Elendil napisał(a):
ck napisał(a):
Teraz CAŁE stworzenie (nie tylko człowiek) z tęsknotą oczekuje wyzwolenia ze skażenia, czy Ci się to podoba, czy nie:
Rz 8:19-21 Bw
(19)"Bo stworzenie z tęsknotą oczekuje objawienia synów Bożych,
(20) gdyż stworzenie zostało poddane znikomości, nie z własnej woli, lecz z woli tego, który je poddał, w nadziei,
(21) że i samo stworzenie będzie wyzwolone z niewoli skażenia ku chwalebnej wolności dzieci Bożych." Czyli jak jest; Alfa Centauri, Wielki Kanion, jeże, ptaszki, kwiatki i kamyczki oczekują wyzwolenia, czy nie oczekują?

I to właśnie ma na myśli Jan jak pisze, że Jezus jest zbawicielem
świata i że Bóg umiłował
świat, tak?
Naprawdę tak uważasz?
Nie chodzi o to co ja uważam, drogi Elendilu, a o to co czytamy w Biblii.
Pismo interpretuje się Pismem i teksty podobne do tego, który zacytowałem ułatwiają zrozumienie innych, nawiązujących do świata/stworzenia...
Elendil napisał(a):
Rozumiem, że w takich tekstach jak:
Izaj. 52:10
Pan obnażył swoje święte ramię na oczach wszystkich narodów i oglądają wszystkie krańce ziemi zbawienie naszego Boga.
Izaj. 45:22
Do mnie się zwróćcie, wszystkie krańce ziemi, abyście były zbawione, bo Ja jestem Bogiem i nie ma innego.
Też chodzi o stworzenie? Czy tu już możesz sobie odpuścić akrobatykę i stwierdzić, że mowa jest o ludziach z całego świata, a nie o dosłownych "krańcach ziemi"?
Nie Elendilu drogi, tutaj chodzi o narody, które są rozproszone po całym świecie

Elendil napisał(a):
PS Dobra, ja już dziękuję za tę dyskusję. Widzę, że z kalwinistycznymi okularami proste teksty w jakiś fundamentalny sposób stają się niemożliwe do normalnego odczytania - to jakiś wyższy poziom abstrakcji. Ale to pewnie ten rzekomo "stały pokarm", którego bez porzucenia rozsądku i zwykłej logiki nie sposób przyjąć. Dobrej zabawy, ck, w odkrywaniu kolejnych "secret places" w Biblii!
Powielasz złe wzorce Przyjacielu

Próbujesz mnie obrazić zarzucając porzucenie rozsądku, brak logiki etc.
Lecz nie tędy droga, kpiarstwo naprawdę nie jest w stanie w żaden sposób zastąpić argumentów.
Zacytowałem Ci prosty tekst z Rz 8:19-21, który w swej prostocie i dosłowności jak najbardziej nadaje się do normalnego (dosłownego) odczytania.
Ty jednak zamiast zastanowić się, piszesz coś o okularach, dobrej zabawie i o tym, że coś widzisz. Tymczasem nic nie widzisz. Nie chce Ci się pomyśleć i wolisz eksponować swoje uprzedzenia i zasłyszane opinie na temat kalwinizmu.
Smutne to.
agnieszkas napisał(a):
...niewiadomo czy sie smiac czy plakac nad ck !?
Agnieszko, cieszę się, że znów masz możliwość biegania za mną z wykrzywioną buźką na kolejnym forum. Zatem korzystaj ile możesz i puki możesz
Dobrze by jednak było byś postarała się czasem wnieść coś merytorycznego do dyskusji bo Twój ulubiony styl rozmowy (czyli osiedlowego magla) z tego co się orientuję, nie jest tutaj tak tolerowany jak na FP