Hubertoku,
Cytuj:
Dla mnie watpliwości tu zasiewane tym tekstem to bajdurzenie własnie oderwane od kontekstu i sposobu myslenia semitów. Sposób wyrażania się ludzi myślących w kategoriach powstałych na styku świata semicko-grecko-rzymskiego jest nieco inny niż nasze potoczne sformułowania i z tego punktu widzenia powyższy zwrot wcale nie musi zakładać, iż Jezus naprawdę nie wie, w którym dniu i godzinie ma nastąpić koniec świata.
Jezus naprawdę nie wie kiedy ma nastąpić koniec świata

. Sam o tym powiedział:
Mar. 13:32
32. Ale o tym dniu i godzinie nikt nie wie: ani aniołowie w niebie,
ani Syn, tylko Ojciec.
(BW)
Cytuj:
Semici używali czasem zwrotów, które przypisywały wiedzę na jakiś temat tylko jednej osobie, choć było wiadomo, że nie jest ona jedyną osobą, jaka musi o tym wiedzieć.
Nie dotyczy to wyłącznie semitów. W języku można używać określeń typu: "nikt mnie nie rozumie" rozumianych absolutnie (faktycznie nikt), bądź też nie absolutnie. Wszystko zależy od kontekstu w jakim dane słowa są wypowiadane.
Cytuj:
Dobrym przykładem tego jest Apokalipsa, ostatni utwór NT, w którym czytamy o Jezusie i jego wiedzy:
„Oczy Jego jak płomień ognia, a wiele diademów na Jego głowie. Ma wypisane imię, którego nikt nie zna prócz Niego” (Ap 19,12-13 – BT).
tylko Jezus znał swe imię, i nie zna go nikt poza nim. Czy to oznacza, że tego imienia nie znał już Bóg Ojciec? Exclamation Exclamation Exclamation
Czyzby nasz WIekszy Bóg miał stać się Mniejszymna uzytek fragmentu Razz
Wcale nie.
Oczywiście, że nie. W celu bowiem zdecydowania o jakiej niewiedzy jest mowa, musimy sięgnąć do kontekstu - bliższego lub dalszego. W Obj. 1:1 czytamy:
Obj. 1:1
1. Objawienie Jezusa Chrystusa,
które dał mu Bóg, aby ukazać sługom swoim to, co ma się stać wkrótce; to też wyjawił On za pośrednictwem zesłanego anioła swojego słudze swemu Janowi,
(BW)
Zauważmy, to Bóg jest dawcą Objawienia przekazanego Chrystusowi! Skoro On je Jezusowi dał, logiczne jest zatem wnioskowanie, iż to właśnie On jest źródłem tegoż Objawienia i jako taki zna też wszystkie tajemnice w nim zawarte. Tak więc sam kontekst udowadnia nam to, iż słowo "nikt" z Obj. 19:12 należy rozumieć wąsko, relatywnie.
Cytuj:
W tekście tym pada nawet identyczna konstrukcja językowa jak w Mk 13,32 – oudeis oiden – „nikt (nie) zna”.
Ewangelia Marka nie tylko zawiera informację, że "nikt nie zna" daty Paruzji. To byłoby jeszcze dla was nie tak znowu najgorsze. Jednakże w ew. Marka czytamy dodatkowo, że tej daty nie zna Syn ("ani Syn")!!! I to jest gwóźdź do trymny dla uczynionego przez Ciebie porównania.
Cytuj:
DALEJ:
„Kto ma uszy, niechaj posłyszy, co mówi Duch do Kościołów. Zwycięzcy dam manny ukrytej i dam mu biały kamyk, a na kamyku wypisane imię nowe, którego nikt nie zna oprócz tego, kto [je] otrzymuje” (Ap 2,17, BT).
Czy skoro „nowe imię”, jakie mają otrzymać zbawieni, jest znane tylko im samym, a na przykład temu, kto im je nadał, lub Bogu, już nie?
Mogloby się wydawać, że z tego tekstu także można wyciągnąć wniosek, iż nawet Bóg nie zna imienia "zwycięzcy". Jednak jest tak tylko pozornie. W samym tekście mamy informację, iż owi "zwycięzcy" to nowe imię otrzymują. Skoro tak jest, to musi być ktoś, kto owo imię nadaje. A tym kimś jest zapewne Bóg bądź Jezus. Dodatkowo nie należy zapominać o przytaczanym już przeze mnie tekście z Obj. 1,1.
Cytuj:
Warto odnotować, że i w tym tekście pada również identyczna konstrukcja językowa jak w Mk 13,32 – oudeis oiden – „nikt (nie) zna”.
To nie ta sama konstrukcja. W ew. Marka mamy bowiem dodatkowe stwierdzenie, że daty Paruzji nie zna Syn. No więc jak? Zna czy nie zna?
Cytuj:
biblijny zwrot „nie zna nikt prócz” nie musi znaczyć dokładnie tego, że ktoś o czymś na pewno nie wie, i nie musi być rozumiany dosłownie. Zwrot ten posiada być może jakieś przenośnie znaczenie, a nie dosłowne.
Mam zatem rozumieć, że o tym dniu wiedzą aniołowie? Bo o nich też napisano, że nie wiedzą ("ani aniołowie, ani Syn")? Jak można rozumieć przenośnie czyjeś stwierdzenie, że dany ktoś o czymś nie wie w odróżnieniu od kogoś, kto o czymś wie

? Doprawdy hubertoku, to zadziwiająca interpretacja.
Cytuj:
Tym samym to, że Jezus w Mk 13,32 powiedział, iż o dniu i godzinie końca świata nie wie nikt poza Bogiem Ojcem, nie musi być rozumiany tak, że Jezus miałby również nie wiedzieć o wspomnianym dniu i godzinie końca świata.
I owszem, musi tak być rozumiany. Jezus bowiem jasno stwierdził o sobie, że on o tym dniu nie wie.
Cytuj:
To by było na tyle w aspekcie jednego fragmentu.
Ja wiem, ze jest masa cytatów czytanych w rozdzieleniu mogacych wywyływać wątpliwości, ba nawet dawać przekonanie o jakimś JEZUSIE-NIE BOGU-LECZ PANU ale to się nie daje utrzymać...
Hubertoku, biorąc pod uwagę to, że Jezus stwierdził, iż nie zna daty Paruzji, a Ty stwierdzasz, że zna, nie mam żadnych złudzeń co do tego, że pewnych poglądów faktycznie "nie da się utrzymać".