Ketura MAgdalena napisał(a):
pisze też, że nie jesteś już poganinem - A WIĘC KIM JESTEś?
Cytuj:
no pomyśl

Żydem to nie, no ale możesz powiedzieć śmialo za Pawłem , że zostałeś przyłączony do spolecznosci Israelskiej a wiec kim jestes?

Nie poganin, nie - Żyd a więc Kto?

bee happy, and bee luzy
"Dlatego przypominajcie sobie,
że niegdyś wy, poganie na ciele, nazywani nieobrzezaniem przez nazywających siebie obrzezaniem na ciele ręką uczynionym,
że byliście porą ową bez Pomazańca (...)" [Ef. 2:11-12 oryginał wg interlinii]
Słowo "niegdyś" odnosi się do czasu, gdy poganie byli bez Pomazańca. Ono nie oznacza, że w momencie nawrócenia poganie na ciele przestali być poganami na ciele. Czasem (np. w Liście do Galacjan) Paweł nazywa poganami wierzących spośród pogan:
"Zanim bowiem przyszli niektórzy od Jakuba,
jadał razem z poganami; a gdy przyszli, usunął się i odłączył z obawy przed tymi, którzy byli obrzezani." - Piotra jadł z poganami czyli wierzącymi pochodzącymi z pogan.
"Jeśli ty, będąc Żydem, po pogańsku żyjesz, a nie po żydowsku,
czemuż zmuszasz pogan żyć po żydowsku?" [Gal. 2:14] - poganie to znowu wierzący z pogan.
"Dlatego ja, Paweł, jestem więźniem Chrystusa Jezusa
za was pogan" [Ef. 1:3]
Według ciała należę do pogan. W Mesjaszu jestem nowym stworzeniem. On z dwóch stworzył jednego nowego człowieka [Ef. 2:15]. Dlatego w Mesjaszu nie ma Żyda ani Greka [Gal. 3:28].
Obywatel Wspólnoty Brytyjskiej korzysta z tych samych praw i przywilejów, co Brytyjczycy, ma obywatelstwo brytyjskie, ale nie musi być Brytyjczykiem i nie musi żyć tak jak Brytyjczycy.
Obywatel Wspólnoty Niepodległych Państw korzysta z przywilejów i praw WNP, posiada obywatelstwo WNP, ale może być np. Białorusinem, Czukotem, Sybirakiem i nie musi żyć tak jak Rosjanie.
Poganie zostali włączeni do Wspólnoty Izraela, są współobywatelami świętych i domownikami Boga, korzystają z tych samych praw i przywilejów, ale Bóg postanowił, że nie muszą żyć tak jak Żydzi - tylko nie powinni ich gorszyć. Duchowe Prawa mają takie same. Ale nie muszą się obrzezywać ani "trzymać koszeru" ani przestrzegać szczegółowo zakonu Mojżeszowego - Dzieje Apostolskie 15.
Cytuj:
jak chcesz ,to - to mozecie pozstać w tem czyem jesteście. Ja takiego przymusu neiuważam-kazy robi zżyci em to co uważa - ja poddaje wszystko Jahszua bo jak ktoś nie che i odrzuca i zamyka swoje oczy i serce dla Pana Boga - jego sprawa -ja nie musżę nic robić poznalam "milość" tu i ówdzie , dlatego jestem tym kim jestem i tam gdzie jestem - i to jest ta droga , prawda i zywot. Jeszua mnie poprowadził ta droga - bo On jest droga.
Czyli tak: "Ja wam daję wolność, róbcie jak chcecie,
ale gdybyście nie zamykali oczu i serca na Boga, to robilibyście to, co ja".
CZY NIE UWAŻASZ, ŻE TO JEST MANIPULACJA?
Ale jeśli chcesz mi dac wolność w sprawach pokarmów i napojów, to odczuwam pewną ulgę....
Ty chyba ze Wschodu pochodzisz, co?