SMOK WAWELSKI
Witaj Łowco,
Dobrze, że inicjujesz nowy wątek w tej sprawie. Jest problem i ja go widzę. Wyłaniał się tu i ówdzie na forum przy okazji dyskusji nie tylko z adwentystami (patrz moja rozmowa z Talmidem na temat "schabowego"). Niestety, co raz więcej ludzi zaczyna "judaizować", a ci, którzy zwalczają ich herezje, przeginają w drugim kierunku, próbując leczyć chorobę przy pomocy trucizny. To nikomu nie wychodzi na zdrowie.
ŁOWCA WILKÓW-Jak już Ci mówiłem użyłem Twoich wypowiedzi o Jeziorze Ognistym za schabowe w moich dyskusji z judaizantami z pogan.

Mówiąc że niektórzy chrześcijanie chcąc zwalczać judaizantów z pogan chcą ich zwalczać za pomocą trucizny masz na myśli że głoszą zniesienie Prawa Mojżeszowego czy też masz na myśli coś innego?
SMOK WAWELSKI-Mamy do czynienia z typowym przykładem nasiania kąkolu między pszenicę. To, co dobre w ruchu mesjanistycznym, jest wypaczane przez wilki podszywające się pod naszych obrzezanych współbraci i próbujące podbić nas w niewolę legalistycznego pojmowania Prawa. Przed nimi trzeba ostrzegać. Ponieważ mam ostatnio tyle roboty, że nie bardzo wiem, "w co mam ręce włożyć", daj mi kilka dni czasu. Postaram się coś znaleźć w sieci, ale to nie jest łatwe z powodów wymienionych w pierwszym akapicie.
ŁOWCA WILKÓW-Spoko. Nie ma pośpiechu.

Wolę abyś dogłębnie zbadał temat niż po łebkach. Szczególnie mnie interesuje jakie jest zdecydowane stanowisko większości genetycznych Żydów Mesjanistycznych z USA i Izraela na temat judaizanckich ruchów z pogan typu 119 Ministries czy Jim Staley i im podobni w USA i w Polsce. Chciałbym też abyś jak najszybciej obejrzał te dwa następne linki z naszym judaizującym rodakiem które razem nie trwają dłużej niż 15 minut i ocenił Jego argumenty merytoryczne oraz czy z tych filmików bije miłość i troska dla błądzących czy też arogancja i pycha. Ten pierwszy link trwa ponad godzinę więc na razie dam Ci spokój. Choć warto w przyszłości obejrzeć wszystkie dostępne filmiki z YouTube zrobione po polsku przez 119 Ministries i tego polskiego judaizanta abyśmy mieli o czym rozmawiać na naszym Forum.
SMOK WAWELSKI-Jedno mogę powiedzieć już teraz: OSTRZEGAM przed wszystkimi, którzy w jakikolwiek sposób NARZUCAJĄ (wprost lub poprzez manipulację) wierzącym braciom z pogan przestrzeganie 613 przykazań Tory, warunkując tym otrzymanie usprawiedliwienia przed Bogiem. Ostrzegam przed wszystkimi, którzy zmuszają pogan, żeby żyli po żydowsku, bo wtedy będą "bardziej zbawieni". Szczególnie jeśli każą obowiązkowo obchodzić Szabat (lub nie daj Boże sobotę), trzymać kaszrut (uwaga na "pożeraczy świoniojadów") czy sugestie, że wprawdzie obrzezanie nie daje usprawiedliwienia, ale jest dowodem posłuszeństwa Bogu.
ŁOWCA WILKÓW-Zaskoczę Cię ale znam osobiście prawidłowo trynitarnych judaiznatów z pogan wierzących w Jezusa jako Boga którzy odróżniają usprawiedliwienie z wiary-(przypisana sprawiedliwość Chrystusa) od uświęcenia-(nowe narodzenie i wzrost w świętości). Twierdzą oni że wierzący w Jezusa z pogan jeśli nie mają poznania Szabatu i biblijnej koszerności to mogą być zbawieni. Natomiast jeśli po zapoznaniu z 3 Moj 11,1-47; 5 Moj 14,3-21 i Iz 66,17 dalej świadomie jedzą niekoszernie to utracą zbawienie i pójdą na wieczne potępienie-Hbr 10,26-31. Niekiedy obłudnie twierdzą że nie mają prawa osądzać więc mówią że niewiadomo czy tacy ludzie będą zbawieni. Dla judaizantów z pogan zmuszanie wierzących z pogan do życia po żydowsku to jedynie życie według pozabiblijnej tradycji rabinicznej a nie życie według 613 przykazań Tory Mojżeszowej. Dla nich istnieje tylko jedno Prawo dla wszystkich i cytują przy tym Wyj 12,49;Kpł 24,22;Ga 3,28 i inne podobne wersety ze ST i NT.
SMOK WAWELSKI-List do Galacjan jest podstawowym "młotem na judaizujących". Ale są bardziej subtelne ich odmiany, bardziej niebezpieczne bo wpuszczanie do kościołów i żerujące na słusznym umiłowaniu Izraela jako narodu wybranego ze względu na praojców [Rzym. 11:28-29]. Mieliśmy tu Matana z "Pomocy Duchowej" jako jeden z bardziej jaskrawych przykładów.
Póki co, cierpliwości.
Szalom.
ŁOWCA WILKÓW-Domyślasz się chyba że judaizanci z pogan mają swoje wytłumaczenia dla np. Dz 15,1-41;Rz 14,1-23;Tyt 1,10-16;Kol 2,16-17 i dla całego listu do Galacjan. Niektóre z tych interpretacji są mi dobrze znane. Niektóre te interpretacje są zakręcone jak cyganka w tobołkach a niektóre są nawet dość ciekawe i warte do omówienia. Mogę też Wam wszystkim podać innych przedstawicieli w Polsce i USA promujących tą dziwaczną teologię. Linki, filmiki i artykuły podam Wam tutaj w przyszłości. Mogę podać Wszystkim jak ja argumentowałem przeciwko ich teologii w dyskusji w z nimi. Jednak póki nie ma zainteresowania założonym przeze mnie tematem nie zrobię tego. Szkoda że na razie reszta Forumowiczów nie chce brać w udziału tym kontrowersyjnym i arcyciekawym temacie. Pozdrawiam. Mam jakiś problem z tym aby wypowiedzi Smoka Wawelskiego były w odrębnym oknie ale niech już tak zostanie.