ppajda napisał(a):
cichy napisał(a):
Mile widziane przeze mnie uznawanie szabatów i świąt Pana (nie mylić z Żydowskimi)
Dobre! A jakie to by miały być Boże, a zarazem nie Żydowskie?
Witaj .Chociaż nie pytasz mnie o ten "błąd" który wykryłeś, to podpowiem Ci , że chodziło mi o obchodzenie Świąt Pana w sposób nowotestamentowy (w przeciwieństwie do starotestamentowego - i tu użyłem słowa" żydowskie" znaczy starotestamentowe , wg zakonu itp.) Napisałem tak ponieważ chciałem zaznaczyć , że nie jestem jakiś "starozakonny" gdy pytam o wspólnoty obchodzące szabaty czy święta Pana ( wiadomo, że wśród czytelników tego forum jest duża różnorodność w materii świąt jak i dnia odpoczynku).
Jeśli nie wyrażam się jasno czy zauważyłeś brak logiki w wypowiedzi to może lepiej dopytaj . Przecież tu nie wszyscy są mistrzami z polskiego (nie wspominając o mistrzowskim poziomie duchowym). To co jeden ma na myśli , pisząc jakąś wypowiedź ,drugi może to inaczej odczytać. Na tym forum jest cała masa takich nieporozumień.
Ja często np. używam skrótów myślowych bo krócej pisać).Ale żeby taki teolog jak Ty od razu się zarechotał ....
Cytuj:
Ich verschtehe das nicht...
Cytuj:
Rozumiem, że
Ramadan lub
Diwali nie zaliczają się do twojej listy?
Bracie .. tzw. "moja lista" jest tylko wytworem Twojej galopującej oceny. Ona nie istnieje. Uznaję tylko "listę Pana".
A..i "twojej " zdaje się, pisze się z dużej litery. Do mnie zresztą możesz z małej .
Może z innej strony. Jest samotny ktoś, pyta grzecznie innych o wspólnotę i nikt nic nie odpowiada., a potem ni stąd ni zowąd po 2 latach jakiś rechot...
Nie zdiagnozuję Cię dlaczego tak reagujesz (czy ten emotikon powinien być w użyciu przez wierzących ?),ale podobne jest to do pychy. Twoja sprawa co myślałeś, nie będę twierdził,że to na pewno pycha ( z kategorii "poznanie nadyma"),bo mogę oczywiście się mylić i tak jak Ty wyrwać się z czymś nieodpowiednim.
Ale można zrobić i taki majstersztyk, że miałeś rację a ja jej nie mam i Ty wiesz lepiej co w mojej głowie siedzi (widziałem już tu takie "cuda " ).
A na marginesie, świąt żydowskich -jeśli chodzi o ilość (powiedzmy "listę")jest o wiele więcej niż biblijnych świąt Pana,co zapewne wiesz.
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi% ... BCydowskie Odnośnie mojego pytania sprzed 2 lat to wycofuję i proszę uprzejmie już nie komentować. Pozdrawiam .