy ,żeś taki sam jak wszyscy . :lol:
Pseudo owieczka w gronie pseudo wilków.
I to jest paranoja tej dyskusji . :roll:

Każdy jest tam gdzie uważa, że jest prawda - czyż nie? Czy Ty jesteś unitarianinem ale sądzisz, że oni nie mają racji :shock: :P
Chyba wyznajemy poglądy z którymi się zgadzamy, czyż nie :?: (No chyba, że jest się Wałęsą :lol: )

Ja nie jestem pseudo owieczką ale pseudo heretykiem :wink: Nigdy inaczej nie twierdziłem :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 1:46 pm 

Smok do Hepty:
Cytuj:
Przeczytaj sobie werset 5 Psalmu 110 i zobacz, kto siedzi po prawicy JHWH i przyjdzie sądzić ziemię. Przeczytaj w oryginale, żebyś odróżnił Adoni od Adonai.

http://www.studylight.org/isb/bible.cgi ... orm+Search
Trafiony, zatopiony, bez pudła.
Tak, tak, Hepta, i co tam napisali jeszcze w broszurce?
:lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 1:54 pm 

"Ale ja nie jestem pastorem, który się tak łatwo poddaje"
Pojadę na nową konferencję, kupię nowe książki, posłucham kaset...
:)

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 16, 2006 2:12 pm 

arielxv napisał(a):
Przepraszam, że się tak między was wtrącam, ale wydaje mi się, że to nie Hepta rozpocząl tą dyskusję. Wyniknęla ona raczej z tego, że w temacie o piekle Smok nagle zmienil temat i ni z gruszki ni z pietruszki zapytal Heptę o Trójcę, dodając do tego jeszcze pewien komentarz. Wszystko co się dzieje od tego czasu, jest jedynie wypadkową wypowiedzi Smoka. Nasze stanowisko to raczej obrona naszej wiary, a nie próba przekonywania kogokolwiek na sile. Ale skoro już się nas oskarża o to i owo, rzucając przy tym ciężkie slowa, no to próbujemy się bronić.

Pierwszą dyskusję na temat Trójcy rozpoczął Olek w wątku, który później został automatycznie skasowany. Wątek pt. "Objawienie Trójjedynego" założył Przyjaciel. W obydwóch wątkach pojawili się wszyscy dyskutanci, a wątki te wcale nie były wypadkową wypowiedzi Smoka. Takie są fakty i proszę ich nie wypaczać.

hepta napisał(a):
To nie moja wina, że Smok chciał skierować naszą dyskusję o piekla na tory "testu na wiarygodność' Jakim jest wiara w trójjedynego. To On jest sprawca tegop zamieszania i do niego powinnaś mieć pretensję.

Smok chciał się tylko upewnić, czy aby on i hepta wierzą w tego samego Jezusa. Nie był to test na wiarygodność, tylko na jednomyślność w podstawowej sprawie. Do dziś nie rozumiem ani usilnego maskowania się hepty, ani jego późniejszych lamentów. Każdy ma prawo wierzyć w takiego Jezusa, w jakiego chce wierzyć. Żyjemy w wolnym kraju.

hepta napisał(a):
Jak widzisz moja siostro, (zupełnie bez ironi), to Smocza robota, on jest tym który rozpętał ta dyskusję, z której teraz elegancko bardziej lub mniej pragnie wyłączyć.

Przykro mi to mówić, ale stosujesz niedomówienia i insynuacje, na co zwracał Ci uwagę bodajże Sceptyk. Twoje insynuacje, że Smok "bardziej lub mniej elegancko chce się wyłączyć" są zdecydowanie niesmaczne, dziecinne i niepotrzebne. Dyskusję o Trójcy rozpętały inne osoby, zakładając w tym celu wątki, do których włączyli się wszyscy dyskutanci. A kręcenie się w kółko naprawdę nie ma sensu i nie mam na to czasu.

arielxv napisał(a):
O ile możemy debatować nad tym, czy Jezus utożsamiał się w jakiś sposób z Jahwe, o tyle nikt z Żydów nie zarzucał apostołom największej herezji - wiary w trzyosobowego Boga. Nikt nie piętnował ich, że nagle zrobili z Ducha Św. osobę, pomimo tego, że Żydzi za takowego Ducha nie uważali

http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... &start=285

Trynitaryzm został nazwany przez Ariela "największą herezją". Skoro Ariel twierdzi, że apostołowie nie wyznawali wiary w trzyosobowego Boga, a Żydzi im tego nie zarzucali, to znaczy że nie oni uważali ją za herezję (przecież podobno ani jedni, ani drudzy jej nie znali), tylko Ariel. Więc jeśli Ci się coś niebacznie "wymknęło", to nie zwalaj tego teraz na Żydów, Arielu. :)

Wprawdzie niezbawieni Żydzi nie zarzucali apostołom herezji trynitaryzmu, ale za to zbawieni Ojcowie Kościoła w pierwszym lub drugim pokoleniu po apostołach musieli walczyć z herezjami unitariańskimi, które zaczęły się szerzyć w Kościele. Gdyby apostołowie głosili np. cokolwiek na kształt arianizmu, wtedy taki Ariusz byłby traktowany jak ortodoksyjny nauczyciel, a nie jako wynalazca nowej i niebezpiecznej doktryny. Tymczasem arianizm czy subordynacjonizm miały to do siebie, że pojawiły się na długo po śmierci ostatniego apostoła. Ortodoksja była wcześniej, herezja powstała póżniej. W Kościele zhellenizowanym powstała wtedy potrzeba ujęcia hebrajskich opisów (testimonia) w greckie definicje. Dlatego już drugie i trzecie pokolenie po apostołach pisało o Trójcy:

„Ja przynajmniej nie inaczej pojmuję te słowa, jak tylko tak, że jest to wzmianka o Trójcy Świętej. Tym trzecim jest mianowicie Duch Święty. Tym drugim - Syn Boży, ‘za pośrednictwem którego wszystko się stało wedle woli Ojca’ [J 1:3]” (Klemens Aleksandryjski „Kobierce” V:103,1).

Wypisy z pism najwcześniejszych Ojców Kościoła na temat doktryny trynitarnej znajdują się pod adresem:

http://www.trinitarians.info/loadg.php?dzialID=4

Ireneusza już cytowałem. Swoją drogą sugestia o jego wierze w chrzest niemowląt jest nietrafiona. Sprawdziłem jedyny tekst cytowany na poparcie tej tezy i okazuje się, że został całkowicie wyrwany z kontekstu. Napiszę o tym w którymś z wątków o chrzcie, żeby tutaj nie krzyżować tematów.

Z przebiegu dyskusji wynika (przynajmniej dla mnie), że Jezus unitarian jest kimś innym, niż mój Jezus. Ich Jezus jest drugorzędnym bogiem, jakimś bytem pomiędzy jednoosobowym Bogiem a aniołem. Jest Panem, ale nie jest Osobą Jedynego Boga JHWH. Nie jest Stwórcą, ale niższym od Boga "pośrednikiem w stworzeniu". Najwyraźniej ich zdaniem nie było Go na początku u Boga, bo twierdzą, że jako zrodzony miał początek. Fakt, że został zrodzony, stawia Go ich zdaniem niżej od Ojca. Nie czczą Syna tak jak Ojca. Nie oddają Barankowi i Temu, który siedzi na tronie takiej samej chwały. Uważają, że określenie "Ojciec jest Bogiem dla Syna" jest identyczne jak "Ojciec jest Bogiem dla stworzenia".

Duch Święty jest dla nich (przynajmniej dla wielu) emanacją, mocą, energią itd. - w każdym razie nie jest Osobą, a cóż dopiero Osobą Boga. Tak więc Duch Święty unitarian nie jest tożsamy z Duchem Świętym wyznawanym przez mnie.

Najwięcej "cech wspólnych" widzimy w Bogu Ojcu, ale Bóg Ojciec unitarian nie jest jedną z Osób Trójjedynego Boga trynitarian, tylko jednym z Bogów (tym wyższym) wyznawanych przez nich jako Wszechmocny, w odróżnieniu od drugiego ich Boga, który jest Bogiem Mocnym. Mają tylko jednego Boga - Ojca i tylko jednego Pana - Jezusa, co jak rozumiem oznacza, że Bóg Ojciec nie jest ich Panem, a Jezus nie jest ich Bogiem. A więc Bóg Ojciec wyznawany przez unitarian również nie jest tożsamy z Bogiem Ojcem wyznawanym przeze mnie.

Mówiąc krótko, unitarianie i trynitarianie wyznają dwóch różnych Bogów Ojców, dwóch różnych Synów Bożych i mają skrajnie różne poglądy na temat Ducha Świętego.

Jeśli unitarianin i trynitarianin mieliby się razem modlić, to zachodzi proste pytanie: "Do którego Boga, w imieniu którego Jezusa i w jakim Duchu?"

Możemy (i powinniśmy) szanować się nawzajem, rozmawiać, miłować bliźniego. Natomiast wszystkie piękne słowa o wspólnej modlitwie i "braterstwie w Chrystusie" (w którym Chrystusie?) wynikają albo z całkowitego niezrozumienia duchowej sytuacji, albo z jakichś zamysłów "przeciągania owieczek" (jak to określił Poszukiwacz). Mam nadzieję, że chodzi o to pierwsze.

Tożsamość Jezusa jest kluczową sprawą:

"Bo gdy przychodzi ktoś i zwiastuje innego Jezusa, którego myśmy nie zwiastowali, lub gdy przyjmujecie innego ducha, którego nie otrzymaliście, lub inną ewangelię, której nie przyjęliście, znosicie to z łatwością" [II Kor. 11:4]

Jezus zwiastowany przez Pawła jest tym, w którym "cieleśnie zamieszkała cała pełnia Boskości" [Kol. 2:9]. Każdy inny Jezus, w którym zamieszkała choćby mniejsza ilość boskości niż cała jej pełnia, nie jest Jezusem, którego głosił Paweł i nie jest moim Jezusem. Próby wypaczenia tego wersetu przez antytrynitarzy i ich omówienie są tutaj:

http://www.trinitarians.info/load.php?artykulID=242

Gdy Jezus umierał na krzyżu, nad Jego głową widniał napis z określeniem przestępstwa, za które został skazany na śmierć. Napis brzmiał: "Jeszua z Nazaretu, KRÓL ŻYDOWSKI". Arcykapłani nalegali, żeby Piłat napisał, że Jezus ogłosił się Królem Żydowskim [Jan 19:20-22]. Jest tylko jeden Król Izraela:

"Tak mówi JHWH, Król Izraelski i jego Odkupiciel, JHWH Zastępów: Ja jestem pierwszy i Ja jestem ostatni, a oprócz mnie nie ma Boga" [Iz. 44:6]

Jeden jest Pierwszy i ostatni, a oprócz Niego nie ma żadnego Boga - ani mniejszego, ani większego. Żadnego nie było wcześniej, i żadnego się po nim nie stworzy [Iz. 43:10].

Wcześniej chcieli Jezusa ukamienować za bluźnierstwo, bo mówiąc o sobie użył Imienia Bożego [Jan 8:56-58], a zapytany o swoją tożsamość przez arcykapłana potwierdził, że jako Syn Boży i Syn Człowieczy przyjdzie z nieba i zasiądzie na tronie Dawidowym [Mat. 26:63-66]. Gdy już przyjdzie i zasiądzie na tronie Dawida, będzie się nazywał "JHWH Cidkeinu" [JHWH naszą sprawiedliwością].

"Oto idą dni - mówi JHWH - że wzbudzę Dawidowi sprawiedliwą latorośl: Będzie panował jako król i mądrze postępował; i będzie stosował prawo i sprawiedliwość na ziemi. Za jego dni Juda będzie wybawiony, a Izrael będzie bezpiecznie mieszkał; a to jest jego imię, którym go zwać będą: JHWH Cidkeinu [JHWH sprawiedliwością naszą]" [Jer. 23:5-6]

W Biblii imię jest odzwierciedleniem tożsamości osoby, która je nosi, a także misji, którą ma wypełnić. Dlatego Jeszua znaczy "JHWH, który zbawia". JHWH, który zbawia, przyszedł w ciele. Gdy powróci, będą Go nazywać JHWH - nasza sprawiedliwość.

Bóg nie każe nam ogarnąć umysłem Jego natury. Nie ogarniamy również Jego planu. Dał nam w Biblii wystarczające przesłanki, żeby przyjąć poprzez objawienie to, czego nie jesteśmy w stanie do końca zrozumieć, bo jesteśmy tylko ludźmi. Odczytywanie Biblii jako całości nauczania zgodnie z progresją objawienia prowadzi mnie do takich samych wniosków, jak wszystkich, którzy oddają Ojcu i Synowi taką samą cześć [Jan 5:23] w Duchu, który uwielbia Syna posłany do nas przez Ojca w imieniu Syna [Jan 16:13-15]. Ten, który siedzi na tronie i Baranek są godni tej samej czci w tym samym czasie i tego samego pokłonu od wszelkiego stworzenia [Obj. 5:11-14].

Zaprzeczenie ucieleśnienia pełni Boskości w Mesjaszu Jezusie jest jedną z najpoważniejszych herezji, jakie wymyślono.

Itur napisał(a):
Moje pytanie do "try" brzmi: czy "uni" to bracia w Chrystusie, czy jednak nie? Czy wyznajemy jednego Jezusa, czy nie?

"Józefie, synu Dawidowy, nie lękaj się przyjąć Marii, żony swej, albowiem to, co się w niej poczęło, jest z Ducha Świętego. A urodzi syna i nadasz mu imię Jezus [JHWH, który zbawia]; albowiem On zbawi lud swój od grzechów jego. A to wszystko się stało, aby się spełniło słowo Pańskie, wypowiedziane przez proroka: Oto panna pocznie i porodzi syna, i nadadzą mu imię Immanuel, co się wykłada: Bóg z nami" [Mat. 1:20-22]

"Po tym poznawajcie Ducha Bożego: Wszelki duch, który wyznaje, że Jezus Chrystus [Mesjasz - JHWH, który zbawia] przyszedł w ciele, z Boga jest. Wszelki zaś duch, który nie wyznaje, że Jezus Chrystus [Mesjasz - JHWH, który zbawia] przyszedł w ciele, nie jest z Boga" [I Jana 4:2-3]

Powyższe fragmenty rozumiem wprost, a imię Jezus Chrystus odczytuję w pełni jego prawdziwego znaczenia, a nie jak "Jan Kowalski".

Mogę się modlić o unitarian, ale nie mogę się modlić razem z ludźmi, którzy nie wyznają, że Mesjasz - JHWH, który zbawia, przyszedł w ciele. Nie wyznajemy tego samego Jezusa i nie oszukujmy się, ani nie dajmy się oszukiwać. Możemy dyskutować i wymieniać poglądy. Ale taka ekumenia mnie nie interesuje.

Mam nadzieję, że z mojej strony wszystko jest już jasne. I proszę nie biadolić, że zamykam komukolwiek cokolwiek, albo że wyłączam kogokolwiek z czegokolwiek. Nikogo nie traktuję jako "gorszego". Nikogo nie potępiam, bo takie prawo ma jedynie Bóg. Ale też nie będę udawał braterstwa z każdym, kto nazwie się chrześcijaninem - tu nie o nazwę chodzi. Jeśli komuś to poprawi samopoczucie, to ja mogę zrezygnować z nawy "chrześcijanin" i oddać ją jemu. Zapraszam do siebie każdego, kto będzie miał ochotę mnie odwiedzić i podyskutować w realu. Proszę tylko o jakąś informację na priva, żeby się umówić. I wszystkim dobrze życzę. Gdybym natomiast uznał za brata w Chrystusie kogoś, kto wyznaje innego Chrystusa, to albo oznaczałoby to z mojej strony duchową ślepotę, albo hipokryzję, albo jakiś podstęp.

hubertok napisał(a):
SMoku bardzo dobre cytaty ale myslę, ze już powoli możemy kończyć ten watek. Podejrzewam że WSZYSTKO albo WIEKSZOŚĆ została już powiedziana. Wnioski kazdy sobie wyciągnie.

Ja też się nie moge nadziwić, że mozna negować Bóstwo Jezusa i nie uznawać Go za Boga ale cóż, każdy sobie czyta i trawi tekst po swojemu... a jesli dodatkowo ma poczucie "prowadzenia" to już nie ma szans, nie pogadasz...

Tu przyznaję Ci rację. Możemy chyba powoli kończyć ten wątek, bo wydaje się, że wszystko zostało powiedziane, a każdy czytelnik niechaj sam wyciąga wnioski.

Pozdrawiam wszystkich,

Smok

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1