Cytuj:
Skoro piszesz,że życie bez chrztu wodą jest związkiem nieformalnym pomimo chrztu Duchem to inaczej tego nie mogę zrozumieć jak tylko,że chrzest Duchem jest mniej wazny od chrztu wodą.
W dodatku zaprzeczasz sobie samemu ,twierdząc raz ,że chrzest wodą jest zaślubinami potem,że to chrzest Duchem jest dowodem przynależności do Boga.Pogubiłem się troche w twojej argumentacji.
Nic nie szkodzi.

Poszukiwaczu, przyjacielu, wszystko to można ze soba pogodzić. Wydawało mi sie że już o tym pisałem. Chrzest wodą jest śłubem, wynika on z naszego wkładu w ten związem. Naszym wkładem jest zewnętrzna oznaka pokuty i prośba o przysposobienie do życia w Chrystusie, przez chrzest w wodzie, rytualne obmycie. Konieczny jest on z tego względu, że tak mówi Pismo aby czynić. Jesli widzę konieczność chrztu wodą to tylko dlatego, że taka własnie droga jest nakreślona w Piśmie:
Cytuj:
Dz.Ap. 2:38
38. Tedy Piotr rzekł do nich: Pokutujcie, a ochrzcij się każdy z was w imieniu Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów, a weźmiecie dar Ducha Świętego.
(BG)
Dz.Ap. 2:38
38. A Piotr do nich: Upamiętajcie się i niechaj się każdy z was da ochrzcić w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a otrzymacie dar Ducha Świętego.
(BW)
Są tu trzy wyraźnie wyodrębnione elemnty:
1.Pokuta (upamiętanie, odwrócenie się od martwych uczynków)
2. Chrzest w wodzie, na co wskazuje okreslenie "dać się ochrzcić"
3. Obietnica chrztu Duchem objawiającego się darami Ducha
Punkt drugi stanowi dla mnie przekonywujący argument że chrzest w wodzie pomimo tego że jest jedynie symbolem, jest konieczny, gdyż pochodzi od Boga. Natomiast czy od niego zależy zbawienie czy nie to już inna kwestia. Chrzest w wodzie jest krokiem uczynionym w kierunku zbawienia, i z innej perspektywy jest nasza "małżeńska " przysięgą złozoną wobec wielu świadków. Jednak zbawienie mozliwe będzie dopiero wtedy, gdy i Bóg powie swoje "tak", czyli ze swojej strony obdaruje nas Duchem. I jesli tak sie stanie to oznacza że został zawarty związek małżeński w języku naszego przykładu.
W sytuacji kiedy to Pan zabiega o małżonkę i jako pierwszy daje swój dar nie zwalnia to małżonki do powiedzenia swojego "tak" Dlatego własnie Korneliusz i jego towarzysze będąc wpierw ochrzczeni Duchem weszli równiez do wody. Dlaczego?
Moim zdaniem dlatego że taki symbol "zaślubin" został ustanowiony przez naszego Pana, gdy sam wszedł do wody, aby się wypełniła wszelka sprawiedliwość. Od tego momentu własnie taki sposób przymierza z Bogiem funkcjonuje.
Zanim ten symbol został ustanowiony przymierze z Bogiem, było zawarte na podstawie obrzezki, która podobnie jak chrzest była konieczna, co nie wyklucza, że była jedynie symbolem, który do zbawienia nic nie wnosi. Podobnie i chrzest wodą jako symbol zbawienia nam nie gwarantuje. Ale z jakichś powodów jest konieczny.
Cytuj:
Czyżbyś przez to rozumiał,że narodzeni z Ducha Świętego tak jak Jezus nie muszą ale chrzczą się w wodzie.
Więc według ciebie chrzest Jezusa jest tym samym chrztem co chrzest wodą jego naśladowców ?
W pewnym sensie tak ale nie w pełnym tego słowa znaczeniu. Postac Pana Jezusa jest odrębna, bez grzechu. W tym sensie niegdy nasz chrzest i Jego nie będzie tym samym. On wszedł do wody jako niepokalany. My rodzimy się już w grzechu. Choćby z tego powodu to nigdy nie będzie to samo. Ale sa elemnty wspólne. Paj Jezus wchodząc do wody pokazuje Jego nasladowcom co maja czynić. Jego służba zaczyna się od chrztu wodą, podobnie i nasza, po wyjściu z wody zostaje napełniony duchem, ale tego juz nie widzą wszyscy tylko Jan, który dał o tym świadectwo. Od tego momentu Pan Jezus aż do swojej śmierci pełni służbę będąc chrzczony duchem, podobnie i my wchodząc do wody rozpoczynamy swoją służbę dla Pana. Jesli nasza deklaracja została zaakceptowana, Pa Bóg daje nam swojego Ducha aby móc pełnić służbę az do śmerci. Te elementy są takie same i w tym sensie jesteśmy chrzczeni tym samym chrztem co Pan Jezus.
Cytuj:
Jeus był ochrzczony chrztem Jana .MY chrzcimy się w imię Jezusa.
Więc jak to godzisz z tym co pisałeś:
Cytuj:
Cytat:
hepta:
Chrzest w wodzie Pana Jezusa nadaje mu więc dodatkowe znaczenie, chrzest w smierć, a właściwie uczestnictwo w Jego smierci. Wówczas taki chrzest symbolizuje również nie tylko nasze pragnienia pozbycia się grzechu ale
zabezpieczenie przez ich ponownym popełnianiem. Umierając z Jezusem, umieramy jednocześnie dla grzechu. A kto umarł nie grzeszy.
To twierdzenie należałoby dokładniej zaargumentować. Jan Chrzcił wodą ku pokucie aby Ci którzy się upamiętają mogli dostrzec w Panu Jezusie Mesjasza. Zasadniczo Chrzest Jaowy był dla grzeszników nie dla sprawiedliwych. Pan Jezus grzesznikiem nie był. To że był ochrzczony od Jana nie oznacza, że był chrzczony ku pokucie. Chrzest Pana Jezusa jest zupełnie na innej płaszczyźnie i dlatego to co napisałem wydaje mi się nadal słuszne
Cytuj:
Cytuj:
Cytat:
hepta:
Rozumiem, że stawiasz sprawę tak. Jesli chrzest Duchem nastąpi to juz zupełnie nie ma potrzeby chrzcić się w wodzie. Bo chrzest Duchemn jest wystarczający.
Jesli potrzebny jest jeszcze chrzest w wodzie to chrzest Duchem nie jest wystarczający. Tak czy nie?
Głośno myślę. Jesli Twoje założenie jest poprawne to czy nie udeża Cię fakt, że wszyscy nieżydzi, którzy zostali ochrzczeni Duchem weszli równiez do wody? Jesli to nie było potrzebne czemu dali się ochrzcić? Odpowiedzmy na to pytanie a potem wyciągniemy wnioski.
Zostali ochrzczeni Duchem Świętym a potem wodą.Ale zauważ,że nie ofiarowali się wcześniej Bogu Dz.Ap. 10:44-48. Zauważ ,że dostali Ducha bez deklaracji lojalności i bez pokuty.
A skąd Ty o tym wiesz? Myślisz że Korneliusz został powołany choc tego nie chciał? Jest napisane że się modlił do Boga, jak dla mnie ktoś kto się modli do Boga musi wcześniej przyjść do pokuty. Musi uznać swą grzeszną naturę i prosić Boga o odpuszczenie grzechów. Musi odwrócić się od martwych uczynków a nawrócić się do Boga. Dlatego napisano:
Dz.Ap.11:18. ... Toć tedy i poganom dał Bóg pokutę ku żywotowi. Cytuj:
To specyficzny przypadek który nie mieści się w żadnej normie.
I to jest wystarczający powód żeby nie brac go pod uwagę?
Cytuj:
Cytat:
hepta pisze:
No więc poganie zostali ochrzczeni ku pokucie czy nie? Jesli nie to jak rozumiesz ten fragment?
O które wersety ci chodzi ?
Głównie Dz.Ap. 11:18
Cytuj:
Z trzeciej strony skąd informacja ,że Jezus kazał chrzcić w swoje imię ? przecież chrzest w Jezusa zaczął funkcjonować dopiero po jego zmartwychwstaniu.
To prawda, nie mam argumentów tylko swoje przypuszczenia.
Cytuj:
Zastanawiam się tylko czy nasza dyskusja nie zmienia się z dyskusji o wyższości chrztu Duchem nad chrztem wodą lub odwrotnie w dyskusję dla samej dyskusji. Tego włąśnie bym nie chciał.
Bez obawy, niestety ja nie mam czasu na dyskutowanie dla sztuki. Podajesz ciekawe twierdzenia i przyglądam się im. Albo to co wiem legnie w gruzach albo się umocni moje przekonanie. Taki cel dyskusji mnie zadowala. Ciebie z resztą chyba też:).
Cytuj:
Im dłużej jednak dyskutujemy tym obraz twojego zrozumienia zagadnienia coraz bardziej mi sie zamazuje. Analizując twoje wypowiedzi nie bardzo wiem jakiej koncepcji bronisz.
Otóż paradoksalnie jak nie bronię żadnej koncepcji. Jest tak: zapodałeś bardzo ciekawe twierdzenie. Wiele ono by wyjaśniało w intreresujących kwestiach takich np, jak uczestnictwo świętych ST w maluczkim stadku. Jednak są wersety , które nie pasują mi do Twojej koncepcji i wymagaja wyjasnienia. Na razie Ty zadajesz mi pytania i zmuszasz do weryfikowania swoich poglądów. I dobrze, nawet bardzo dobrze bo pokazujesz mi słabe strony mego poznania. A jesli jakiś obraz jest nieco zamazany to mam nadzieję że wszystko nam się wykrystalizuje kiedy to ja zacznę pytać Ciebie:)
Cytuj:
Z jednej strony zgadzasz się z tym,że można prowadzić nowe życie w Jezusie i być zbawionym bez chrztu woda .Z drugiej stony piszesz,że ten chrzest jest konieczny. Prosiłbym o jakąś konkretną odpowiedź.Inaczej nasza dyskusja będzie ciągnąć się bez konca.
Ok konieczny jest dla tych którzy go znają. Podobnie jak obrzezka była konieczna dla tych którzy ją znali. Od chrztu Pana Jezusa chrzest w wodzie jest nasza powinnością wczesniej symbol ten nie był ustanowiony, funkcjonowała obrzezka. Niektórzy jednak oprócz obrzezanego ciała mieli równiez obrzezane serca i nie dla takich był chrzest Jana. Wszyscy zaś którzy pragną przyjść do Boga, zwłaszcza, dotyczy to pogan, powinni być ochrzczeni w wodzie. Wszystkie przykłady braci z Pogan w piśmie pokazują taki chrzest i ja nic na to nie poradzę, że wnioskuje z tego że jest to koniecznością.
Cytuj:
Uważam,że bez chrztu wodą (literalną)można być zbawionym .Trzeba miec jednak chrzest DuchemŚwiętym i można go otrzrymac bez chrztu wodą. Woda nie koniecznie musi oznaczac ciecz. "Wodą" mogą również być słowa ewangelii Efez. 5:26, Tyt. 3:5. Taka woda często bardziej oczyszcza niż literalna .
Rozumiem to, jednak z jakichś powodów każdy przypadek w piśmie nawrócenia się do Boga kończy się chrztem w wodzie. Czy możesz temu zaprzeczyć? Niektórzy nawet chrzczeni byli dwa razy. I tu leży problem!