Jezus Bóg – te same tytuły.
To prawda, że Pismo stosuje do Boga i Jezusa te same tytuły. Nie należy jednak zapominać, że budowanie w oparciu o to nauki o tożsamości istot, do których owe tytuły zastosowano, może być złudne. I tak: Bóg i Jezus jest Panem. Ale panami także są nazywani właściciele innych ludzi (DzAp 16:16,19; Ef 6:5, 9), cesarze (Dz 25,26), dziedzice (Gal 4,1) czy też Paweł i Sylas (Dz 16:30) oraz Abraham (1P 3:6). Królem jest Jezus, ale także Kościól (Obj. 1,6; 5,10), a “królem królów” jest nawet Nabuchodonozor (Ez. 26:7, LXX)!. Bóg i Jezus są Zbawicielami, ale są nimi także Ehud (Sdz. 3:15) i inni wodzowie Izraela (Neh. 9:27).
Jezus i Bóg – cytaty ze ST odnoszące się do Jezusa.
Jest to jedna z najciekawszych linii argumentacji podnoszonych przez trynitarian. Pozornie bardzo mocna, jednakże... znowu sięgnijmy do żydowskiego sposobu argumentowania. Świadectwa o Janie Chrzcicielu.
Żydzi pytają Jana, kim jest, a on im odpowiada:
Jan. 1:21
21. I zapytali go: Kim więc? Eliaszem jesteś? A on odrzekł: Nie jestem. Prorokiem jesteś? I odpowiedział: Nie.
(BW)
A jednak... Jezus mówi:
Mat. 11:14
14. Jeżeli zaś chcecie to przyjąć, on jest Eliaszem, który miał przyjść.
(BW)
Mat. 17:10-13
10. I pytali go uczniowie, mówiąc: Czemu więc uczeni w Piśmie powiadają, że wpierw ma przyjść Eliasz?
11. A On, odpowiadając, rzekł: Eliasz przyjdzie i wszystko odnowi.
12. Lecz powiadam wam, że Eliasz już przyszedł i nie poznali go, ale zrobili z nim, co chcieli, Tak i Syn Człowieczy ucierpi od nich.
13. Wtedy zrozumieli uczniowie, że mówił do nich o Janie Chrzcicielu.
(BW)
Czy Jan Chrzciciel był tą samą istotą co Eliasz? Nie. W jakim sensie więc był Eliaszem? Oto odpowiedź:
Łuk. 1:15-17
15. Będzie bowiem wielki przed Panem; i wina, i napoju mocnego pić nie będzie, a będzie napełniony Duchem Świętym już w łonie matki swojej.
16. Wielu też spośród synów izraelskich nawróci do Pana, Boga ich.
17. On to pójdzie przed nim w duchu i mocy Eliaszowej, by zwrócić serca ojców ku dzieciom, a nieposłusznych ku rozwadze sprawiedliwych, przygotowując Panu lud prawy.
(BW)
Otóż to, działał w tym samym duchu. Wrócę jeszczę do tego. Inne przykłady.
“Do którego bowiem z aniołów powiedział kiedykolwiek: Tyś jest Synem moim, Jam cię dziś zrodził? I znowu: Ja mu będę ojcem, a on będzie mi synem?” (Hbr 1,5 BW)
Apostoł udowadnia, iż Chrystus jest istotą znamienitszą od aniołów. Jako argumentu używa słów mówiących, iż Bóg uznaje Chrystusa za swego Syna. Jest to cytat z 2 Sam 7,12-14:
“Gdy się wypełnią dnia twoje, i zaśniesz z ojcy twoimi, wzbudzę nasienie twoje po tobie, które wynijdzie z żywota twego, a umocnię królestwo jego; On zbuduje dom imieniowi memu, a Ja utwierdzę stolicę królestwa jego aż na wieki. Ja mu będę za ojca, a on mi będzie za syna, który gdy wystąpi, skarzę go rózgą ludzką, i plagami synów człowieczych.” (2 Sam 7,12-14 BG)
Fragment ten pierwotnie znalazł swoje wypełnienie w osobie Salomona - jak wynika z paralelnego zapisu zawartego w 1 Kronik 22,9-10! Paweł zaś odniósł go jako proroczą zapowiedź dotyczącą Chrystusa. Czy Salomon to Jezus? Czy też może chodzi o coś innego?
“Przewodnikowi chóru. Na nutę: "Łania w czasie zorzy porannej..." Psalm Dawidowy. Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił...? Czemuś tak daleki od wybawienia mego, od słów krzyku mojego? Boże mój! Wołam co dnia, a nie odpowiadasz, I w nocy, a nie mam spokoju... Zaufał Panu, niechże go ratuje! Niech go wybawi, skoro go miłuje!... Między siebie dzielą szaty moje I o suknię moją los rzucają.” (Ps 22,1-3.9.19 BW)
Dawid pisze o sobie. Jednak w NT te słowa odnoszone są do Jezusa. (Mt 27:35, 43, 46). Porównajmy Ps. 35:19 z Jana 15:25. Czy to oznacza, że Jezus był Dawidem czy też może coś innego?
Podobnie jest także w innych miejscach, w których słowa pierwotnie odnoszące się do Dawida, zastosowane zostały przez pisarzy NT do Jezusa:
Ps 40,7-9 w porównaniu z Hbr 10,5-7;
Ps 69,10 w porównaniu z Jana 2,17;
Ps 69,22 w porównaniu z Jana 19,28.29.
Pierwotne zastosowanie do Asafa, zmienia się na zastosowanie do Jezusa:
Ps 78,2 w porównaniu z Mt 13,35
Pierwotne zastosowanie do nieprzyjaciela Dawida zmienia się na zastosowanie do Judasza:
Ps 41,10 w porównaniu z Jana 13,18;
Ps 109,7-8 w porównaniu z DzAp 1,20.
Analogiczną sytuację mamy w ósmym rozdziale księgi Izajasza. Pierwotnym mówcą jest tutaj sam prorok:
“Zabezpieczę świadectwo, zapieczętuję naukę w moich uczniach. I będę wyczekiwał Pana, który zakrywa swoje oblicze przed domem Jakuba, i w nim będę pokładał nadzieję. Oto ja i dzieci, które mi dał Pan, jesteśmy znakami i przepowiedniami w Izraelu od Pana Zastępów, który mieszka na górze Syjon.” (Iz 8,16-18 BW)
Jednakże Paweł słowa z wersetu 17. i 18. wkłada w usta Jezusa (Hbr 2,13).
Takich przykładów można mnożyć. Dlaczego tak jest? Odpowiedzią może być słowo Pardes, które oznaczało 4 poziomy rozumienia tekstu biblijnego przez Żydów, które były stosowane już za czasów apostolskich. O ile sens najprostszy był sensem oczywistym, dosłownym, o tyle trzy następne już takimi nie były. Dlatego też mogła następować zmiana tożsamości osób do których stosował się jakiś tekst, zmiana znaczenia samego tekstu itd. Między innymi właśnie dlatego Mateusz pisze, że w/g proroków Jezusa nazwano Nazarejczykiem. Uwaga, trudna zagadka – jacy prorocy nazwali Jezusa Nazarejczykiem??? Więcej przykładów i omówienie owych czterech poziomów rozumienia Biblii znajdziecie tutaj:
http://thaleia.pl/index.php?view=pardes.html
Nie ulega wątpliwości, że są w NT teksty zastosowane do Jezusa, które w ST odnoszą się do Jahwe. Ale co to oznacza? Czy oznacza to tożsamość Jezusa z Jahwe? Czy też może to, że Jezus został ustanowiony dziedzicem Boga (Hebr. 1:2) i jako takiemu zostało Mu dane Jego imię (Jana 17:11,12 BT), cały wszechświat (Hebr 1:3), wszelka moc (Mt 28:18). Może to miało uwypuklać właśnie to, że to poprzez Niego Bóg wykonuje swe dzieła (Jana 14:10), że przychodzi w JEGO imieniu (Jana 5:43), jako dziedzic dostaje lud, który należał do Boga (Jana 17:6), mówi nie od siebie, ale to co Mu Ojciec rozkazał (Jana 12:48,49), ale nawet wtedy, to co mówił nie było jego własną nauką (Jana 7:16)
Dlatego nie można zapominać o tym, że to jednak Bóg ustanowił go Panem (Dz 2:36), to Bóg Mu wszystko poddał (1Kor 15:24-28), to Bóg Go ustanowił „królem na Syjonie“ (Ps 2:6-9), to Bóg dał Mu władzę sądzenia (Jan 5:27), to Bogu zawdzięcza swoje życie (Jan 5:26), bo żyje „przez Ojca“ (Jana 6:57). To Ojciec jest Jego Bogiem (Obj 3:12) a nie na odwrót. To Bóg jest Jego głową (1 Kor 11:3) a nie na odwrót. Sądzę, że właśnie tego naucza nas ewangelia.