www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr maja 14, 2025 5:13 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 10, 2006 11:50 am 

Lis:
Cytuj:
hehe, już widzę te roześmiane buzie, lis nie cytuje z Pisma Laughing

Cytowanie Ojców kościoła jest o tyle niebezpieczne, ze nie stanowi argumetów uważanych przez wszystkich jako pochodzących od niepodważalnych autorytetów. Cytaty unitariańskich Ojców kościoła sa równie obszerne. I dlatego lepiej rzeczywiście skupić się na Piśmie.

Spodziwałem się Twojej odpowiedzi na moje pytania.
Polikarpa vs Orygenesa, Ireneusza vs Euzebiusza z Cezarei poczytam do poduszki :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 10, 2006 11:58 am 

Cytuj:
Gdyby przyjąć, że Duch Boży jest osobą, skoro wstawia się za chrześcijanami, należałoby także potraktować Ducha jako Orędownika. Jednakże taki pogląd jest zupełnie sprzeczny z nauką Pisma Świętego, które stwierdza, że za wierzącymi wstawia się Syn Boży Jezus Chrystus- jedyny pośrednik między Bogiem i ludźmi

Na osobowość Ducha Świetego wskazują liczne zdania z szeregiem czasowników, jak:
mówić
posyłać
powołać
upewniać
przeszkadzać
przychodzić
nauczyć
przypominać
postanawiać
wspierać
sprawiać
prowadzić
rozdzielać
objawiać
wielbić
zabraniać
pocieszać
mieszkać
świadczyć
zasmucać
znieważać
sprzeciwiać
bluźnić
wstawiać
(...)

Twoja argumentacja powyżej wyjątkowo słabiutka. Chrystus (człowiek) jest jedynym pośrednikiem między Bogiem, a ludźmi, ponieważ to Syn Boży stał się człowiekiem i złożył ofiarę ze swego życia za grzech świata, a nie Duch Święty. Co nie przeszkadza, iż Duch Święty wstawia się za wierzącymi, wbew temu, co tu napisałeś:
Cytuj:
Nie można zapominać, że tylko Syn Boży się wstawia!

skoro czytamy: sam Duch wstawia się za nami w niewysłowionych westchnieniach
Wit, nie zaniżaj poziomu do jehowickich broszurek. Twój przykład z radiem, to dobre dla dzieci z przedszkola na pierwszych lekcjach religii.

Ostatnio edytowano Pt lut 10, 2006 12:37 pm przez lis, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 10, 2006 12:33 pm 

Cytuj:
Cytowanie Ojców kościoła jest o tyle niebezpieczne, ze nie stanowi argumetów uważanych przez wszystkich jako pochodzących od niepodważalnych autorytetów. Cytaty unitariańskich Ojców kościoła sa równie obszerne. I dlatego lepiej rzeczywiście skupić się na Piśmie.

Uważasz, że cytowanie własnych bredni przez uczestników forum jest mniej niebezpieczne od cytowania chrześcijan pierwszych wieków?
Co do cytowania wypowiedzi, jak się wyraziłeś, unitariańskich ojców kościoła, to zadaj sobie trud i cytuj, byle nie jak ŚJ, którzy z upodobaniem cytują tylko to, co im pasuje, a pomijają wypowiedzi tych samych autorów, gdy z ich słów wynika cokolwiek przeciwnego jehowickiej doktrynie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 10, 2006 12:42 pm 

Ojciec jest większy od Syna.
Syn otrzymał władzę od Ojca ale jest sam Ojcu poddany
lis napisał(a):
W żadnej mierze powyższe zdania nie godzą w model trynitarny Boga Jedynego w trzech Osobach.

Bo model trójcy jest tak naprawdę modelem unitarym, który to charakter wymuszają na nim silne unitane stwierdzenia ST i NT. Łączenie tych modeli musi mieć więc część wspólną. I to jest to co łączy nasz wszystkich. Ta częścią wspólna jest człowiek Jezus Chrystus.

Problem w tym że tenże Jezus Chrystus ma swojego Boga, który jest Bogiem Abrahama Izaaka i Jakuba, i który proroczo w psalmie 110 zwraca się do Niego:

"rzekł JHWH do Adoni siądz po prawicy mojej"
na ten psalm powołuje się Ap Piotr filar kościoła, który złożył dobre wyznanie o Jezusie: "Tyś jest Mesjasz Syn Boga żywego". Nie powiedział Tys jest Bóg Syn , lecz Syn Boga. I na tej opoce budowany jest kościół. Podobne stanowisko wyraża największy Teolog wychowany w najbardziej monoteistycznym i unitariańskim modelu Boga. Ten teolog Po swoim nawróceniu stwierdza:

Jest Jeden Bóg i Ojciec wszystkich [Ef 4:4-6]

Bóg i Ojciec, to żydowski unitarny model winikający z głębokiej tradycji zaszczepionej przez proroków, a od której najmniejsze odstępstwo było boleśnie karane.

Mal. 2:10
10. Czy nie mamy wszyscy jednego ojca? Czy nie jeden Bóg nas stworzył? Dlaczego oszukujemy się wzajemnie i bezcześcimy przymierze naszych ojców?

Tak Bóg ojców Izraela jest Ojcem narodu i Ojcem Chrystusa [Rz 15:6 2Kor11:31 1Pt1:3]

Jest tylko jeden Bóg Ojciec [1 kor 8:4,6]
jest to
Bóg i Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa [2 kor 1:3]

To nie są wypowiedzi trynitarianina, to sa wypowiedzi monoteisty unitarnego.

Ap Jan, ten który uważany jest za wielkiego trynitarianina wygłasza takie oto oświadczenia:

Chwała pochodzi od tego który jedynie jest Bogiem [Jan 5:44]

Wreżcie:
Jan. 17:3
3. A to jest żywot wieczny, aby poznali ciebie, jedynego prawdziwego Boga i Jezusa Chrystusa, którego posłałeś.
(BW)

To mówi sam Pan Jezus, tu kontynuuje żydowski, unitariański model Boga.
Wielkość Syna w Ewangeli jest tak wielka że Duch święty postanowił umieść w naszych Bibliach oświadczenie Jezusa również zapisane w Ew Jana:

Ojciec większy jest niż ja [Jana 14:28]

Jego chrystusa władza i majestat jest wyniesiony ponad wszystko przez Ojca:

Dlatego też Bóg wielce go wywyższył i obdarzył go imieniem, które jest ponad wszelkie imię,ku chwale Boga Ojca.[Filip. 2:9-11]

To Jan wskazuje Jezusa, Syna Bożego, aby go czcić tak jak Ojca [Jan. 5:22-23]

I przede wszystkim żaden z Apostołów nie określa Jezus mianem Bóg Syn ale zawsze Syn Boży. To ogromna róznica i wielka przepaść pomiędzy Ewangelią a trynitarną koncepcją Boga. Trynitarna koncepcja Boga ukazuje Go w krzywym zwierciadle, zaprzecza Jego staraniom o utrzymanie w Izraelu jedności duchowej , której centrum była wiara w unitarianego monoteistycznego Boga.

Dlatego i Apostoł Jakub stwierdzi:

Wierzysz że Bóg jest jeden? Dobrze czynisz.[jak 2:19]

Dlatego powtarzam za Ap Pawłem:

1 Kor. 8:6
6. Wszakże dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, z którego pochodzi wszystko i dla którego istniejemy, i jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko istnieje i przez którego my także istniejemy.

"My znamy tego, kogo czcimy, gdyż zbawienie pochodzi od żydów"
-Jezus Chrystus -

Pokój Wam którzyście w Chrystusie Jezusie

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 10, 2006 12:50 pm 

Lisie zaczynasz znów przybarwiać swoje wypowidzi stylem które będę świadomie ignorował. Nie jestem zainteresowany jarmarkiem. Mówiąc o Bogu zachowajmy taki styl, który nie będzie mu ujmował chwały i uwielbienia. To co Ty robisz jest dowodem braku świadomości, ze On jest pośród nas. Chcesz dyskutowac ok, nawej fajnie ale w takim stylu będziesz gadał sam ze sobą.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 10, 2006 1:21 pm 

Lis
Zabiełłę czy Bednarskiego każdy jeden bezmyślnie przepisać potrafi. Tylko myśleć nie ma komu!
Człowieku przecież Ty nie potrafisz logicznie myśleć. Ja się staram przedstawić mój punkt widzenia na sprawę, a Ty mnie od razu przylepiasz do broszur ŚJ z którymi nie mam wogóle do czynienia. Już to tłumaczyłem, że zasmucać Ducha, tzn. zasmucać Jezusa itp. itd. Z takim podejściem do sprawy i kulturą jaką Ty reprezentujesz, to jedynie możemy sobie pogadać o filmach rysunkowych. :?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 10, 2006 1:38 pm 

Gdyby ktoś chciał sprawdzić, jakich sformułowań osobowych używali Żydzi do bytów nieosobowych, to zapraszam do mojego artykułu pt. "Przemawiający Duch Święty":

http://thaleia.pl/index.php?view=duchmanifestacje.html

Są to niemal dokładnie takie same sformułowania jakie spotykamy w NT. W środowisku żydowskim nie świadczyły one o osobowości Ducha.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 10, 2006 1:57 pm 

Joba 33:4:
"Duch Boży stworzył mnie, a Tchnienie Wszechmocnego ożywiło mnie."
Gdyby kiedykolwiek przyszło mi zrezygnować z poglądów subordynacjonistycznych, to bym został Tetradytą. Bo i osobę Dechu (Tchnienia) Wszechmocnego dokoptowałbym do Osób Bożych i wyszłaby kompletna czwórca. :wink: :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 10, 2006 2:09 pm 

Cytuj:
Lisie zaczynasz znów przybarwiać swoje wypowidzi stylem które będę świadomie ignorował. Nie jestem zainteresowany jarmarkiem. Mówiąc o Bogu zachowajmy taki styl, który nie będzie mu ujmował chwały i uwielbienia. To co Ty robisz jest dowodem braku świadomości, ze On jest pośród nas. Chcesz dyskutowac ok, nawej fajnie ale w takim stylu będziesz gadał sam ze sobą.

A cóż szanownego pana tak uraziło? Rada, byś w cytowaniu nie stosował technik jehowickich?
Nie masz ochoty, to w ogóle się do mnie nie odzywaj. Twoje ignorowanie moich wpisów nie zrobi na mnie żadnego wrażenia. Ja przynajmniej nie udaję, że nie jestem przekonany do tego, co tu piszę.

Cytuj:
Trynitarna koncepcja Boga ukazuje Go w krzywym zwierciadle, zaprzecza Jego staraniom o utrzymanie w Izraelu jedności duchowej , której centrum była wiara w unitarianego monoteistycznego Boga.

Reszta świata ma pokornie wysłuchiwać kategorycznych stwierdzeń Hepty o tym, która koncepcja Boga ukazuje Go w krzywym zwierciadle. To jest to "gadanie ze samym sobą", przed którym tak przestrzegasz? I faktycznie, Jezus nie miał innych zmartwień, jak tylko "utrzymać w Izraelu jedność duchową, której centrum była wiara w unitarianego monoteistycznego Boga". Długo wymyślasz takie rodzynki?

Cytuj:
Bo model trójcy jest tak naprawdę modelem unitarym, który to charakter wymuszają na nim silne unitane stwierdzenia ST i NT. Łączenie tych modeli musi mieć więc część wspólną. I to jest to co łączy nasz wszystkich. Ta częścią wspólna jest człowiek Jezus Chrystus.

:shock: :shock: :shock:
Daleko nie zaszedłeś, nawet ateiści nie negują, że Jezus był człowiekiem.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 10, 2006 2:18 pm 

Wit:
Cytuj:
Zabiełłę czy Bednarskiego każdy jeden bezmyślnie przepisać potrafi. Tylko myśleć nie ma komu!
Człowieku przecież Ty nie potrafisz logicznie myśleć.

A dziekuję. Czy Ty naprawdę myślisz, że jak napiszesz coś takiego, to zrobi to na mnie jakieś wrażenie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 10, 2006 2:52 pm 

Lis:
Cytuj:
A cóż szanownego pana tak uraziło? Rada, byś w cytowaniu nie stosował technik jehowickich?
Nie masz ochoty, to w ogóle się do mnie nie odzywaj. Twoje ignorowanie moich wpisów nie zrobi na mnie żadnego wrażenia.

Niech się stanie według słowa Twego.

Ja przynajmniej nie udaję, że nie jestem przekonany do tego, co tu piszę.

:shock: Czyżbyś tym swoim pustym gadaniem chciał nadrabiać braki swego przekonia? Jest przecież tyle innych sposobów dodania sobie animuszu...

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 10, 2006 3:07 pm 

Hepta:
Cytuj:
Czyżbyś tym swoim pustym gadaniem chciał nadrabiać braki swego przekonia?

Człowieku, Ty po prostu sam nie widzisz, jakim operujesz językiem. Zarzucasz mi przywary, w których sam tkwisz po uszy.
Zdanie Wita w stylu: nie umiesz logicznie myśleć, lub Twoje o pustym gadaniu - o czym niby mają świadczyć?
Możecie ich używać do woli, ale kręcić kota ogonem, jacy to kulturalni w porównaniu z głupim lisem jesteście - nie będzie tak łatwo.
:lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 10, 2006 3:18 pm 

Cytuj:
W żadnej mierze powyższe zdania nie godzą w model trynitarny Boga Jedynego w trzech Osobach.

A kto mówił,że miały godzić :?: :shock: :shock:

Napisałem co myślę na ten temat. I już.

Cytuj:
Nie zapominaj, że Syn Boga uniżył samego siebie dobrowolnie, przyjął postać sługi i naturę człowieczą.

Póki co sklerozy nie mam ,ale i związku żadnego nie widzę bo Jezus i w niebie jako Uwielbiony Syn podległy jest Ojcu.

Ostatnio edytowano Pt lut 10, 2006 3:21 pm przez poszukiwacz prawdy, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 10, 2006 3:18 pm 

Cytuj:
Bo model trójcy jest tak naprawdę modelem unitarym, który to charakter wymuszają na nim silne unitane stwierdzenia ST i NT. Łączenie tych modeli musi mieć więc część wspólną. I to jest to co łączy nasz wszystkich. Ta częścią wspólna jest człowiek Jezus Chrystus

Cytuj:
Trynitarna koncepcja Boga ukazuje Go w krzywym zwierciadle, zaprzecza Jego staraniom o utrzymanie w Izraelu jedności duchowej , której centrum była wiara w unitarianego monoteistycznego Boga.

Cytuj:

Cytuj:
"Duch Boży stworzył mnie, a Tchnienie Wszechmocnego ożywiło mnie."
Gdyby kiedykolwiek przyszło mi zrezygnować z poglądów subordynacjonistycznych, to bym został Tetradytą. Bo i osobę Dechu (Tchnienia) Wszechmocnego dokoptowałbym do Osób Bożych i wyszłaby kompletna czwórca

ALE JAZDA!

:shock: :D :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 10, 2006 3:40 pm 

lis napisał(a):
Wit:
Cytuj:

A dziekuję. Czy Ty naprawdę myślisz, że jak napiszesz coś takiego, to zrobi to na mnie jakieś wrażenie.

Nie mam takiego zamiaru. Raczej wolałbym, abyś wskazał konkretny fragment biblijny, w którym przedstawiono Boga Ojca i Ducha Bożego jako dwie odrębne od siebie osoby, może to być np. krótka rozmowa między tymi osobami, jak to było w przypadku Ojca potwierdzającego świadectwo Syna (por. Mateusza 3:17; Jana 12:28 ). Tylko tyle.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1