www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt maja 13, 2025 10:11 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 575 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 39  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So maja 28, 2011 8:24 pm 

Zapytałem Sceptyku, czy znasz przykład wypędzenia Żyda po wydarzeniach 1968 - w odpowiedzi podałeś link do GW.
Wyjaśniam ponownie, nie było wypędzeń, były prześladowania związane z utratą pracy przede wszystkim.
A kto tworzył władzę ludową w PRL to sobie doczytaj, albo zapytaj ojca lub dziadka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So maja 28, 2011 9:11 pm 

lis napisał(a):
Zapytałem Sceptyku, czy znasz przykład wypędzenia Żyda po wydarzeniach 1968 - w odpowiedzi podałeś link do GW.

Nie, w odpowiedzi napisałem "co to ma do rzeczy". Wywiad z Wysokich Obcasów był tylko przykładowym opisem w jakich warunkach emigrowali Żydzi z PRL. Ja o jednym Ty o drugim.

lis napisał(a):
A kto tworzył władzę ludową w PRL to sobie doczytaj, albo zapytaj ojca lub dziadka.

Lisie, jeszcze raz: co to ma do rzeczy? Masz dziwną tendencję do wkładania w moje usta słów, których nie powiedziałem. Czy ja zaprzeczałem, że statystycznie procentowy udział osób żydowskiego pochodzenia wśród współzałożycieli komunizmu w Polsce jest znamienny? Nie, nie powiedziałem na ten temat ani słowa. Być może jest to interesujące spostrzeżenie, ale do diabła, CO TO MA DO RZECZY?

Ostatnio edytowano Cz paź 17, 2013 11:45 am przez Szukający Sceptyk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N maja 29, 2011 2:08 pm 

SzS napisał(a):
Ludzie religijni mają zwyczaj wszędzie dopatrywać się cudów...

http://www.youtube.com/watch?v=go43SlqTMj8

Pouczające. Tak myślę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N maja 29, 2011 4:10 pm 

Nie dla wszystkich, bo brak tłumaczenia :? , ale gdzieś ten film ( przynajmniej początek o polu minowym ) oglądałem z tłumczeniem.
PS.
Warto zobaczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N maja 29, 2011 7:27 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Pouczające. Tak myślę.

Tez chciałbym w to wierzyć, ale to bajki.

Właśnie obejrzałem "10 pytań, na które powinien odpowiedzieć każdy wykształcony chrześcijanin." Na pewno wierzysz, że Bóg odpowiada na modlitwy ludzi i ich uzdrawia, także z najcięższych chorób. Ostatnio ponoć uzdrowił kobietę chorą na Parkinsona. Więc pomyśl dlaczego nigdy nie uzdrowił czlowieka z amputowaną nogą czy ręką. Jest niemożliwe by wśród tylu chrześcijan nie znalazł się żaden, który by szczerze wołał do Pana. Bóg w widoczny sposób ignoruje grupę ludzi, którym amputowano kończyny. Ale to nie ma sensu. Zyskuje sens dopiero weźmiemy pod uwagę, że to tylko imaginacje. A imaginacja ma swoje granice, nie można zmyślić odrośnięcia kończyny. Bo to jest niemożliwe i zaraz kłamstwo wyszłoby na jaw.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N maja 29, 2011 8:20 pm 

Ja też obejrzałem te "10 pytań.... " , i odpowiedź brzmi, dalej wierzę, .... oczywiście na wiele z tych pytań nie potrafię dać odpowiedzi, ale to nie oznacza, iż są one dowodem, że Boga nie ma.
Wierzę, bo diabeł nie potrafi zniszczyć objawienia i chwała Bogu za to, że to nie ze mnie ale to Boży dar.
PS.
http://www.wykop.pl/link/211245/10-pyta ... napisy-pl/
Nie jestem paranoikiem :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N maja 29, 2011 8:33 pm 

Sceptyku,
ponoc Vittorio Messori popelnil ostatnio ksiazke o odroscie konczyn za posrednictwem Maryi.

http://www.swistak.pl/a12948354,Vittori ... -nogi.html

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cud_z_Calandy

no, ale to jednak XVII wiek...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N maja 29, 2011 9:09 pm 

Szukający Sceptyk napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
Pouczające. Tak myślę.
Tez chciałbym w to wierzyć, ale to bajki.
No tak... Skoro Ty twierdzisz, że to bajki, to z pewnością są bajki. Nie ma innej opcji. 8)

SzS napisał(a):
Właśnie obejrzałem "10 pytań, na które powinien odpowiedzieć każdy wykształcony chrześcijanin." Na pewno wierzysz, że Bóg odpowiada na modlitwy ludzi i ich uzdrawia, także z najcięższych chorób. Ostatnio ponoć uzdrowił kobietę chorą na Parkinsona. Więc pomyśl dlaczego nigdy nie uzdrowił czlowieka z amputowaną nogą czy ręką. Jest niemożliwe by wśród tylu chrześcijan nie znalazł się żaden, który by szczerze wołał do Pana. Bóg w widoczny sposób ignoruje grupę ludzi, którym amputowano kończyny. Ale to nie ma sensu. Zyskuje sens dopiero weźmiemy pod uwagę, że to tylko imaginacje. A imaginacja ma swoje granice, nie można zmyślić odrośnięcia kończyny. Bo to jest niemożliwe i zaraz kłamstwo wyszłoby na jaw.
Nie mogę stwierdzić, czy Bóg nigdy nie uzdrowił nikogo z amputowaną ręka czy nogą. Mogę jedynie stwierdzić, że ja osobiście nie znam takich przypadków. Poza tym, Bóg zobowiązal się, że każda z amputowanych kończyn zostanie uzdrowiona podczas zmartwychwstania. Nie czytałem o żadnym zobowiązaniu, że Bóg uzdrowi każdego, kto Go o to będzie prosił. Jeśli taka będzie jego wola, to uzdrowi. Jeśli nie, to nie uzdrowi. Autor filmu zamierza stawiać Bogu jakieś warunki, na których Bóg miałby mu udowodnić, że nie jest wielbłądem. Sam sobie definiuje, co jest dobre, a co złe, a potem każe się Bogu do własnych definicji dostosować. Super! Pytania sformułowane w filmie są efektem ignorancji autora w sprawach interpretacji Biblii, a zarzut o "kanibalizm" wynika chyba z faktu, że on nie zna chrześcijaństwa poza katolicyzmem. Krótko mówiąc, film jest po prostu dziecinny. A pewność autora, z jaką wyraża się o tym, jak powstawał świat, jest godna podziwu. Musiał przy tym być! Moja żona stwierdziła, że to jest żenada. Przypomina mi to wynurzenia Misia Puchatka typu: "Bóg nie istnieje, ponieważ nie spełnia moich oczekiwań, nie dostosowuje się do moich kryteriów moralnych, to, co napisał, jest dla mnie niepojęte (czyli głupie), a Jego dzieła nie mieszczą się w moim małym rozumku". :lol:

Nie jest to filmik, który obala chrześcijaństwo. On obnaża brak krytycznego myślenia autora w sprawie jego własnej wiedzy o Bogu, o Biblii i o chrześcijaństwie.

Jeszcze jedno... Rozmawiamy NIE NA TEMAT. Film, który zapodałem, dotyczył Izraela. A rozmawiamy tutaj o judeofili w Kościele. Jeśli ktoś chce rozmawiać o czymś innym, niech otworzy nowy wątek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn maja 30, 2011 12:19 pm 

http://www.faktyimity.pl/Portals/1/File ... wywiad.mp3

WYWIAD Z MARKIEM EDELMANEM O KSIAZCE GROSSA

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt maja 31, 2011 6:51 am 

makabi napisał(a):
dla rownowagi kilka kwiatkow, ktore znalazlem w internecie. Wyszly spod piora...kardynala, prymasa Tysiaclecia, w czasie gdy w Niemczech istnialy juz obozy koncentracyjne:"1. „Rasizm kryje w sobie pewne zdrowe myśli,
które dotychczas znane były tylko w szczupłym
gronie lekarzy i biologów. Dziś przyszedł czas na
ich rehabilitację”.

2. „Trudno nie przyznać słuszności
twierdzeniom Hitlera, że Żyd pozostał obcym ciałem
w organizmie narodów europejskich (...) Żyd
zwalcza obcą jego psychice kulturę, wyrosłą na
podłożu chrześcijaństwa. Jego przeobrażenie może
się dokonać tylko na drodze religijnej –
przez szczere, bezinteresowne przyjęcie
chrześcijaństwa”.

3. „Hitler jest doskonałym znawcą
psychologii tłumu i twórcą nowej, genialnej
taktyki”.

4. : „Dzisiejsza III Rzesza podjęła
tytaniczną próbę realizacji wielkiej idei, która
ma przynieść odrodzenie ludzkości. Niemcy stały
się obok Włoch rzecznikiem ideologii o zasięgu
ogólnoludzkim”

5. „Zasady wychowawcze nacjonalizmu
niemieckiego są WZORCEM dla innych narodów. W
nacjonalizmie odbija się dusza Niemiec”.

6. „Dzisiejsza Trzecia Rzesza reprezentuje
nie tylko określony system polityczny. Podejmuje
ona tytaniczną próbę urzeczywistnienia wielkich
idei, mających przynieść odrodzenie ludzkości
(...) Dzięki swej antykomunistycznej postawie
niemiecki narodowy socjalizm przyczynił się do
tego, aby położyć tamę zagrożeniu Europy przez
bolszewizm. W tym względzie ma zasługi dla całej
ludzkości.”

7. „III Rzesza podjęła tytaniczną próbę
realizacji wielkich idei, które mają przynieść
odrodzenie ludzkości (...) Trudno nie przyznać
słuszności twierdzeniom Hitlera (...) jest twórcą
nowej, genialnej taktyki” ATENEUM KAPLANSKIE LATA 1937-1939

Czy potrzebny jest tutaj jakiś komentarz? Uważam,
że nie. Powinno nam wystarczyć wielce pouczające
stwierdzenie wielkiego prymasa: „Rasizm
kryje w sobie pewne zdrowe myśli, które dotychczas
znane były tylko w szczupłym kole
lekarzy...”

Komentarz jest oczywiście potrzebny, gdyż niewarto zanadto ufać internetowi. To jest rodzaj prawdy w stylu, że dzwonią ale nie w tym kościele ;)

Słowa takie padły, padły w ateneum kapłańskim... ale akurat nie napisał ich Wyszyński a jedynie zamieścił w ateneum (był redaktorem) artykuł innego księdza Józefa Pastuszki i te cytaty pochodzą z tego artykułu.
To pewnie nie zmienia zbyt wiele, gdyż słowa same w sobie są głupie ale jak mawiał "Ainsztajn" ;) Tylko wszechświat i głupota ludzka są nieskończone.... choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
Niemniej jak się rzuca kamieniem warto rzucać we właściwym kierunku ;)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt maja 31, 2011 7:54 am 

a masz moze fotokopie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt maja 31, 2011 7:58 am 

Panowie,
a ja bym i tak poprosił o skany, zdjęcia, ew. linki do źródeł.
Będzie bezpieczniej odnieść się do tego.

Synu Marnotrawny, jaka różnica jest czy ktoś coś napisał, czy jako redaktor zamieścił w gazecie, dał zgodę na publikację i (akurat tu w domyśle gdyż nie znam źródła) zgodził się z piszącym. Ja nie widzę takiej różnicy.
No chyba że ten teks został zamieszczony i opatrzony odpowiednim komentarzem...

pozdrawiam,

K.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt maja 31, 2011 8:55 am 

Koriel napisał(a):
No chyba że ten teks został zamieszczony i opatrzony odpowiednim komentarzem...
No właśnie... teoretycznie kardynał mógł zamieścić te cytaty jako "przykłady wyjątkowej głupoty" księdza jakiegośtam. Wtedy okazałoby się, że jego intencje byłyby całkowicie przeciwne do tych, jakie przypisał mu makabi. No i jeszcze zostaje wtedy makabiemu odwołać zdanie:

"Powinno nam wystarczyć wielce pouczające stwierdzenie wielkiego prymasa: „Rasizm kryje w sobie pewne zdrowe myśli, które dotychczas znane były tylko w szczupłym kole lekarzy...”

Bo nie jest to stwierdzenie prymasa. Jeśli prymas zamieścił je bez opatrzenia negatywnym komentarzem, to przynajmniej wyraził milczącą zgodę z tymi horrendalnymi bzdurami. Jeśli jednak dojdzie do przedstawiania skanów, to prosiłbym SM o wrzucenie ich na jakiś serwer i podanie linka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt maja 31, 2011 10:23 am 

jakis czas temu przegladalem nieco numerow gazet katolickich z tych lat. Mozna znalezc "swiatowa walke z zydostwem", "dzieje Zyda tulacza" itd.
Wiec ogolnie nie zdziwie sie, gdyby byly to cytaty wiarygodne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt maja 31, 2011 12:41 pm 

okazuje sie, ze na ten temat byly juz badania historyczne. Nie dotyczy to moze Ateneum, ale np Przegladu Katolickiego, ktorego przegladalem sporo numerow

http://www.homini.com.pl/index.php?s=ka ... zje&id=257

ps zagladalem wlasnie na jedno z forow katolickich (z ktorych zaczerpnalem cytaty) i watek juz ocenzurowano (usunieto).
Wyszynskiego szykuje sie na nastpnego swietego. Chodzi przede wszystkim o to, aby "podtrzymac ducha narodu"

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 575 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 39  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1