Smok Wawelski napisał(a):
Zachowując w stosunku do siebie szacunek i traktując jedni drugich jak wyżej stojących od siebie
To jest kwestia bardziej sposobu napominania niż samego faktu.
Na początku myślałem, że ww. zdania są zbędne,
bo oczywiste, ale uzmysłowiłem sobie, że to jest jednak
bardzo ważne, bo niestety emocje - w upominaniu - biorą czasami górę.
Dobrze, że to napisałeś ! Warto to mieć stale przed oczami.Ewa95 napisał(a):
wujcio napisał(a):
ale co ma zrobić zwykły wierzący ?
To w kościołach protestanckich jest podział na nadzwyczajnych i zwyczajnych wierzących?
Podobnie jak Ewa95, nie rozumiem określenia "zwykli wierzący" w tym kontekście.
Ok. już wyjaśniam, oczywiście, że nie ma podziału na "duchowieństwo" i "laikat". Chodzi mi o fakt, iż są w Piśmie służby, np. starszych, wobec których Pismo dokładnie określa warunki, jaki muszą być spełnione. Używając sformułowania "zwykły wierzący" miałem na myśli wierzącego, który nie jest pastorem, apostołem, nauczycielem, prorokiem. I chodzi mi o to, czy tacy wierzący też mogą napominać np. starszych.
Mam nadzieję, że już jest zrozumiała myśl, która miałem z "tyłu głowy". Błąd mój polegał na użyciu ww. sformułowania "zwykły wierny", które to określenie jest opisane w Piśmie w zupełnie innym kontekście niż ja miałem na myśli. Chciałem określić wierzącego który nie jest: starszym, apstołem, prorokiem, nauczycielem jakimś sformułowaniem, no i użyłem "zwykły wierny".
W każdym razie, jeśli społeczność wybrała na starszego kogoś, kto się do tego nie nadaje, to powinna napomnieć... sama siebie.
Rozumiem, że napominać można nie tylko pojedyncze osoby, ale też społeczność ( rozumiem to napominanie społeczności w ten sposób, że w istocie sprowadza się do napominania poszczególnych braci i siostry). Ale rozumiem, że jest różnica pomiędzy błędem
pojedynczego człowieka, a błędem
grupy osób, które mogą mieć jednakowe, błędne poglądy.
Zostawmy społeczność na boku.
Chodzi mi o starszego ( starszych).
I rozumiem, na podstawie poniższe zdania:
nie istnieją w Kościele ludzie "nienapominalni" z urzędu.
że każdy ma prawo upomnieć każdego - i to jest istota mojego pytania.
Jeśli pastor nie spełnia warunków bycia starszym, to problem leży po stronie społeczności, która go wybrała.
Tak tylko gwoli wyjaśnienia, sytuacje mogą być różne. Sytuacja, w której brat nie spełnia warunków do bycia starszym, a społeczność go wybrała jest inna np. od sytuacji, w której starszy spełniał warunki ( przynajmniej się tak wydawało, bądź też wszystko było dobrze), a po jakimś czasie wychodzą niestety na jaw sprawy, które nie były znane ( albo ich w momencie wyboru nie było), a które powodują, iż starszy niestety nie spełnia warunków.
I jeszcze inna sprawa, z faktu, iż starszy nie spełnia warunków do bycia starszym, a społeczność go wybrała nie wynika, że po stronie wybranego jest wszystko ok. Problem nie leży
tylko po stronie społeczności, problem mają obie "strony". Rozumiem, że to miałeś na myśli ?
Natomiast mam jeszcze inne zapytanie:
Czasem jest tak, że nie ma w społeczności nikogo, kto spełniałby wszystkie kryteria. Czasem powód jest inny.
Nie za bardzo rozumiem, do czego to ma być nawiązanie ? Nie wiem co miałeś na myśli ?
Bo czy z faktu, iż starszy nie spełnia warunków Pisma do bycia starszym ma wynikać, iż on tym starszym w dalszym ciągu pozostaje ? Np. społeczność go wybrała, ale warunki po stronie starszego uległy zmianie, na niekorzyść, czy z faktu, iż w danej społeczności nie ma innego starszego ma wynikać, że osoba taka ma jednak być starszm ?
Rozumiem, że nie, jak ktoś nie spełnia warunków do bycia starszym, to nim bezwzględnie nie jest. Ale wolę się upewnić, bo może stoisz na stanowisku, iż jest inaczej ? Może są jakieś powody, które to usprawiedliwiają ?