Jozue napisał(a):
Jestem zdumiony wami którzy piszecie te wszyski rzeczy o innych ! i osądzacie ich ! a może tak na ulicę pogłsić ewangelie albo oddać dziesięcine w kościele , albo ochrzcić kogoś w tym roku ( więcej niż 30 osób) albo zacząć suchać pastora na kazaniu ! a nie zajmować się osądzaniem haryzmatyków i im podobnym . Ja was nie oceniam jestem tylko zdumiony . sorry za błędy

Nie wyszło Ci udowadnianie błędnych nauk, to zaczynasz oskarżanie nas o brak "aktywności". Widziałem to już tyle razy, że nawet mnie to nie dziwi specjalnie. Tym niemniej herezja pozostaje herezją, błąd błędem niezależnie od tego ile ich głosiciele poświęcają czasu na pozyskiwanie kolejnych zwolenników.
W tym kontekście warto przeczytać słowa Pana Jezusa:
Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, że
obchodzicie morze i ląd, aby pozyskać jednego współwyznawcę, a gdy nim zostanie, czynicie go synem piekła dwakroć gorszym niż wy sami.
(Mat. 23:15)
Jeżeli gorliwość w pozyskiwaniu nowych wyznawców, wnoszeniu opłat i dystrybucji literatury ma być miernikiem duchowości i bliskości z Bogiem, to najlepszymi chrześcijanami w Polsce są ... Świadkowie Jehowy.
Nie mówiąc o kościele rzymskim, który już pozyskał 9 na 10 Polaków do swoich szeregów.
Cytuj:
"oddać dziesięcine w kościele"
Nie jestem Żydem. Gdybym zresztą był to też bym nie oddawał, bo nie mam ani mięty, ani kopru, ani kminu:
Będziesz dawał dziesięcinę
z każdego plonu twojego nasienia, które rokrocznie wydaje pole. (5 Moj. 14:22)
a jakbym już postąpił wg. wskazania Pańskiego:
I wydasz te pieniądze na to wszystko, czego zapragnie twoja dusza: z bydła, owiec, wina, napoju upajającego i wszystkiego, czego zapragnie twoja dusza , i będziesz tam jadł przed Panem, i będziesz się weselił, ty i twój dom
(5 Moj. 14:26)
to pewnie też duchowieństwo by nie było zadowolone

Cytuj:
albo zacząć suchać pastora na kazaniu !
Ależ - ja bardzo lubię słuchać dobrych kazań i regularnie to robię. Co prawda bracia, których słucham nie są pastorami (nie ma takiego urzędu w Biblii), ale są pasterzami i to mi wystarcza.
Podsumowując - nie zakładaj, że jeśli ktoś nie zgadza się z Tobą, czy z Twoim pastorem to z pewnością jest to człowiek, który nie wywiązuje się ze swoich chrześcijańskich obowiązków. Możecie się mylić w wielu kwestiach, mimo gorliwości w innych. Dobrze jest być gorliwym, ale gorliwość musi być według rozsądku, żeby była użyteczna dla Królestwa Bożego.
P.