Cytuj:
Całe stworzenie, to całe stworzenie. Wszystko zostało poddane znikomości i wszystko umiera. Cierpienie jest stanem powszechnym, zarówno wśród ludzi jak i wśród zwierząt
To nie ja napisałem ,że zwierzęta zaczęły umierać po grzechu Adama.Bóg stworzył świat ,a potem przeklął ziemię 1 Moj. 3:18-19,ale dalej nie wiem co mają do tego zwierzęta .
Całe stworzenie wzdycha i będzie wyzwolone z niewoli ku wolności dzieci Bożych.W jednym miejscu cytujesz werset ,żeby udowodnić że całe stworzenie to
także zwierzęta,a z wersetu wynika że całe stworzenie wzdycha do wolności dzieci Bożych .Zadaję więc ci pytanie czy zwierzęta będą dziećmi bożymi
bo przy twojej interpretacji z wersrtu to wynika .
Za chwilę twierdzisz :
Cytuj:
A gdzie ja napisałem, że będą żyły wiecznie? Napisałem, że śmierć weszła na cały świat i na wszystkich ludzi i że zwierzęta też umierają. Tyle. A Ty znowu wyczytałeś w moim poście coś, czego tam nie ma.
Ojejku.

Ależ w nim to jest .Za przeczasz sam sobie. Skoro wolność dzieci Bożych dotyczy ludzi to i całe stworzenie też. Gdzie tu zwierzęta.
Cytuj:
Dlaczego dyskutujesz sam ze sobą? Bo na razie, to sam wymyślasz rzeczy, które potem obalasz. Trochę bez sensu, nie?
Więc nie dyskutuję ze sobą a zastanawiam się nad twoją niekosekwencją w interpretacji prostego wersetu.
Cytuj:
Mam jakieś dziwne wrażenie, że najpierw wkładasz w moje usta własne pomysły, a potem próbujesz z nimi dyskutować. Czy mógłbyś napisać, o co Ci właściwie chodzi?
Nie muszę nic wkładać w twoje usta. Robisz to najlepiej. Ja tylko wyłapuję absurdy.
smok pisze:
Cytuj:
Zaraz, chwileczkę. Samo określenie "baranek" jest typiczne, to prawda. Ale proroctwa mówiące o Osobie Mesjasza są napisane dosłownie i zostały (a część jeszcze zostanie) wypełnione w sposób dosłowny. Jeśli jakieś elementy są symboliczne, to Biblia albo je tłumaczy od razu, albo w innym miejscu.
To nie zmienia faktu że proroctwa są symboliczne i tak należy je traktować .Ich wytłumaczenie bądź nie to odrębna sprawa.
smok pisze:
Cytuj:
Czy mógłbyś napisać, o co Ci właściwie chodzi?
O nieomylność pisma .
smok pisze:
Cytuj:
Mam wrażenie, że jesteś przemęczony i przydałby Ci sie urlop. Choćby na makowych wzgórzach Monte Cassino.
Twoje wrażenie oraz wnioski to t.zw. szok pourlopowy. Ale to minie .