Nie mam aż tyle czasu, aby tworzyć całe kontrartykuły do artykułów Kubika, ale co jakiś czas będę zamieszczał tutaj perełki, będące jawnym dowodem na herezje Kubika, dowolność interpretacji wersetów, braku zwykłej logiki w myśleniu i konsekwencji w działaniu.
Dzisiaj dwie kwestie.
1) Fragmencik z artykułu o Łukaszu. Kubik stwierdza:
Dalej Łukasz przedstawia Józefa i Marię jako ludzi wyjątkowo ubogich, dla których nie było miejsca w gospodzie i Maria urodziła dziecię w stajni. Z kolei mamy niezwykły opis pasterzy na polu, którym ukazał się anioł oraz wielki zastęp aniołów obwieszczających narodziny Mesjasza. Nieco dziwne wydarzenie i wielki pokaz mocy Boga dla kilku pastuchów bydła, którzy posłuszni poszli oddać chwałę Isusowi do stajenki. Ponownie żadnej wzmianki o źródłach owej informacji, która jest sprzeczna z relacją Mateusza.
Mateusza 2:11 I wszedłszy do domu, ujrzeli dziecię z Marią, matką jego, i upadłszy, oddali mu pokłon, potem otworzywszy swoje skarby, złożyli mu w darze złoto, kadzidło i mirrę.Kubik podkreśla w artykule słowo dom, które nie gra mu ze słowem stajenka... I słusznie. Zaślepiony umysł Kubika nie widzi jednak, że są to dwa różne wydarzenia, odbywające się w różnym czasie. Kubik nie dostrzega tego, co nawet Herod dostrzegł:
(16) Wtedy Herod, widząc, że mędrcy go zawiedli, rozgniewał się bardzo, wydał rozkaz, aby pozabijać wszystkie dzieci w Betlejemie i w całej jego okolicy, od dwóch lat i młodsze, według czasu, o którym się dokładnie dowiedział od mędrców.Herod wiedział, że Jezus może mieć już dwa lata, stąd taki rozkaz. Kubik natomiast, zaślepiony swoimi diabelskimi objawieniami i chęcią dyskredytowania Łukasza, nie widzi tego.
2) Zdaniem Kubika, z Apostoła Pawła i Ewangelisty Łukasza wyrósł Kościół Katolicki
Kubik stwierdza w artykule o Łukaszu:
Ten pomysł i zarazem precedens wyszedł spod pióra Pawła i Łukasza. Paweł uwiarygodnił Łukasza, Łukasz uwiarygodnił Pawła. Odstępcza dwójka zwyciężyła stając się z czasem Kościołem Katolickim. Niebywałe... Ale o jakim pomyśle i precedensie Kubik pisze?
Kolejnym problemem jest tzw. eucharystia czyli kanibalistyczna celebracja tzw. mszy świętej.
Ów haniebny rytuał został wprowadzony przez... Łukasza i Pawła. Nikt inny nie pisał o potrzebie celebrowania Ostatniej Wieczerzy, czyli czynienia z niej rytuału łamania chleba, spoczywania go oraz picia wina, jako autentycznego ciała i krwi Isusa Chrystusa. Mateusza 26:17-35, Marka 14:12-25, oraz Jana 13:14,15.
Na podstawie zniekształconego opisu Ostatniej Wieczerzy Watykan i inne religie zrobiły z tego czarną magię i za jej pomocą oszukują ponad miliard Chrześcijan. Katolicki rytuał Mszy stał się głównym środkiem magicznym, który uderza Chrystusa w policzek, poprzez wystawienie go na pośmiewisko na krzyżu. Msza to nie tylko magiczny demoniczny rytuał, ale także faktyczny kanibalizm.Mistrzostwo świata... Kubik obarczył winą Pawła i Łukasza za wprowadzone przez Kościół Katolicki herezje, nie podając nawet wersetów, w których rzekomo Paweł i Łukasz podają "zniekształcony opis Ostatniej Wieczerzy"

Wskazał tylko na numery wersetów z Mateusza, Marka oraz Jana, którzy jeszcze (jak długo?) są dla niego wiarygodni. A przecież w tych ewangeliach czytamy:
Ew. Mateusza:
(26) A gdy oni jedli, wziął Jezus chleb i pobłogosławił, łamał i dawał uczniom, i rzekł: Bierzcie, jedzcie,
to jest ciało moje. (27) Potem wziął kielich i podziękował, dał im, mówiąc: Pijcie z niego wszyscy; (28) albowiem
to jest krew moja nowego przymierza, która się za wielu wylewa na odpuszczenie grzechów.
Ew. Marka:
(22) A gdy oni jedli, wziął chleb i pobłogosławił, łamał i dawał im, i rzekł: Bierzcie,
to jest ciało moje. (23) Potem wziął kielich, podziękował, dał im i pili z niego wszyscy. (24) I rzekł im:
To jest krew moja nowego przymierza, która się za wielu wylewa. (25) Zaprawdę powiadam wam, nie będę już odtąd pił z owocu winorośli, aż do owego dnia, gdy go będę pił na nowo w Królestwie Bożym.
Zapewne Kubikowi chodzi o słowa "to czyńcie na pamiątkę moją". Ale Kubik obarcza Pawła i Łukasza nie tylko za to, że "wprowadzili" powtarzanie spożywania chleba i wina na pamiątkę śmierci Pana Jezusa, ale przede wszystkim za to, że rzekomo wprowadzili oni spożywanie chleba i wina jako prawdziwego fizycznego ciała i krwi Pana Jezusa...
Hmmm... Dziwny brak konsekwencji Kubika. Czy Mateusz i Marek nie stwierdzają, iż chleb podany przez Jezusa, to jego ciało??? Czy nie stwierdzają, że wino to jego krew???
A czy przypadkiem KRK "udowadniając" transsubstancjację (przeistoczenie) nie powołuje się przede wszystkim na Ewangelię Jana rozdział 6? Czy Apostoł Jan tam nie stwierdza:
(53) Na to rzekł im Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, jeśli nie będziecie jedli ciała Syna Człowieczego i pili krwi jego, nie będziecie mieli żywota w sobie. (54) Kto spożywa ciało moje i pije krew moją, ten ma żywot wieczny, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym.
Ale póki co Kubik atakuje Pawła i Łukasza, więc Mateusza, Marka i Jana zostawia w spokoju... Zapewne do czasu kolejnych objawień.
Bluźniercza interpretacja KRK dot. przeistoczenia, ma swoje źródło w błędnej interpretacji wszystkich 4 ewangelii i kilku innych Pism NT. Czy z tego powodu mamy odrzucić NT?

Kubik do tego zmierza...
"Albowiem nie wstydzę się Ewangelii Chrystusowej, jest ona bowiem mocą Bożą KU ZBAWIENIU każdego, kto wierzy" Rzym. 1:16;
www.kuzbawieniu.pl