Smok Wawelski
Cytuj:
Pawson z tego, co pamietam wskazuje na fakt, ze w Pismie nie ma ani jednego przypadku zstapienia Ducha, niejako bezwiednie na czlowieka
.
Jest taki przypadek i Pawson na niego wskazuje( Korneliusz- s.64) . Niemniej uważa go za wyjątek od reguły.
Bezwiednie to dla mnie sytuacja, w ktorej nic sie nie stalo a ktos mowi, ze sie stalo. To popularne nauczanie, ze "mamy" Ducha, bo bezwiednie (bez jakichkolwiek znamion) Go przyjelismy, gdy uwierzylismy.
Oczywiscie Korneliusz widzial co sie dzieje, dopiero pozniej przyszla refleksja teologiczna.
Natomiast obecnie jest inaczej jest refleksja teologiczna a nie ma przezycia.
(tzn jezykow, proroctw, wielbienia Boga o takich znakach mowia Dzieje).
Podobnie w ST, gdy Duch zstepowal to dzialo sie... (patrz np 1 Sm10.5)
Cytuj:
Owieczka napisał:
Jest jeszcze jeden argument, który mnie zastanawia: pytanie do wierzących "Czy otrzymaliście Ducha, kiedy uwierzyliście?" Dz.Ap.20) . Pawson sugeruje, że mowa tu o ludziach już wierzących, ale nieposiadających Ducha (s.51)
Pytanie to zostało zadane uczniom Jana, którzy w ogóle nie słyszeli, że jest Duch Święty, a nie wierzącym w sensie chrześcijan [Dz. Ap. 19:2]. Jeśli zdaniem Pawsona przyjęcie Ducha Świętego ma następować po chrzcie wodnym, to Pawson ma problem: Jak można kogoś chrzcić w imię Ojca, i Syna, i Ducha Świętego, jeśli ten ktoś nie ma jeszcze Ducha Świętego?
nie widze w tym fragmencie, aby ktos kwestionowal ich wiare.Nikt nie zarzuca im braku wiary w Mesjasza, ktora glosil tez Jan Chrzciciel. Dopelnili jedynie tego, czego im brakowalo - czyli chrztu oraz napelnienia Duchem.
Przyklad ten pokazuje , ze sa to calkiem oddzielne sprawy.
Cytuj:
"Chcę dowiedzieć się od was tego jednego: Czy przez uczynki zakonu otrzymaliście Ducha, czy przez słuchanie z wiarą?" [3:2]
"Chrystus wykupił nas od przekleństwa zakonu, stawszy się za nas przekleństwem, gdyż napisano: Przeklęty każdy, który zawisł na drzewie, aby błogosławieństwo Abrahamowe przeszło na pogan w Jezusie Chrystusie, my zaś, abyśmy obiecanego Ducha otrzymali przez wiarę" [3:13-14]
W jaki sposób otrzymujemy Ducha Świętego? Przez słuchanie z wiarą. Nie przez nałożenie rąk.
no najpierw trzeba uwierzyc w Mesjasza , ale te fragmenty nie mowi nic o sposoboe przyjmowania Ducha (bezwiednie czy ze znakami)
O tym w jaki sposob to sie dzialo mowia Dzieje Apostolskie.
Cytuj:
Łukasz jest znakomitym historykiem. Listy Apostolskie wcale nie są "zbyt późne" - prawie wszystkie powstały przed napisaniem Dziejów Apostolskich. Najwcześniejszy z nich, czyli List do Galacjan [ok. 49 r.], powstał ok. 15 lat przed napisaniem Dziejów Apostolskich przez Łukasza [ok. 63 r.] i jest tekstem jak najbardziej dydaktycznym i doktrynalnym.
cale Pismo jest przeznaczone do nauki i wykrywania bledow. Jesli przyjmiesz zalozenie, ze Dzieje nie sa do doktryny to musisz wyrzucic polowe Biblii.
np
-chrzest w imie trzech osob (Mt 28)
-opisy eschatologii (Mt 24)
-dekret apostolski (Dz 15 ) i wiele innych
Dla mnie to czyste zalozenie, ktore scina wszelkie nauczania wywiedzione z ksiag narracyjnych Starego i Nowego Testamentu.
Nikt nie formuluje nauczania w oparciu o same tylko listy.