Słowo Adam posiada więcej niż jedno znaczenie. Język hebrajski w Biblii w ogóle charakteryzuje się głębszym znaczeniem słów niż współczesny. אדם - Adam - to słowo tłumaczy się jako człowiek, osoba, ludzie, osoby. Ale אֲדָמָה (adama) to już ziemia w znaczeniu gleba. Biblia roi się od zjawisk zwanych grą słów. Adam wzięty z ziemi. Adam wzięty z adama. (literki he na końcu nigdy się nie wymawia. Dlatego, na przykład, ci co tak beztrosko wymawiają Imię Boże też nie wypowiadają tej litery na końcu. Przypadkowo to robią dobrze, choć samo imię wymawiają niepoprawnie. Szkoda, że na forum to nie zostało pod tym tematem dobitnie wyjaśnione, gdyż dyskusje skończyłyby się natychmiast).
A zatem problem opisany w 3 rozdziale nie tylko dotyczy Adama - prarodzica, ale ludzi w ogóle. Wąż symbolizuje złą skłonność człowieka. Po hebrajsku nazywa się ta skłonność, czy zły popęd jecer hara w przeciwieństwie do dobrego popędu jecer hatow. Samo pojęcie w Biblii występuje, co już podawałem na przykład w Rdz 8:21 כִּי יֵצֶר לֵב הָאָדָם רַע מִנְּעֻרָיו (ki jecer lew haadam ra mineuraw) - gdyż skłonność serca ludzi zły (jest - w hebrajskim nie ma czasownika być w czasie teraźniejszym) od młodości. Podobnie wypowiada się Biblia w Rdz 4:7 - "a tak to tłumaczy IV tomowa Biblia Poznańska: "Jeżeli jednak postępujesz źle, wtedy grzech niby demon czycha przy wrotach i pożąda ciebie. Ty jednak masz nad nim panować." Wyraźnie tutaj grzech ma cechy osobowe, przyrównany jest do demona czyli złego ducha. Powtarza się sytuacja z Gan Eden (Ogrodu Eden). Zły popęd w obu przypadkach nadane ma cechy osobowe. Nie ma sensu dyskutować, czy rzecz się dzieje w człowieku czy poza człowiekiem, gdyż w obu przypadkach dzieje się to w ludzkiej świadomości. Kiedy widzimy lwa, to on jest w naszej świadomości. To, że widzimy zresztą nie musi oznaczać, że to coś co widzimy istnieje. Ludzie chorzy psychicznie, zmęczeni bardzo lub odurzeni widzą różne rzeczy, których nie ma. A jednak to co widzą staje się częścią ich przeżyć. Przepraszam, to odrobina filozofii (empiryzm) i tego nie mogę poprzeć Biblią. Ale zrozumienie jak działa nasza świadomość jest tutaj potrzebne w zakresie elementarnym. Można to też bardziej zrozumiale dla młodych (ja jestem chyba tutaj najstarszy) porównać do Matrixa. Trudno byłoby udowodnić, jaka jest natura świata. Czy to co jest to jest w naszej świadomości tylko czy też poza nią. Nie wiemy jak dokładnie Bóg stworzył świat. Nie zaczynam nowej dyskusji tylko chcę wyjaśnić, że niektóre uwagi Smoka jak ta, że coś dzieje się poza człowiekiem lub w nim są nie do udowodnienia. Zaznaczyłem innym kolorem, gdyż to tylko marginalna uwaga spoza Biblii.
Dalszym ciągiem tego zdarzenia w sensie duchowym jest tzw. protoewangelia, czyli zapowiedź Mesjasza czyli Zbawiciela. W tym wypadku potomstwem Niewiasty Ewy jest nasz Adonaj Yeszua (nasz Pan Jezus - słowo Pan nie oddaje w pełni hebrajskiego Adonaj). Walka między potomstwem Niewiasty a wężem to nic innego jak wewnętrzna walka z grzechem. Wąż (zła skłonność człowieka) kusi człowieka aby podeptał swą piętą Boże przykazania. Ale człowiek może zwyciężyć używając swej głowy, czyli ucząc się TORY (która przecież wskazuje na i mówi o naszym Zbawicielu). Czyli miażdży głowę węża - czyli nie dopuszcza złych myśli do swej świadomości.
12 Błogosławiony mąż, który wytrwa w pokusie, gdy bowiem zostanie poddany próbie, otrzyma wieniec życia*, obiecany przez Pana tym, którzy Go miłują. 13 Kto doznaje pokusy, niech nie mówi, że Bóg go kusi. Bóg bowiem ani nie podlega pokusie ku złemu, ani też nikogo nie kusi. 14 To własna pożądliwość wystawia każdego na pokusę i nęci. 15 Następnie pożądliwość, gdy pocznie, rodzi grzech, a skoro grzech dojrzeje, przynosi śmierć. (Jakuba 1:12-15) Dziwne poglądy miał ten Jakub. To jak to, własna pożądliwość nas kusi a nie diabeł? Ciekawie to opisał Jakub. Najpierw pojawia się pożądliwość (zły popęd - Ewa dostrzega, że zakazane owoce są rozkoszą dla oczu - Rdz 3:6), potem pojawia się grzech - Ewa zjada owoc i podaje go Adamowi, i duchowo umarli. Zły popęd zadziałał najpierw. Człowiek nie był doskonały tak jak jest doskonały nasz Bóg. Człowiek dostał tylko jedno przykazania i je złamał. (Jest w Biblii?) Gdyby był doskonały to by nie zgrzeszył. 17 Każde dobro, jakie otrzymujemy, i wszelki dar doskonały zstępują z góry, od Ojca świateł*, u którego nie ma przemiany ani cienia zmienności*. (Jk 1:17). Tylko Bóg jest doskonały, a my bierzemy Go za wzór. ("Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec was niebieski" Mt 5:48). Nie był doskonały, powiadam, ale grzech nad nim nie panował. Jecer hara była uśpiona, ale wystarczył Chytry Wąż (ten materialny - rozumienie podstawowe - żeby w sercu człowieka obudził się ten duchowy wąż - zły popęd. Gra słów, Biblia jest pełna gry słów. Dlatego moje tłumaczenie jest oparte na Biblii - Wąż literalny i wąż w sercu człowieka - zły popęd - gra słów.
|