www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 4:47 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 05, 2005 11:39 am 
Bea napisał(a):
Lubie jednak porządek i chce sobie te puzzle poukładać od nowa

Jak lubisz porzadek to polecam dwa artykuły:

1/krytyka kalwinowskiej teorii predestynacji

http://apologetyka.com/teologia/predest ... estynacja/
- apologetyka niekatolicka wprawdzie ale czasem i shizmatycy mogą coś mądrego powiedzieć :wink:

2/koncepcja lutra o niewolnej woli

http://www.luteranie.pl/www/biblioteka/ ... rbitro.htm

Lutra i Augustyna shopenhauer przywołuje jako chrześcijańskich myślicieli zaprzeczających istnieniu wolnej woli. Nie dziwota bo Luter był chyba na poczatku (przed opętaniem :D ) Augustiańskim mnichem.

3/szczególnie zaś polecam opis polemiki Lutra z Erazmem. Może rzuci jakieś światło na Twoją układankę

http://www.luter.pl/niewolna-wstep.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 05, 2005 3:01 pm 

A ja mam do sprzedania ostatni egzemplarz Lutra "O niewolnej woli". Moze ktos sie skusi? Nówka! Prosze o prywatne wiadomosci.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 06, 2005 12:38 pm 

Pozwol Hubertoku ,ze nasza dyskusje przeniose do tematu ;Pytania o KRK.
Ten rodzaj dyskusji bardziej do niego pasuje!
Zerknij tam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 06, 2005 1:41 pm 
Nie dyskutuję już o KRK z heretykami, shizmatykami i odszczepieńcami :D :D :D :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 06, 2005 1:50 pm 

hubertok napisał(a):
Nie dyskutuję już o KRK z heretykami, shizmatykami i odszczepieńcami :D :D :D :wink:

Huberto, trzeba było odpowiedzieć w temacie o KRK.
Tu jest- mam nadzieje że wreszcie się rozwinie - temat o wolnej woli i wybraniu.
Miki, czekam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 06, 2005 7:24 pm 

Bardzo dobry pierwszy i trzeci link Hub'a .
Jak to Ci Bea nie pozwoli zdecydować to już nie wiem..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 06, 2005 8:57 pm 

Szukający Sceptyk napisał(a):
Bardzo dobry pierwszy i trzeci link Hub'a .
Jak to Ci Bea nie pozwoli zdecydować to już nie wiem..

Dzięki za troske Sceptyku ale wolałabym byś powiedział jak ty to masz poukładane.
Powiedziałeś że to co Biblia na temat wolnej woli mówi przestudiowałeś.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 07, 2005 7:55 am 

Poszukujący sceptyk pisze:
Cytuj:
Znam. Biblię. Jej czytanie doprowadziło mnie do niewiary.
Ale nie można mi zarzucić jej nieznajomości.
Biblia uczy o wolnej woli i odpowiedzialności każdego człowieka za swoje czyny.

Więc nie możesz być obiektywny co jest w Biblii prawdą a co nie .
Nie możesz też krytykować innych że mają takie a nie inne zrozumienie.
Ponieważ JESTEŚ NIEWIERZACY.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 07, 2005 8:17 am 
poszukiwacz prawdy napisał(a):
Poszukujący sceptyk pisze:
Cytuj:
Znam. Biblię. Jej czytanie doprowadziło mnie do niewiary.
Ale nie można mi zarzucić jej nieznajomości.
Biblia uczy o wolnej woli i odpowiedzialności każdego człowieka za swoje czyny.

Więc nie możesz być obiektywny co jest w Biblii prawdą a co nie .
Ponieważ JESTEŚ NIEWIERZACY.

WYbacz poszukiwaczu ale to co napisałeś jest absurdalne.
Można odwrócić Twoją logikę i napisać.
"Więc nie możesz być obiektywny co jest w Biblii prawdą a co nie .
Ponieważ JESTEŚ WIERZACY"
Że niby człowiek wierzacy też nie jest obiektywny. Czyli dyskutować nie może ten co czytanie Bibli dobrowadziło do NIEWIARY ale także i ten co doprowadziło go do WIARY. WOgóle zresztą obiektywizm to fetysz i chyba tylko Boga stać na niego...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 07, 2005 8:53 am 

hubertok pisze:
Cytuj:
WYbacz poszukiwaczu ale to co napisałeś jest absurdalne.

Wybacz śmiałość hubertoku ale to co piszesz w obronie sceptyka jest absurdalne.
Ja wierzę w Boga a co za tym idzie wierzę w natchnienie i prawdziwość
Biblii.
Sceptyk napisał ,że nie wierzy ale zna. A niech krytykuje . :D
Ale wszystkich bo według niego wierzymy w coś czego nie ma.

W jego wykonaniu przypomina to dyskutowanie o kolorze czapki krasnoludka .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 07, 2005 9:28 am 

hubertok napisał(a):
W ogóle zresztą obiektywizm to fetysz i chyba tylko Boga stać na niego...

"Ja jestem i droga i prawda, i żywot..." - powiedział Jezus [Jan 14:6]

"Jeżeli wytrwacie w słowie moim, prawdziwie uczniami moimi będziecie. I poznacie prawdę, a prawda was wyswobodzi..." - powiedział Jezus [Jan 8:31-32]

"Co to jest prawda?" - zapytał Piłat stojącego przed nim Jezusa [Jan 18:38]

Hubertok, wyciągnij wnioski z tego, co sam piszesz i z kilku ostatnich postów w sprawie konieczności odrodzenia. Którego Ci serdecznie życzę. 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 07, 2005 9:51 am 
Smok Wawelski napisał(a):
hubertok napisał(a):
W ogóle zresztą obiektywizm to fetysz i chyba tylko Boga stać na niego...

"Ja jestem i droga i prawda, i żywot..." - powiedział Jezus [Jan 14:6]

"Jeżeli wytrwacie w słowie moim, prawdziwie uczniami moimi będziecie. I poznacie prawdę, a prawda was wyswobodzi..." - powiedział Jezus [Jan 8:31-32]

"Co to jest prawda?" - zapytał Piłat stojącego przed nim Jezusa [Jan 18:38]

Hubertok, wyciągnij wnioski z tego, co sam piszesz i z kilku ostatnich postów w sprawie konieczności odrodzenia. Którego Ci serdecznie życzę. 8)

BŁAGAM SMOKU nie myl relatywizmu z subiektywizmem.
Ja piszę o obiektywizmie i subiektywizmie a ty wyskakujesz mi tu z zarzutem o RELATYWIZM :P :P :P

Obiektywizm to zgodnie ze słownikiem wyrazów obcych:
bezstronność, rzeczowość, postawa badawcza wolna od uprzedzeń

Dlatego napisałem, ze nie każdego na to stać a być może nie stać nikogo prócz Boga. Błagam nie wyskakuj więc jak filip z konopii by ponownie przedstawić swoją tezę o moim rzekomym nieodrodzeniu...

Definicję prawdy znam (tę biblijną i tę logiczną) i z nimi się zgadzam. Zaprzeczanie tezie o możliwości formułowania zdań prawdziwych naraża każdego, kto taką tezę formułuje na oczywisty zarzut logicznej sprzeczności: mianowicie skoro nie można formułować zdań prawdziwych to jego zdanie, że takich zdań nie można, nie może własnie być prawdziwe.

Stary argument logików. Niech zyje Tarski i szkoła lwowsko-warszawska dla której mam ogromny respekt :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Wątek w wątku
PostNapisane: Pt paź 07, 2005 11:06 am 

Drogi Poszukiwaczu
Jesteś niecierpliwy wobec swojego pytania Czy Sceptyk wierzy?
ale niepotrzebnie bowiem mając tylko czas sceptyk odpowie na to pytanie w tamtym wątku i bedzie to pożegnalny post na tym forum.
Wysnułeś z innych postów własny wniosek nie dając mi szansy się samemu określić niemniej zrobiłeś to w miarę trafnie.

Co do Twojego postu to jak to już zostało zauważone jest on oczywiście absurdalny natomiast chciałbym nawiązać do zdania w drugim poście:
Cytuj:
W jego wykonaniu przypomina to dyskutowanie o kolorze czapki krasnoludka .

Otóż my tu niestety nierozmawiamy o samym Krasnoludku ani tym bardziej o kolorze jego czapki. Rozmawiamy przeważnie o ksiązce która opsuje Krasnoludka w działaniu. Stowarzyszenie Lubiących Krasnoludki bardzo poważa "Marysie i siedmiu krasnoludków" chociaż jest podzielone na różne frakcje ; natomiast wystepuje też nieliczna grupa wątpiących w krasnale ale lubiących książkę "Marysia i siedmiu". W rozważaniach o książce np. którego krasnoludka Marysia kocha najbardziej przynależność do żadnego stronnictwa nawet do niedowiarków nie dyskwalifikuje dyskutanta ani nie podaje jego oceny jako brak obiektywności. Co prawda jest jedna z frakcji która uważa że Marysia w ogóle nie kocha krasnoludków ale gdy niedowiarki wskazuja na brak logiki takiego poglądu frakcja owa wyrzuca niedowiarkom że oni tak naprawdę nie powinni uczestniczyć w grze ani dyskusji. Brak im bowiem owego Ducha Baśni którego otrzymuje każdy kto wierzy. Niedowiarki przyznaja że w częsci opisów nie będa zgodni ze wzgledu na wczesniejsze załozenia.
Jest to niemożliwe , ale nie uniemożliwia to rozmowy o oczywistościach. Bowiem "Marysia i siedmiu" zawiera rzeczy oczywiste, mniej oczywiste a nawet dwuznaczności. Może niedowiarki nie czują do końca klimatu ale przecież czytać umieją. A niektórzy złośliwy twierdzą że nawet lepiej niż niektóre frakcje.
Nie tak prędko baśn sie baje,
nie tak prędko koniec kroczy.
Kto zdobędzie wodę życia,kto kamieniom pryśnie w oczy.

P.S Nie rozumiem czemu znowu oberwało się Hubertokowi i to nawet od Smoka. Nieładnie tak wykorzystywać okazje Smoku , nieładnie..

Ostatnio edytowano Pt paź 07, 2005 2:15 pm przez Szukający Sceptyk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt paź 07, 2005 11:31 am 
Szukający Sceptyk napisał(a):
Otóż my tu niestety nierozmawiamy o samym Krasnoludku ani tym bardziej o kolorze jego czapki. Rozmawiamy przeważnie o ksiązce która opsuje Krasnoludka w działaniu. Stowarzyszenie Lubiących Krasnoludki bardzo poważa "Marysie i siedmiu krasnoludków" chociaż jest podzielone na różne frakcje ; natomiast wystepuje też nieliczna grupa niewierzących w krasnale ale lubiących książkę "Marysia i siedmiu". W roważaniach o książce np. którego krasnoludka Marysia kocha najbardziej przynalezność do zadnego stronnictwa nawet do niedowiarków nie dyskwalifikuje dyskutanta ani nie podaje jego oceny jako brak obiektywności. Co prawda jest jedna z frakcji która uważa że Marysia w ogóle nie kocha krasnoludków ale gdy niedowiarki wskazuja na brak logiki takiego poglądu frakcja owa wyrzuca niedowiarkom że oni tak naprawdę nie powinni uczestniczyć w grze ani dyskusji. Brak im bowiem owego Ducha Baśni którego otrzymuje każdy kto wierzy. Niedowiarki przyznaja że w częsci opisów nie będa zgodni ze wzgledu na wczesniejsze załozenia.
Jest to niemożliwe , ale nie uniemożliwia to rozmowy o oczywistościach. Bowiem "Marysia i siedmiu" zawiera rzeczy oczywiste, mniej oczywiste a nawet dwuznaczności. Może niedowiarki nie czują do końca klimatu ale przecież czytać umieją. A niektórzy złośliwy twierdzą że nawet lepiej niż niektóre frakcje.
Nie tak prędko baśn sie baje,
nie tak prędko koniec kroczy.
Kto zdobędzie wodę życia,kto kamieniom pryśnie w oczy.

Sceptyku wzniosłeś się na wyzyny Bajania... Naprawde piękne... :D Metafory bardzo udane. Ironiczna polemiczność najwyższych lotów. Przy okazji kawałek dobrego humoru, który potrzebny jest wszystkim...

Zdrówko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 07, 2005 11:33 am 

hubertok napisał(a):
Definicję prawdy znam (tę biblijną i tę logiczną) i z nimi się zgadzam.

No i to był właśnie problem Piłata. Jak widać, nie tylko jego. On chciał poznać definicję prawdy (i zapewne byłby gotów się z nią zgodzić), ale nie poznał Prawdy, która właśnie przed nim stała we własnej Osobie. Jeśli się nie narodzisz z Ducha i nie wytrwasz w Słowie Bożym, nie będziesz nigdy uczniem Pana. Na razie trwasz w ludzkiej filozofii i wydaje Ci się, że jesteś odrodzony. Niestety, z Twoich postów absolutnie nie wynika, że trwasz w Słowie Bożym, choćby dlatego, że punktem odniesienia jest dla Ciebie słowo ludzkie. A brak umiłowania Słowa i trwania w Słowie jest oznaką przebywania z daleka od Winnego Krzewu, który jest Słowem Wcielonym [Jan 15:1-16]. Jeśli poznasz Prawdę w własnej Osobie, zostaniesz wyzwolony.

Co do jednego muszę Ci przyznać rację: jeśli chodzi o temat wątku, to rzeczywiście wyskoczyłem jak Filip z konopi. Sorry. Już nie będę.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1