wit napisał(a):
Wbrew temu co twierdzą trynitarianie, Jezus nie jest JHWH ze Starego Testamentu. Syn jest jedynie posłańcem (reprezentantem) Jahweh. Gdy czytamy w ST, że Jahweh ukazywał się człowiekowi, oczywiste jest, iż chodzi tu o Syna Bożego. Jednakże nie oznacza to, że Jezus to Jahweh.
"I
odpowiedział JHWH: Sprawię, że całe dostojeństwo moje przejdzie przed tobą, i ogłoszę imię "JHWH" przed tobą (...). Nadto powiedział: Nie możesz oglądać oblicza mojego, gdyż nie może mnie człowiek oglądać i pozostać przy życiu. (...)
oblicza mojego oglądać nie można" [II Mojż. 33:19-23]
"A
sam Ojciec, który mnie posłał, wydał o mnie świadectwo.
Ani głosu jego [Ojca] nigdy nie słyszeliście, ani postaci jego nie widzieliście" [Jan 5:37]
"I
rozmawiał JHWH z Mojżeszem twarzą w twarz, tak jak człowiek rozmawia ze swoim przyjacielem" [II Mojż. 33:11]
"Potem
ukazał mu się JHWH w dąbrowie Mamre, gdy siedział u wejścia do namiotu w skwarne południe. (...) Na to
rzekł JHWH do Abrahama: Dlaczego to roześmiała się Sara, mówiąc: Czyżbym naprawdę mogła jeszcze rodzić, gdy się zestarzałam? Czy jest cokolwiek niemożliwego dla JHWH? W oznaczonym czasie za rok wrócę do ciebie, a Sara będzie miała syna (...) Potem odwrócili się mężowie i poszli stamtąd do Sodomy.
Abraham zaś stał nadal przed JHWH (...).
I odszedł JHWH, gdy skończył rozmowę z Abrahamem. Abraham zaś wrócił do miejsca swego" [I Mojż. 18:1,13-14,22,33]
http://www.studylight.org/isb/bible.cgi ... orm+SearchCytuj:
W Piśmie Świętym mamy przykłady, że Bóg ukazywał się w ludzkiej postaci, ale jego imię nie jest znane.
Oczywiście, że nie było znane. Wtedy. Dlatego mówimy o progresji objawienia.
Cytuj:
Tajemniczy osobnik, który walczył z Jakubem, przedstawił mu się jako Bóg. Gdyby Jakub uznał w tej osobie JHWH, to bezzasadne byłoby pytanie o jego imię. Patriarcha wiedział więc, że Bóg, który mu się objawił, nie jest samym Jahweh!
Patriarcha nie miał poznania w tej sprawie, ponieważ Mesjasz Jeszua, czyli JHWH, który zbawia, jeszcze się nie objawił. Zobacz Mar. 1:1-3 i porównaj z Iz. 40:3 i Mal. 3:1.
Cytuj:
Imię JHWH tłumaczy się jako Ten, który jest, który był, i który będzie. W Nowym Testamencie, a dokładniej w Objawieniu 1:4,8; 4:8, to wyrażenie zastosowano tylko do osoby Boga Ojca.
" Oto przychodzi wśród obłoków, i ujrzy go wszelkie oko, a także ci, którzy go przebili, i będą biadać nad nim wszystkie plemiona ziemi. Tak jest! Amen. Jam jest alfa i omega (początek i koniec), mówi Pan, Bóg, Ten, który jest i który był, i który ma przyjść, Wszechmogący. (...) Toteż gdy go ujrzałem, padłem do nóg jego jakby umarły. On zaś położył na mnie swoją prawicę i rzekł: Nie lękaj się, Jam jest pierwszy i ostatni, i żyjący" [Obj. 1:7-8,17]
Cytuj:
W tej księdze, Syna Bożego przedstawiono jako Baranka, który odbiera od Ojca zasiadającego na tronie: moc, bogactwo, mądrość, siłę, cześć, siłę i błogosławieństwo (Objawienie 5:12,13).
"A gdy spojrzałem, usłyszałem
głos wielu aniołów wokoło tronu i postaci, i starców, a liczba ich wynosiła krocie tysięcy i tysiące tysięcy; i
mówili głosem donośnym: Godzien jest ten Baranek zabity wziąć moc i bogactwo, i mądrość, i siłę, i cześć, i chwałę, i błogosławieństwo. I słyszałem, jak
wszelkie stworzenie, które jest w niebie i na ziemi, i pod ziemią, i w morzu, i wszystko, co w nich jest, mówiło: Temu, który siedzi na tronie, i Barankowi, błogosławieństwo i cześć, i chwała, i moc na wieki wieków. A cztery postacie mówiły: Amen. Starcy zaś upadli i oddali pokłon" [Obj. 5:11-14]
"Będziesz przejęty
czcią dla JHWH, twojego Boga, i jemu będziesz służył" [V Mojż. 6:13]
"Albowiem napisano:
Panu Bogu swemu pokłon oddawać i tylko jemu służyć będziesz" [Mat. 4:10]