www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 5:23 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 365 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz lis 17, 2005 8:32 am 
Smok Wawelski napisał(a):
Pod tym względem chyba nie stanowię "miękkiego celu" dla sceptyków.

...z kolei ja mam nadzieję, że nie zakamuflowałeś pod tym określeniem aluzji do mnie. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lis 17, 2005 8:35 am 
Szukający Sceptyk napisał(a):
Chyba się jednak nie zjawię. Czas w gonieniu za przyszłym lub podróżniczym życiem przypadkiem nie zgubić tego tutaj. Studia to jednak wymóg poświęcania im czasu. Dlatego raczej żegnam się także i z tym forum.

Miło byłoby sie poznać.
Zastanów sie jeszcze nad tym proszę...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lis 17, 2005 12:11 pm 

Marcin napisał(a):
Pod tym względem chyba nie stanowię "miękkiego celu" dla sceptyków.

...z kolei ja mam nadzieję, że nie zakamuflowałeś pod tym określeniem aluzji do mnie. :)

Nic nie kamuflowałem. Przecież jesteś wierzącym, a nie sceptykiem. :)

Cytuj:
Przede wszystkim: nie oceniam postepowania Boga, mówię o tym, jakie niektóre fragmenty ST wywołują na mnie wrażenie. Jestem przekonany, że Bóg w swojej suwerenności ma prawo do osądzania ludzi jak mu się podoba pozostając jednocześnie Bogiem sprawiedliwym ("Czyż Bóg jest niesprawiedliwy, gdy gniew wywiera? Po ludzku mówię.
Z pewnością nie! Bo jak Bóg ma sądzić ten świat?" Rzym. 3:5-6). I to rozumiem lub staram się zrozumieć.

Ja nie pisałem, że Ty oceniasz postępowanie Boga. Piszesz o swoich wrażeniach i ja to rozumiem. Ale nie twierdzisz przecież, że okrucieństwo Boga (a właściwie - podejrzenie o okrucieństwo) przeszkadza Ci się do Niego modlić. Moje uwagi były natury ogólnej.

Cytuj:
To taka nasza ludzka zasada, więc nie jestem pewien, czy ma tu zastosowanie...

Dla osób niewierzących powinna mieć zastosowanie, bo one startują z pozycji ludzkich. Natomiast Biblia w wielu miejscach mówi, że aby kogoś ostarżyć, należy mieć pewność, z nie tylko przypuszczenia [V Mojż. 19:15-20].

Pozdrawiam Cię serdecznie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lis 17, 2005 12:18 pm 
Nic nie kamuflowałem. Przecież jesteś wierzącym, a nie sceptykiem. :)

...chodziło mi o ten "miękki cel".
Nieważne.

Pozdrawiam Cię serdecznie

:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 20, 2005 10:20 pm 

http://www.tektonics.org/af/carrs01.html#jer5128

Fajny link. Dla angielsko języcznych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 21, 2005 9:29 am 

Robson napisał(a):
O to tomasz chodzi!
Nie chowac głowę w piasek tylko wyjaśniać trudności!

Z owadami jest to przekonujące.
Nie mogę jednak zaakceptować wyjaśnieć typu "copyist error". Jeśli tekst oryginalny zawiera "copyist errors", to nigdy nie będziemy mogli być pewni czy w mniejscu które czytamy i na kórym się opieramy nie ma akurat błędu kopisty..
Mysle ze 1) tam gdzie sa nie zmieniaja poselstwa zbawienia, swietosci (przynajmniej nie w znacznym stopniu), 2) jednak sa - z tym ze nie w tekscie oryginalnym przeciez! A ze sa wystarczy porownac np. Rzymian 8:1 w Gdanskiej i w Warszawskiej/Brytyjce. Osobiscie uwazam ze greka stojaca za Gdanska jest lepsza, wierniejsza od tej stojacej za "brytyjka". Dowodow mozna podac mase, ale chociazby niepotrzebne wrzucenie imienia Izajasza w jednym z fragmentow Ewangelii gdzie cytowany jest jeden z prorokow (ale nie Izajasz z ksiag ST).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 21, 2005 10:21 am 

Uwazam że problem nieomylności pisma odchodzi gdy czyta się Biblię aby odnaleźć tego na którego wsazują pisma. Czyta sie wtedy inaczej, z modlitwą, rozważaniem i obecnością prowadzenia Ducha Świetego.

Przejęzyczenia sa wtedy mało istotne, pominięcia dopowiadane, a dodatki zuwazalne.

Tak samo jak w przypadku czterech ewangelii.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 17, 2008 4:01 pm 

no to co?

zaczynamy od początku?

bo ja się na dam rady przebić przez wszystkie strony :lol:

ale możnaby kontynuować na tym "fundamencie mędrców poprzednich" 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 17, 2008 4:25 pm 

Widzisz jeśli chodzi o sprzeczności w Biblii to może być kilka powodów:
- traktujemy Biblie ściśle jako podręcznik fizyki czy biologii:
Cytuj:
Marka 9:50 Sól, to dobra rzecz, ale jeśli sól zwietrzeje, czymże ją przyprawicie? Miejcie sól w samych sobie i zachowujcie pokój między sobą.

Czy w tym momencie Jezus udzielił nam wykładu z chemi nieorganicznej, że sól może utracić słoność?

-nie widzimy kontekstu wypowiedzi, jest to chyba najczęstszy problem. Popatrzmy na takie typowe przykłady:
Cytuj:
Łukasza 14:26 Jeśli kto przychodzi do mnie, a nie ma w nienawiści ojca swego i matki, i żony, i dzieci, i braci, i sióstr, a nawet i życia swego, nie może być uczniem moim.

Cytuj:
Mateusza 19:18 Mówi mu: Których? A Jezus rzekł: Tych: Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie mów fałszywego świadectwa,
19 czcij ojca i matkę, i miłuj bliźniego swego, jak siebie samego.

Czy Jezus miał rozdwojenie osobowości?

-nie zauważamy, że pewne fragmenty się w rzeczywistości nie wykluczają lecz uzupełniają. Jeden powie nic nie widziałem, inny w tej samej sytuacji mówi "widziałem ciemność", czy te wypowiedzi się wykluczają?

- nie umiejętność rozpoznawania gatunków literackich
Cytuj:
Sędziów 9:8 Zeszły się raz drzewa, aby ustanowić nad sobą króla, I rzekły do oliwki: Bądź naszym królem!
9 Lecz oliwka rzekła do nich: Czy mam zaniechać tłustości mojej, która jest we mnie, A którą cześć się oddaje bogom i ludziom, A mam pójść, aby bujać nad drzewami?
10 Wtedy rzekły drzewa do drzewa figowego: Nuże! Zostań ty naszym królem!
11 Lecz drzewo figowe odpowiedziało im: Czy mam zaniechać mojej słodyczy i mojego dobrego plonu, A mam pójść, aby bujać nad drzewami?
12 Wtedy rzekły drzewa do winorośli: Nuże! Zostań ty naszym królem!
13 Lecz winorośl odpowiedziała im: Czy mam zaniechać moszczu mojego, Który rozwesela bogów i ludzi, A mam pójść, aby bujać nad drzewami?
14 Wtedy rzekły wszystkie drzewa do głogu: Nuże! Zostań ty naszym królem!
15 A głóg odpowiedział drzewom: Jeżeli naprawdę chcecie mnie namaścić na swojego króla, Chodźcie, schrońcie się w moim cieniu. A jeżeli nie, to niech wyjdzie ogień z głogu I strawi cedry Libanu.

Jeśli biblia jest prawdziwa to wynika z tego, że uczy nas iż drzewa maja swojego króla i potrafią sie porozumiewać pomiędzy sobą. Czy ktoś, kto nie wierzy w to, że drzewa mają króla podważa prawdziwość biblii?

Wiem, że przykłady te są bardzo prymitywne, ale chciałem pokazać pewien schemat rozumowania.

Tunia co do Ciebie, to najpierw zatroszcz sie o swoje zbawienie a potem o syna. Wiem, że brzmi to dość egoistycznie, ale prawda jest taka, że nie może być przewodnikiem ten, kto sam nie zna drogi.
Musisz zadać najpierw kilka pytań sobie, czy narodziłaś się na nowo? Jeśli nie to człowiek nie tylko, że nie może wejść do Królestwa Bożego, taki człowiek nie może go nawet zobaczyć!!!

Cytuj:
Jana 3:3 Odpowiadając Jezus, rzekł mu: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się kto nie narodzi na nowo, nie może ujrzeć Królestwa Bożego.

Cytuj:
Jana 3:5 Odpowiedział Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się kto nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do Królestwa Bożego.

Nie chcę być w żaden sposób być zbyt ostry wobec ciebie, ani sprawiać ci przykrości swoimi słowami. Rozumiem, że martwisz się o syna, ale musisz najpierw uporządkować swoje życie duchowe. Dopóki tego nie zrobisz nie możesz być dla niego wiarygodna. Człowiek chcąc być światłością dla innych, musi zacząć od usuwania ciemności w sobie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 18, 2008 10:55 pm 

Kompletny zastoj w temacie, to moze rzeczywiscie nie o to chodzilo?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 19, 2008 12:09 am 

bo część jest do TUNI...ale ona zniknęła

mnie w ramach tematu interesuje jak niektórzy, nie zbadawszy stylu danej księgi w Biblii mogą np. twierdzić, że Pieśni nad Pieśniami to alegoria ... miłości Chrystusa i kościoła... a potem im wychodzą takie...

ej a co myślicie o królikach i zającach w tym kontekście:

Pwt 14:7 BT "Nie będziecie jeść spośród tych, które przeżuwają albo mają kopyto, to jest rozdzieloną racicę, jak wielbłąd, zając i królik. Te przeżuwają, lecz nie mają podzielonych kopyt - uważać je będziecie za nieczyste."

- podobno błąd tłumacza, i nie napisano, że "zając i królik mają kopyta" i powolują sie niektózy na fakt, że kopyto z hebr. parsah [też w Kpł 11,5-6] oznacza też podobno coś takiego jak „pazury” - problem w tym, że znaczenie hebrajskiego wyrazu brzmi: kopyto, racica (ewentualnie bot. zwierzę kopytne) (sprawdzałam zapis z interlinii i nie może być mowy o "innym" wyrazie w miejscu gdzie jest to "kopyto"...)
- może to jednak chodzi o gatunek wymieniany i źle skojarzony a nie te elementy odnóży?
- zetknął się ktoś z tym?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 19, 2008 12:25 pm 

ani_isza:
Cytuj:
- zetknął się ktoś z tym?

Tu jest dopiero problem, bo zajaca nie można zaliczyc ani do kopytnych, ani do przezuwajacych, ergo – Biblia się myli, a plakat u weterynarza prawde ci powie.
Tymczasem nowsze podreczniki nie zaliczaja już zajaca, ani krolika do gryzoni, ale wlasnie do kopytnych, a to na podstawie nowych badan wlasnosci plazmy, anatomii i takich tam jeszcze...
Na tej zasadzie opiera się cala argumentacja bojownikow z „biblijnym zabobonem”.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 19, 2008 2:04 pm 

Ja jakoś nie widzę problemu - przecież tekst trzeba czytać normalnie, czyli z zachowaniem zdrowego rozsądku. Warunek konieczny i wystarczający do traktowania zwierząt jako czyste to jest posiadanie rozszczepionych kopyt (racic) + przeżuwanie pokarmu [V Mojż. 14:6]. Jeśli dane zwierzę spełnia tylko połowę tego warunku (czyli ma parzyste kopyto ale nie przeżuwa (np. wieprz - V Mojż. 14:8 ) ALBO przeżuwa ale nie ma parzystych (rozszczepionych) kopyt czyli racic [bo na przykład w ogóle nie posiada kopyt] (np. zając lub królik - 14:7]) to jest nieczyste [V Mojż. 14:7]. Gdzie jest problem? :?

Musimy ponadto pamiętać o tym, że nie wszystkie gatunki zwierząt są prawidłowo tłumaczone i o jeszcze jednej, ważnej rzeczy: starożytni Izraelici nie byli biologami i nie mieli do dyspozycji laboratoriów, więc ich ocena była głównie oparta na tym, co widzieli. Dlatego czasem nasza wiedza biologiczna i ich proste obserwacje, na podstawie których mieli odróżniać zwierzęta czyste od nieczystych, po prostu się nie pokrywają. O ile wiem, zając i królik przeżuwają pokarm na swój sposób (co w starożytności dało się sprawdzić za pomocą prostej sekcji zwłok), ale według współczesnej taksonomii opartej na anatomii nie są zaliczane do przeżuwaczy. WETERYNARZ PODPOWIADA: :D

http://www.weterynarz-podpowiada.info/article18.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 19, 2008 3:07 pm 

no ja problemu nie mam :) Obrazek

staram się być miła i podtrzymać rozmowę (czyżby się udało?)

a po przeczytaniu dr Pankraca, to mi wystarczy taka obrzydliwość do zniechęcania zjedzenia czegokolwiek potem:

lek.wet. Piotr Pankrac napisał(a):
Najgroźniejszą chorobą królików jest myksomatoza powodująca u królików europejskich prawie 100% śmiertelność,wirus może być przenoszony przez owady kłujące, leczenie jest nieskuteczne i zgodnie z przepisami zabronione –jedyna metoda zapobiegania to szczepienie zdrowych królików.
Choroby występujące często u królików –zakaźne zapalenie nosa,zapalenie spojówek, grzybica skórna, wrzodziejące zapalenie skoków, anomalie zębów, enterotoksemie, promienica i ropnie, zaburzenia centralnego układu nerwowego,nozematoza, świerzb uszny, kokcydioza, salmonelloza, streptokokoza, wirusowa choroba krwotoczna,kokcydioza.

pozostaje skojarzenie padliny ze "świństwem" mimo bezbronnego spojrzenia...

Obrazek

ps.: fajne ma tam fociki:
http://www.weterynarz-podpowiada.info/m ... 15&pid=352

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 20, 2008 7:16 am 

Smok Wawelski:
Cytuj:
Gdzie jest problem? :?

Problem jest w tym, ze zajac nie przezuwa. W oryginale jest: zywnosc powraca "do gory".
Jednak w Biblii nie ma bledu, zajac jest bardziej spokrewniony z kopytnymi, czego dowodza nowe badania, a informacje z roku 2006 sa stare.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 365 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1