www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn maja 12, 2025 9:03 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 575 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 39  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt mar 04, 2011 9:52 am 

I powiedz mi makabi, w czym problem. Zrobili w tym liście to co Słowo nakazuje. Ja osobiście przychylam się do tego co napisał Smok, że nie kochamy ich za uczynki, ale za to że Bóg ich wybrał. Nie jestem ślepy na to co robią jako ludzie i osobiście poznałem Żydów, za których się musiałem wstydzić jako osoba wierząca. Musiałem przypominać takiemu jednemu że jest z narodu wybranego. Czy gdybyś żył w okupowanej Polsce i taki prześladowany Żyd by do Ciebie zapukał żebyś go ukrył, to wypomniał byś mu, że jego pobratymcy robili to i tamto Polakom? I zamknął mu te drzwi przed nosem? Bracie, kogo (między wierszami) Ty bronisz, bandytów, którzy zabijali dla zemsty i nienawiści. Pozwalam sobie tak ostro napisać, bo ze wstydem muszę napisać, posługiwałem się tą samą logiką co Ty z Lisem. I dla wyjaśnienia, nie jestem piewcą misyjności Grossa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt mar 04, 2011 11:26 am 

Dominik napisał(a):
I powiedz mi makabi, w czym problem. Zrobili w tym liście to co Słowo nakazuje

Słowo nie nakazuje przepraszac za nie swoje zbrodnie.Chyba, ze uznajemy karkolomne teorie przeklenstw wielopokoleniowych czy tez duchowych zwierzchnosci opanowujacych narody.
Slowo nie naucza o karze bozej za zbrodnie Polakow na Zydach.
Wreszcie Slowo nie nakazuje wladzom niepodleglego panstwa przepraszac za zbrodnie wynikle z sojuszu z Wielkim Bratem.

Dominik napisał(a):
Ja osobiście przychylam się do tego co napisał Smok, że nie kochamy ich za uczynki, ale za to że Bóg ich wybrał.

Alez dokladnie tak. Bog rowniez nie kocha nas za uczynki, dokonuje suwerennego wyboru, ktory jest nieodwolalny. Wierze eschatologicznie, ze obietnice dane Abrahamowi i Dawidowi wymagaja spelnienia w Tysiacletnim Krolestwie. Nie rozumiem wiec w czym problem?

Cytuj:
Czy gdybyś żył w okupowanej Polsce i taki prześladowany Żyd by do Ciebie zapukał żebyś go ukrył, to wypomniał byś mu, że jego pobratymcy robili to i tamto Polakom? I zamknął mu te drzwi przed nosem?

mowiac calkiem uczciwie - nie wiem jakbym postapil w obliczu mozliwosci wymordowania mojej rodziny.Nie bede strugal hojraka.

Dominik napisał(a):
Bracie, kogo (między wierszami) Ty bronisz, bandytów, którzy zabijali dla zemsty i nienawiści.

a gdzie to wyczytales? Bronie sie tylko przed przyjeciem wnioskow, ktore wynikaja z nie w pelni zweryfikowanych liczb. Nie boje sie prawdy, nawet bolesnej.

Cytuj:
Pozwalam sobie tak ostro napisać, bo ze wstydem muszę napisać, posługiwałem się tą samą logiką co Ty z Lisem.

no to wlasnie powinienes pisac lagodnie :wink:

Logika jest dla mnie prosta- obydwie strony mialy swoich mordercow, po obydwu stronach zginelo co najmniej kilkadziesiat tysiecy ludzi. I tyle.
Ze strony zydowskiej nie widze natomiast checi do jakichkolwiek przeprosin za cokolwiek. Mozna by przeprosic za Marksa chociazby, albo za aparat komunistyczny z narodu wybranego. Ale to nie byli Zydzi :wink:

Za bardzo emocjonalnie do tego podchodzisz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt mar 04, 2011 11:55 am 

makabi napisał(a):
Dominik napisał(a):
I powiedz mi makabi, w czym problem. Zrobili w tym liście to co Słowo nakazuje

Słowo nie nakazuje przepraszac za nie swoje zbrodnie.Chyba, ze uznajemy karkolomne teorie przeklenstw wielopokoleniowych czy tez duchowych zwierzchnosci opanowujacych narody.
Slowo nie naucza o karze bozej za zbrodnie Polakow na Zydach.
Wreszcie Slowo nie nakazuje wladzom niepodleglego panstwa przepraszac za zbrodnie wynikle z sojuszu z Wielkim Bratem.

(1) W pierwszym roku Dariusza, syna Ahaszwerosza z rodu medyjskiego, który został królem państwa chaldejskiego, (2) w pierwszym roku jego panowania ja, Daniel, zwróciłem uwagę w księgach na liczbę lat, które miały upłynąć według słowa Pana do proroka Jeremiasza, nad ruinami Jeruzalemu, to jest siedemdziesiąt lat. (3) I zwróciłem swoje oblicze na Pana, Boga, aby się modlić, błagać, w poście, we włosiennicy i popiele. (4) Modliłem się więc do Pana, mojego Boga, wyznawałem i mówiłem: Ach, Panie, Boże wielki i straszny, który dochowujesz przymierza i łaski tym, którzy cię miłują i przestrzegają twoich przykazań. (5) Zgrzeszyliśmy, zawiniliśmy i postępowaliśmy bezbożnie, zbuntowaliśmy się i odstąpiliśmy od twoich przykazań i praw. (6) I nie słuchaliśmy twoich sług, proroków, którzy w twoim imieniu przemawiali do naszych królów, naszych książąt, naszych ojców i do całego pospólstwa. (7) U ciebie, Panie, jest sprawiedliwość, nam zaś, jak to jest dzisiaj, jest wstyd, nam, mężom judzkim i mieszkańcom Jeruzalemu, całemu Izraelowi, bliskim i dalekim we wszystkich krajach, po których rozproszyłeś ich z powodu niewierności, jakiej się dopuścili wobec ciebie. (8) Panie! Wstyd nam, naszym królom, naszym książętom i naszym ojcom, bo zgrzeszyliśmy przeciwko tobie. (9) U Pana, Boga naszego, jest zmiłowanie i przebaczenie, gdyż zbuntowaliśmy się przeciwko niemu.

Domyślam się, że według Twojej logiki, Daniel dosłownie przepraszał za swoje winy, i pisząc zgrzeszyliśmy, umówił się wcześniej z całą resztą, że w ich imieniu może tak napisać.

Cytuj:
Czy gdybyś żył w okupowanej Polsce i taki prześladowany Żyd by do Ciebie zapukał żebyś go ukrył, to wypomniał byś mu, że jego pobratymcy robili to i tamto Polakom? I zamknął mu te drzwi przed nosem?

mowiac calkiem uczciwie - nie wiem jakbym postapil w obliczu mozliwosci wymordowania mojej rodziny.Nie bede strugal hojraka.

Hojraka nie strugasz, ale nie widzisz, w jakim kontekście daję ten przykład (nabroiliście to sobie radźcie), albo nie chcesz widzieć

Dominik napisał(a):
Bracie, kogo (między wierszami) Ty bronisz, bandytów, którzy zabijali dla zemsty i nienawiści.

a gdzie to wyczytales? Bronie sie tylko przed przyjeciem wnioskow, ktore wynikaja z nie w pelni zweryfikowanych liczb. Nie boje sie prawdy, nawet bolesnej.

Ale z Ciebie hojrak :)

Logika jest dla mnie prosta- obydwie strony mialy swoich mordercow, po obydwu stronach zginelo co najmniej kilkadziesiat tysiecy ludzi. I tyle.
Ze strony zydowskiej nie widze natomiast checi do jakichkolwiek przeprosin za cokolwiek. Mozna by przeprosic za Marksa chociazby, albo za aparat komunistyczny z narodu wybranego. Ale to nie byli Zydzi :wink:

Tata mówi do Jasia, dziecko czemu ukradłeś Piotrusiowi jabłko? Bo on wcześniej ukradł Kasi. To wszystko synku wyjaśnia.

Za bardzo emocjonalnie do tego podchodzisz.

Znajdujesz emocje tam, gdzie ich niema.
Dla mnie to możesz zostać przy swoim, nie mam zamiaru wdawać się dalej w tą dyskusję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt mar 04, 2011 11:57 am 

Nie radzę sobie z funkcją cytatów, ale chyba wiadomość wyżej będzie czytelna, kto co napisał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt mar 04, 2011 12:10 pm 

Hmmm... ciekawe zagadnienie. Tez sie zastanawialam nad tym listem do Zydow, jaki to ma sens...
Dominiku, Daniel przepraszal Boga za nieprzestrzeganie przez Zydow przykazan, niesluchanie prorokow.... Daniel sam byl prorokiem, Bog mu pewne rzeczy objawial... Ale wsrod ultracharyzmatykow co drugi to "prorok" to pewno maja "objawienie" :wink: Przepraszam, ze troszke sie nabijam.
Gdzie tu analogia do przepraszania przez nas chrzescijan za winy wobec Zydow? Nawet jesli zgodzic sie, ze niewlasciwe zachowania wobec Zydow mialy miejsce, to ja jakos "nie czuje" tego.... ze tak sie wyraze niezgrabnie moze.... A nawet jesli w sercu z tym sie zgodze, to co to zmieni? Jak to widzisz, wyjasnij mi.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt mar 04, 2011 12:27 pm 

Ci Polacy którzy robili pogromy, jako prawi chrześcijanie słuchali Ewangeli z ambony, czyli Słowa Boga.
Ja to widzę tak że wywodząc się z tego narodu, będąc wychowany w duchu Polskości, jestem z tym narodem związany, czy mi się to podoba czy nie. Dla mnie takie przeprosiny są głośną deklaracją odcięcia się od grzechów przodków. Myślę że grzechy przodków z pokolenia na pokolenie, ma wymiar również na płaszczyźnie wychowania i kultury w której wzrastamy. I nie musi to być jawne uczenie dzieci przez rodziców "Żyd twój wróg". Ja za te grzechy przepraszałem Boga, chociaż wydawało mi się to nielogiczne (ktoś mi to starał się wytłumaczyć) i przeżyłem uwolnienie w duchu wbrew mojej logice. Stosowałem dosłownie te same argumenty co makabi i lis i oczywiści w swoim mniemaniu nie byłem wrogo nastawiony do Żydów a taki sprawiedliwy. Pic na wodę, nosimy w sobie jako Polacy antysemityzm i do puki się od tego nie odetniemy duchowo i nie potępimy intelektualnie, to możemy nadal uważać się za sprawiedliwych chrześcijan. To jest moje zdanie i opisałem moje doświadczenie. Nikogo nie mam zamiaru przekonywać do tego, każdy sam odpowiada przed Bogiem w swoim sumieniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt mar 04, 2011 12:40 pm 

I tak nie rozumiem sensu takich zachowan, bo nie czuje sie jakas "zniewolona w Duchu". Dlaczego mam brac na barki wine narodu, ktorego jestem przedstawicielem? Nawet nie calego, tylko wrednych wyjatkow, ktore mordowaly.... Ale dziekuje za wyjasnienia, pewno nad tym jeszcze pomysle :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt mar 04, 2011 1:42 pm 

makabi napisał(a):
:shock: Czy mógłbyś tę swoją postawę poprzeć nauczaniem Biblii? Czy jako chrześcijanie mamy pilnować własnych grzechów, czy wytykać grzechy naszym winowajcom?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt mar 04, 2011 2:11 pm 

ale jakim winowajcom? Nie rozumiem. Zydzi nic mi nie zawinili osobiscie, wiec nie rozumiem o jaka wine chodzi? Znowu robisz przeskok z plaszczyzny panstwowo-prezydenckiej na plaszcyzne chrzescijansko- moralna i znowu wychodzi klops :D
Powinienes rozgraniczyc za co ponosi wine narod (panstwo), za co poszczegolni przestepcy a za co ty osobiscie. Ja Boga przeprosilem niegdys za szczeniackie wybryki w postaci dowcipow o Zydach i na tym konczy sie moja wina osobista, ktorej nie zwalam na innych. Natomiast nie chce, aby prezydent Polski kajal sie za domniemane winy panstwa polskiego. O gdyby przeprosil za winy swoich towarzyszy z PZPR, to i owszem.Gdyby przeprosil za Jaruzelskiego, ktory "wykosil" caly zydowski korpus oficerski, albo za Gomulke, ktory wywalil Zydow z UB, to byloby ok (jako wysoki funkcjonariusz PZPR przepraszal za wczesniejszych antenatow ideologicznych).Natomiast prezydent niepodleglego panstwa, ktorego poprzednik (L.Walesa) przejal sukcesje od prezydenta Kaczorowskiego, nie powinien przepraszac w imieniu polskiego panstwa. To tak jakby wymagac od premiera Izraela przeprosin za zbrodnie NKWD. Mieszajac te porzadki mozna dojsc do absurdu. I tak Polacy powinni przeprosic za zbrodnie Dzierzynskiego, Zydzi i Niemcy za zbrodnie Hitlera, Zydzi za Marksa, Gruzini za Stalina itd itd.
Nie widzisz absurdalnosci takiego zamieszania. Albo tego nie rozumiesz, albo latwiej ci po prostu plywac w temacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt mar 04, 2011 2:16 pm 

itur napisał(a):
I tak nie rozumiem sensu takich zachowan, bo nie czuje sie jakas "zniewolona w Duchu". Dlaczego mam brac na barki wine narodu, ktorego jestem przedstawicielem? Nawet nie calego, tylko wrednych wyjatkow, ktore mordowaly.... Ale dziekuje za wyjasnienia, pewno nad tym jeszcze pomysle :)
Tutaj nie chodzi o to, że my, którzy jesteśmy uwolnieni od win osobistych, mamy brać na barki winę narodu. Chodzi o pewną refleksję nad winą narodu. Własną, a nie cudzą. Zgadzam się z Dominikiem co do odcięcia się i potępienia intelektualnego - mam podobne doświadczenia jeśli chodzi o wyjście z pewnej ciągłości myślenia i stereotypów na ten konkretny temat w naszym narodzie. Gdybym miał okazję porozmawiać z jakimś Żydem na te tematy, to z pewnością bym mu powiedział, że jest mi przykro i że to, co się tutaj działo, było straszne i niesprawiedliwe. Osobiście nie czuję się winien, ale mam świadomość, że tutaj przelano krew niewinną i krzywdzono Żydów, a Bóg ma na te tematy jasno sprecyzowaną opinię, którą znam, bo czytam Biblię. Uważam, że chrześcijanie nie mają mandatu, żeby wyznawać winy całego narodu, ale osobista refleksja by się przydała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt mar 04, 2011 2:40 pm 

makabi napisał(a):
Ze strony zydowskiej nie widze natomiast checi do jakichkolwiek przeprosin za cokolwiek. Mozna by przeprosic za Marksa chociazby, albo za aparat komunistyczny z narodu wybranego. Ale to nie byli Zydzi
Czyli ze strony żydowskiej nie widzisz chęci do jakichkolwiek przeprosin, ale jesteś PEWIEN, że są winni. Jednym słowem, gdyby naród żydowski przeprosił, byłoby dobrze.
makabi napisał(a):
Natomiast nie chce, aby prezydent Polski kajal sie za domniemane winy panstwa polskiego.
Oczywiście, winy narodu żydowskiego są PEWNE, ale winy narodu polskiego są DOMNIEMANE. Tytan obiektywizmu. I nie chcesz, żeby prezydent Polski przepraszał.

Zadałem Ci proste pytanie o to, czy jako chrześcijanin powinieneś wytykać winy Żydom jako narodowi, czy pilnować win własnego narodu? I prosiłem, żebyś taką postawę umotywował biblijnie. Mówimy o winie narodów wobec Izraela, a to jest sprawa opisana w Biblii. Sam usiłujesz uciekać od problemu win narodów w kierunku win osobistych, zupełnie jakby Biblia nie mówiła o winach narodów, a szczególnie winach wobec Izraela. Czyli usiłujesz mieszać porządki. Ja mówię o konkretnych działaniach szerokich rzesz polskiego społeczeństwa, a nawet polskiego państwa wobec Żydów. A Ty mantrujesz o winach konkretnych osób. Weź Biblię do ręki i porozmawiajmy o narodach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt mar 04, 2011 3:27 pm 

SW, teraz rozumiem w czym rzecz - refleksja jak najbardziej, przyda sie. A juz myslalam, ze chodzi o wyznawanie win narodu... brrr... :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt mar 04, 2011 6:31 pm 

Oczywiście, że "chrześcijanie nie mają mandatu, żeby wyznawać winy całego narodu" ale ja uważam, że jako wierzący z tego narodu przepraszam Boga, za to co ten naród uczynił jego wybranym. To samo bym uczynił wobec ludzi skrzywdzonych przez moją rodzinę i próbowałbym te krzywdy zrekompensować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So mar 05, 2011 12:20 am 

Cytuj:
Proszę uzasadnić na podstawie Biblii, że stosunek narodów i Kościoła do Żydów ma według Boga zależeć od tego, jak Żydzi postępują.

Tu niczego odkrywczego nie trzeba uzasadniać. Mamy miłować Żydów, a nawet naszych nieprzyjaciół. I nie zapominać, jak my ich traktowaliśmy, a oni nas, by zachować trzeźwość i nie być naiwnym głupcem, który z narodu wybranego czyni sobie bożka, o którym nawet prawdy nie można powiedzieć, bo zostaniesz napiętnowany antysemitą.

Pierwotnie, antysemityzm oznaczał traktowanie Żydów, jako gorszych ludzi nawet w sensie biologicznym, co widać w ideologii nazistów w szczególności. Antysemitą jest człowiek, według mnie, który nienawidzi Żydów, prześladuje ich. Ludzi, którzy wyrażają krytykę z powodu ich czynów, a nawet zbrodni w ogóle nie mieszczą się w tej kategorii. Innymi słowy, jeśli byli Żydzi, którzy nienawidzili Polaków, a nawet mordowali ich - należy ich traktować z miłością, choć czynili nieprzyjaźń i bezprawie - a nie udawać, że nic się nie stało, zamknąć usta. I vice versa.

Cytuj:

Dominik, gdzie są te międzywiersze, w których Makabi broni bandytów? Chyba nie rozumiesz, co znaczy bronić bandytów, a jeśli rozumiesz, to pomyśl o małym sorry.

ps. Niektóre określenia prof. Grabowskiego z racji wielokrotnego powtarzania urosną niebawem do rangi dogmatu "ogromne rzecze Polaków...". A jak wiadomo z dogmatami się nie polemizuje, tylko wierzy i słowa krytyki wyrzec nie wolno. A kto polemizuje, to jest antysemitą, ewentualnie profesorem z radia. Zresztą bądźmy szczerzy, "ogromne rzesze Polaków" to niezwykle naukowe sformułowanie, można nim spokojnie i naukowo obdarować Polaków, którzy ratowali Żydów przed zagładą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So mar 05, 2011 8:56 am 

lis napisał(a):
Cytuj:
Proszę uzasadnić na podstawie Biblii, że stosunek narodów i Kościoła do Żydów ma według Boga zależeć od tego, jak Żydzi postępują.
Tu niczego odkrywczego nie trzeba uzasadniać. Mamy miłować Żydów, a nawet naszych nieprzyjaciół. I nie zapominać, jak my ich traktowaliśmy, a oni nas, by zachować trzeźwość i nie być naiwnym głupcem, który z narodu wybranego czyni sobie bożka, o którym nawet prawdy nie można powiedzieć, bo zostaniesz napiętnowany antysemitą.
To NIE JEST odpowiedź na moje pytanie. To jest uchylenie się od odpowiedzi. Proszę uzasadnić na podstawie Biblii, że stosunek narodów i Kościoła do Żydów ma według Boga zależeć od tego, jak Żydzi postępują. I dobrze byłoby udowodnić na przykład na podstawie moich wpisów, że jestem naiwnym głupcem, który z narodu wybranego czyni sobie bożka. A co do mówienia "prawdy", to cytowane przez Ciebie "autorytety naukowe" po pierwsze nie są wiarygodne, bo ich kompetencje naukowe w temacie są żadne, po drugie ich motywacja nie jest naukowa tylko "patriotyczna", a potrzecie diabeł też mówi prawdę oskarżając ludzi. Przyłączanie się do antysemitów mówiących prawdę nie jest żadną cnotą dla chrześcijanina. Podobnie jak szukanie win Żydów w czasie rozmowy o ich krzywdach.

lis napisał(a):
Pierwotnie, antysemityzm oznaczał traktowanie Żydów, jako gorszych ludzi nawet w sensie biologicznym, co widać w ideologii nazistów w szczególności. Antysemitą jest człowiek, według mnie, który nienawidzi Żydów, prześladuje ich. Ludzi, którzy wyrażają krytykę z powodu ich czynów, a nawet zbrodni w ogóle nie mieszczą się w tej kategorii. Innymi słowy, jeśli byli Żydzi, którzy nienawidzili Polaków, a nawet mordowali ich - należy ich traktować z miłością, choć czynili nieprzyjaźń i bezprawie - a nie udawać, że nic się nie stało, zamknąć usta. I vice versa.
No to masz jakąś przestarzałą definicję antysemityzmu. Z punktu widzenia socjologicznego istnieje kilka odmian antysemityzmu, a między nimi tzw. antysemityzm nowoczesny:

"Zatem na treść postaw antysemityzmu nowoczesnego składa się rekonstrukcja ideologii antysemickiej, oparta na trzech elementach: Żydzi rządzą finansami, dążą nie jawnie do władzy, nade wszystko do władzy nad światem i zawsze trzymają się razem, czyli charakteryzują się niezwykłą lojalnością wobec siebie nawzajem. Tylko w pokoleniu, które osiągało dorosłość tuż przed końcem wojny i zaraz po niej, ważny jest element żydo-komuny: byc może wiąże się to z doświadczeniem państowo-partyjnego antyantysemityzmu i jednocześnie wrogiej kampanii przeciw siłom Panstwa Walczącego"

http://parl.sejm.gov.pl/WydBAS.nsf/0/8D ... mityzm.pdf

Istnieje różnica między uczciwą krytyką czyichś czynów a cytowaniem antysemickich publikacji tropiących "żydokomunę". Chrześcijanie powołujący się na takie materiały moim zdaniem zasiadają w gronie szyderców uprawiających pseudo-naukę w imię "obrony prawdziwej polskości". Motywacją tych ludzi wcale nie jest odkrywanie prawdy, tylko swoiście pojmowany "patriotyzm". Czyli nawet Twój argument o "prawdzie" upada, ponieważ nie szukasz jej u poważnych ludzi, tylko u tropicieli "żydowskich spisków" i ujawniaczy "kto jest Żydem".

lis napisał(a):
Niektóre określenia prof. Grabowskiego z racji wielokrotnego powtarzania urosną niebawem do rangi dogmatu "ogromne rzecze Polaków...". A jak wiadomo z dogmatami się nie polemizuje, tylko wierzy i słowa krytyki wyrzec nie wolno. A kto polemizuje, to jest antysemitą, ewentualnie profesorem z radia. Zresztą bądźmy szczerzy, "ogromne rzesze Polaków" to niezwykle naukowe sformułowanie, można nim spokojnie i naukowo obdarować Polaków, którzy ratowali Żydów przed zagładą.
Określenie "ogromne rzesze Polaków" to jest wynik badań naukowych opartych na faktach, a prof. Grabowski nie zajmuje się sugerowaniem kto jest Żydem podczas spotkań w salkach katechetycznych i w Radiu Maryja, tylko naukowcem. Powyższy Twój wpis jest dowodem braku argumentów merytorycznych. Udowodnione "ogromne rzesze" Polaków ratujących Żydów liczą jak na razie 6195 osób słusznie nagrodzonych za swoje bohaterstwo. Wygląda na to, że ujawniane fakty właśnie podważają mit o "ogromnych rzeszach Polaków ratujących Żydów".

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 575 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 39  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1