www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr maja 14, 2025 3:24 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 15, 2006 11:06 am 

Przepraszam, że się tak między was wtrącam, ale wydaje mi się, że to nie Hepta rozpocząl tą dyskusję. Wyniknęla ona raczej z tego, że w temacie o piekle Smok nagle zmienil temat i ni z gruszki ni z pietruszki zapytal Heptę o Trójcę, dodając do tego jeszcze pewien komentarz. Wszystko co się dzieje od tego czasu, jest jedynie wypadkową wypowiedzi Smoka. Nasze stanowisko to raczej obrona naszej wiary, a nie próba przekonywania kogokolwiek na sile. Ale skoro już się nas oskarża o to i owo, rzucając przy tym ciężkie slowa, no to próbujemy się bronić.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 15, 2006 11:11 am 
itur napisał(a):
Hepta, skoro jestesmy dla Ciebie bracmi i siostrami, no i nic nam do zbawienia nie brakuje, to czemu na sile wciskasz nam swoje "prawdy"? Jaki masz w tym cel?
No i trynitarianie ponoc czcza 3 Bogow... Naprawde nie jest to dla Ciebie problem? Mozesz sie modlic razem z kims takim?

Itur, droga siostro (tak myślę), pisząc w ten sposób trochę deprecjonujesz to co wypisuje hepta. On też może uważać, że "Wy" wciskacie mu jakieś "prawdy", ja z kolei, że "Wy wszyscy" wciskacie swoje "prawdy" mnie (bo wciąż nie mam sprecyzowanego zdania).
Każdy ma swoje zdanie, jeśli szukamy ze szczerym sercem (a tak odbieram postawę hepty czytając jego posty) to chyba nie powinno się go traktować z góry za to, że uważa inaczej..?

Wiesz, ja też szukam, strasznie chciałem uciekać daleko i dalej, gdy zdałem sobie sprawę z tego, że są rzeczy, doktryny (m.in. ta o trójjedynosci Boga), które "wyssałem z mlekiem" społeczności, w której wzrastałem nigdy ich nie kwestionując. Bałem się nawet o tym myślec, bo zatrzęsło to tradycjami, co do których bylem przekonany, nie mając jednak żadnego dowodu na to, że są prawdą. Nawet, jeśli od czasu do czasu zapalało mi się jakieś światełko, że może warto by było sprawdzić i głębiej się zastanowić nad tym, co liderzy głoszą z kazalnic..?

Pozdrawiam Cię serdecznie i obyśmy mogli wynieść z tych dyskusji to co najlepsze nie raniąć się nawzajem. :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 15, 2006 11:29 am 

Cytuj:
No i trynitarianie ponoc czcza 3 Bogow... Naprawde nie jest to dla Ciebie problem? Mozesz sie modlic razem z kims takim?

A w czym problem :?:
Pomimo wszystko uważam ,że wszyscy wierzymy w tego samego Boga i mamy tego samego Ducha. (chyba ,że ktoś go nie ma ale to inna sprawa )
Chociaz pewnie nie wszyscy się ze mną zgodzą i ci mogą miec problemy w społeczności z heretykami :lol: :lol:
Ja tam nawet z lisem przecherą mogę sie pomodlić i mieć społeczność. Nie przeszkadza mi ,że ma dowcip z pod "siekiery". :twisted:
Gwoli ścisłości to smok zaczął temat o trójcy z heptą bo wymiękł w temacie o piekle. :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 15, 2006 11:36 am 

Myślę że wszyscy wyciągamy wnioski z dyskusji, potwierdzające jedyną prawdę że w Jezusie jest zbawienie. Nikt nam nie dał prawa rozróżniać brata z powodu jego interpretacji zapisów Pisma. Dla mnie nie prz ynależnośc do określonego koscioła, wyznania ale przynależnośc do Jezusa Chrystusa Syna Bożego jest gwarancją zbawienia. I każdy kto wyznaje Jezusa za swego Pa na i Zbawiciela jest moim bratem . Nie wnikam jak rozumie to i owo. Czasem drugo - trezeciorzędne znaczenia. Naprawdę nie warto puszczać pary na produkowanie aluzji, nienawiści. Wszyscy jesteśmy dziećmi Bozymi. Nie róbmy sami podziałów tam gdzie Bóg nie robi.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 15, 2006 11:57 am 

itur napisał(a):
Hepta, skoro jestesmy dla Ciebie bracmi i siostrami, no i nic nam do zbawienia nie brakuje, to czemu na sile wciskasz nam swoje "prawdy"? Jaki masz w tym cel?

Bardzo przepraszam Itur, nie ma mowy o siłowym rozwiązywaniu problemów. Ale wydaje mi się ze należy się kilka słów sprostowania.

To nie moja wina, że Smok chciał skierować naszą dyskusję o piekla na tory "testu na wiarygodność' Jakim jest wiara w trójjedynego. To On jest sprawca tegop zamieszania i do niego powinnaś mieć pretensję.

http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... =7994#7994

Zwłasza ostatnie akapity tego wątku

http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... =7774#7774

Jak widzisz moja siostro, (zupełnie bez ironi), to Smocza robota, on jest tym który rozpętał ta dyskusję , z której teraz elegancko bardziej lub mniej pragnie wyłączyć. Nie ja nalegałem ale to mnie pytano. Między innymni i Ty. Pamiętasz jeszcze moje świadectwo?
Przejrzyj pierwsze moje wypowiedzi i szybko się zorientujesz że To wy zarzucaliście mnie masa pytań

http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... =7996#7996

Nie paliłem się z odpowiedziami, nalegaliście sami! Dobitny przykład. Gdy Bea stwierdza "Spodziewam się po tobie czegoś więcej"
http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... =7999#7999

Jaki mam w tym cel? To Obrona mojego stanowiska, przed tymi którzy bez żenady zarzucają mnie epitetami niegodnymi prawdziwych chrześcijan, oskarżeniami o heretyctwo choć nigdy nie powiedzałem niczego bez poparcia Pisma. Sam nigdy nie zniżyłem się do tego poziomu, który tu wielu z was prezentuje co najwyraźniej sama stwierdzasz bo nie znalazłaś moich wypowiedzi z szynkanowaniem, wyzywaniem od heretyków czy ośmieszaniem kogokolwiek. Jesli masz oczy i sumienie to sama możesz zobaczyć kto tu występuje w roli osaczonego a kto inkwizytora. Mój cel to równioez dodanie odwagi tym, którzy wstydzą się swoich wątpliwości co do prawdziwości doktryny trójjedynego boga. Siedzą cichutko, bo boja się że ta "herezja" może okazac się prawdą i co wtedy?. "ważność " tej doktryny jaet tak bardzo eksponowana, że wszelki sprzeciw, nawet wynikający z lektury Pisma, musi być zepchnięty do rangi herezji aby móc obronić się przed jego wpływem. Paralizuje nas samam myśl, że Chrystys tez ma swojego Boga, choć jasno to wynika z bespośrednich wypowiedzi największych autorytetów teologii chrześcijaństwa. Ta antyteza trójjedynego wynika jedynie z Pisma Świętego a nie z apokryfów i to jest powodem lęku, że może okazac się prawdą. Tutaj wystawiana jest na próbe Nasza wiara albo jesteśmy postawić przed sąd Słowa Bożego swoje poglądy albo nie jestesmy tego w stanie zrozbić. Pismo Święte jest wspaniałym narzędziem, prowadzącym do wolności dzieci Bozych. Sam Pan Jezus powiada, "Poznacie prawdę a prawda was wyswobodzi"! Moge więc powierzyć swoją dusze Panu, zrezygnować ze wszystkiego co do tej pory miałem i wierzyłem sprzedać wszystkie perły, jakie do tej pory nazbierałem by posiąść to jedną najcenniejszą. Mogę też powiedziec sobie, poznałem już prawdę, mam już ta perłę, nie potrzebuję weryfikować jej wartości. Ale to oznacza, że już nie jestes poszukiwaczem pereł.
Jesli to w co wierzę i Wam mówię nie jest prawdą rozleci sie w pył, i nie macie się czego obawiać ani mnie atakować. Ale jeśli jest, to... tej niepewności nie uda się wam pozbyc do końca swego życia. Ja jestem spokojny, bo wszystko co mówię, mówię jak Pismo mówi. Jesli nie jest to prawda, prosze o dowody kłamstwa.

Jaki jest mój cel pytasz? Celem moim jest danie odpowiedzi tym , którzy jej żądają ode mnie jak i wytłumaczenia się z mojej nadziei. To czynię najlepiej jak umiem wszelki osąd pozostawiając memu Panu.

Ja nie mam powodów uważać trynitarian za "nie moich" braci. Znam wielu, którym inny model Boga nie przeszkadza im być dalej wyznawcami Chrystusa prezentującymi chrześcijańskie wartości, którzy sami sobie narzucają granice jakie wynikają z lektury Pisma Świętego. Oni nigdy nie psoługują się metodami stosowanymi tu nagminnie, co gorsza, nikt tego nie potępia a nawet raczej zdarzaja się pochwały. Szukasz braci w Chrystusie? Poszukaj owoców jakie wydają. Sama odpowiedz sobie na pytanie kto tu jest Twoim bratem. Tylko bardzo Cię proszę otwórz oczy swego serca. Ja wiem że można być trynitarianinem i ciągle być chrześcijaninem i nie trzeba mieszać z błotem wszystkich tych którzy mają czelność sprzeciwić się tójcy przenajświętszej.
I moge się modlić razem ze wszystkimi, którzy sa chrystusowi i spełniają uczyniki nawet z Tobą. Gotów byłem zrobić to nawet ze Smokiem, :

http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... =7030#7030

ale skutecznie mimo swej deklaracji do tego zniechęcił.

Dzięki Arielu i Marcinie, br. starszy i Poszukiwaczu. Zwłaszcza Tobie Marcin po prezentujesz styl jaki wg mnie cechuje prawdziwych chrześcijan. Tacy jak Ty albo Przyjaciel, albo nawet Ty Itur, sa dowodem na to , że Chrystus wcale nie musi być podzielony. Może cały czas pozostawać jednym Panem. W końcu największym atrybutem Chrześcijaństwa jest miłośc braterska, która zawsze zwycięża. Jesteście na to dowodem. Jest za co dziękować Bogu który Jeden Jest. Niech Jemu będzie chwała teraz i na wieki.
Amen

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 15, 2006 12:30 pm 

Amen

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 15, 2006 12:47 pm 

br.starszy napisał(a):
Amen

Czyżby fanklub hepty :?: :wink: :o

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 15, 2006 1:21 pm 

Ariel:
Cytuj:
Choroba, mnie czasami jak coś poniesie to rzeczywiście głupstwa wypisuję :), ale jakoś nie przypominam sobie bym napisał w tym wątku takie słowa :? . Mógłbyś więc podać gdzie coś takiego napisałem?

Ty myślisz, że jak nazwiesz koncepcję trynitrną herezją, to będę się obrażał i kwilił z bólu, jak Hepta?
Nic z tego. Mnie tylko śmieszy sposób w jaki osądzacie waszych adwersarzy - tak naprawdę co mi zarzucasz w sposobie dyskusji?
Tu masz swój tekst o herezji trynitarnej:

O ile możemy debatować nad tym, czy Jezus utożsamiał się w jakiś sposób z Jahwe, o tyle nikt z Żydów nie zarzucał apostołom największej herezji - wiary w trzyosobowego Boga [strona 20 wątku]

Oczekuję na odpowiedź: czy według Ciebie Syn Boży, Jezus Chrystus należy do klasy aniołów, stworzonych bytów?

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 15, 2006 1:29 pm 

Cytuj:
Wpadł lis w jamę, wilk nadszedł, a widząc w złym stanie,

Oświadczył mu żal szczery i politowanie.

„Nie żałuj - lis zawołał - chciej lepiej ratować!”

„Zgrzeszyłeś, bracie lisie, trzeba pokutować!”

I nagroda, i kara zarówno się mierzy:

Kto nikomu nie wierzył, nikt temu nie wierzy”.

:lol: :lol: :lol: :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 15, 2006 2:53 pm 
poszukiwacz prawdy napisał(a):
br.starszy napisał(a):
Amen

Czyżby fanklub hepty :?: :wink: :o

Ja myslę, ze to raczej kółko wzajemnej adoracji... :P :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 15, 2006 2:59 pm 

hepta, ja szanuje Twoje poglady, tylko... jest cos, co mnie troche odpycha... Pycha?? Sama nie wiem... Ta dziwna pewnosc, ze Ty to juz masz wszystko, co najcenniejsze, masz te perle, znalazles, a inni to maja zakryte pewne rzeczy, a Tobie to Bog objawil najprawdziwsze prawdy. Tak Cie odbieram, pomimo pewnej dozy sympatii do Ciebie :) I innych z klanu "uni" podobnie odbieram: sprawiacie wrazenie tych, przed ktorymi odkryte zostaly tajemnice, uwazacie sie za swiatlejszych i jakby wyzej nad klanem "try". A o ile wiem, poznanie nadyma. I dla mnie tacy troche nadeci jestescie, pomimo waszej unizonej grzecznosci na tym forum. No to tyle moich spostrzezen. Chyba nikt z was sie nie obrazi? Pewno wy widzicie druga strone podobnie :wink:
A chcialabym uslyszec zdanie "try" czy uwazaja za braci "uni"? Lisie, Smoku i inni... Jak to jest? Wierzymy w innych Bogow czy tego samego?

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 15, 2006 3:21 pm 

Lisie,

Cytuj:
O ile możemy debatować nad tym, czy Jezus utożsamiał się w jakiś sposób z Jahwe, o tyle nikt z Żydów nie zarzucał apostołom największej herezji - wiary w trzyosobowego Boga [strona 20 wątku]

E, no... bez przesady. Ja pisałem o tym, że w oczach Żydów wiara apostołów w trzyosobowego Boga byłaby największą herezją, i gdyby apostołowie w to wierzyli, to wówczas spotkałoby się to ze zdecydowanymi zarzutami Żydów. W moich oczach to nie jest ani nie była największa herezja. Znam gorsze :). A oto pełen cytat, z którego pochodzi przytoczone przeze mnie zdanie:

"Nie Smoku. Te piętnaście stuleci to Abraham, Izaak, Jakub, Mojżesz, Izajasz, Jeremiasz, Ezechiel, Nehemiasz i wszyscy ci, którzy z ich dorobku korzystali. Dla nich Bóg był jeden, a nie Trójjedyny. Brak śladów takiej nauki w ST. Gdyby ona była nauczana przez Jezusa i pierwszych apostołów, wzbudziłaby niesłychaną ciekawość, opór i apologię tych, którzy w nią uwierzyli. O ile możemy debatować nad tym, czy Jezus utożsamiał się w jakiś sposób z Jahwe, o tyle nikt z Żydów nie zarzucał apostołom największej herezji - wiary w trzyosobowego Boga. Nikt nie piętnował ich, że nagle zrobili z Ducha Św. osobę, pomimo tego, że Żydzi za takowego Ducha nie uważali. Gdzie te ślady sporów o Trójcę, gdzie te ślady polemik? Brak takowych sporów, to jest gwóźdź do trumny dla trynitarnej koncepcji Boga."

Widać wyraźnie, o co mi chodziło.

Cytuj:
Ty myślisz, że jak nazwiesz koncepcję trynitrną herezją, to będę się obrażał i kwilił z bólu, jak Hepta?

Ani nie zauważyłem by Hepta kwilił z bólu, ani nie zauważyłem aby się obrażał. Natomiast Twoje reakcje na moje zarzuty są dla mnie dokładnie obojętne. Są ciekawsze rzeczy na świecie niż zastanawianie się nad Twoimi reakcjami ;) .

Cytuj:
Nic z tego. Mnie tylko śmieszy sposób w jaki osądzacie waszych adwersarzy

No to ja się cieszę, że dzięki nam masz dobry humor :D .

Cytuj:
Oczekuję na odpowiedź: czy według Ciebie Syn Boży, Jezus Chrystus należy do klasy aniołów, stworzonych bytów?

P pierwsze, dlaczego mam odpowiadać na Twoje pytania, skoro Ty nie odpowiadasz na moje? Po drugie, przypomnę Lisie, nie dyskutuję z Tobą na temat Trójcy.

Ostatnio edytowano Śr lut 15, 2006 4:24 pm przez arielxv, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 15, 2006 3:43 pm 

itur,

Cytuj:
hepta, ja szanuje Twoje poglady, tylko... jest cos, co mnie troche odpycha... Pycha?? Sama nie wiem... Ta dziwna pewnosc, ze Ty to juz masz wszystko, co najcenniejsze, masz te perle, znalazles, a inni to maja zakryte pewne rzeczy, a Tobie to Bog objawil najprawdziwsze prawdy. Tak Cie odbieram, pomimo pewnej dozy sympatii do Ciebie Smile I innych z klanu "uni" podobnie odbieram: sprawiacie wrazenie tych, przed ktorymi odkryte zostaly tajemnice, uwazacie sie za swiatlejszych i jakby wyzej nad klanem "try".

No, ja nie odnoszę takiego wrażenia :). To właśnie z ust trynitarian parę razy padło stwierdzenie, że wierzymy w innego Jezusa, innego Boga, itd. Zauważ w jaki sposób zakończyła się dyskusja o piekle. Nagle Smok powiedział coś w stylu: "a to Ty hepto nie wierzysz w Trójjedynego? Czułem to, inny Duch, zatem cała rozmowa o piekle nie ma sensu" itp. To nam droga Itur odmawia się zazwyczaj prawa do bycia chrześcijanami. Z drugiej strony, to właśnie z naszych ust padły kilkukrotnie stwierdzenia, że nie uważamy trynitarian za chrześcijan gorszego rodzaju. Jak dotychczas nie zawuważyłem takich słów z Waszej strony. Dlatego ten zarzut o pysze wydaje mi się nieporozumieniem.

Cytuj:
A o ile wiem, poznanie nadyma.

Słusznie. Ale to właśnie my nie uzależniamy od poznania Trójjedyności/jedyności Boga zbawienia! Więc kto tu stawia wyżej swe poznanie? My czy Wy?

Cytuj:
I dla mnie tacy troche nadeci jestescie, pomimo waszej unizonej grzecznosci na tym forum. No to tyle moich spostrzezen. Chyba nikt z was sie nie obrazi? Pewno wy widzicie druga strone podobnie Wink

Nie, tak nie widzimy. Przynajmniej ja. Bo co możemy powiedzieć o sercu drugiej osoby po tych kilku czy kilkunastu postach na forum? Musielibyśmy się poznać, zobaczyć jak żyjemy, a i wtedy ostateczny sąd nie należałby przecież do nas. Przypomnę, dla nas wiara w Trójcę jest błędną wiarą, ale nie twierdzimy, że ci, którzy w tę Trójcę wierzą, są gorsi od nas, czy też, że Bóg ich gorzej ocenia. Wręcz przeciwnie, znam trynitarian, od których mogę się wiele nauczyć i oceniam ich znacznie wyżej od siebie. Każdy z nas broni swej interpretacji Biblii i przyjmuję, że czyni to z gorącego serca, dlatego by obronić coś, co uważa za Prawdę. Dokąd nie jest cyniczny, prześmiewczy, nie objawia gorzkiego ducha itd, dotąd nie przywiązuję największej wagi do tego jak pojmuje kwestię natury Boga.

Cytuj:
A chcialabym uslyszec zdanie "try" czy uwazaja za braci "uni"? Lisie, Smoku i inni... Jak to jest? Wierzymy w innych Bogow czy tego samego?

No to poczekajmy na odpowiedź.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 15, 2006 4:45 pm 
itur napisał(a):

Ja tam mam watpliwości czy unitarianie to wogóle Chrześcijanie są 8)
Dla mnie to po prostu jakiś odłam zydowskiej sekty :P

Zawsze mi się wydawało, że uznawanie Jezusa za Boga odróżnia Chrześcijan od wyznawców innych religii w tym od Judaizmu.

Unitaryzm to taki "Judaizm inaczej" :wink:

Zdrówko

Co nie zmienia faktu, ze lubie ich tak samo jak lubię muzułmanów i zydów :lol: :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 15, 2006 6:12 pm 

Iturko,
Unitarianie i trynitarianie wyznają tego samego Boga Ojca. Niestety, różnica w rozpoznaniu tożsamości Syna Bożego jest kolosalna.
Dla pierwszych, Syn to stworzenie, dla drugich, to stwórca.

Zwróć uwagę, jak w tej dyskusji, Hepta i Ariel w szczególności, unikają odpowiedzi na proste pytania, dzięki którym można identyfikować ich poznanie Chrystusa Pana. Heptę molestowałem kilkakrotnie, aż w końcu wydusił z siebie: Syn to stworzony Bóg. Ariel, kolejny obrażony i zdemaskowany czciciel Chrystusa, dla którego Syn jest jednym z aniołów - Synów Bożych, stworzonych przez Najwyższego, jedynym w swoim rodzaju, jak to ujął. Ciekawe z jaką gorliwością głoszą: Syn ma Boga Ojca, a z jakim wyrafinowaniem unikają jasnych wypowiedzi, które i tak wyłażą z ich postów. Dla nich Syn to Bóg, ale tylko z tytułu i nadania, uczyniony, stworzony przez Ojca, taki najwyższy anioł. Ale ze mną nie będą rozmawiać, bo jestem cham i prostak z lisim nosem detektywa.
:lol: :lol: :lol:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1