kubek napisał(a):
Tomek napisał(a):
Może doczytasz sobie coś o tym przymierzu i o przymierzu we krwi Chrystusa i przestaniesz strzeać na oślep, byle tylko mieć ostatnie zdanie?
Otwórz oczy, Bóg nie musi ci podwarzać powiek.
Ostre slowa, no ale trudno.
to co chce wam pokazac to to ze skoro ja naleze do Boga i jestem z Nim w przymierzu oznacza ze wszyskto co moje nalezy do niego. Takze moje dzieci. dlatego je chrzcze, bo w ten sposob one rowniez wchodza do tego przymierza i przez to otrzymuja Ducha Swietego i obietnice zbawienia.
To nie wyklucza koniecznosci osobistego przyjecia Jezusa w wieku kiedy moga podejmowac swiadome decyzje. Taka decyzja jest wtedy swiadomym potwierdzeniem z ich strony tego co dokonalo sie na chrzcie.
Dobrze by bylo
niestety tak nie jest
nie jestes takze w stanie potwierdzic swoich mysli Slowem Bozym, ktore powinno byc ostatecznym autorytetem w kreowaniu naszych pogladow na Boze sciezki.
Niestety takze nie jest tak, ze co wszystko twoje nalezy do Boga.
Pomysl: jak wyglada twoj (moj , nasz) czas,nasze ambicje, plany, dzialania, czy wszystko to nalezy do naszego Pana (jakkolwiek sie staramy)
Dzieci maja byc wychowywane na podstawie przkladnego zycia swoich rodzicow i na podstawie prawa Bozego (rodzice oczywiscie przestrzegaja prawo, aby byc dobrym przykladem itp)
Nastepnie , kiedy dziecko jest juz na tyle swiadome i uwierzy w Jezusa, upamieta sie ze swoich zlych czynow i postaw, moze zostac wtedy zanurzone w wodzie (nie wiem jaki to moze byc wiek, 5-10-15 lat).
,,Kto uwierzy i ochrzczony zostanie....''
---------------------------------------------------------------------------------
,,Cala'' Polska jest ochrzczona wg tradycji/nauki rzymsko-katolickiej, i niestety wcale nasz kraj chrzescijanskim nie jest.
Takie chrzty napedzaja dane w statystykach.
Niech jaknajwiecej Polakow przyjdzie do Jezusa i praktykuja swoja wiare, posluszenstwo Bogu, w prosty i Jezusowy sposob.
Pozdrawiam
Liafail