Wiem, że konto robaczka zostało deaktywowane, ale pozwolę sobie na odpowiedź. Nie, żeby się odegrać. Tylko może ktoś z tego skorzysta.
robaczek2 napisał(a):
Renegat napisał(a):
Ty po prostu Boga nie znasz
Nie znam - masz 100% racji. Rozumiem, ze Ty znasz. Gratuluje.
Robaczku, chcę żebyś wiedział, że ja nie gram meczu z Tobą, ani z nikim innym. Nie zależy mi na tym, aby dopiec adwersarzowi. Odniosłem się po prostu do tego, że kreowanie pary Bóg - Miriam jest niebiblijne. Biblijną parą jest Józef - Miriam i w oczach Boga byli jednością w momencie, kiedy Pan Jezus - Bóg - Syn Boży zstąpił na ziemię i stał się człowiekiem. Nie po to Bóg stał się człowiekiem, aby ludzie w jego ziemskiej matce zobaczyli boginię, ale byśmy przez Niego mieli dostęp do samego Boga. Byśmy mogli poznać Boga. My ludzie nie potrzebujemy pośrednika do Pana Jezusa. My potrzebujemy pośrednika do Boga. Jedynym sposobem, w jakim możemy poznać Boga, jest poznanie Jezusa Chrystusa. Nie ma innej drogi. Ludzie w życiu codziennym zawsze szukają najmniejszej ilości pośredników. Do urzędu, najlepiej od razu do burmistrza, zakupy w sklepie, najlepiej dyskont, hala, targ, bo taniej, bo bez pośredników. A do Boga?
Tak robaczku, ja Boga znam. Jest to wielka, dla mnie do dziś niezrozumiała, łaska Jego. I wiem, że znam Go tyle, na ile On mi się da poznać... w Jezusie Chrystusie Panu moim. Całkowicie poznam Go dopiero w wieczności.
Posłuchaj tego nauczania:
https://www.youtube.com/watch?v=MxoKmvUiG5ELudzie na przestrzeni wieków opisali sobie Boga na wiele dziwnych i niepotrzebnych sposobów. A wystarczy... Jezus Chrystus:
Cytuj:
(15) On jest obrazem Boga niewidzialnego, pierworodnym wszelkiego stworzenia, (16) ponieważ w nim zostało stworzone wszystko, co jest na niebie i na ziemi, rzeczy widzialne i niewidzialne, czy to trony, czy panowania, czy nadziemskie władze, czy zwierzchności; wszystko przez niego i dla niego zostało stworzone. (17) On też jest przed wszystkimi rzeczami i wszystko na nim jest ugruntowane, (18) On także jest Głową Ciała, Kościoła; On jest początkiem, pierworodnym z umarłych, aby we wszystkim był pierwszy, (19) ponieważ upodobał sobie Bóg, żeby w nim zamieszkała cała pełnia boskości (20) i żeby przez niego wszystko, co jest na ziemi i na niebie, pojednało się z nim dzięki przywróceniu pokoju przez krew krzyża jego. (List do Kolosan 1:15-20, Biblia Warszawska)
Cytuj:
(5) Rzekł do niego Tomasz: Panie, nie wiemy, dokąd idziesz, jakże możemy znać drogę? (6) Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem droga i prawda, i żywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie. (7) Gdybyście byli mnie poznali i Ojca mego byście znali; odtąd go znacie i widzieliście go. (8) Rzekł mu Filip: Panie, pokaż nam Ojca, a wystarczy nam. (9) Odpowiedział mu Jezus: Tak długo jestem z wami i nie poznałeś mnie, Filipie? Kto mnie widział, widział Ojca; jak możesz mówić: Pokaż nam Ojca? (10) Czy nie wierzysz, że jestem w Ojcu, a Ojciec we mnie? Słowa, które do was mówię, nie od siebie mówię, ale Ojciec, który jest we mnie, wykonuje dzieła swoje. (11) Wierzcie mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we mnie; a jeśliby tak nie było, to dla samych uczynków wierzcie. (12) Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto wierzy we mnie, ten także dokonywać będzie uczynków, które Ja czynię, i większe nad te czynić będzie; bo Ja idę do Ojca. (13) I o cokolwiek prosić będziecie w imieniu moim, to uczynię, aby Ojciec był uwielbiony w Synu. (14) Jeśli o co prosić będziecie w imieniu moim, spełnię to. (15) Jeśli mnie miłujecie, przykazań moich przestrzegać będziecie. (Ew. Jana 14:5-15, Biblia Warszawska)
Cytuj:
(5) a teraz Ty mnie uwielbij, Ojcze, u siebie samego tą chwałą, którą miałem u ciebie, zanim świat powstał. (Ew. Jana 17:5, Biblia Warszawska)
Akt Bożej łaski - poznanie Boga:
Cytuj:
(25) W tym czasie odezwał się Jezus i rzekł: Wysławiam cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom. (26) Zaprawdę, Ojcze, bo tak się tobie upodobało. (27) Wszystko zostało mi przekazane przez Ojca mego i nikt nie zna Syna tylko Ojciec, i nikt nie zna Ojca, tylko Syn i ten, komu Syn zechce objawić. (Ew. Mateusza 11:25-27, Biblia Warszawska)
Ku przestrodze tym, którzy szukaja innego pośrednika niż Jezus Chrystus:
Cytuj:
(3) A jeśli nawet ewangelia nasza jest zasłonięta, zasłonięta jest dla tych, którzy giną, (4) w których bóg świata tego zaślepił umysły niewierzących, aby im nie świeciło światło ewangelii o chwale Chrystusa, który jest obrazem Boga. (5) Albowiem nie siebie samych głosimy, lecz Chrystusa Jezusa, że jest Panem, o sobie zaś, żeśmy sługami waszymi dla Jezusa (2 list do Koryntian 4:1-18, Biblia Warszawska)
Miriam matka Jezusa:
https://www.youtube.com/watch?v=sVAKy5pJTxAKrólowa Niebios - biblijny demon:
https://www.youtube.com/watch?v=mmUpWb_khE4