Sceptyk napisał:
Cytuj:
Hepto
wiem że są proroctwa z drugim dnem
ale w podanym przeze mnie fragmencie
jest napisane wprost Jahwe zbawi przez Jahwe,ich Boga
Sądzę że jest to kwestia tłumaczenia i specyfiki języka proroczego
Cytuj:
Oz 1:7
7. Domowi jednak Judy okażę swą litość, znajdą ratunek we mnie, w Panu, Bogu swoim. Nie ocalę ich jednak przy pomocy łuku i miecza ani też wojny, koni czy jeźdźców.
(BT)
Druga sprawa że Paweł nazywa Izraelitów na pustyni tymi którzy pili z duchowej skały którą był Chrystus , gdzie w exodusie widzisz Jezusa?
Cytuj:
1 Kor. 10:3-4
3. I wszyscy ten sam pokarm duchowy jedli,
4. I wszyscy ten sam napój duchowy pili; pili bowiem z duchowej skały, która im towarzyszyła, a skałą tą był Chrystus.
(BW)
Widzę Go jak ich prowadzi przez pustynię. Daje im duchowy napój a oni piją, daje im duchowy pokarm a oni jedzą. Dokładnie tak jak my dziś.
Cytuj:
Trzecia to słowa Jezusa:
" "Jeruzalem, Jeruzalem! Ty zabijasz proroków i kamienujesz tych, którzy do ciebie są posłani. Ile razy chciałem zgromadzić twoje dzieci, jak ptak swoje pisklęta pod skrzydła, a nie chcieliście."
Czy Jezus chciał zgromadzić Izraela czy nie? A jeśli tak to gdzie widać to w ST ?
Wszystko przez Niego i dla Niego zostało stworzone. Dla Niego to znaczy że stworzenie jest Jego własnością. sądzę więc że Jezus chciał zgromadzić Izraela, gdyż chciał równiez tego Jego Ojciec.
Cytuj:
2 Moj. 13:9
9. I będziesz to miał za znak na ręce twojej, i na pamiętne przed oczyma twemi, aby Zakon Pański był w uściech twoich, ponieważ ręką możną wywiódł cię Pan z Egiptu.
(BG)
Czasami mam wrażenie że owa ręka to własnie Chrystus. Prawica Boga [Ps 45:5] ale nie mam pewności, to tylko moje przypuszczenia.
Cytuj:
W 1 Mojż 16,7-14 kobieta rozmawia z "aniołem Pana" aż wreszcie otworzyły jej się oczy; "To Bóg!" I powiedziała: "Tyś Bóg, który mnie widzi".
Więc z kim rozmwaiała jak Ty myslisz? Z Ojcem, Synem, czy z kim?
Cytuj:
W 2 Mojż 33,20 jest napisane:
"Nie możesz oglądać oblicza Mojego, gdyż nie może Mnie człowiek oglądać i pozostać przy życiu".
a troche wcześniej :
""I rozmawiał PAN z Mojżeszem twarzą w twarz, tak jak człowiek rozmawia ze swoim przyjacielem, po czym wracał Mojżesz do obozu..."
Rozumiem że masz problem ze zrozumieniem tej sprzeczności. Ja tez kiedys potykałem się o ten opis i długo nie mogłem go zrozumieć. Jednak stosując teraz wzrór jaki podałem w postach do BEA nie męcza mnie już te niejednoznaczności.
Z jednej strony że zakon został dany Mojżeszowi przez Pan. Przykładów jest wiele tu tylko jeden:
Cytuj:
2 Moj. 24:12
12. Rzekł tedy Pan do Mojżesza: Wstąp do mnie na górę, i bądź tam a dam ci tablice kamienne, i zakon, i przykazanie którem napisał, abyś ich nauczał.
(BG)
Jak komnetuje te wydarzenia NT?
Cytuj:
Gal. 3:19
19. Czymże więc jest zakon? Został on dodany z powodu przestępstw, aż do przyjścia potomka, którego dotyczy obietnica; a został on dany przez aniołów do rąk pośrednika.
(BW)
Okazuje się ze został on dany przez aniołów a nie besposrednio przez Pana Boga. Ale zakon pochodzi niewątpliwie od Boga. Jak to technicznie wyglądało to juz zupełnie inna sprawa.
Inny przykład.
Kto pisał na tablicach kamiennych?
Czytamy ewidentnie że był to sam JHWH
Cytuj:
2 Moj. 24:12
12. I rzekł Pan do Mojżesza: Wstąp do mnie na górę i zostań tam, a dam ci tablice kamienne, zakon i przykazania, które napisałem, aby ich pouczyć.
(BW)
2 Moj. 31:18, 2 Moj. 32:16,2 Moj. 32:19
Cytuj:
2 Moj. 34:1
1. Rzekł Pan do Mojżesza: Wyciosaj sobie dwie tablice kamienne takie jak poprzednie, a Ja wypiszę na tych tablicach słowa, które były na poprzednich tablicach, które potłukłeś.
(BW)
Cytuj:
5 Moj. 10:4
4. I napisał Pan na tablicach takim pismem, jak poprzednio, dziesięć słów, które wypowiedział do was na górze spośród ognia w dniu zgromadzenia, i wręczył mi je Pan.
(BW)
Wszystko jasne, do czasu bo jednak ktoś widział to inaczej skoro pisze:
Cytuj:
2 Moj. 34:26-29
27. I rzekł Pan do Mojżesza: Spisz sobie te słowa, gdyż na podstawie tych słów zawarłem przymierze z tobą i z Izraelem.
28. I pozostał tam u Pana przez czterdzieści dni i czterdzieści nocy. Nie jadł chleba i nie pił wody, i spisał na tablicach słowa przymierza, dziesięcioro słów.
29. A gdy Mojżesz zstępował z góry Synaj, mając w ręku dwie tablice Świadectwa, nie wiedział Mojżesz, gdy zstępował z góry, że skóra na twarzy jego promieniała od rozmowy z Panem.
(BW)
Jak widać język Bibklii często odstaje od naszego poukładanego i sformalizowanego , jednoznacznego opisu. Dziś przyzwyczajeni do nadawania znaczenia każdemu słowy nie umiemy zaakceptować sposobu wyrazu terści opisów sprzed ponad 3000 lat. To jest specyfika tego języka i musimy nauczyć się odczytywać prawdziwą informację jaką te opisy z soba niosą. A to nie jest łatwe, i dlatego tak wiele ludzi często zupełnie inaczej interpretuje to co czyta. Na szczęscie Jezus jest ten sam. On jest prawdą. I zbawiła nas nie dlatego że cos umiemy albo nie zintepretować ale dlatego że taka była wola Ojca, który go na to przygotował.
Za co nie przestawajmy mu dziekować, bo zbawienie stało się udziałem ludzi bez względu na to jak o Nim napisano w Księgach.
Cytuj:
Z którym Bogiem rozmawiał Mojżesz?
Z kim rozmawiał Abraham mówiąc " Panie nie omijaj mnie?"
Z kim rozmawiała kobieta?
Z jedynym Wszechmogącym ale przez pośrednika. Inaczej nie pozostaliby przy zyciu.
Wiesz Sceptyku jest taki jeden opis w ST który dobrze to obrazuje
To historia Józefa, który dostał do zarządzania cąły Egipt. Wszystko mu zostało poddane. Ktos kto chciał cos od Faraona, musiał zwrócic się o to do Józefa.
Cytuj:
1 Moj. 41:41-45
42. Potem zdjął faraon pierścień z ręki i włożył go na rękę Józefa, kazał go też odziać w szaty z delikatnego płótna i zawiesił złoty łańcuch na jego szyi,
43. Kazał go też obwozić na drugim wozie swoim, a wołano przed nim: Na kolana! Tak ustanowił go namiestnikiem całej ziemi egipskiej.
44. Potem rzekł faraon do Józefa: Jam jest faraon, lecz bez twego zezwolenia nie wolno nikomu w całej ziemi egipskiej podnieść ręki ani nogi.
45. Nadał też faraon Józefowi imię: Safenat-Paneach i dał mu za żonę Asenat, córkę Poti-Fera, kapłana z On. Tak to Józef został namiestnikiem ziemi egipskiej.
(BW)
Cytuj:
Izajasz napisał
". We wszelakim uciśnieniu ich i On był uciśniony; ale Anioł oblicza Jego wybawił ich. Z miłości swej i z litości swojej On sam odkupił ich, piastował ich i nosił po wszystkie dni wieków"
Kojarzysz już że rozmawialiście o Obliczu Jahwe przy okazji innego fragm. NT.
Sposób rozważania tych fragmentów jaki nakreśliłem powyżej i w poście do Bea pozwala mi na rozważania o nich bez zaburzenia logiki. No ale jak to ktoś stwierdził każdy ma swoją logikę
Cytuj:
Dzięki podlinkuje się tam w wolnej chwili.
Pozdrawiam