Cytuj:
Nic nie wiedziałam o frankistach, Makabi- musiałam spojrzeć do wikipedii. Hmm...poglądy mieli raczej średnie, a nawet zdecydowanie zgubne...Rozumiem jednak, że ty sam masz żydowskie korzenie w związku z tym...czy to coś dla ciebie zmienia, czy ma jakieś znaczenie?
wiesz, oni szukali. Zobaczyli, ze talmudyzm to nie jest dobra droga. Bylo to na reke hierarchom katolickim i krolowi, wiec spora czesc (niektorzy mowia, ze kilkadzisiat tysiecy) przeszla na katolicyzm, choc czesto bez przekonania.
Na Litwie wiazalo sie to z otrzymaniem szlachectwa.Niektorych automatycznie wpisywano do ksiag jako "generosus" albo "nobili" (szlachetny), inny bogatsi starali sie o oficjalna nobilitacje (spora czesc nobilitacji St.Augusta Poniatowskiego).
Niektorzy od nich wywodza przodkow Chopina( Krzyzanowscy) oraz Mickiewicza (Majewscy).
W ogole skala tego zjawiska wymaga glebszego zbadania. Sam w archiwach natknalem sie na wpisy dotyczace neofitow (np nazwisko Kwiatkowski- ochrzczonyw kwietniu, Nowicki od nowej wiary. Dobrowolski ochrzczony z "dobrej woli"). Niezbyt pozotywnie nastawiona do Zydow praca, dotyczaca tego zagadnienia jest "Neofici polscy" Jeske Choinskiego (przyjaciela Sienkiewicza)
Czy to ma jakis wplyw? Mysle, ze nie. Musialbym byc wychowany w judaizmie, a 200 lat wstecz...to jednak bardzo odlegle czasy.Podobnie nie maja na mnie wplywu niemieccy przodkowie.
Co do dziadka to przypomnialem sobie, ze zywnosc przekazywal Zydom pracujacym w zakladach zbrojeniowych Hasag. Nigdzie nie bylo to odnotowywane, a jedynie przekazywane przez rodzinna tradycje.
Jesli chodzi zas o eschatologie itd, to przeszedlem droge od amilenializmu, poprzez adwentyzm do pogaldow w gruncie rzeczy zblizonych do ulicyprostej (przynajmniej w kwestii Antychrysta, Izraela, swiatyni jerozolimskiej, Millenium itd).Poczatkowo bylem temu nieprzychylny, gdyz ktos rozpropagowal poglad, jakoby futuryzm (czyli ww poglad) byl gloszony dopiero w XVII wieku przez jezuite Lacunze(aby zwalczac tezy reformatorow). To jednak tylko polprawdy. Po pierwsze Lacunza byl potepiony za gloszenie millenaryzmu (chilizamu). Po drugie tezy futurystyczne glosili Ireneusz z Lyonu (Antychryst, swiatynia, millenium, pokoj w przyrodzie, potem nowa ziemia), Hipolit Rzymski (Antychryst odbuduje swiatynie Zydom), Justyn (tysiac lat w Jerozolimie jako cecha ortodoksji), Papiasz (niestety w wiekszosci zaginiony), Tertulian i inni
Tak wiec swiadectwo Biblii (bez udziwiniania i symbolizowania) oraz wczesne gloszenie ww nauk mnie przekonalo.
To tyle gwoli wyjasnien.Przepraszam, ze przynudzam nieco