www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 8:41 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 3:49 pm 

wystukalam w wyszukiwarce, Smoku, i wyszlo mi, ze nienawidzi nie tylko postaw, ale tych co czynia nieprawosc, wystepnych itp.
Ja sie nie spieram z tym co piszesz, bo i sie zgadzam, ale jednak moje pytanie dotyczylo tego, moim zdaniem niewlasciwego (bo sie zgadzam z tym co napisal Ernest) rabania "Bog cie kocha" w stosunku do kazdego jak leci.

To prawda, ze Bog kocha grzesznika, niemniej mi sie wydaje nadurzyciem zastosowanie tego zwrotu do kazdego bez rozboru. Nie znamy serca czlowieka, moze tego akurat Bog nienawidzi - choc mimo to nie ma upodobania w jego smierci i wzywa do upamietania. Moze "gniew Bozy ciazy" nad kims, a kim my jestesmy, zeby zapewniac go w tym, ze Bog mieknie z milosci na jego widok... Zreszta wszyscy przeciez bylismy dziecmi gniewu, a nie milosci...

Ja kalwinistka nie jestem i obca mi jest teoria o wybranstwie, jednak mysle, ze zdanie "Bog kocha grzesznika" nie dotyczy kazdego bez wyjatku, gdyz Bog widzi czlowieka nawskroz i tylko On wie kogo kocha, kogo nie kocha, my zas nie mamy uprawnien latac do grzesznikow z tym haslem. Bog wie kto jaka ma postawe i serce, kto sie upamieta, a kto bedzie bluzgal do konca, On wie, a my nie... Choc to jest tylko moje zdanie, wyrocznia tez przecie nie jestem...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 4:10 pm 

Axanna napisał(a):
wystukalam w wyszukiwarce, Smoku, i wyszlo mi, ze nienawidzi nie tylko postaw, ale tych co czynia nieprawosc, wystepnych itp.
Nie wiem, gdzie to znalazłaś. Jeśli w psalmach, gdzie PSALMISTA twierdzi, że nienawidzi występnych, to niekoniecznie Bóg musi podzielać jego zdanie. Właśnie dlatego doktryny nie można budować na księgach poetyckich (nie twierdzę, że to robisz, ale wielu niestety tak).

Axanna napisał(a):
To prawda, ze Bog kocha grzesznika, niemniej mi sie wydaje nadurzyciem zastosowanie tego zwrotu do kazdego bez rozboru. Nie znamy serca czlowieka, moze tego akurat Bog nienawidzi - choc mimo to nie ma upodobania w jego smierci i wzywa do upamietania. Moze "gniew Bozy ciazy" nad kims, a kim my jestesmy, zeby zapewniac go w tym, ze Bog mieknie z milosci na jego widok... Zreszta wszyscy przeciez bylismy dziecmi gniewu, a nie milosci...
Fakt, że gniew Boży ciąży na kimś i że ten ktoś jest dzieckiem gniewu, nie oznacza, że Bóg go nie kocha. Kocha i dlatego chce ratować przed sądem i wylaniem gniewu, który na nim ciąży. Chodzi o to, żeby nie wprowadzać grzesznika w błąd co do jest stanu, sugerując, że "Bóg kocha go takim, jakim jest". Sorry, Bóg nie kocha go "takim, jakim jest" i dlatego wzywa do upamiętania, bo człowiek "taki jaki jest" jest grzesznikiem i coś z tym musi zrobić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 4:16 pm 

Chyba wlasnie w psalmach.... Ja doktryny w ogole nie buduje, ale myslalam, ze psalmy tak samo natchnione i mowia prawde o Bogu jak kazda inna ksiega Biblii... :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 4:27 pm 

Axanna napisał(a):
Chyba wlasnie w psalmach.... Ja doktryny w ogole nie buduje, ale myslalam, ze psalmy tak samo natchnione i mowia prawde o Bogu jak kazda inna ksiega Biblii... :?
No i tutaj mamy problem, bo w psalmach są fragmenty, w których człowiek mówi do Boga. Natchnienie psalmów nie podlega dyskusji. Chodzi o to, że nie wszystkie słowa zapisane w Biblii są słowami Boga. Co nie kwestionuje ich natchnienia czyli włożenia ich do Biblii przez Boga. W ten sposób nie tylko słowa ludzkie, ale nawet słowa samego szatana są zapisane w Biblii, choć oczywiście nie pochodzą od Ducha Świętego. Ten temat omawiamy w wątku o wiarygodności Biblii, o ile pamiętam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 6:29 pm 

musialabym dokladniej sie przyjrzec tym wersom. Ale co do meritum, to sie zgadzamy chyba - jak juz pisal Ernest, nie nalezy wyskakiwac do grzesznikow z "Bog cie kocha". Zgadzamy sie, prawda?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt kwi 12, 2011 7:45 am 

zaczynamy dochodzić do dziwnych wniosków?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt kwi 12, 2011 8:12 am 

Axanna napisał(a):
musialabym dokladniej sie przyjrzec tym wersom. Ale co do meritum, to sie zgadzamy chyba - jak juz pisal Ernest, nie nalezy wyskakiwac do grzesznikow z "Bog cie kocha". Zgadzamy sie, prawda?
Przyjrzyj się wersetom dokładniej. Co do meritum, to nie wolno ludziom mówić połowy prawdy, bo połowa prawdy to jest całe kłamstwo. Dlatego powiedzenie człowiekowi, że Bóg go kocha i NIE POWIEDZENIE mu, że Bóg nienawidzi jego grzechu, to jest zasadniczy błąd, który w sumie umacnia grzeszników w przekonaniu, że Bóg ich akceptuje takimi, jacy są, czyli z ich grzechem, bezbożnością, buntem i egocentryzmem. Co do tego meritum absolutnie się zgadzamy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt kwi 12, 2011 8:45 am 

Ciesze sie.
Wersety jeszcze zobacze.

O jakich 'dziwnych wnioskach' mowi Milenka?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr kwi 13, 2011 4:28 pm 

już słyszałam,że Słowo Boże niecałe jest Słowem Bożym.Tylko zapomniałam gdzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr kwi 13, 2011 4:40 pm 

No zajrzalam do tych cytatow i na przyklad pierwszy z brzegu:

Ps 11:5 Bw "Pan bada sprawiedliwego i bezbożnego, A nienawidzi tego, kto kocha bezprawie."

No i takie pytanie, w czym on jest gorszy od tego "Pan kopcha grzesznika", ze ten drugi rozumiemy doslownie, a nawet sobie troszke dointerpretujac na "Pan kocha kazdego bez wyjatku grzesznika" od tego z Psalmu, skoro i ten i tamten natchniony?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr kwi 13, 2011 5:57 pm 

To są słowa Dawida, a nie samego Pana. A Dawid nie miał jeszcze pełnego objawienia Bożej natury, dlatego nie wiedział, że Bóg jest miłością - dlatego w psalmach jest mnóstwo stwierdzeń o nienawiści i przemocy autorów w stosunku do grzeszników. Dlatego paslmista pisze na przykład: "Sprawiedliwy się cieszy, kiedy widzi karę, myje swoje nogi we krwi niegodziwca" [Ps. 58:11]. To również są słowa człowieka skierowane do Boga. Natchnione, ale natchnienie nie polega na tym, że każde słowo zapisane w Biblii wypowiada bezpośrednio Bóg. Jeśli Bóg nienawidzi grzeszników, to jak mógł umiłować świat czyli grzeszników?

"Wszak Chrystus, gdy jeszcze byliśmy słabi, we właściwym czasie umarł za bezbożnych. Rzadko się zdarza, że ktoś umrze za sprawiedliwego; prędzej za dobrego gotów ktoś umrzeć. Bóg zaś daje dowód swojej miłości ku nam przez to, że kiedy byliśmy jeszcze grzesznikami, Chrystus za nas umarł" [Rzym. 5:6-8]

O tym Dawid wiedzieć nie mógł, bo to nie było jeszcze objawione. Co nie zaprzecza natchnieniu jego słów. Po prostu potwierdza progresję objawienia. Żeby nie było żadnych wątpliwości spróbuj znaleźć taki fragment, w którym sam Bóg mówi, że nienawidzi grzeszników.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr kwi 13, 2011 7:16 pm 

Dobrze, jeszcze to przemysle.
Dzieki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt kwi 15, 2011 4:14 pm 
jak sie glosi Ewangelie ? ;

"Albowiem uznałem za właściwe nic innego nie umieć między wami, jak tylko Jezusa Chrystusa i to ukrzyżowanego. I przybyłem do was w słabości i w lęku, i w wielkiej trwodze. A mowa moja i zwiastowanie moje nie były głoszone w przekonywujących słowach mądrości, lecz objawiały się w nich Duch i moc, aby wiara wasza nie opierała się na mądrości ludzkiej, lecz na mocy Bożej" (1 Kor 2,2-5).

"Nie posłał mnie Chrystus, abym chrzcił, lecz abym zwiastował dobrą nowinę, i to nie w mądrości mowy, aby krzyż Chrystusowy nie utracił mocy. Albowiem mowa o krzyżu jest głupstwem dla tych, którzy giną, natomiast dla nas, którzy dostępujemy zbawienia (gr. dla dających się zbawiać), jest mocą Bożą." 1 Kor. 1:18

„Albowiem nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej (Dobrej Nowiny), jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy... " (Rz 1,16)

a tu o tym " Co to jest Ewangelia" ; http://www.tiqva.pl/zdrowa-nauka/135-co ... -ewangelia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt kwi 15, 2011 7:03 pm 
A tutaj jeszcze o Bozej milosci (z ktora podobno nie nalezy "wyskakiwac do grzesznikow"), skoro J. 3, 16 nie przekonuje;

"Wszak Chrystus, gdy jeszcze byliśmy słabi, we właściwym czasie umarł za bezbożnych... Bóg zaś daje dowód swojej miłości ku nam przez to, że kiedy byliśmy jeszcze grzesznikami, Chrystus za nas umarł. Tym bardziej więc teraz, usprawiedliwieni krwią jego, będziemy przez niego zachowani od gniewu. Jeśli bowiem, będąc nieprzyjaciółmi zostaliśmy pojednani z Bogiem przez śmierć Syna jego, tym bardziej, będąc pojednani, dostąpimy zbawienia przez życie jego. A nie tylko to, lecz chlubimy się też w Bogu przez Pana naszego, Jezusa Chrystusa, przez którego teraz dostąpiliśmy pojednania" (Rz 5,6.8-11).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt kwi 15, 2011 7:17 pm 
Smok Wawelski napisał(a):
Axanna napisał(a):
Fakt, że gniew Boży ciąży na kimś i że ten ktoś jest dzieckiem gniewu, nie oznacza, że Bóg go nie kocha. Kocha i dlatego chce ratować przed sądem i wylaniem gniewu, który na nim ciąży. Chodzi o to, żeby nie wprowadzać grzesznika w błąd co do jest stanu, sugerując, że "Bóg kocha go takim, jakim jest".

Sorry, Bóg nie kocha go "takim, jakim jest" i dlatego wzywa do upamiętania, bo człowiek "taki jaki jest" jest grzesznikiem i coś z tym musi zrobić.

"cos" tzn. co musi z tym zrobic ?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1