www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So lip 05, 2025 12:21 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 605 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz mar 14, 2013 2:57 pm 

Mateuszek napisał(a):
Wspominał o tym Dave Hunt w swoich wykładach "Powrót do biblijnego chrześcijaństwa". Wymienia tam kilka "wytłumaczeń" pochwycenia z różnych religii - zawsze zabrani mieli być "ci źli". Interpretował to mniej więcej następująco: Szatan już wymyśla różne wymówki, żeby później łatwiej oszukać ludzi po pochwyceniu. Dave Hunt uznał to zjawisko za coś w rodzaju pozabiblijnego dowodu nauczania o pochwyceniu kościoła...
I coś w tym jest. Wiele źródeł potwierdza, że propaganda przygotowuje świat na takie wydarzenie. To widać w telewizji (serial "4400"), w źródłach new age, okultystycznych - jakoś dziwnie wszyscy mówią to samo - że nastąpi zniknięcie dużej grupy ludzi. I oczywiście, według nich będą to "źli", którzy przeszkadzają w transformacji świata ku "złotej erze".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz mar 14, 2013 5:34 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Wiele źródeł potwierdza, że propaganda przygotowuje świat na takie wydarzenie. To widać w telewizji (serial "4400"), w źródłach new age, okultystycznych - jakoś dziwnie wszyscy mówią to samo - że nastąpi zniknięcie dużej grupy ludzi. I oczywiście, według nich będą to "źli", którzy przeszkadzają w transformacji świata ku "złotej erze".

Jako ciekawostkę napiszę,że gdy ostro zajmowałam się okultyzmem i kontaktowałam z "kosmitami",to parę razy miałam przekazywane,że w pewnym momencie na ziemi dziać się będzie bardzo źle .Wtedy oni (kosmici) zabiorą wszystkich,którzy im zaufali, a tu zostaną tylko ludzkie "odpadki".
Po nawróceniu często zastanawiałam się o co diabłu chodziło,czemu wymyślił taką historyjkę... .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So mar 16, 2013 8:21 am 

Słyszałem w osobistej rozmowie też od katoliczki, będącej w kręgach "radia maryja", Natanka że Bóg przygotowuje świat na oczyszczenie z ludzi zlych i tych którzy są mu przeciwni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So mar 16, 2013 2:03 pm 

Oczywiście nie polecam zagłębianie się w te demoniczne przekazy, ale one są spójne:

"Plejadianie mówią, że musi przed przemianą odejść z Ziemi wystarczająca liczba ludzi, która uniemożliwia podniesienie wibracji dla całej planety. Chyba wiadomo, z czym to się wiąże. Wojny, kataklizmy czy też bardziej ogólnie: dramaty, śmierć – oczyszczenie. Zmiana świadomości społecznej nastąpi gwałtownie według Plejadian, gdy np. jednego dnia zniknie z powierzchni Ziemi 20 milionów ludzi. Pamiętacie tsunami z grudnia ubiegłego roku? To nie koniec. Te informacje mogą przerażać, ale tak naprawdę nie powinny. Jest to proces, który doprowadzi do stworzenia nowej Ziemi, opartej na wzajemnym szacunku, miłości i świetle. Zapytacie, dlaczego tak drastycznie? Dlatego, że musi zostać zniszczony obecny porządek społeczny, obecny system oparty na lęku i roli ofiary, aby móc zbudować coś nowego, opartego na wzajemnej współpracy i miłości. Zastanówcie się, kiedy ludzie najbardziej się jednoczą? Tak, podczas wielkich tragedii. Bojąc się tych tragedii przyciągniemy je do siebie zgodnie z zasadą, że podobieństwa się przyciągają"

http://forum-przebudzenie.rozwojduchowy ... g%C3%B3lne

Inne cytaty, również uderzająco spójne:

http://www.redmoonrising.com/21Defense/contrapture.htm

Nic dziwnego, że "Plejadianie" i ksiądz Natanek mówią dokładnie to samo... :twisted:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn mar 18, 2013 7:55 pm 

"Powiadam wam: Tej nocy dwaj będą na jednym łożu, jeden będzie zabrany, a drugi pozostawiony. Dwie mleć będą na jednym miejscu, jedna będzie zabrana, a druga pozostawiona. Dwóch będzie na roli; jeden będzie zabrany, a drugi pozostawiony. A odpowiadając, mówią do niego: Gdzie, Panie? On zaś rzekł do nich: Gdzie jest padlina, tam zlatują się i sępy" [Łuk. 17:34-37]

To jest w sumie proste: Uczniowie zapytali, gdzie będzie pozostawiony ten, który nie zostanie zabrany. Pan Jezus odpowiada, że zostanie pozostawiony tam, gdzie sępy zlecą się na żer. Gdyby uczniowie pytali o zabranego, to zapytaliby DOKĄD będzie zabrany.

Przepraszam, że tak poniewczasie, ale mam trochę wątpliwości, czy ten tekst jest aż tak jednoznaczny. Pomijam już znaczenie που (=zarówno gdzie jak i dokąd).
Ale na samą logikę: człowiek pozostawiony zostaje tam, gdzie jest i nie ma potrzeby pytać gdzie zostaje. Skoro dwóch będzie na roli, to pozostawiony zostanie na roli. Czy uczniowie nie pytali raczej właśnie o to dokąd zostanie zabrany ten drugi?
Dla mnie to jest w ogóle trudne miejsce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn mar 18, 2013 8:48 pm 

Dokąd będzie zabrany czytamy trochę dalej:

"Baczcie na siebie, aby serca wasze nie były ociężałe wskutek obżarstwa i opilstwa oraz troski o byt i aby ów dzień was nie zaskoczył niby sidło; przyjdzie bowiem znienacka na wszystkich, którzy mieszkają na całej ziemi. Czuwajcie więc, modląc się cały czas, abyście mogli ujść przed tym wszystkim, co nastanie, i stanąć przed Synem Człowieczym" [Łuk. 21:34-36]

To jest ta sama Ewangelia i również mowa o czasach końca. Jeśli wszyscy mieszkańcy całej ziemi będą przeżywać wylanie gniewu Pańskiego, to znaczy, że ujście przed tym i stanięcie przed Synem Człowieczym należy rozumieć jako zabranie z ziemi.

Druga sprawa, to konstrukcja samego zdania. Mniej więcej taka jak by ktoś powiedział: "Jasiu zostanie zabrany, a Czesiu pozostawiony". A ktoś inny zapytałby: "Gdzie?". Rozumiem, że pytanie dotyczy drugiej części zdania, a nie pierwszej.

No i wreszcie sprawa sępów. Jeśli czytamy to w kontekście szerszym, to w Objawieniu mamy więcej szczegółów, choć uczniowie mogli tylko podejrzewać, że przecież za czasów Noego ludzie pozostawieni zostali na sąd i za czasów Lota ci, którzy nie opuścili miasta też zostali pozostawieni na sąd [Łuk. 17:26-29]. Czyli zabranie na żer sępów byłoby bez sensu.

A w Objawieniu czytamy:

"I widziałem jednego anioła stojącego w słońcu; i zawołał głosem donośnym, mówiąc wszystkim ptakom latającym środkiem nieba: Nuże, zbierzcie się na wielką ucztę Bożą, by jeść ciała królów i ciała wodzów, i ciała mocarzy, i ciała koni oraz ich jeźdźców, i ciała wszystkich wolnych i niewolników, małych i wielkich. I widziałem zwierzę i królów ziemi, i wojska ich, zebrane, by stoczyć bój z tym, który siedział na koniu. oraz z jego wojskiem. I pojmane zostało zwierzę, a wraz z nim fałszywy prorok, który przed nim czynił cuda, jakimi zwiódł tych, którzy przyjęli znamię zwierzęcia i oddawali pokłon posągowi jego. Zostali oni obaj wrzuceni żywcem do jeziora ognistego, gorejącego siarką. A pozostali byli pobici mieczem wychodzącym z ust jeźdźca na koniu, i wszystkie ptaki nasyciły się ich ciałami" [Obj. 19:17-21]

Również odczytanie wszystkich fragmentów dotyczących nagłego zabrania kogokolwiek w czasach ostatecznych raczej wskazuje na nagłe zabranie Kościoła do nieba.

W leksykonie Thayera czytamy, że "zabrać" czyli παραλαμβάνω oznacza w Łuk. 17:34-36 "zabrać ze sobą", "wziąć ze sobą jako towarzysza".

http://www.blueletterbible.org/lang/lex ... 3880&t=KJV

Z całości wnioskuję, że jednak zabranymi będą ci, którzy mają stanąć przed Synem Człowieczym i uniknąć sądu, a pozostawionymi - ci, którzy zostaną na sąd. To się zgadza zarówno z porównaniem do sytuacji Noego i Lota w kontekście bezpośrednim tej wypowiedzi, jak i tekstem o uniknięciu tego, co się stanie z mieszkańcami całego świata oraz z tekstami równoległymi o nagłym wzięciu. Ci, którzy będą sądzeni na ziemi, nie zostaną wzięci nagle na sąd w momencie opisywanym w Łuk. 17:34-36. Sąd będzie się wylewał na nich stopniowo i jest opisywany w całym Objawieniu (patrz Łuk. 21:34-36), a jego kulminacją będzie Armaggeddon i tam rzeczywiście mamy nawet ptaki padlinożerne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn mar 18, 2013 9:28 pm 

Czytałam jeszcze inna intrepretację, która zwraca uwagę na cos zupełnie innego niz to wokół czego sie krecicie.
Przede wszystkim wersje Mateusza i Łukasza nieco sie różnia. U Łukasza pada pytanie uczniów: "gdzie", u Mateusza tego nie ma. Pan Jezus uczula tylko uczniów, żeby nie wierzyli tym, którza będą mówić "oto tam jest Chrystus, oto tu" - mają tam nie iść, mają nie wierzyć w to, bo powstaną fałszywi mesjasze i prorocy i będą zwodzić nawet wybranych.
Komentarz żydowski do tego fragmentu podaje:
"Ptaki padlinożerne symbolizują tutaj prawdopodobnie ludzi używanych przez duchy demoniczne do realizacji niegodziwych celów. Gromadzą się oni wokół fałszywych Mesjaszów ("trupy") i odciągają ludzi od prawdy. Zdaniem badaczy Jeszua cytuje tutaj przysłowie ludowe".
Czyli, jak to rozumiem, bieganie za fałszywymi prorokami, ganianie za różnymi "Chrystusami" to jak zlatywanie się sępów do padliny - tam nie ma prawdziwego Chrystusa, to śmierdzi, to jest padlina, tym nikt się nie naje, to trucizna odciągająca od prawdy.

Dla mnie ciekawe..... Co myślicie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn mar 18, 2013 10:44 pm 

Ciekawe, ale moim zdaniem trochę naciągane i nienaturalne w stosunku do tekstu, który jest literalnie całkowicie zrozumiały. Można ewentualnie jakoś dowodzić, że ludzie pozostający na ziemi podczas Dnia Pańskiego będą rodzajem padliny dla demonów, bo to jeszcze miałoby jakiś sens.

Ale coś takiego:

"Ptaki padlinożerne symbolizują tutaj prawdopodobnie ludzi używanych przez duchy demoniczne do realizacji niegodziwych celów. Gromadzą się oni wokół fałszywych Mesjaszów ("trupy") i odciągają ludzi od prawdy"

nie ma najmniejszego sensu. Przecież to sępy zjadają trupy, a nie odwrotnie. Więc wynikałoby z tego, że fałszywi mesjasze (trupy) byliby w niebezpieczeństwie ze strony swoich wyznawców (sępy) zamiast odwrotnie.

Poza tym, Łuk. 17:34-36 w ogóle nie mówi o fałszywych mesjaszach. Owszem, Mateusz pisze o sępach w 24:28, ale bezpośrednim kontekstem tej wypowiedzi jest Powtórne Przyjście i do niego nawiązuje Pan Jezus, mówiąc o sępach:

"Gdyż jak błyskawica pojawia się od wschodu i jaśnieje aż na zachód, tak będzie z przyjściem Syna Człowieczego, bo gdzie jest padlina, tam zlatują się sępy" [Mat. 24:27-28]

Związek Powtórnego Przyjścia z sępami i padliną jest "podany na talerzu" w Obj. 19:17-21. Cytowałem powyżej, a nawet pogrubiłem.

itur napisał(a):
Czyli, jak to rozumiem, bieganie za fałszywymi prorokami, ganianie za różnymi "Chrystusami" to jak zlatywanie się sępów do padliny - tam nie ma prawdziwego Chrystusa, to śmierdzi, to jest padlina, tym nikt się nie naje, to trucizna odciągająca od prawdy.
Sępy jadają padlinę, najadają się i dla nich nie jest ona trucizną. Myślę, że takie porównanie byłoby całkowicie nietrafione.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt mar 19, 2013 10:09 am 

Sępy jadają padlinę, najadają się i dla nich nie jest ona trucizną. Myślę, że takie porównanie byłoby całkowicie nietrafione.

No nie wiem czy tak calkiem nietrafione. Jakby przyłozyc miarke do duchowego najadnia sie, to karmiacy sie falszywymi naukami wcale nie widza w tym nic złego i to im wlasnie "smakuje"... :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt mar 19, 2013 12:03 pm 

itur napisał(a):
No nie wiem czy tak calkiem nietrafione. Jakby przyłozyc miarke do duchowego najadnia sie, to karmiacy sie falszywymi naukami wcale nie widza w tym nic złego i to im wlasnie "smakuje"... :cry:
Tak, ale w tym porównaniu "trupami" byli fałszywi mesjasze, a nie fałszywe nauki. W Twoim rozumieniu (innym od przedstawionego przez Ciebie cytatu) "trupami" są fałszywe nauki. Ale sępom jadanie trupów nie szkodzi. To jest ich naturalny pokarm i nigdy nie jadły niczego innego. Musielibyśmy wtedy przyjąć, że Pan Jezus nie mówi tutaj o uczniach, tylko o nieodrodzonych. No i "zabieranie" nie bardzo ma sens, bo przecież takie "sępy" same lecą do fałszywych nauk.

P.S.
Stern ma poważny problem z Pochwyceniem i dlatego pewne rzeczy mówi niejasno. Jego problem polega na tym, że nie chce, żeby mesjanistyczni Żydzi "opuścili" własny naród wzięci przez Pana. Czyli problem z lojalnością.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt mar 19, 2013 8:27 pm 

W sumie wypowiedź Jezusa o sępach i padlinie nie jest w ogóle odpowiedzią na pytanie "gdzie będą pozostawieni" czy ew. "dokąd będą zabrani"...
Mogłaby to być odpowiedź na pytanie "gdzie można spotkać sępy?" Notabene już mi się w głowie kręci od zastanawiania się kto ostatecznie jest sępem, a kto padliną :)
I czy ta padlina na pewno została użyta w sensie negatywnym, jak to dziś odczuwamy (dosł. jest "ciało"), bo jeśli nie, to też może ciut zmienić postać rzeczy.

Ale dziękuję. Istotnie szerszy kontekst pozwala inaczej na to spojrzeć.
Nadal jest to jednak dla mnie jedno z trudniejszych miejsc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt mar 19, 2013 10:39 pm 

szelka napisał(a):
Istotnie szerszy kontekst pozwala inaczej na to spojrzeć.
Bo kontekst to wspaniała rzecz. Trzeba się go trzymać jak, za przeproszeniem, płota. :D

szelka napisał(a):
Nadal jest to jednak dla mnie jedno z trudniejszych miejsc.
Jak powiedział jeden z cenionych przeze mnie nauczycieli biblijnych: "To normalne, że nie rozumiemy wszystkiego, co jest napisane w Biblii. Przecież napisał ją Bóg".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr wrz 11, 2013 10:53 am 

Witajcie.
wydaje się, że w tym temacie już chyba wszystko zostało powiedziane... i przeczytane (ponad 60 tys wyświetleń mówi samo za siebie!) jednak chciałbym jeszcze coś powiedzieć. Ostatnio zwróciłem uwagę na wypowiedź proroka Izajasza, którą wcześniej jakoś chyba nie "zarejestrowałem". Otóż prorok napisał coś takiego: "Wejdź więc, mój ludu, do swoich pokojów i zamknij swoje drzwi za sobą, skryj się na chwilkę, aż przeminie gniew!" (Iz. 26,20 BiZTB). Wypowiedź ewidentnie odnosi się do czasu wylania Bożego gniewu, a więc do dnia pańskiego. Natomiast interpretacja tego czym byłoby wejście do pokoju i "przeczekanie" gniewu wydaje się wskazywać na pochwycenie właśnie, choć z kolei kontekst lekko sugeruje, że może chodzić po prostu o fizyczną śmierć i przeczekanie na zmartwychwstanie. Równocześnie skojarzyło mi się z wypowiedzią Pana na temat, że " w domu Jego Ojca jest wiele mieszkań" i to by korespondowało bardzo wyraźnie z całością nauki o pochwyceniu, bo Pan zabierze nas do tych mieszkań, a potem powrócimy z Nim aby zamieszkać w Jego Królestwie.

pozdrawiam i proszę o komentarz do zacytowanego Izajasza. Czy kiedyś nad tym fragmentem rozmyślaliście?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr wrz 11, 2013 11:16 am 

Biorąc pod uwagę kontekst i teksty paralelne (szczególnie Łuk. 21:34-36 i Jana 14:2-3) uważam, że ten tekst dotyczy Pochwycenia Kościoła, w czasie którego nastąpi zmartwychwstanie tych, którzy do Pana należą ("twoi umarli" w w. 19). "Po prostu fizyczna śmierć" to rzecz normalna i nie dotyczy wyłącznie schowania się na czas wylania gniewu Bożego. Ludzie Boży umierają nawet w czasie, gdy Bóg gniewu nie wylewa.

Określenie "Pan wyjdzie ze swego miejsca" odczytane literalnie (bo jest zrozumiałe literalnie) oznacza to samo, co u Zachariasza:

"Potem wyruszy Pan i będzie walczył z tymi narodami, jak zwykł walczyć w dniu bitwy. Jego nogi staną w owym dniu na Górze Oliwnej, która leży naprzeciwko Jeruzalemu od wschodu, tak że Góra Oliwna rozpadnie się w środku na wschód i na zachód, tworząc wielką dolinę. Połowa góry cofnie się na północ, a druga połowa na południe. Wtedy będziecie uciekać do tej doliny między moimi górami, gdyż ta dolina będzie sięgała aż do Azel; a będziecie uciekać tak, jak uciekaliście przed trzęsieniem w czasach Uzjasza, króla judzkiego. Potem przyjdzie Pan, mój Bóg, a z nim wszyscy święci" [Zach. 14:3-5]

I Habakuka:

"Bóg przychodzi z Temanu, Święty z góry Paran. Sela. Jego wspaniałość okrywa niebiosa, a ziemia jest pełna jego chwały. Pod nim jest blask jak światłość, promienie wychodzą z jego rąk i tam jest ukryta jego moc. Przed nim idzie zaraza, a za nim podąża mór. Trzęsie się ziemia, gdy powstaje, gdy patrzy, drżą narody. Pękają odwieczne góry, zapadają się prastare pagórki, jego drogi są wieczne. Widziałem namioty Kuszanu zagrożone zagładą, rozerwane zasłony ziemi Midianitów. Czy twoja popędliwość, Panie, zwraca się przeciw rzekom, czy gniewasz się na strumienie, czy oburzyłeś się na morze, że siadasz na swoje rumaki, na swoje wozy zwycięskie? Wydobyłeś swój łuk, na swoją cięciwę położyłeś strzałę. Sela. Strumieniami rozdzieliłeś ziemię. Na twój widok drżą góry, obłoki spuszczają ulewne deszcze; otchłań morska wydaje swój głos, wysoko podnosi swe ramiona. Słońce i księżyc wstrzymały swoją jasność w świetle twych szybkich strzał, w blasku twojej lśniącej włóczni. W zawziętości kroczysz po ziemi, w gniewie depczesz narody. Wyruszasz na pomoc swojemu ludowi, aby ratować swojego pomazańca. Rozbijasz dom bezbożnego, obnażasz fundamenty aż do skały. Sela. Przebiłeś wodza jego wojska jego własną strzałą, jego przywódcy są rozproszeni jak plewa przez burzę, gdy rozwarli swoje szczęki, aby pochłonąć w skrytości ubogiego. Jego rumaki wpędziłeś w morze, w potoki wielkich wód. Gdy to usłyszałem, struchlało moje ciało, na wieść o tym drgnęły moje wargi; lęk śmiertelny przeszył moje członki, a kolana zachwiały się pode mną. Zadrżałem przed dniem utrapienia, który nadchodzi nad lud, na lud, który mnie uciska" [Hab. 3:3-16]

W ST jest jeszcze wiele innych fragmentów, do których odnosi się Objawienie Jana i inne fragmenty eschatologiczne NT.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lut 05, 2014 9:53 pm 

" lecz w dniach, kiedy siódmy anioł się odezwie i zacznie trąbić, dokona się tajemnica (musterion - strong 3466) Boża, jak to zwiastował sługom swoim, prorokom " Objawienie Jana 10:7

, "Oto tajemnicę (musterion - strong 3466) wam objawiam: Nie wszyscy zaśniemy, ale wszyscy będziemy przemienieni (52) w jednej chwili, w oka mgnieniu, na odgłos trąby ostatecznej; bo trąba zabrzmi i umarli wzbudzeni zostaną jako nie skażeni, a my zostaniemy przemienieni. (53) Albowiem to, co skażone, musi przyoblec się w to, co nieskażone, a to, co śmiertelne, musi przyoblec się w nieśmiertelność. (54) A gdy to, co skażone, przyoblecze się w to, co nieskażone, i to, co śmiertelne, przyoblecze się w nieśmiertelność, wtedy wypełni się słowo napisane: Pochłonięta jest śmierć w zwycięstwie! " 1 Koryntian 15:51-54

, Anioł mówi że 7 trąba jest tajemnica która Bóg głosił swoim sługom i prorokom a więc i Pawłowi który objawił tajemnice pochwycenia Koryntianom.

, "Gdyż sam Pan na dany rozkaz, na głos archanioła i trąby Bożej zstąpi z nieba; wtedy najpierw powstaną ci, którzy umarli w Chrystusie, (17) potem my, którzy pozostaniemy przy życiu, razem z nimi porwani (Harpazo - strong 726)będziemy w obłokach w powietrze, na spotkanie Pana; i tak zawsze będziemy z Panem. (18) Przeto pocieszajcie się nawzajem tymi słowy.

, "I porodziła syna, chłopczyka, który rządzić będzie wszystkimi narodami laską żelazną; dziecię jej zostało porwane (harpazo - strong 726) do Boga i do jego tronu " Objawienie Jana 12:5

________

na połowę ostatniego tygodnia wskazują też ewangelie : ,,Gdy więc ujrzycie na miejscu świętym ohydę spustoszenia, którą przepowiedział prorok Daniel - kto czyta, niech uważa - (16) wtedy ci, co są w Judei, niech uciekają w góry; (17) kto jest na dachu, niech nie schodzi, aby co wziąć z domu swego; (18) a kto jest na roli, niech nie wraca, by zabrać swój płaszcz.....Wtedy bowiem nastanie wielki ucisk...,, - Mateusza 24:15-17,21 BW

,,Gdy tedy ujrzycie ohydę spustoszenia, stojącą tam, gdzie stać nie powinna - kto czyta, niech uważa - wtedy ci, co są w Judei, niech uciekają w góry. (15) A kto jest na dachu, niech nie zstępuje na dół i nie wchodzi do środka, aby coś wziąć z domu swego. (16) A kto jest na roli, niech nie wraca, by zabrać swój płaszcz,, - Marka 13:14-16 BW

,,Tak też będzie w dniu, kiedy Syn Człowieczy się objawi. (31) Jeśli kto w owym dniu będzie na dachu, a rzeczy jego w mieszkaniu, niechaj nie schodzi na dół, aby je zabrać; a kto będzie na polu, podobnie, niechaj nie wraca. (32) Wspomnijcie żonę Lota. (33) Ten, który zabiegać będzie o życie swoje, by je zachować, utraci je, a kto je utraci, odzyska je. (34) Powiadam wam: Tej nocy dwaj będą na jednym łożu, jeden będzie zabrany, a drugi pozostawiony. (35) Dwie mleć będą na jednym miejscu, jedna będzie zabrana, a druga pozostawiona. (36) Dwóch będzie na roli; jeden będzie zabrany, a drugi pozostawiony,, - Łukasza 17:30-36 BW

jeśli to wszystko jest moją pomyłką lub przypadkiem to ok, czas pokaże kto miał rację, najważniejsze jest czuwać i żyć tak jakby powrót Boga Jezusa lub nasza śmierć miała nastąpić za chwilę, wtedy człowiek nie będzie niczym zaskoczony. Dlatego na temat terminu kończę swoją dyskusję - ewentualnie w temacie pochwycenia jestem ciekawy - jak zareagowalibyście na stan wydarzeń które ukazałby że myliliście się

https://binitarianizm-biblijny.blogspot.com/ , https://binitarianizm123anihilacjonizm. ... kreca.html

, http://mieczducha888.blogspot.com/2020/ ... ra_27.html ,

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 605 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1