Cytuj:
Hepto może spróbujmy jeszcze raz.
Mam jednak prośbę, skup się na argumentach a nie na tym że jestem kobietą Wink
Przeprosiłem już Cie za to, i zapewniłem że w ogóle nie przyszło mi to do głowy. Nie wracajmy do tego. Bea, uwierz proszę w moje dobre intencje.
Cytuj:
Zacznijmy od rozumienia zrodzony/stworzony.
Zasugerowałeś że można te pojęcia stosować zmiennie.
Powiedziałeś też że
Cytuj:
hepta napisał:
Jezus był pierwszym dziełem Ojca. Jego (Jezusa) rękami stworzył świat i to co go napełnia. I o ile "pierworodny wszytskiego stworzenia" nie precyzuje określenia stworzony,
czy zrodzony to jednak nadaje Jezusowi początek istnienia
Cytuj:
Cytuj:
Jak również
hepta napisał:
Nie zaciemniając, werset z Kol 1:15 daje mi podstawy do mniemania, że Jezus jest pierwszą i jedyna osobą stworzona/zrodzoną bezpośrednio przez Boga Ojca. Wszystko inne
zostało stworzone przez Jezusa
Jak prosto i czytelnie potrafisz czasem mówić, bez zbednej semantyki Smile
Na tyle i le potrafię, czasami trudno jest złapać o co chodzi gdy nie widaać oczu.
Cytuj:
Nie rozumie wobec tego dlaczego takie rozdrażnienie powoduje teraz stwierdzenie że wierzysz w Jezusa który jest stworzonym Bogiem Confused
Przepraszam teraz ja nie rozumiem. Czyje rozdrażnienie? Z kontekstu wnioskuje że moje ale ja nie jestem rozdrażniony. Gdzie to widzisz w moich postach?
Wprost powiedziałem, że Jezus ma swój początek, dlaczego miałbym być z tego powodu rozdrażniony?
Cytuj:
Jest on zgodnie z twoimi słowami jedynym dziełem Boga, osobą stworzona/zrodzona. Ma swój początek.
W sumie to tak jak każdy z nas. Mamy początek a zawierzając Bogu zagwarantowaną wieczność w Nim.
Wierzysz w Jezusa będącego Bogiem który ma swój początek i jest pierwszym i jedynym stworzeniem, dziełem Boga. To wniosek wyciagniety nie z kapelusza ale z twoich
wypowiedzi
Wniosek jest poprawny.
Cytuj:
Uznałeś za prawdziwe zdanie mówiące że "pierwsze stworzenie powołane do życia przez Boga stwarza inne rzeczy poza sobą i Bogiem oczywiście".
To tez prawda
Cytuj:
Skoro tak to od dłuższego czasu proszę byś mi wtyłumaczył jak w takim razie godzisz to z Pismem które mówi o Jezusie Bogu że jest Alfą i Omegą, początkiem i końcem.
Dobrze Bea. Postaram ise wytłumaczyć jak godzę te miejsca. Sama oceń czy to ma sens czy nie.
Najpierw zacytuje Ciebie:
Cytuj:
Poczatek to poczatek, koniec to koniec.
Chyba że mamy dwa początki: bardziej poczatkowy i mniej poczatkowy. Dwa końce: poczatkowy koniec i końcowy koniec końca Confused
Problem jest ten sam gdy czytasz o Mojżeszu. Albo rozmwaiał z Bogiem albo z pośrednikiem. Albo Bóg napisał na tablicach 10 słów albo Mojżesz. Albo Pan Bóg stwarzał wszechświat albo robił to Jego syn. To również może wprowadzić Cię w zakłopotanie.
Ja wierze że wszystko ma swoje wyjasnienie. Że Bóg będący prawdą nie zaprzecza sam sobie, że Pisma sa natchnione tylko że my nie umiemy go czytać.
Najpierw trzeba się więc zastanowić co oznacza stwierdzenie początek i koniec u źródła w Izajasza.
Cytuj:
Izaj. 41:4
4. Któż tego dokonał i uczynił to? Kto od początku powołuje do życia pokolenia ludzkie? Ja, Pan, jestem pierwszy i Ja też będę z ostatnimi.
(BW)
Pan Bóg JHWH jest jedynym, który powołuje do zycia pokolenia ludzkie. On jest przed wszystkimi i będzie z ostatnimi, On jest Stworzycielem, architektem, Ojcem, źródłem
życia. Ale swojego dzieła stwarzania dokonuje przez swego Syna. Czy nie tak jest napisane? Zapewnia nas o tym Ap Paweł gdy pisze o tym nie tylko w Kol 1:15-16 ale również i w tym miejscu
Cytuj:
Hebr. 1:2
2. Ostatnio, u kresu tych dni, przemówił do nas przez Syna, którego ustanowił dziedzicem wszechrzeczy, przez którego także wszechświat stworzył.
(BW)
Jesli to nie oznacza stworzenia wrzechświata przez Jezusa to co to oznacza? Kto przemawia, kto stwarza, przez kogo? Co stwarza? Wszystkie pytania mają tu swoje odpowiedzi.
A ponieważ pierwszy i ostatni w Iz 41:4 jest użyte w kontekście stworzenia wszystkich pokoleń ludzkich i Syn jest pierwszym, gdyż On był z Ojcem zanim świat powstał. Zanim świat powstał On Jezus był przygotowany aby być zbawicielem świata, który miał dopiero powstać. On otrzymał moc i autorytet od Ojca ale był jednocześnie zanim świat powstał. [Jan 17:5], a juz wtedy nie upierał się zachłannie by być równym Bogu.[Flp 2:6]. Lecz tytuł pierwszy i ostatni został nadany Jezusowi jeszcze z innego powodu. On jest pierworodnym z umarłych. Pierwszym który opuscił grób.
Cytuj:
Kol. 1:18
18. On także jest Głową Ciała, Kościoła; On jest początkiem, pierworodnym z umarłych, aby we wszystkim był pierwszy,
(BW)
Dzięki temu wszyscy co są w grobach usłyszą głos jego i wstaną jedni do życia drudzy na sąd (Jan 5:25-27). Teraz Jezus za ucierpienia krzyża dostaje prawo wzbudzania z martwych. Lecz moc do tego otrzymał od Ojca i nie zrobi nic czego Ojciec mu nie poleci. On sam bez Ojca niczego nie czyni.
Cytuj:
Jan. 8:28-29
28. Wtedy rzekł Jezus: Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że Ja jestem i że nic nie czynię sam z siebie, lecz tak mówię, jak mnie mój Ojciec nauczył.
29. A Ten, który mnie posłał, jest ze mną; nie zostawił mnie samego, bo Ja zawsze czynię to, co się jemu podoba.
(BW)
On sam nigdy nie wskazywał na siebie, zawsze wskazywał na Ojca, Gdy uczył modlitwy wskazał na Ojca, sam się do Niego modlił, w końcu wstępował do swojego Boga i do Boga naszego i był posłuszny aż do smierci, za co Bóg, Jego Ojcie wielce Go wywyższył i dał mu imię ponad wszelkie imię aby zginało sie przed Nim każde kolano, aby wszycy czcili Syna tak jak czczą Ojca. Czy to herezja?
Przeciez tak własnie napisano, niech Pismo przemówi:
Cytuj:
Filip. 2:6-11
6. Który chociaż był w postaci Bożej, nie upierał się zachłannie przy tym, aby być równym Bogu,
7. Lecz wyparł się samego siebie, przyjął postać sługi i stał się podobny ludziom; a okazawszy się z postawy człowiekiem,
8. Uniżył samego siebie i był posłuszny aż do śmierci, i to do śmierci krzyżowej.
9. Dlatego też Bóg wielce go wywyższył i obdarzył go imieniem, które jest ponad wszelkie imię,
10. Aby na imię Jezusa zginało się wszelkie kolano na niebie i na ziemi, i pod ziemią
11. I aby wszelki język wyznawał, że Jezus Chrystus jest Panem, ku chwale Boga Ojca.
(BW)
Oceń sama Bea, które z moich słów jest niezgodne z Pismem.
Cytuj:
Kolejna rzecz, pierwsze dzieło Boga odbiera chwałę należną Bogu.
Bóg o ile pamiętam powiedział że jest Bogiem zazdrosnym i nie odda jej nikomu Rolling Eyes
Najwyraźniej Bóg nie jest zazdrosny o swego Syna, który żyje, lecz chwały swojej nie odda dziełom rąk ludzkich. Jezus został spłodzony z Boga nie z człowieka.
Cytuj:
Jan. 5:23
23. Aby wszyscy czcili Syna, jak czczą Ojca. Kto nie czci Syna, ten nie czci Ojca, który go posłał.
(BW)
Cytuj:
Jan. 5:26-27
26. Jak bowiem Ojciec ma żywot sam w sobie, tak dał i Synowi, by miał żywot sam w sobie.
27. I dał mu władzę sądzenia, bo jest Synem Człowieczym.
(BW)
Majestat i autorytet został mu dany prze samego Ojca. Ale Jezus nie zapomina że jest jeden Bóg, powiada bowiem:
Cytuj:
Jan. 5:44
44. Jakże możecie wierzyć wy, którzy nawzajem od siebie przyjmujecie chwałę, a nie szukacie chwały pochodzącej od tego, który jedynie jest Bogiem?
(BW)
i nie mówi tu przeciez o sobie ale o swoim Ojcu. Pomimo tego On jest postanowionym przez Boga Zbawicielem świata [jan 4:42], nabył go na własność, kupił swoją krwią [Obj 5:9]. Został ustanowiony Jego sądzią[jan 5:22], przez Niego mamy przystęp do Boga [ef 3:11-12], On jest pośrednikiem pomiędzy Bogiem a ludźmi[1Tym 2:5], jest arcykapłanem wyznania naszego[heb 3:1], godny chwały i czci [2kor 4:6 2tes 2:14], uwielbionym przez Ojca. W nim pokładamy nasze nadzieje i w Nim sie schraniamy, On jest naszym życiem i naszym Bogiem jednak zawsze podległym Ojcu, dla którego chwały to wszystko się stało.
Cytuj:
1 Kor. 8:6
6. Ale my mamy jednego Boga Ojca, z którego wszystko, a my w nim; i jednego Pana Jezusa Chrystusa, przez którego wszystko, a my przezeń.
(BG)
Tak to wygląda z mojego punktu widzenia.