arielxv napisał(a):
kogo/co rozpoznajesz w tych głowach. Szósta - cesarstwo, siódma - antychryst. A pierwsze pięć i ósma?
Pierwsze pięć głów to systemy rządów od początku historii Rzymu:
1) Królowie
2) Konsulowie
3) Dyktatorzy
4) Trybuni
5) Triumwirat
Pięć systemów rządów imperium już upadło za czasów Jana, szósty (cesarstwo) właśnie wtedy trwało, a siódmy (władza totalna Antychrysta) "jeszcze nie przyszedł, a gdy przyjdzie, będzie mógł krótko tylko pozostać" [17:10]. Na krótko, czyli dokładnie na 3,5 roku [13:5].
Zwierzę (Antychryst) jest "z owych siedmiu" - czyli należy do kategorii 7 wymienionych systemów rządzenia. Równocześnie "jest ósmym" - i tutaj trzeba uważać. Jan zakłada, że czytelnik przeczytał Księgę Daniela, której rozwinięciem jest Objawienie (zresztą w Objawieniu jest ok 500 nawiązań do ST, więc trzeba dobrze znać ST, żeby zrozumieć Objawienie). Prorok Daniel pisze:
"Potem spojrzałem i w widzeniu nocnym pojawiło się czwarte zwierzę, straszne i groźne, i nadzwyczaj silne; miało ono potężne żelazne zęby: pożerało i miażdżyło, a co pozostało, deptało swoimi nogami, było ono inne aniżeli wszystkie poprzednie zwierzęta, a miało dziesięć rogów. Gdy uważnie przypatrywałem się rogom, zaczął wyrastać między nimi inny, mały róg, i trzy spośród poprzednich rogów zostały wyrwane. Na tym rogu były oczy jakby oczy ludzkie i usta, które mówiły zuchwałe słowa" [7:7-8]
Anioł wytłumaczył Danielowi, o co chodzi z tymi rogami:
"I tak rzekł: Czwarte zwierzę oznacza czwarte królestwo na ziemi, które jest inne niż wszystkie królestwa; ono pochłonie całą ziemię, podepcze i zmiażdży ją. A dziesięć rogów znaczy, że z tego królestwa powstanie dziesięciu królów, a po nich powstanie inny; ten będzie inny niż poprzedni i obali trzech królów. I będzie mówił zuchwałe słowa przeciwko Najwyższemu, będzie męczył Świętych Najwyższego, będzie zamyślał odmienić czasy i zakon; i będą wydani w jego moc aż do czasu i dwóch czasów i pół czasu" [Dan. 7:23-25]
Czyli proces opisany w Obj. 17:12-13 będzie wyglądał następująco: Najpierw 10 królów będzie rządzić, następnie pojawi się Antychryst, który obali 3 z nich. Zostanie siedmiu. Antychryst będzie ósmym. Potem siedmiu odda władzę Antychrystowi, który będzie rządził przez 3,5 roku.
Podsumowując: Antychryst będzie "z owych siedmiu" w sensie kolejnych systemów rządzenia imperium, natomiast będzie ósmym obok siedmiu z żyjących w tym samym czasie dosłownych władców, pozostałych po obaleniu 3 z pierwotnych 10.
Mam nadzieję, że w miare jasno napisałem.