Owieczka napisał(a):
Jeśli uważasz, że w Niemczech nie doszło do manipulacji w mediach, bo nie wynika to z artykułu, to OK.
Odniosłem się - jak mniemam - rzeczowo do twojego wpisu, oczekując rzeczowej odpowiedzi: przeczytałem artykuł, z którego rzekomo pochodził twój cytat, a że - z jednej strony - zdania, które cytowałaś, brakowało w linkowanym źródle i - z drugiej strony - owe zdanie dało mi do myślenia odnośnie klasyfikacji i wiarygodności danych mediów, poprosiłem o podanie rzeczywistego źródła. To wszystko.
Owieczka napisał(a):
Rozumiem, że wierzysz w doniesienia medialne (nie tylko w Niemczech, ale też w Polsce)- że mamy straszną pandemię [...]?
Nie mam wyrobionego ostatecznego zdania na temat "straszliwości" Pandemii, bo uważam, że co najwyżej dopiero czas pokaże jej ewentualną "straszliwość" (bo jeśli rzeczywiście się okaże, że przykładowo przez jakieś tam mutacje ludzie będą ginąć na większą skalę, niż miało to miejsce niespełna rok temu w Nowym Jorku, czy Włoszech, to moim zdaniem lepiej nie być wśród tych, którzy dzisiaj bagatelizują Pandemię). Wolę jednak, - daj Boże - żeby czas pokazał brak jej wirusologicznej "straszliwości". Natomiast odnoszę
subiektywne wrażenie (uwaga: nikt z tym nie musi dyskutować i ma prawo suwerennie, zgodnie ze swą nieprzymuszoną wolą się z tym nie zgadzać), że także wsród wierzących jest niepotrzebnie za dużo zbyt pewnych swojej oceny sytuacji głosów w temacie, które robią nie pomagający nikomu szum (bądź ostrzegając przed szczepionką jak przed trucizną, bądź siejąc wsród wierzących obawy przed zagrażającą im przez zarażenie się koronowirusem chorobą lub śmiercią).
Myślę, że należy - tak jak już przed nastaniem tej całej sytuacji - szukać tego, do czego wyraźnie nawołuje Pismo: szukać Pana, mieć nadal społeczność (w realu) z braćmi i siostrami, głosić Chrystusa (przy tym ostrzegać przed niebezpieczeństwem wiecznej śmierci przez grzech, zamiast ostrzegać przed niebezpieczeństwem fizycznej śmierci przez Covid, czy przez szczepionki...), radować się z jego zbawienia w KAŻDYM czasie i na tym się koncentrować, oczekując powrotu Pana.
Owieczka napisał(a):
Rozumiem, że wierzysz w doniesienia medialne (nie tylko w Niemczech, ale też w Polsce)- że [...] szczepionki są dobrem narodowym?
Z tego, co na szybkiego wygooglowałem (bo nie wiem, co dokładnie znaczy zwrot "dobro narodowe"): "
dobra narodowe stanowią bogactwo i zabezpieczenie bytu narodu. Ich posiadanie jest warunkiem egzystencji przyszłych pokoleń Polaków" [
http://orka.sejm.gov.pl/proc4.nsf/projekty/2113_p.htm]. I tutaj myślę, że dopiero czas pokaże, na ile szczepionki są
skuteczne (zakładam, że o to Ci chodziło, kiedy zastosowałaś zwrot "dobro narodowe"): nie mam wyrobionego zdania, ale nie mam obaw ani przed szczepionką, ani przed jej brakiem.
Nie zawsze wierzę w doniesienia medialne. Natomiast jeszcze rzadziej wierzę w doniesienia przeróżnej maści tzw. "niezależnych mediów". A jeszcze rzadziej, niż doniesieniom "niezależnych mediów" wierzę teoriom spiskowym (szczególnie tym opartym na informacjach "niezależnych mediów"

).
Owieczka napisał(a):
Widzę, że chcesz bardzo podważyc moją wiarygodnośc
Zakładam, że nie wymyślałaś cytatów, które wklejałaś i że - tak jak ja - nie jesteś w stanie dostrzec każdego istotnego szczegółu, uwzględnić globalnej sytuacji z perspektywy naukowej i objektywnie ocenić na dłuższą metę "straszliwości" Pandemii (def.:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pandemia). Jesteś zatem - jak każdy inny przeciętny śmiertelnik, z "niezależnymi mediami" włącznie - zdana na informacje podawane Ci przez jakieś źródła. A one mogą w całości lub fragmentarycznie być wybiórcze, stronnicze, wyolbrzymiające, bagatelizujące, kłamliwe, lewicowe, prawicowe, lub stosunkowo obiektywne. Podważając przytaczany przez Ciebie cytat bądź źródło nie podważam - jak mniemam -
twojej wiarygodności, lecz co najwyżej wiarygodność danego medium, bądź danej informacji, ponieważ Ty ją jedynie przytaczasz, a ja się
do tej przytoczonej informacji odnoszę.
Owieczka napisał(a):
i zarzucic mi korzystanie z niepewnych źródeł. Czasem nie wiem, na ile wiarygodne jest źródło i masz rację, powinnam podawac linki, żeby każdy sam sobie sprawdzał.
Tak.