Mam rozumiec Itur,ze ty nie jestes przyjaciółką Boga.Czyli jestes nieprzyjaciólką!?.
Tak to tylko Pismo mówi o tych,którzy tak sie przyjaznia ze światem,że staja sie nieprzyjaciółmi Boga.Innej opcji nie ma.
Więc albo jesteś albo nie jestes przyjaciółką Boga?
List do jakuba 4/4-6.A przeciez Jezus/OSOBA/jest obrazem niewidzialnego Boga.Moze uwazasz że nazwanie sie"przyjacielem lub przyjaciółka Boga to świętokradztwo.Albo inaczej:ze ten przywilej jest wyłącznie zastrzeżony dla "mężów Bożych" i dla kobiet pozostaje skromna pozycja "niewolnicy lub służebnicy"ale napewno nie ,przyjaciółki Boga!!!!.
Abracham został nazwany PRZYJACIELEM Boga.!
List Jakuba podaje przyczynę:..."I uwierzyl Abracham Bogu i poczytane to zostało mu ku usprawiedliwieniu i nazwany został przyjacielem Boga"Jak.4/23.
Tylko tyle...czy azż tyle..?A ty nie jestes usprawiedliwiona z wiary w Syna?.Moze tylko mężczyzn stac na taką chwalebną wiare ,w nastepstwie której moga stac sie przyjaciółmi Boga.
Pismo mowi o nas wszystkich,że jestesmy jedno w Chrystusie,i nawet nie tylko jako przyjaciele Boga /z powodu wiary Abrachamowej/ale z powodu Synostwa.List,Gal.4/1-7....Tak wiec juz nie jestem niewolnikiem,lecz synem,a jesli synem to i dziedzicem Boga.
I przyjazn z Bogiem tez tu musi byc gdzies po drodze.
Na podstawie słów Jezusa,możemy stac sie Jego przyjaciółmi w prosty sposób:...gdy będziemy czynic co On nam przykazuje..!.
Bo z Jego strony kazdy człowiek/kobieta i mężczyzna/moze miec pewnośc,że jest umiłowany aż do końca.
Mam przyjaciela,który tak mnie umiłował że oddał za mnie życie!!!!Alleluja.Mam PRZYJACIELA.Chcę sie uczyc od niego przyjazni!.
A moze mamy fantazje o tym czym naprawde jest przyjażń miedzy wierzącymi.Albo zbyt idealizujemy to co juz Bóg nam podarowal jako nowym stworzeniom.
Chodzi o nazwanie tego przyjażnią..?W tym jest problem?.
Oto słowa Pana do uczniów :
Juz was nie nazywam sługami,bo sługa nie wie ,co czyni Pan jego;lecz Nazwałem was przyjaciółmi,bo wszystko co słyszałem od Ojca mojego ,oznajmiłem wam. Jan.15/15.
Mozemy sie tak nazywac,i kobiety i męzczyzni,wszyscy kórzy znają całą Bożą wolę.
W całości jest ona objawiona w Piśmie.
Maria Magdalena i Samarytanka która osobiście rozmawiala z Jezusem i stala sie wykonawczynia jego woli,sa PRZYJACIOLKAMI Jezusa.
Także matka Jezusa i Marta i Joanna i Zuzanna żona Huzy...i wiele innych kobiet które mu towarzyszyły.Aż do dziś,wszystkie służebnice i słudzy Pańscy sa Jego przyjaciółmi.!!
Pewna przyjaciółka opowiedziala mi swój sen wizję,w której zobaczyla czlowieka /o którym wiedziala że to Jezus/jak podszedł do niej igdy była strapiona a potem przyjacielskim gestem, tak jak robią to serdeczni przyjaciele/objał ja swym ramieniem i tak razem idąc,Pan rozmawial z nią o jej najblizszej przyszłości.W swoim zachowaniu był bardzo naturalny i niesamowicie prawdziwy.Sprawy o których rozmawiali,dotyczyly takze zrozumienia Pisma w kontekście Bożej woli,do jej osobistego życia.Obudzila sie z poczuciem dziecięcego zaufania do Jezusa.Wszystko co Pan jej powiedzial w tamtej wizji śnie,wypełnilo sie i nadal jeszcze wypełnia sie.Ona nie prosila o takie pocieszenie i zachecenie.Zostalo jej dane,z łaski.
To tyle w kontekście przyjazni z Jezusem.Wszystkie inne wynikaja z tego.