www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt maja 16, 2025 8:14 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 519 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 7:48 pm 

Ja chyba jakiś zapóźniony jestem, bo nie śledziłem wątku zbyt dokładnie, ale dlaczego Bóg nie miałby wzbudzić w kimś (w Kesji czy kimkolwiek innym) upodobania np. do wysokich blondynów, a następnie wyjść naprzeciw temu upodobaniu?

"Jeżeli (...) ujrzysz (...) kobietę pięknej postaci, i zakochasz się w niej, i chciałbyś ją pojąć za żonę" [V Mojż. 21:11]

Może lekko "przeduchawiamy" te sprawy? :wink:

"A Pan błogosławił ostatnie lata Joba więcej aniżeli początkowe (...).  Miał także siedmiu synów i trzy córki. I nazwał pierwszą Jemima (gołąbek), drugą Kesja (miły zapach), a trzecią Kerenhappuch (flakonik do pachnideł). W całym kraju nie było tak pięknych kobiet jak córki Joba." [Job 42:12-15]

Najwyraźniej piękne córki były jednym z przejawów błogosławieństwa Bożego dla Joba.

Moim skromnym zdaniem jak już Pan komuś kogoś daje za żonę/męża, to raczej nie jest to ropucha (czy ropuch), która dopiero po pocałowaniu zaczyna się podobać obdarowanemu/obdarowanej. Pieśń nad Pieśniami mi się przypomina i to bynajmniej nie w alegorycznym zrozumieniu. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 7:58 pm 

No czasem tak jest, ze nie wszystko dzieje sie wedlug naszych oczekiwan i upodoban. Niech Bog da Kesji, co sobie wymarzyla, ale niech bedzie gotowa na inne rozwiazanie, bo jak tak tylko bedzie sie ogladac za wysokimi blondynami, to moze sie zestarzec i nic... :wink:
Czemu Bog nie wyszedl naprzeciw moim oczekiwaniom????? Ja mam odwrotnie, zamiast bruneta - blondyna... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 8:17 pm 

Jejku! Ja mam kompletne zamieszanie!
Blondyn wysoki, ale jak w darze od Pana, to może być brunet lub rudy, ale wtedy nie zaglądać w zęby.. :roll: no słowo daje, że się pogubiłem..

Dobrze że choć ten "stomatologiczny wątek" skończyliście, bo pierwszego zęba wyrwali mi jeszcze w ogólniaku.. :shock: Potem była szybka kontynuacja.. :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 8:22 pm 

Ezdrasz, Ty szybko wprawiaj te sztuczna szczeke, garnitur na grzbiet, kwiaty pod pache, spotkanie, zakochanie, oswiadczyny i slub!! :lol: :wink:
No, zarty zartami, ale zeby Kesja nam sie nie obrazila... Taka fajna siostra z tego, co pisze...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 8:29 pm 

itur napisał(a):
Ezdrasz, Ty szybko wprawiaj te sztuczna szczeke, garnitur na grzbiet, kwiaty pod pache, spotkanie, zakochanie, oswiadczyny i slub!! :lol: :wink:
No, zarty zartami, ale zeby Kesja nam sie nie obrazila... Taka fajna siostra z tego, co pisze...

Ok! Zaraz, zaraz, peruka gdzieś tu była..
Kwiatki - to chyba z doniczką wezmę ten bluszczyk z salonu..
Gajer po wujku z 1975, trochę retro, ale co tam, siostry nie są wzrokowcami przecież.. :wink:
No i lece!

Tak serio, to Kesja się nie obrazi, no czemu by miała się obrażać :?:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 8:32 pm 

itur napisał(a):
No czasem tak jest, ze nie wszystko dzieje sie wedlug naszych oczekiwan i upodoban. Niech Bog da Kesji, co sobie wymarzyla, ale niech bedzie gotowa na inne rozwiazanie, bo jak tak tylko bedzie sie ogladac za wysokimi blondynami, to moze sie zestarzec i nic... :wink:

Ponieważ Bóg daje upodobania i On może je zmieniać, to pewnie w tych sprawach też można zastosować zasadę:

"Rozkoszuj się Panem, A da ci, czego życzy sobie serce twoje!" [Ps. 37:4]

A jednocześnie mieć oczy i uszy otwarte na to, co Pan szykuje. :)

Cytuj:
Czemu Bog nie wyszedl naprzeciw moim oczekiwaniom????? Ja mam odwrotnie, zamiast bruneta - blondyna... :lol:

No, jeśli nie ma jak "zajrzeć szkapie w zęby"... to już trzeba się zdać wyłącznie na Pana i potem nie grymasić. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 8:41 pm 

Ezdrasz napisał(a):
Jejku! Ja mam kompletne zamieszanie!
Blondyn wysoki, ale jak w darze od Pana, to może być brunet lub rudy, ale wtedy nie zaglądać w zęby.. :roll: no słowo daje, że się pogubiłem.

Ezdraszu, sprawa jest prosta jak drut. Optycznie, emocjonalnie i teologicznie:

"Mój miły odzywa się i mówi do mnie: Wstań, moja przyjaciółko, moja piękna! Chodź! [P.n.P. 2:10]

Sprawy trzeba upraszczać, a nie komplikować. 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 8:46 pm 

A tak w ogóle to fajni jesteście i ciesze się że jest to forum i można sobie kulturalnie i twórczo podyskutować, nawet na takie tematy jak ten..

Musimy jakis TOTALzjazd zrobić w realu.. :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 8:50 pm 

Ale ja wcale nie grymasze. Jak moge grymasic na "darowanego konia"? :wink: Rzeczywiscie, najlepiej to zdac sie na Pana. Nigdy nie zapomne swiadectwa, ktore mowil brat Mirek K., jak pewna siostra modlila sie o meza. Na pewno to slyszeliscie, ale moze nie wszyscy... Modlila sie i modlila, az Pan do niej przemowil bardzo konkretnie - dal jej adres, gdzie ma isc, ze tam bedzie czekal na nia przyszly maz. Wypada to niewiescie isc w tych sprawach do mezczyzny? Gryzla sie w sobie, ale poszla. Puka. Nic. Puka glosniej. Ktos sie wreszcie snuje, powolutku, krok za krokiem. Pomyslala: "Boze, to on taki stary, ze nie moze do drzwi dojsc?!". Otwiera mlody, przystojny mezczyzna, ale... niewidomy. Zanim cokolwiek rzekla, on powiedzial: "Nie mow nic, Pan mi powiedzial, ze przyjdziesz". Pobrali sie. Sluzyli razem Panu. Nie byl dla niej ciezarem, wszystko umial kolo siebie zrobic.
Czy modlila sie o meza kaleke? Na pewno nie. A my grymasimy: blondyn... moze brunet... wysoki... moze sredni...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 8:58 pm 

Jak pierwszy raz słyszałam te historie to pomyślałam że właśnie ja też tak chcę!
Dokładnie wiedzieć że to to miejsce i ten człowiek.
No ale..... "motyle w brzuchu" też bym przy tym chciała poczuć :wink: :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 9:52 pm 

Zobaczcie ino ludziska kochane jak jednym zdaniem mozna na forum wprowadzic wesole rozluznienie.. wspaniale prawda ? To takze wskazuje na naszego Milosiernego Boga, bo czyz nie On tworzy czas smutku i czas radosci
no a zlosc pieknosci szkodzi... i ponoc na trawienie zle wplywa
Pozdrowionka dla Wszystkich :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 10:24 pm 

Bea,zobaczysz.Dostaniesz chłopa z zębami/może dentystę?/ i motyle.Całe stado motyli jako dodatek.Szczerze modlę się o super męża dla Ciebie. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 06, 2005 10:27 pm 

Musimy jakis TOTALzjazd zrobić w realu.. :P[/quote] W samym środku Polski proponuję.Gdzie jest środek?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 07, 2005 7:16 am 

kristina napisał(a):
Bea,zobaczysz.Dostaniesz chłopa z zębami/może dentystę?/ i motyle.Całe stado motyli jako dodatek.Szczerze modlę się o super męża dla Ciebie. :)

Dentysta niekoniecznie, mam już znajomych stomatologów :wink:
Dziękuję za modlitwe :D
Motyle, ach motyle...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 07, 2005 7:19 am 

kristina napisał(a):
Musimy jakis TOTALzjazd zrobić w realu.. :P W samym środku Polski proponuję.Gdzie jest środek?

Gdzieś koło Kutna :) :) :)

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 519 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1