lis napisał(a):
Osobiście potępiam terroryzm obu stron - gdy giną niewinne ofiary.
Nic wielkiego, każda zdrowa na umyśle osoba myśli tak samo.

Trzeba jednak umieć zachować właściwe proporcje. Linkowanie do propagandowych filmików Duke'a nie jest przejawem uczciwości. Zbrodnie izraelskich bojówek, jak masakra w Deir Jassin gdzie wymordowano kilkuset Palestyńczyków, są godne potępienia, jednak po stronie arabskiej mamy nie tylko do czynienia z beznamiętnym mordowaniem niewinnych Żydów przez terrorystów, ile z brakiem jakiejkolwiek chęci do życia w pokoju z izraelskim sąsiadem. Palestyńczycy nie chcą nawet uznać istnienia Izraela.
Muzułmańska nienawiść do Żydów ma podłoże religijne, Koran przedstawia Żydów jako przeznaczonych do życia w poniżeniu i w ubóstwie :
" 112 Udziałem ich będzie poniżenie,
gdziekolwiek by się znajdowali,
(...)
Oni ściągnęli na siebie gniew Boga
i ubóstwo będzie ich udziałem. "
To jest powód dla którego islamofaszyści nie są w stanie znieść sukcesu Izraela, a w ubóstwie i poniżeniu żyją raczej Palestyńczycy. Oto jak religia przyczynia się do nieprzezwyciężalnych konfliktów i nieuleczalnych fobii.
" W ramach przygotowań do tego „pokojowego protestu" telewizja Al-Aksa nadała 13 maja wywiad z 92-letnią Palestynką, która dobrze pamiętała Nakbę:
Dziennikarz: Proszę nam powiedzieć kim pani jest.
Sara Jaber: Jestem z Hebronu. Rodzina Jaber.
Dziennikarz: Jak się pani nazywa?
Sara Jaber: Sara Muhammad Awwadh Jaber.
Dziennikarz: Ile ma pani lat?
Sara Jaber: 92.
Dziennikarz: A więc pamięta pani 15 maja 1948, dzień Nakby.
Sara Jaber: Dlaczego miałabym nie pamiętać? Niechaj Allah nas wesprze. Mam nadzieję, że zapomnimy o tych dniach. Z wolą Allaha pogrzebiecie [Izrael] i zmasakrujecie Żydów waszymi własnymi rękami. Z wolą Allaha zmasakrujecie ich tak, jak myśmy zmasakrowali ich w Hebronie. [1]
Dziennikarz: Co ten dzień znaczy dla pani? Przeżyła pani 63 lata od Nakby. Doświadczyła pani całej Nakby...
Sara Jaber: 92 lata. To jest 92. Przeżyłam epokę brytyjską i przeżyłam masakrę Żydów w Hebronie. My, ludzie Hebronu, zmasakrowaliśmy Żydów. Mój ojciec ich masakrował i przyniósł z powrotem trochę rzeczy...
Dziennikarz: Dziękuję bardzo.
Przypisy:
[ 1 ] Masakra w Hebronie w roku 1929, zamordowano wówczas 69 Żydów, resztę wygnano, wszystkie synagogi zostały spalone. 19 rodzin arabskich uratowało 435 osób ryzykując swoim życiem."
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1661