www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 10:30 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 605 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: re
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 1:36 pm 

Widze , ze odpisalaś.
Ok, ja twierdzę to samo.Widzę, że zakladasz, ze Dzien Panski (u Pawla ) musi oznaczać Jom JHWH.
Oczywiscie nie musi. Ja z kolei zakladam , ze Pan mowil o jednej Paruzji, Ty mowisz, ze z kontekstu wynika, ze dwie.
Sa to zalozenia . Zostan przy swoim. Nie widze mozliwosci dalszej merytorycznej dyskusji, ze wzgledu na zalozenia wstepne obydwu teorii.
Kto ma racje- czas pokaże.Pozdrawiam i prosze admina o usuniecie mojego kotna. Nie obrazam sie na nikogo, zostancie w Panu.
Gdyby ktos chcial poznac inne stanowisko zachecam do grzebania w niecie np
http://www.onenesspentecostal.com/post/index.htm
Sle pozdrowienia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: re
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 1:41 pm 
ppajda napisał(a):
ppajda napisał(a):
(...) Przeciez tylko dlatego, ze zdolales udzielic odpowiedzi na niektóre pytania, nie musisz od razu rezygnowac z uczestniczenia w calym forum :wink:

Tomaszu, jesli bys to jeszcze czytal: chce Cie przeprosic za sarkazm powyzszego zdania. Komentarz zbyteczny i glupi. Róznie rozumiemy eschatologie, kazdy uwaza, ze wlasciwie rozumie. Szkoda tylko, ze z tego powodu rezygnujesz z pisania na forum. Uwazam to za strate.

Ostatnio edytowano Pt lis 20, 2009 7:59 pm przez ppajda, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 1:44 pm 

tomasz napisał(a):
Widze , ze odpisalaś.
Ok, ja twierdzę to samo.Widzę, że zakladasz, ze Dzien Panski (u Pawla ) musi oznaczać Jom JHWH.
Oczywiscie nie musi. Ja z kolei zakladam , ze Pan mowil o jednej Paruzji, Ty mowisz, ze z kontekstu wynika, ze dwie.
Sa to zalozenia . Zostan przy swoim. Nie widze mozliwosci dalszej merytorycznej dyskusji, ze wzgledu na zalozenia wstepne obydwu teorii.
Kto ma racje- czas pokaże.Pozdrawiam i prosze admina o usuniecie mojego kotna. Nie obrazam sie na nikogo, zostancie w Panu.
Gdyby ktos chcial poznac inne stanowisko zachecam do grzebania w niecie np
http://www.onenesspentecostal.com/post/index.htm
Sle pozdrowienia.

A ja zachęcam do grzebania w Biblii... od początku dawałeś nie wprost sugestie, że nie masz zamiaru odpowiadać, wskazań z całej Biblii nie znasz albo część odrzucasz. Widać łatwiej CI grzebać w necie i netu wolisz się trzymać. Cenię, że to przyznałeś otwarcie, to tłumaczy wiele z nauki jakiej się trzymasz.

Również pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 1:46 pm 

tomasz napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
1. Gdzie nastąpią zaślubiny Baranka z Kościołem?

podczas pochwycenia w dniu paruzji.Wtedy spotka sie caly lud bozy.

Tomszu, NIE UNIKAJ mojego pytania. Ja pytam GDZIE nastąpią zaślubiny Baranka, a nie KIEDY. Proszę o odpowiedź.

tomasz napisał(a):
2. Jeśli Kościół ma zostać pochwycony podczas Powtórnego przyjścia Jezusa z nieba na ziemię, to w jaki sposób pochwycony Kościół dostanie się do nieba?

kosciol zmartwychwstaly przyjdzie z Panem i spotka sie z przemienionymi pochwyconymi.

:shock: DZIWNE. Gdzie jest napisane, że DWA KOŚCIOŁY się spotkają w powietrzu? W jaki sposób "Kościół zmartwychwstały, który przyjdzie z Panem" znajdzie się w niebie, zanim zstąpi z nieba z Panem i spotka się z jakimś "drugim Kościołem", który wymyśliłeś?

tomasz napisał(a):
Jak w świetle doktryny o Pochwyceniu podczas Powtórnego Przyjścia pogodzic fakt, że Kościół będzie pochwycony z ziemi do nieba, a równocześnie Jezus będzie przychodził z Kościołem z nieba?

jak wyzej

Jak wyżej, to jest jakaś piramidalna bzdura, Tomaszu. Wymyśliłeś coś, czego nie ma w Biblii. Kościół jest jeden i zostanie pochwycony raz w całości [I Tes. 4:15-18]. A Ty wymyślasz dwa Kościoły - jeden przyjdzie z Panem z nieba (jak się tam znalazł?), a drugi zostanie pochwycony na spotkanie z tym pierwszym. Tego w Biblii nie ma. W dodatku ten drugi Kościół nigdy nie znajdzie się w niebie (wbrew obietnicy Jezusa z Jana 14:2-3), bo po spotkaniu z Jezusem i "Kościołem nr 1" zawróci na ziemię, dokąd Jezus właśnie będzie zmierzał. To jakaś paranoja!

tomasz napisał(a):
4. Kto zaludni 1000-letnie Królestwo w zwykłych ciałach, skoro w myśl doktryny o Pochwyceniu podczas Powtórnego Przyjścia owce z Mat. 25:31-46 zostaną pochwycone, a ich ciała przemienione? Przecież zostaną tylko kozły.

wydaje mi sie , ze Mt 25 rozdzial mowi o ludziach ocalonych z ucisku, a nie znajacych Jezusa. W kazdym badz razie chrzescijanie miluja ze wzgledu na Jezusa, a ci w ogole nie sa swiadomi, ze wyrzadzaja dobro ze wzgledu na Chrystusa jego braciom.

Mat. 25 mówi o sprawiedliwych - czy jest jakaś inna podstawa do sprawiedliwości i odziedziczenia Królestwa niż usprawiedliwienie z wiary? "Błogosławieni, którzy odziedziczą Królestwo" [Mat. 25:34] to będą zbawieni, prawda? A to właśnie będą owce.

tomasz napisał(a):
Inna sprawa, to czy NT mowi jasno o zaludnieniu Ziemi przez "zwyklych" ludzi, skoro "cialo i krew" nie odziedzicza korlestwa.

O zaludnieniu ziemi przez zwykłych ludzi w 1000-letnim Królestwie mówi CAŁA BIBLIA, a Nowy Testament nie odwołuje proroctw Starego Testamentu. Bóg dotrzyma swoich obietnic danych Abrahamowi i Dawidowi, bo nie jest kłamcą. Dlatego rządzenie w 1000 letnim Królestwie wymaga jakichś poddanych, którymi się będzie rządzić. Królestwo na nowej ziemi pod nowym niebem będzie już wyłacznie dla ludzi w ciałach zmartwychwstałych.

tomasz napisał(a):
Wierzacy Zydzi i poganie w ucisku, beda "umierac w Panu" wiec beda chrzescijanami (christianoi-nalezacymi do Chrystusa), wiec malo prawdopodobne, aby o nich chodzilo w Mt 25.

Nie każdy, kto umiera w Panu, musi należeć do Kościoła. Święci ST umierali jako zbawieni, a do Kościoła nie należeli. Podobnie będzie ze świętymi Wielkiego Ucisku i ludźmi, którzy będą umierać na ziemi w czasie 1000-letniego Królestwa. Mat. 25:31-46 mówi o sądzie nad narodami pogańskimi. Będą tacy, którzy przeżyją Wielki Ucisk - dlatego " Błogosławiony ten, kto wytrwa i dożyje do tysiąca trzystu trzydziestu pięciu dni (od skażenia świątyni przez Antychrysta)" [Dan. 12:12].

tomasz napisał(a):
5. Jak w myśl tej doktryny Pochwycenie może się wydarzyć w każdej chwili, skoro będzie poprzedzone tyloma znakami, że będzie można obliczyć jego datę na podstawie znaków opisanych przez Jezusa?

Pan dal wlasnie po to znaki, aby je rozpoznawac. Dokladnej daty nigdy nie poznamy

Nieprawda. Jeśli Pochwycenie ma się odbyć w momencie Powtórnego Przyjścia, to będzie 1260 dni od momentu, gdy Antychryst zacznie prześladować Izrael po tym jak zasiądzie w świątyni [Obj. 12:5]. Według tej doktryny moment pochwycenia dałoby się obliczyć co do miesiąca, a nawet co do dnia.

tomasz napisał(a):
"2 Stań się czujnym i umocnij resztę, która miała umrzeć, bo nie znalazłem twych czynów doskonałymi wobec mego Boga.
3 Pamiętaj więc, jak wziąłeś i usłyszałeś, strzeż tego i nawróć się!
Jeśli więc czuwać nie będziesz, przyjdę jak złodziej2, i nie poznasz, o której godzinie przyjdę do ciebie."

jak zlodziej przyjdzie do pogan i ludzi, ktorzy nie czuwaja.
Jak chrzescijanin zyje "swoim zyciem" to w nosie ma Biblie i znaki a skupia sie na "obzarstwie, opilstwie i trosce o byt"

Właśnie zacytowałeś jeden z fragmentów pre-trybulacjonistycznych. Członkowie Kościoła, ktorzy nie będą czuwać, zostana zaskoczeni Pochwyceniem (tak jak głupie panny) i zostaną na ziemi podczas wylania gniewu Boga czyli podczas Dnia Pańskiego. Ci, którzy będą czuwać, zostaną ustrzeżeni od tego, co nastanie:

"Bo ustrzegłeś słowo wytrwałości mej i ja ciebie ustrzegę od godziny doświadczenia mającej przychodzić na cały zamieszkały świat, by wypróbować mieszkających na ziemi" [Obj. 3:10 interlinia]

tomasz napisał(a):
6. Dlaczego w Obj. 4-5 mamy w niebie zbawionych ludzi i skąd oni się tam wzięli przed wylaniem gniewu Bożego na ziemię?

nie ma tam Pochwyconego przed Uciskiem Kosciola, jest 24 starcow (starszych). Jan rozmawia z nimi konkretnie (bo to konkretne osoby)
, stad stwierdzenie "Panie Ty wiesz..." Poza tym nie sposob zrozumiec, ze apostol zwraca sie do Kosciola "PANIE ty wiesz.." czyli nazywa braci (kosciol pochwycony) PANAMI.

Te osoby śpiewają o tym, że ONE ze wszystkich plamion ziemi zostały odkupione krwią Baranka, i ONE będą panować wraz z Chrystusem. Mają korony i białe szaty. To są reprezentanci królewskiego kapłaństwa czyli Kościoła - Zwrot "Panie, ty wiesz" oznacza nic więcej ponad to, że Jan szanuje te osoby i nie wie, kim one są. Ale on nie musi wiedzieć, żebyśmy my mogli interpretować 24 starszych jako Kościół.

tomasz napisał(a):
7. Jeśli Dzień Pański, Dzień Pochwycenia i Dzień Powtórnego Przyjścia są synonimami, to dlaczego Biblia zakazuje czekać na Dzień Pański [Amos 5:20-21 i inne], a równocześnie nakazuje oczekiwać Dnia Przyjścia Pana po Kościół?

Trzeba poprze porownainie wersetow Pawlowych zobaczyc czy to nie synonimy. Jesli o jednym wydarzeniu mowi, przyjscie panskie, objawieni sie, dzien, dzien chrystusa, dzien panski to chyba znaczy, ze to synonimy

NIE ODPOWIEDZIAŁEŚ NA MOJE PYTANIE.

tomasz napisał(a):
Wersety o sadzie bema wzialem ze strony pretrybul. wiec nie wymiguj sie, ze raz dotycza przyjscia z kosciolem a raz po kosciol. Mnozysz byty ponad koniecznosc. Mamy juz kilka paruzji, epifanii, zmartwychwstan a teraz takze kilka rodzajow rozdania nagrod.
Nie wykluczam calkowicie teologii Dnia JHWH ale napewno nie w wersetach Pawlowych.

Mamy przyjście po Kościół i przyjście z Kościołem - według Twojej teorii tego sie nie da pogodzić, bo Kościół jest JEDEN. To Ty podzieliłeś Kościół na DWIE OBLUBIENICE, żeby jakoś pogodzić sprzeczności post-trybulacjonizmu. Już pisałem, dlaczego Trybunał Chrystusowy musi się odbyć PRZED zaślubinami Baranka. Na to nie odpowiedziałeś, tylko ściemniasz o jakimś mnożeniu czegoś, co sam sobie definiujesz, jak chcesz.

tomasz napisał(a):
Inna sprawa, to czy NT mowi jasno o zaludnieniu Ziemi przez "zwyklych" ludzi, skoro "cialo i krew" nie odziedzicza korlestwa.

O zaludnieniu ziemi przez zwykłych ludzi w 1000-letnim Królestwie mówi CAŁA BIBLIA, a Nowy Testament nie odwołuje proroctw Starego Testamentu. Bóg dotrzyma swoich obietnic danych Abrahamowi i Dawidowi, bo nie jest kłamcą. Dlatego rządzenie w 1000 letnim Królestwie wymaga jakichś poddanych, którymi się będzie rządzić. Królestwo na nowej ziemi pod nowym niebem będzie już wyłacznie dla ludzi w ciałach zmartwychwstałych.

tomasz napisał(a):
Wierzacy Zydzi i poganie w ucisku, beda "umierac w Panu" wiec beda chrzescijanami (christianoi-nalezacymi do Chrystusa), wiec malo prawdopodobne, aby o nich chodzilo w Mt 25.

Mat. 25:31-46 mówi o sądzie nad narodami pogańskimi. Każdy, kto będzie pomagał Żydom, będzie umierał - podobnie jak każdy, kto nie przyjmie znaku Bestii. A kto przyjmie ten znak, będzie kozłem, a nie owcą.

tomasz napisał(a):
]8. Gdzie jest napisane, że Kościół będzie podczas wylania gniewu Bożego na ziemię chroniony od jego następstw w jakiś cudowny sposób?

Bedzie opieczetowany/
ez 9,4
"4 Pan rzekł do niego: «Przejdź przez środek miasta, przez środek Jerozolimy i nakreśl ten znak TAW1 na czołach mężów, którzy wzdychają i biadają nad wszystkimi obrzydliwościami w niej popełnianymi». 5 Do innych zaś rzekł, tak iż słyszałem: «Idźcie za nim po mieście i zabijajcie! Niech oczy wasze nie znają współczucia ni litości! 6 Starca, młodzieńca, pannę, niemowlę i kobietę wybijajcie do szczętu! Nie dotykajcie jednak żadnego męża, na którym będzie ów znak. Zacznijcie od mojej świątyni!» I tak zaczęli od owych starców, którzy stali przed świątynią. 7 Następnie rzekł do nich: «Zbezcześćcie również świątynię, dziedzińce napełnijcie trupami!» Wyszli oni i zabijali w mieście.
8 A podczas gdy oni zabijali, ja pozostałem sam, upadłem na twarz i tak wołałem2: «Ach, Panie, Boże! Czy chcesz wyniszczyć całą Resztę Izraela, dając upust swemu gniewowi przeciw Jerozolimie?» 9 Rzekł do mnie: «Nieprawość pokolenia Izraela i Judy jest wielka, niezmierna; kraj jest pełen krwi, a miasto pełne przewrotności. Mówią bowiem: "Pan opuścił ten kraj, Pan nie widzi". 10 A więc także i moje oko nie okaże litości ani współczucia. Odpowiedzialność za ich postępowanie składam na ich głowy»"

Smoku masz taw, to wiecej ufnosci , Pan cie zachowa !!!

:shock: GDZIE TAM JEST NAPISANE O KOŚCIELE? Gdzie jest napisane, że pieczętowani ludzie w Księdze Ezechiela to jest Kościół? Popatrz, jak musisz naciągać Pismo, żeby "wyjść na swoje"... :D

tomasz napisał(a):
9. Gdzie jest napisane, że Kościół jest przeznaczony na gniew razem z całą ludzkością?

nigdzie, dlatego zostanie ochroniony i wyrwany przed "gniewem zasiadajcego na tronie i gniewm baranka". ktory wyleje sie w pelni podczas paruzji.

Skoro NIE JEST NAPISANE, że Kościół jest przeznaczonny na gniew, to GDZIE JEST NAPISANE, że "zostanie ochroniony i wyrwany BĘDĄC NA ZIEMI? Pokaż mi takie tekty paluszkiem.

tomasz napisał(a):
10. Gdzie jest napisane (w Biblii oczywiście), że prześladowanie Antychrysta będzie wymierzone w Kościół?

skoro wybrani - ekklektos maja ujrzec "ohyde spustoszenie" to widac, ze doczekaja tego dnia. Jest jeden lud bozy ekklesia zlozony z Zydow i pogan i w niego bedzie wymoierzony gniew. Izraele cielesny jest pod wplywem Antychrysta (nie wierzy, ze Jezus przyszedl w ciele) i sam przygotuje mu droge. Antychryst bedzie popieral Izraela dopoki sie nie nawroci do Mesjasza, Zydzi wedluga ciala diabla maja za ojca (judaizm jest pochodna faryzeizmu) i synagoga szatana oraz potomkami niewolnicy Hagar. Gdy wejda do Ludu Bozego to wtedy spadnie na nich ogromny gniew.

GDZIE JEST NAPISANE, że to Kościół ujrzy ochydę spustoszenia? Ile razy mam pisać, że proroctwa kierowane do określonej grupy często oznaczają cały Izrael na przestrzeni historii?

tomasz napisał(a):
11. Dlaczego Biblia nazywa Wielki Ucisk "czasem utrapienia Jakuba" [Jer. 30:7]?

j.w

Tomaszu, Ty po prostu NIE MASZ ODPOWIEDZI na te pytania. Wielki Ucisk dotyczy narodu izraelskiego, a nie Kościoła - tym piszą prorocy i potwierdza to Jezus.

tomasz napisał(a):
12. Jak pogodzić doktrynę o Pochwyceniu podczas Powtórnego Przyjścia z kontekstem kulturowym Ewangelii mówiącym o tradycyjnych zaślubinach żydowskich?

sola scriptura

Sola scriptura należy interpretować w kontekście kulturowym, w jakim scriptura zostały napisane. A Ty wyrywasz Pismo z tego kontekstu, w miejsce Izraela wstawiasz Kościół, w miejsce Dnia Pańskiego wstawiasz Przyjście Pana Jezusa, w Żydach pieczętowanych w Księdze Ezechiela widzisz Kościół, wszystkich "wybranych" nazywasz Kościołem i tak dalej. Mam nadzieję, że Twoje odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania wystarczająco jasno pokazały, jak naciągasz Pismo, żeby ratować doktrynę post-trybulacjonistyczną - kluczysz, nie odpowiedasz na pytania, wymyślasz jakieś niestworzone rzeczy. I tak to wygląda, niestety.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 6:00 pm 
Ja mam takie pytanie do zwolenników post-trib:
Skąd pojęcie "sekretne pochwycenie"? Bo padło wielokrotnie, a nie zauważyłem, żeby ktoś wyznający pre-trib użył takiego określenia, dlatego zastanawiam się z kim post-trib znowu dyskutują. Co oznacza ta domniemana "sekretność"?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 6:00 pm 

ani_isza napisał(a):
Ale trzeba mieć "lepsze objawienie" odnośnie określenia, króre przewija się przez całą Biblię, żeby mieć pewność znaczenia słów na podstawie jednego wersetu [i tupet, żeby odrzucać resztę Pism w tym temacie]. Od jakiegoś czasu zaczyna to wyglądać jak misyjne trollowanie post/middle-trubulacjonistów.

ani_iszo, jesteś bardzo niegrzeczna, zatem napominam Ciebie w miłości:

Rz 14:22 Bw "Przekonanie, jakie masz, zachowaj dla siebie przed Bogiem. Szczęśliwy ten, kto nie osądza samego siebie za to, co uważa za dobre."

dlaczego tak ?

Rz 14:1 Bw "A słabego w wierze przyjmujcie, nie wdając się w ocenę jego poglądów."
(2) Jeden wierzy, że może jeść wszystko, słaby zaś jarzynę jada. (3) Niechże ten, kto je, nie pogardza tym, który nie je, a kto nie je, niech nie osądza tego, który je; albowiem Bóg go przyjął. (4)
Kimże ty jesteś, że osądzasz cudzego sługę?
Czy stoi, czy pada, do pana swego należy; ostoi się jednak, bo Pan ma moc podtrzymać go.

ani_isza napisał(a):
Proszę bądźcie uczciwi i zróbcie sobie analizę pod tym kątem z całości Pism, chyba że ideologicznie podważacie ich natchnienie i użyteczność w temacie. A jak już to przestudiujecie, to może wtedy wróćcie do dyskusji - efekty będzie widać z pewnością.

Proszę, nie zarzucaj rozmówcom nieuczciwości.
Zrób rzetelną analizę całego Pisma, chyba, że ideologicznie podważasz ich natchnienie i użyteczność w temacie. A jak już przestudiujesz, to może wtedy wróć do dyskusji- efekt będzie widać z pewnością :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 6:07 pm 

ppajda napisał(a):
ck napisał(a):
(...) W całej Biblii nie znajdziesz nawet ćwierć słowa na temat jakiegoś UKRYTEGO pochwycenia. (...)

Jestes tego pewien?

Tak, jestem tego pewien :)

ppajda napisał(a):
"Wspomnijcie żonę Lota. Ten, który zabiegać będzie o życie swoje, by je zachować, utraci je, a kto je utraci, odzyska je. Powiadam wam: Tej nocy dwaj będą na jednym łożu, jeden będzie zabrany, a drugi pozostawiony. Dwie mleć będą na jednym miejscu, jedna będzie zabrana, a druga pozostawiona. Dwóch będzie na roli; jeden będzie zabrany, a drugi pozostawiony." (Ew. Łukasza 17:32-36, Biblia Warszawska)

Tekst mówi, o zabraniu Kościoła przez Pana i pozostawieniu pozostałych z czym ja się w pełni zgadzam :)
Niczego poza tym w tekście nie czytam, a Ty? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 6:20 pm 

Elendil napisał(a):
Ja mam takie pytanie do zwolenników post-trib:
Skąd pojęcie "sekretne pochwycenie"? Bo padło wielokrotnie, a nie zauważyłem, żeby ktoś wyznający pre-trib użył takiego określenia, dlatego zastanawiam się z kim post-trib znowu dyskutują. Co oznacza ta domniemana "sekretność"?

Nie wiem co to jest "post-trib", ale mam wrażenie, że pytanie kierujesz do zwolenników biblijnej interpretacji powtórnego przyjścia Pana ;)

No właśnie dobre pytanie Elendilu, skąd u niektórych wzięło się to domniemanie "sekretności"....
Zwróć uwagę--- w Biblii czytamy, że Powrót Pana będzie niesamowicie głośny i widowiskowy. Zgadzasz się?
Natomiast Ty (nie jestem pewien czy tak wierzysz) zakładasz, że Pan przyjdzie 2 razy. Zatem skoro Biblia dokładnie opisuje co będzie się działo podczas tego dnia i NIGDZIE nie nadmienia, że stanie się to 2 razy, należy przyjąć wniosek logiczny, że pierwsze przyjście będzie jakieś takie ciche/tajemnicze/i ukryte do tego stopnia, że nawet Biblia o nim nic nie wspomina ;) :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 6:35 pm 

ppajda napisał(a):
ck napisał(a):
(...)
ppajda, żaden fragment w NT nie wskazuje na porwanie przed uciskiem.
2.Tes.2.1-2: "(1) Co się zaś tyczy przyjścia Pana naszego Jezusa Chrystusa i spotkania naszego z nim, prosimy was, bracia, (2) abyście nie tak szybko dali się zbałamucić i nastraszyć, czy to przez jakieś wyrocznie, czy przez mowę, czy przez list, rzekomo przez nas pisany, jakoby już nastał dzień Pański. "
Przyjście Pana opisane w tym fragmencie, to to samo wydarzenie co powtórne przyjście Chrystusa [Łuk.2.1-4], to samo wydarzenie co spotkanie się z Nim.

Dalej:
2.Tes.2.3-4: "(3) Niechaj was nikt w żaden sposób nie zwodzi; bo nie nastanie pierwej, zanim nie przyjdzie odstępstwo i nie objawi się człowiek niegodziwości, syn zatracenia, (4) przeciwnik, który wynosi się ponad wszystko, co się zwie Bogiem lub jest przedmiotem boskiej czci, a nawet zasiądzie w świątyni Bożej, podając się za Boga."
Co nie nastanie najpierw?
Odstępstwo! Dopóki nie nastanie odstępstwo i nie pojawi się antychryst.
Paweł wyraźnie ostrzega ŻEBY NAS NIKT NIE ZWODZIŁ, nikt nie bałamucił, ponieważ nie przyjdzie to, dopóki nie nastanie odstępstwo.

Teraz odpowiadając na Twoje pytanie: ppajda, wraz ze Smokiem popełniacie ten sam błąd- wylanie gniewy Bożego NIE DOTYCZY Kościoła. Kościół będzie w tym czasie chroniony przez Pana przed tym gniewem, podobnie jak Izrael był chroniony przed wylanym gniewem Pana w Egipcie. Ich ten gniew nie obejmował.

Ck, powielasz bledy Tomasza:

Bracie, myślę, że jest dokładnie odwrotnie- Ty powielasz błędy Smoka.
ppajda napisał(a):
1.) redefiniujesz pojecie "dzien Panski", choc ST jasno definiuje ten termin

Nie rozumiem za bardzo o co Tobie chodzi... Ten sam Paweł, pisał do tych samych Tesaloniczan, na temat tego samego wydarzenia. Co ma do tego proroctwo z ST według Ciebie?
ppajda napisał(a):
2.) odnosnie eschatologii wciskasz analogie do wydarzen z Egiptu, choc Jezus NIE ODNOSI sie w Ewangeliach do Egiptu (gdzie Izraelici BYLI swiadkami wylania gniewu Bozego), tylko do Lota i Noe (oboje NIE BYLI swiadkami wylania gniewu Bozego)

Bracie, no oczywiście, że Jezus nie odnosi się w Ewangeliach do Egiptu :)
Co nie zmienia jednak faktu, że możemy taką analogię zastosować. Bóg wylał swój Gniew na Egipt. Egipcjanie ucierpieli. W Egipcie mieszkał w tym czasie Izrael- nikomu nic złego się nie stało.
[jest to przy okazji odpowiedź na jedno pytań zadanych przed Smoka]
Dlaczego zakładasz, że wylanie gniewu Stwórcy-Ojca miałoby zrobić krzywdę Kościołowi-dzieciom?
ppajda napisał(a):
Poniewaz np. definicja dnia Panskiego, która jest podstawa do zrozumienia chronologii eschatologicznej, zostala w tym watku juz obficie opisana, wnioskuje, ze nie przesledziles tego watku. Polecam Ci to, zebysmy sie nie musieli powtarzac.

Zapoznanie się z czyjąś opinia nie zawsze jest równoznaczne z jej akceptacją ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 6:37 pm 
Abstrahuję od dyskusji o prawdziwości tego czy innego poglądu. Po prostu zależy mi na tym, żeby ci, którzy z czymś dyskutują, najpierw naprawdę wiedzieli czym to jest.
Pytałem o sekretne pochwycenie. Nikt tu nie twierdzi, że pochwycenie będzie jakieś ukryte, tajne itp. Jak będą dwie mleć przy żarnach i jedna zostanie wzięta, to trudno będzie tego nie zauważyć, więc gdzie ta sekretność?
Cytuj:
Co nie zmienia jednak faktu, że możemy taką analogię zastosować. Bóg wylał swój Gniew na Egipt. Egipcjanie ucierpieli. W Egipcie mieszkał w tym czasie Izrael- nikomu nic złego się nie stało.

Nie możemy, bo Jezus podaje analogię odwrotną - uprzednie opuszczenie sądzonego przez Boga terenu [ludzi] przez sprawiedliwych.
To co robisz to machnięcie ręką na słowa Jezusa i używanie wygodnych z punktu widzenia wyznawanej doktryny analogii.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 6:46 pm 

ck napisał(a):
ani_isza napisał(a):
Ale trzeba mieć "lepsze objawienie" odnośnie określenia, króre przewija się przez całą Biblię, żeby mieć pewność znaczenia słów na podstawie jednego wersetu [i tupet, żeby odrzucać resztę Pism w tym temacie]. Od jakiegoś czasu zaczyna to wyglądać jak misyjne trollowanie post/middle-trubulacjonistów.

ani_iszo, jesteś bardzo niegrzeczna, zatem napominam Ciebie w miłości:

Rz 14:22 Bw "Przekonanie, jakie masz, zachowaj dla siebie przed Bogiem. Szczęśliwy ten, kto nie osądza samego siebie za to, co uważa za dobre."

dlaczego tak ?

Rz 14:1 Bw "A słabego w wierze przyjmujcie, nie wdając się w ocenę jego poglądów."
(2) Jeden wierzy, że może jeść wszystko, słaby zaś jarzynę jada. (3) Niechże ten, kto je, nie pogardza tym, który nie je, a kto nie je, niech nie osądza tego, który je; albowiem Bóg go przyjął. (4)
Kimże ty jesteś, że osądzasz cudzego sługę?
Czy stoi, czy pada, do pana swego należy; ostoi się jednak, bo Pan ma moc podtrzymać go.

Proszę pokaż mi ,w którym miejscu dokonałam w tym temacie osądu brata z powodu rzeczy zewnętrznych o jakich mówi rozdz.14 Listu do Rzymian na podstawie którego mnie napominasz?
Uprzejmie Cie informuję, że w stosunku do braci nie wchodzę w sprawy ich sumień odnośnie tego, czy pragną jeść mięso, czy jarzyny, nie głoszę też w stosunku do moich braci w-g ciała, że są gorsi lub lepsi z powodu tego, że zachowują jakiś dzień dla JHWH, ani nie osądzam braci w Chrystusie z powodu tego, czego nie muszą zachowywać. Brata słabego w tym o czym mówi r.14 przyjmuje bez wdawania się w detale o jego przekonaniach i sumieniu. Ale jeśli "słaby brat" zaczyna nauczać że należy nie jeść mięsa, albo należy jeść tylko jarzyny, lub dni mają zachowywać ci, którzy nie mają takiego nakazu od Pana - to wtedy "słaby brat" wychodzi ze swej "słabości" i wchodzi w rolę nauczyciela, a w dodatku nauczając nie mówi jak słowo Boże- wtedy będę osądzać jego naukę i protestować ile starczy sił 8)

ck napisał(a):
Proszę, nie zarzucaj rozmówcom nieuczciwości.
Zrób rzetelną analizę całego Pisma, chyba, że ideologicznie podważasz ich natchnienie i użyteczność w temacie. A jak już przestudiujesz, to może wtedy wróć do dyskusji- efekt będzie widać z pewnością

Nie odwracaj kota ogonem, bo pisałam o definiowaniu konkretnego pojęcia na podstawie całości Pism - a Biblia nie milczy w temacie zwrotu o jakim pisałam i Biblia w temacie "dnia Pańskiego" nie jest ograniczona tylko do jednego fragmentu z Pawła lub tylko do NT.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 6:53 pm 

ck napisał(a):
To są FAKTY historyczne, które przy odrobinie dobrej woli można zweryfikować w różnych źródłach.

Niestety, z przykrością stwierdzam, że nie przeczytałeś nawet PIERWSZEGO z podanych przeze mnie linków, który pokazuje, że nauczanie pre-trybulacjonistyczne było znane w Kościele już co najmniej od IV wieku, a prawdopodobnie już w I wieku.

Smoku, cały problem polega właśnie na tym, że nie pokazuje tych rzekomych dowodów. Jest to bardziej opracowanie na zasadzie interpretacji i chcenia autora.
Interpretacja nie stanowi dowodu. Co innego, gdyby był np. zachowany jakiś dokument-pismo z okresu I-Vw na podstawie którego można by takie wnioski wyciągnąć. Ale niestety, sam dobrze wiesz, że nic podobnego nie istnieje, a jedyne "dowody" na istnienie tej doktryny w okresie wcześniejszym, to czyjaś interpretacja.

Powiem więcej--- istnieją dokumenty [listy, notatki] z których jasno wynika, że społeczność różnych zborów, nie ukrywała swojego oburzenia w czasie gdy pierwszy raz "wprowadzano" tą doktrynę do Kościoła. Wielu ludzi protestowało, ale mimo to, doktryna przyjęła się 200lat temu i dość mocno zagnieździła w Kościele. Ciekawe dlaczego?

SW napisał(a):
ck napisał(a):
W całej Biblii nie znajdziesz nawet ćwierć słowa na temat jakiegoś UKRYTEGO pochwycenia.

Nagłe, niespodziewane, w jednej chwili, w mgnieniu oka. To są wszystko pojęcia biblijne opisujące Pochwycenie. Ono nie musi być "ukryte" - wystarczy, że będzie takie. Określenia "sekretne" i "ukryte" są stosowane głównie przez przeciwników pre-trybulacjonizmu, żeby zdyskredytować doktrynę, z którą tak zawzięcie walczą.

Wyjaśniłem już to w poście do Elendila.

SW napisał(a):
ck napisał(a):
Trochę dużo tych pytań na raz, nie sądzisz?
Odpowiem Ci na nie po 1-2, rozkładając w czasie

Ok, poczekam. Tylko nie opowiadaj mi już żadnych bajek żadnych dziennikarzy.

SW napisał(a):
W tekście masz podane źródła oraz omówienie (z podaniem źródeł) teorii niejakiego MacPhersona, który jest dziennikarzem, a nie historykiem, i którego bzdury właśnie powtarzasz.

Smoku, poszukaj niezależnych źródeł informacji [nie darbystów] na temat korzeni wyznawanej przez Ciebie doktryny, a przekonasz się, że niema to nic wspólnego z żadnym dziennikarzem. Taki sposób przedstawienia, jest niczym innym jak zamierzonym zabiegiem mającym na celu dyskredytację przeciwników doktryny Derby'ego ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 6:54 pm 

ck napisał(a):
możemy taką analogię zastosować. Bóg wylał swój Gniew na Egipt. Egipcjanie ucierpieli. W Egipcie mieszkał w tym czasie Izrael - nikomu nic złego się nie stało. [jest to przy okazji odpowiedź na jedno pytań zadanych przed Smoka] Dlaczego zakładasz, że wylanie gniewu Stwórcy-Ojca miałoby zrobić krzywdę Kościołowi-dzieciom?

To NIE JEST odpowiedź na moje pytanie, ponieważ w dokładnym opisie wylania gniewu na ziemię, jaki znajduje się w Apokalipsie, nie ma ANI SŁOWA o zabezpieczeniu Kościoła rzekomo będącego na ziemi w tym czasie - nie każda analogia może być stosowana dowolnie tylko dlatego, że pasuje nam do doktryny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 7:10 pm 

ck napisał(a):
Smoku, cały problem polega właśnie na tym, że nie pokazuje tych rzekomych dowodów. Jest to bardziej opracowanie na zasadzie interpretacji i chcenia autora. Interpretacja nie stanowi dowodu. Co innego, gdyby był np. zachowany jakiś dokument-pismo z okresu I-Vw na podstawie którego można by takie wnioski wyciągnąć. Ale niestety, sam dobrze wiesz, że nic podobnego nie istnieje, a jedyne "dowody" na istnienie tej doktryny w okresie wcześniejszym, to czyjaś interpretacja.

W tekście masz przypisy i dokumenty źródłowe. Po prostu przeczytaj dokładnie i proszę, nie wciskaj mi kitu. Istnieją cztery łacińskie manuskrypty kazania Efrema Syryjczyka o czasach ostatecznych, które nie są żadną interpretacją, tylko materiałami źródłowymi. Inne źródła masz podane w linku, więc nie opowiadaj, że ich nie ma.

ck napisał(a):
Wyjaśniłem już to w poście do Elendila.

Niczego nie wyjaśniłeś w poście do Elendila niestety. Podałeś tylko swoją interpretację i swój wniosek z tekstu - przy czym ani Twoja interpretacje, ani Twoje wnioski nie muszą być prawdziwe.

ck napisał(a):
Smoku, poszukaj niezależnych źródeł informacji [nie darbystów] na temat korzeni wyznawanej przez Ciebie doktryny, a przekonasz się, że niema to nic wspólnego z żadnym dziennikarzem. Taki sposób przedstawienia, jest niczym innym jak zamierzonym zabiegiem mającym na celu dyskredytację przeciwników doktryny Derby'ego ;)

Niestety, "niezależne źródła nie-darbystów" to są wymysły ludzi powielających fantazje MacPhersona. W podanym linku masz wszystkie źródła do odpowiednich materiałów, które obalają teorię o rzekomym powstaniu pre-trybulacjonizmu w wyniku wizji Margaret Mac Donald. Po prostu się z nimi zapoznaj. I proszę, nie mantruj w kółko tego samego, tylko przeczytaj uważnie to, co Ci podałem. Naprawdę powtórzenie 1000 razy tego samego kłamstwa o Margaret MacDonald nie sprawi, że stanie się ono prawdą. To tyle na ten temat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 8:09 pm 

ck napisał(a):
możemy taką analogię zastosować. Bóg wylał swój Gniew na Egipt. Egipcjanie ucierpieli. W Egipcie mieszkał w tym czasie Izrael - nikomu nic złego się nie stało. [jest to przy okazji odpowiedź na jedno pytań zadanych przed Smoka] Dlaczego zakładasz, że wylanie gniewu Stwórcy-Ojca miałoby zrobić krzywdę Kościołowi-dzieciom?

To NIE JEST odpowiedź na moje pytanie, ponieważ w dokładnym opisie wylania gniewu na ziemię, jaki znajduje się w Apokalipsie, nie ma ANI SŁOWA o zabezpieczeniu Kościoła rzekomo będącego na ziemi w tym czasie - nie każda analogia może być stosowana dowolnie tylko dlatego, że pasuje nam do doktryny.

Oczywiście, mylisz się ;)
To może sprecyzujmy. Zapytałeś:
"8. Gdzie jest napisane, że Kościół będzie podczas wylania gniewu Bożego na ziemię chroniony od jego następstw w jakiś cudowny sposób?
9. Gdzie jest napisane, że Kościół jest przeznaczony na gniew razem z całą ludzkością? "

ad.8- W Biblii:

"Powinniśmy zawsze dziękować Bogu za was, bracia. Jest to rzecz słuszna. Wiara wasza bowiem bardzo wzrasta a wzajemna miłość wasza pomnaża się w was wszystkich,
(4) tak że i my sami chlubimy się wami w zborach Bożych, waszą wytrwałością i wiarą we wszystkich prześladowaniach waszych i uciskach, jakie znosicie; (5) jest to dowodem sprawiedliwego sądu Bożego i tego, że zostaliście uznani za godnych Królestwa Bożego, za które też cierpicie,
(6) gdyż sprawiedliwa to rzecz u Boga odpłacić uciskiem tym, którzy was uciskają,
(7) a wam, uciskanym, dać odpocznienie wespół z nami,[KIEDY TO ODPOCZNIENIE?] gdy się objawi Pan Jezus z nieba ze zwiastunami mocy swojej
,
w ogniu płomienistym, wymierzając karę tym, którzy nie znają Boga, oraz tym, którzy nie są posłuszni ewangelii Pana naszego Jezusa. (9) Poniosą oni karę: zatracenie wieczne,
oddalenie od oblicza Pana i od mocy chwały jego
, (10) gdy przyjdzie w owym dniu, aby być uwielbionym wśród świętych swoich i podziwianym przez wszystkich, którzy uwierzyli, bo świadectwu naszemu uwierzyliście.
(2 List do Tesaloniczan 1:3-10, Biblia Warszawska)

Werset 5-6 mówi o cierpieniu Kościoła, o tym, że Pan sprawiedliwie odpłaci tym co czynią ten ucisk Kościołowi.
Werset 7 mówi o tym, że Pan da odpocznienie uciskanym, w momencie gdy Jezus w mocy zstąpi z nieba na sąd.
Z kontekstu JEDNOZNACZNIE wynika, że Boży gniew nie dotknie kościoła, oraz że Pan da w tym czasie odpocznienie Kościołowi.

ad.9- Nigdzie nie jest napisane w ten sposób.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 605 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 41  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1