O ekumenizmie dyskutowaliśmy już w kilku wątkach, niemniej jednak uznałem, że warto założyć oddzielny wątek, dot. Tygodnia Modlitw o Jedność Chrześcijan. Dlaczego? Ku przestrodze wszystkich, którzy się w to angażują. Może Bóg w swej łaskawości jeszcze kogoś z tego wyrwie? Oby.
Z harmonogramów w poszczególnych miastach na 2014 rok widzę, że coraz więcej zborów protestanckich angażuje się w to diabelskie przedsięwzięcie.
http://www.ekumenia.pl/index.php?D=185I tak na przykład baptystów mamy w Warszawie, Szczecinie, Ełku, a zbory zielonoświątkowe w Szczecinie, Lublinie, Poznaniu. O luteranach nie piszę, bo uczestniczą w Tygodniu chyba w każdym miejscu, podobnie jak metodyści. Dzisiaj już nie wiadomo, kto i przeciwko czemu protestuje będąc w zborze protestanckim.

To już chyba tylko taka nazwa - protestanci - nieadekwatna do tego, co się dzieje.
Jeszcze nie wszystkie harmonogramy zostały opublikowane. W moim mieście w Białymstoku tym razem do modlitw włączył się także zbór baptystów

(zbór, w którym kiedyś byłem).
http://archibial.pl/ogloszenia.php?ogl=1126Hasłem Tygodnia - Czyż Chrystus jest podzielony? (1 Kor. 1:1-17)
Tematy poszczególnych dni:
Dzień 1: Razem… jesteśmy powołani do świętości
Dzień 2: Razem… dziękujemy za Bożą łaskę w innych
Dzień 3: Razem… nie brak nam żadnego duchowego daru
Dzień 4: Razem… potwierdzamy, że Bóg jest wierny
Dzień 5: Razem… jesteśmy wezwani do współuczestnictwa
Dzień 6: Razem… poszukujemy porozumienia
Dzień 7: Razem… należymy do Chrystusa
Dzień 8: Razem… głosimy Ewangelię
Zauważyłem "ciekawą" propozycję w kwestii darów. W broszurce na tę okoliczność czytamy, co należy zrobić:
1. Zaprosić przedstawicieli innych Kościołów z twojej okolicy, aby razem zastanowić się nad tym, jakimi charyzmatami został obdarowany każdy z Kościołów i wybrać jeden „dar”, który każda wspólnota może ofiarować innym, a inni będą gotowi, by go „przyjąć”.
2. Byłoby idealnie, gdyby udało się znaleźć odpowiedni przedmiot lub symbol odnoszący się do każdego daru, aby w ten sposób zaprezentować dary podczas Ekumenicznej Wymiany Duchowych Darów.
3. Każdy z charyzmatów można zaprezentować przy użyciu tego lub podobnego sformułowania: „Z Kościoła … otrzymujemy z wdzięcznością dar … symbolizowany tutaj przez …”.Czego to ludzie nie wymyślą... No ale skoro ludzka inicjatywa Tygodnia, to i ludzka wymiana darów.
Z jednej strony ogarnia mnie smutek, gdyż wielu naszych braci i sióstr ze zborów ewangelicznych nie widzi zagrożenia w ekumenii. Z drugiej strony cieszę się, gdyż następuje polaryzacja na zwolenników i przeciwników. I dobrze. Nie można jedną nogą stać za ekumenizmem, a drugą przeciw.
Jeśli coś zauważycie jeszcze interesującego, związanego z Tygodniem, piszcie. Może trafią na ten wątek osoby, które mają wątpliwości w tym temacie.
Mój krytyczny artykuł o Tygodniu w 2012 r. znajdziecie pod tym linkiem.
http://www.kuzbawieniu.pl/artykuly/ostr ... udzolostwo
"Albowiem nie wstydzę się Ewangelii Chrystusowej, jest ona bowiem mocą Bożą KU ZBAWIENIU każdego, kto wierzy" Rzym. 1:16;
www.kuzbawieniu.pl