Smok:
Cytuj:
Cytuj:
1. Idę do Boga mego
2. Ja czczę Ojca mego
3. Nie szukam własnej chwały
4. Kto nie czci Syna nie czci Ojca
5. Ojciec większy jest niż ja
6. Ojcze uwilbij mnie tą chwałą którą miałem u Ciebie
Mnie możesz nie wierzyć, ale jesli nie wierzysz Jezusowi, to komu wierzysz?
Hepta, ja nie mam czasu na długie posty. Ale postaram się odpowiedzieć. Żebyś sobie nie myślał, że "wykosiłeś trynitarian".
Z cały szacunkiem Smoku, ale z łaski swojej nie przykładaj do mych wypowiedzi Twojego stylu. Nie mam zamiaru nikogo tu wykosić. Gdybym chiał to robić wszystkich myślących inaczej, nazywałbym heretykami, zwodzicielami, zwiedzonymi, nieodrodznymi i nieuczciwymi. To Twoja metoda i bardzo prosze żebyś nie mierzył mnie wg swoich ułomności. Ja mówię tylko to w co sam wierzę i co do czego jestem przekonany, że nie kłamię. A jeśli kłamię to proszę udowodnij to, byle Pismem, bo ja Pismem argumentuje nie apokryfami.
Cytuj:
Zauważ, że w wersetach wymienionych przez Ciebie Jezus mówi jako sługa Ojca dobrowolnie poddany Jego autorytetowi [1] (por. z II Mojż. 7:1), jako Syn czczący Ojca [2] (por. II Mojż. 20:12), jako Pan rezygnujący z własnej chwały [3] (por. Hebr. 2:14,17)), jako Osoba Boska godna takie samej czci jak Ojciec [4] (por. Obj. 5:11-14), jako
wcielony Syn, który wyparł się pewnych Boskich atrybutów w celu spełnienia misji zbawienia ludzkości [5] (por. Flp. 2:6-7) i jako Osoba Boska, która miała chwałę od Ojca przed założeniem świata, a po zakończeniu swej misji i wniebowstąpieniu znów będzie odbierać tę chwałę, z której dobrowolnie i czasowo zrezygnowała [6] (por. Flp. 2:9-11).
Czyli Jezus był Bogiem ale nie w 100%. W końcu nie posiadał chwały jaką miał pierwej, i jak to okreslasz wyparł się "pewnych boskich atrybutów", jak kolwiek nie rozumieć tej dziwnej argumentacji. Co to znaczy "pawenych boskich atrybutów"? Umiesz wyrazić się konkretnie czy znów nie musisz tego rozumiec aby wyciągac takie wnioski? Twoje tezy sa wewnętrznie sprzeczne i dlatego niezrozumieałe ani dla tych którzy Cię słuchają ani dla Ciebie samego.
Wynika bowiem z tego że Jezus, JHWH, Ojciec Odwieczny, Wszechmogocy, jednak nie posiadający "pewnych Boskich atrybutów"? Jestes mistrzem Smoku w tworzeniu niezrozumiałych definicji! Jedno musze Ci przyznać, masz wyobraźnie!
Stawiam antytezę:
nic się nie zmieniło w relacji Ojciec Syn po uwielbieniu.
Dowody:
Obj. 1:1
1. Objawienie Jezusa Chrystusa, które dał mu Bóg, aby ukazać sługom swoim to, co ma się stać wkrótce; to też wyjawił On za pośrednictwem zesłanego anioła swojego słudze swemu Janowi,
(BW)Jezus, tak jak za swego życia przekazuje informacje od swego Ojca, objawienie nie pochodzi bowiem od Niego ale od Jego Ojca!
Baranek, któremu oddaje cześć wszystkie stworzenie nie siedzi na tronie, lecz po prawicy tego który siedzi na tronie. Przeciez to PS 110. Ta tronie siedzi JHWH, który mówi:
Rzekł JHWH do mego Adoni. Baranek nie jest JHWH! On jest Adoni.
Zmartwychwstały Chrystus, wObjawieniu, mówi
Obj. 1:18
18. Byłem umarły, lecz oto żyję na wieki wieków i mam klucze śmierci i piekła.
(BW)To mówi Mesjasz, człowiek. gdyż to człowiek umarł na krzyżu, nie Bóg. To człowiek zmartwychwstał. Bóg nie umiera!Mesjasz umarł! Wizja Jezusa Chrystusa to wizja zmartwychwstałego Mesjasza, Adoni. Ten Adoni, Zmartwychwstały ma dalej swojego Boga i Ojca, nic się nie zmieniło:
Obj. 1:6
6. I uczynił nas rodem królewskim, kapłanami Boga i Ojca swojego, niech będzie chwała i moc na wieki wieków. Amen.Tak jak za życia takl i po zmartwychwstaniu Bóg nie przestaje być Jego Bogiem i Jego Ojcem. Tak jak wszelkie stworzenie jak słusznie zauważyłeś:
Cytuj:
Ale wszelkie stworzenie wciąż ma jednego Boga JHWH i nie ma żadnego innego [Iz. 44:6]
Ten Baranek, który był zabity a oto żyje śpiewa pieśń Baranka, która jest jednocześnie pieśnią Mojżesza. I śpiewają ja Ci, którzy odniesli zwycięstwo nad bestią.
Dla przypomnienia, to Mojżesz zapowiedział:
Dz.Ap. 3:22
22. Albowiem Mojżesz do ojców rzekł: Proroka wam wzbudzi Pan, Bóg wasz, z braci waszych, jako mię; onego słuchać będziecie we wszystkiem, cokolwiek do was mówić będzie.
(BG)To Mesjasz, Adoni, śpiewający Pieśń ku chwale swojego Ojca. Baranek.
Nic się nie zmieniło Smoku! Wiedział to i Ap Paweł, który spotkał w swym życiu zmartwychwstałego Adoni. On nie spotkał JHWH bo dgyby tak było nie mówiłby:
"Mamy jednego Boga, Ojca"
2 Kor. 1:3
3. Błogosławiony niech będzie Bóg i Ojciec Pana naszego, Jezusa Chrystusa, Ojciec miłosierdzia a Bóg wszelkiej pociechy,
(BG)
2 Kor. 11:31
31. Bóg i Ojciec Pana naszego, Jezusa Chrystusa, który jest błogosławiony na wieki, wie, iż nie kłamię.
(BG)
Efez. 1:3
3. Błogosławiony niech będzie Bóg i Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa, który nas ubłogosławił wszelkiem błogosławieństwem duchownem w niebieskich rzeczach w Chrystusie;
(BG)
Efez. 1:17
17. Aby Bóg Pana naszego Jezusa Chrystusa, Ojciec on chwały, dał wam Ducha mądrości i objawienia ku poznaniu samego siebie;
(BG)Tego samego zdania są również ci uważani za filary naszego Kościoła:
1 Piotr. 1:3
3. Błogosławiony niech będzie Bóg i Ojciec Pana naszego, Jezusa Chrystusa, który według wielkiego miłosierdzia swego odrodził nas ku nadziei żywej przez zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa od umarłych,
(BG)
Jan. 17:3
3. A to jest żywot wieczny, aby poznali ciebie, jedynego prawdziwego Boga i Jezusa Chrystusa, którego posłałeś.
(BW)Ci ludzie równiez widzą że nic się nie zmieniło! Zmartwychwstały Jezus, Mesjasz, Syn Boga żywego, dalej ma swojego Ojca, który jest tez Jego Bogiem.
Gal. 1:1,3,4
1. Paweł, Apostoł (nie od ludzi, ani przez człowieka, ale przez Jezusa Chrystusa i Boga Ojca, który go wzbudził od umarłych;)
3. Łaska wam i pokój niech będzie od Boga Ojca i Pana naszego, Jezusa Chrystusa.
4. Który wydał samego siebie za grzechy nasze, aby nas wyrwał z teraźniejszego wieku złego według woli Boga i Ojca naszego;
(BG)Credo Jezusa Chrystusa:
Mar. 12:29
29. A Jezus mu odpowiedział: Najpierwsze ze wszystkich przykazanie jest: Słuchaj, Izraelu! Pan, Bóg nasz, Pan jeden jest.
(BG)Przekazuje teraz chrześcijanom z pogan apostoł Paweł:
1 Kor. 8:6
6. Ale my mamy jednego Boga Ojca, z którego wszystko, a my w nim; i jednego Pana Jezusa Chrystusa, przez którego wszystko, a my przezeń.
(BG)Cytuj:
Cytuj:
Jesli zaś ja źle mówię to udowodnij że źle. Masz pole do popisu. Jest temat: Ps 110, + Ps 45, Powiedz mi że tak nie jest napisane: rzekł JHWH memu Adoni. Powiedz że to nieprawda że Jezus identyfikuje Mesjasza - siebie - z Adoni a nie z JHWH, i że o Adoni mówi Ap Paweł wskazując na Chrystusa a nie na JHWH! Czemu krytykujesz mnie za to że mówię iż napisano: "Namaścił Cie o Boże Bóg Twój"
Mesjasz jest w tych tekstach Panem, któremu należy się kłaniać. Jest Bogiem. Tak wynika z porównania Ps. 110 i Ps. 45. Gdybyś dodał jeszcze do tego Hebr. 1:5-10 (czego nie robisz), to wyszłoby, że Syn Boży czyli Mesjasz własnoręcznie stworzył niebo i ziemię (a więc nie był żadnym "pośrednikiem", ani "rękami Boga", tylko autorem stworzenia).
Ale nie jest JHWH! Czarno na białym, JHWH mówi do Adoni a nie do siebie. Własnie w PS 110, najcżęściej cytowanym w NT fragmencie ST mogłoby być powiedziane rzekł JHWH do JHWH. Gdy tym czasem Jezus który wg Ciebie wszystkich przekonuje że jest JHWH, gdy pyta o Ps 110 nauczonych w Piśmie wskazuje Chrystusa jako Adoni nie JHWH. Tak tez czyni Ap Paweł, I Ap Jan. Mówi Bowiem że baranek siedzi po prawicy Tego, który siedzi na tronie.
Cytuj:
W Biblii są jeszcze inne teksty, w których Osoba posłana przez JHWH do misji zbawienia jest określana jako JHWH. O tym już pisałem.
A więc te możemy spokojnie wyciąć z Biblii lub w najlepszym wypadku całkowicie zignorować bo są inne które Ci wyjasniają że jest inaczej. A może tylko Ci się wydaje że jest inaczej?
To sa wykrety, "wygibasy", że zacytuję Ciebie, "Aikido" czy "dowolna jazda figurowa". Nie możesz zasonic si innymi wersetami ani tez ignorowac Ps110 i 45 skoro masz odwagę wyzywać innych od heretyków.
Cytuj:
Są teksty poruszające różne aspekty planu zbawienia. Nie majstrując przy nich, tylko odczytując je wprost i w kontekście otrzymujemy obraz kilku osób będący stwórcami [Hebr. 1:2; Hebr. 1:10; Job 33:4] mających między sobą relacje osobowe [Jan 16:13-15] i posyłające Syna lub Ducha do konkretnych misji [Iz. 48:12-16; Jan 14:26]. Ale wciąż mamy jednego Boga i żadnego innego [Iz. 44:6]. Czytajmy całą Biblię. I jeśli JHWH mówi "uczyńmy człowieka na obraz nasz" [I Mojż. 1:26] i ukazuje się ludziom rozmawiając z nimi jako JHWH, choć Ojca widzieć ani słyszeć nigdy nikt nie mógł [Jan 5:37; I Tym. 6:16], to nie wymyślajmy od razu uników i wykrętów "dowodzących", że Abraham, Mojżesz, starsi Izraela i inni nie
mogli rozmawiać z Synem Bożym lub Duchem Świętym jako Osobami JHWH.
Zaraz zaraz Smoku, My tu rozmawiamy o PS110 i 45, a nie o tekstach, które są. Wiem że chciałbys teraz mówic o tych innych tekstach, spokojnie do nich tez dojdziemy.
Jednak teraz rozmawiamy o tym, że
- Jezus ma swego Boga przed i po zmartwychwstaniu, o tym
- tak to naświetlają nam apostołowie Paweł, Jan i Piotr. O tym ,że
- nie sa to jedynie pojedyńcze wersety ale jak to określiłes całe ich wagony!
Cytuj:
Wszelkie stworzenie w niebie i na ziemi oddaje
taką samą chwałę równocześnie Ojcu i Barankowi w Duchu [Obj. 5:11-14]. Wszelkie stworzenie... z wyjątkiem unitarian i subordynacjonistów.
Teraz błaznujesz mój drogi Smoku.Ale baw się dobrze, jesli to poprawia Ci nastrój.
Cytuj:
Wersety cytowane przez Ciebie wcale nie są dla mnie niewygodne, a teorii nie wyssałem z palca.
Nie wiem skąd je wysysasz. To mnie nie interesuje , ważne jest żebyś umiał je obronić biblijnie, ale Ty coś od Biblii ostatnio uciekasz.
Cytuj:
Jak można wykazać coś merytorycznymi argumentami komuś, kto okopał się na swoich pozycjach i dla kogo jedynie jego własne argumenty są merytoryczne? I kto sam pomija milczeniem niewygodne dla niego wersety?
Można, bo dodałbyś wtedy wierygodności swym wypowiedziom zwłaszcza dla tych, którzy szukają odpowiedzi "jak to jest w końcu z tą trójcą?". A tak okazuje się, że jak to sam udowadniasz, więcej dowodów na jej istnienie znajdujesz w apokryfach niż w Biblii.