hubertok napisał(a):
Wiem, że Luter był Żydożercą.
Smoku jak odnosisz się jednak do słów "ochrzcijcie się bojest obietnica dla was i dla dzieci waszych" oraz "ochrzcił się on i dom jego"??
Odpowiedziałem w sąsiednim wątku, ale wklejam tutaj:Cytuj:
Kościół czyta biblię w całości a nie w interpretacji wybranych fragmentów, naopisałem więc także, ze jest napisane w piśmie "ochrzcijcie się, bo jest obietnica dla was i DLA DZIECI WASZYCH"
Gdyby Kościół czytał Biblię, to miałby biblijne pojęcie chrztu. Fragment, który błędnie cytujesz, brzmi dokładnie:
"A Piotr do nich: Upamiętajcie się i niechaj się każdy z was da ochrzcić w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych,
a otrzymacie dar Ducha Świętego. Obietnica ta bowiem odnosi się do was i do dzieci waszych oraz do wszystkich, którzy są z dala, ilu ich Pan, Bóg nasz, powoła" [Dz. Ap. 2:39]
"Obietnica ta" to dar Ducha Świętego, który został obiecany potomstwu Abrahama przez wiarę:
"(...) aby błogosławieństwo Abrahamowe przeszło na pogan w Jezusie Chrystusie, my zaś, abyśmy obiecanego Ducha otrzymali przez wiarę" [Gal. 3:14]
Piotr mówi w kazaniu do Żydów o darze Ducha Świętego, który został obiecany Abrahamowi i wszystkim jego dzieciom w wierze. Obietnica odnosi się do wszystkich Żydów i ich potomstwa, czyli do kolejnych pokoleń, a nie do niemowląt będących na miejscu!
W dodatku, wersety 41-42 mówią:
"
Ci więc, którzy przyjęli słowo jego, zostali ochrzczeni i pozyskanych zostało owego dnia około trzech tysięcy dusz.
I trwali w nauce apostolskiej i we wspólnocie, w łamaniu chleba i w modlitwach"
Kto został ochrzczony? Ci, którzy przyjęli słowo o zbawieniu i uwierzyli. Ci sami ludzie trwali w nauce apostolskiej, łamaniu chleba i modlitwach. Proszę Cię, nie wmawiaj mi, że niemowlęta przyjęły słowo o zbawieniu. Jeśli "przybywało wierzących w Pana", to byli to "mężczyźni i kobiety" [5:14], a nie niemowlęta. W kontekście nauczania apostolskiego chrzest niemowląt jest zupełnie bez sensu, więc nikomu do głowy nie przyszło, żeby wydawać zakazy chrztu niemowląt. To tak, jakbyś ogłosił zakaz wydawania prawa jazdy dla dzieci od 0 do 2 lat.
Cytuj:
Jest też napisane "ochrzcił się on i cały dom jego" - jak zinterpretujesz co znaczy CAŁY DOM JEGO jeśli nie odniesiesz się do Tradycji czyli sposobu rozumienia tego tekstu (i praktyk) przez wczesne gminy chrześcijańskie???
Określenie "cały dom jego" wcale nie pochodzi ze "Świętej Tradycji" KRK, tylko jest starożytnym skrótem myślowym, znanym od bardzo dawna i oznaczającym wszystkich domowników + niewolników służących w tym domu [I Piotra 2:18]. To, czy "cały dom" oznacza w danym przypadku również niemowlęta, wynika najczęściej z kontekstu. Dom Korneliusza został ochrzczony w tym sensie, że wszycy słuchający Słowa uwierzyli i zstąpił na nich Duch Święty. Zastępnie ci, którzy uwierzyli, zostali ochrzczeni [Dz. Ap. 10:44,47]. Tak jak w przypadku eunucha z Dz. Ap. 8:36-37 warunkiem przyjęcia chrztu było osobiste wyznanie świadomej wiary. To jest zgodne z całością nauczania o usprawiedliwieniu z wiary, odrodzeniu z Ducha, o śmierci starego człowieka podczas nawrócenia i pogrzebania go podczas chrztu.
Spróbuj dowieść na podstawie Biblii, że chrzest niemowląt pozostaje w zgodzie z powyższymi nauczaniami zawartymi w Biblii.
Cytuj:
Tradycja z której się tak swobodnie nasmiewasz jest sposobem wyjaśnienia Pisma i jeśli przez setki lat cały kościół tłumaczył tak a nie inaczej określone frgmenty to wybacz ale powtarzam: nie chcę być świętszym od papieża i w dodatku podane interpretacje mnie przekonują.
Jesli chcesz z tego wnioskować, że dla mnie ważniejsi są ludzie niż Pismo to trudno.
Co to jest Tradycja? Ile ksiąg zawiera? Podaj wszystkie tytuły ksiąg i autorów... Jak można sprawdzić jej zgodność z Pismem? Jak można sprawdzić, że nie jest wewnętrznie sprzeczna? Jaką posiada wiarygodność, skoro wiadomo z całą pewnością, że została częściowo sfałszowana?
Dopóki nie odpowiesz mi na te pytania, dyskutujmy na podstawie Słowa Bożego, które Ty i ja posiadamy na półce w naszych domach.