Szelko, tu nie ma łatwych i prostych odpowiedzi.
Ja pokładam ufność w Bogu, czy szczepię, czy nie szczepię. Wierzę, że życie moich dzieci jest w rękach Boga. On może uchronić zarówno przed skutkami ubocznymi szczepień, jak też przed chorobami zakaźnymi. Bóg może także odebrać życie mojemu dziecku w każdej chwili, jeśli będzie taka jego wola.
Zarówno paniczny strach przed szczepionkami, jak i przed chorobami jest zły. Pan daje nam pokój, który przewyższa przecież wszelkie poznanie. I to jest chyba w tym wszystkim najważniejsze.
Nie wiem jak były szczepione te starsze dzieci siostry, o której piszesz. Pewnie standardowo. Czyli masa szczepień w pierwszym roku, po kilka podczas jednej wizyty. To co na pewno można zrobić, jeśli podejmuje się decyzje o szczepieniu i nie wchodzeniu na ewentualną drogę prawną przymusu za brak szczepienia, to rozdzielanie szczepień i rozciąganie tego w czasie. Sanepid zazwyczaj "ściga" tych, którzy w ogóle nie szczepią dzieci i nie deklarują chęci zaszczepienia. Lekarze zwykle na to się zgadzają, bo dla nich lepsze to niż całkowita odmowa szczepień.
W przypadku odmowy szczepień trzeba liczyć się z reakcją Sanepidu, choć nie we wszystkich województwach ona występuje. W Białymstoku reakcja jest i wnioski o grzywny również.
Z tego co wiem, najczęstszą przyczyną powikłań poszczepiennych są szczepionki skojarzone, podawane wraz z jeszcze innymi podczas 1 wizyty. Ja to rozdzieliłem u mojej Zosi. I póki co szczepienia zniosła dobrze, oprócz drugiej dawki szczepionki DTPa (skojarzona), gdzie miała 2 dni 39 stopni gorączki, 1 dzień spokoju, a następnie zapalenie ucha. Co powiedziała lekarz rodzinna na to zapalenie? "Proszę państwa, tu nie ma żadnego związku ze szczepieniem!"
Ja tam jak się źle poczuję i boli mnie brzuch, to się zastanawiam, co niedobrego zjadłem. A tu po bardzo mocnym odczynie poszczepiennym nie mogę się dopatrywać związku z zapaleniem ucha, bo lekarz rodzinny wie, że go nie ma.

Ale skąd to wie
Ja sądzę, że ten związek wystąpił - podpowiada mi to zdrowy rozum. Cieszę się, że do tej szczepionki DTPa nie dodali mi jeszcze dwóch innych. Reakcja Zosi byłaby zapewne jeszcze gorsza...
"Albowiem nie wstydzę się Ewangelii Chrystusowej, jest ona bowiem mocą Bożą KU ZBAWIENIU każdego, kto wierzy" Rzym. 1:16;
www.kuzbawieniu.pl