tomasz napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
1. Gdzie nastąpią zaślubiny Baranka z Kościołem?
podczas pochwycenia w dniu paruzji.Wtedy spotka sie caly lud bozy.
Tomszu, NIE UNIKAJ mojego pytania. Ja pytam GDZIE nastąpią zaślubiny Baranka, a nie KIEDY. Proszę o odpowiedź.
tomasz napisał(a):
2. Jeśli Kościół ma zostać pochwycony podczas Powtórnego przyjścia Jezusa z nieba na ziemię, to w jaki sposób pochwycony Kościół dostanie się do nieba?
kosciol zmartwychwstaly przyjdzie z Panem i spotka sie z przemienionymi pochwyconymi.

DZIWNE. Gdzie jest napisane, że DWA KOŚCIOŁY się spotkają w powietrzu? W jaki sposób "Kościół zmartwychwstały, który przyjdzie z Panem" znajdzie się w niebie, zanim zstąpi z nieba z Panem i spotka się z jakimś "drugim Kościołem", który wymyśliłeś?
tomasz napisał(a):
Jak w świetle doktryny o Pochwyceniu podczas Powtórnego Przyjścia pogodzic fakt, że Kościół będzie pochwycony z ziemi do nieba, a równocześnie Jezus będzie przychodził z Kościołem z nieba?
jak wyzej
Jak wyżej, to jest jakaś piramidalna bzdura, Tomaszu. Wymyśliłeś coś, czego nie ma w Biblii. Kościół jest jeden i zostanie pochwycony raz w całości [I Tes. 4:15-18]. A Ty wymyślasz dwa Kościoły - jeden przyjdzie z Panem z nieba (jak się tam znalazł?), a drugi zostanie pochwycony na spotkanie z tym pierwszym. Tego w Biblii nie ma. W dodatku ten drugi Kościół nigdy nie znajdzie się w niebie (wbrew obietnicy Jezusa z Jana 14:2-3), bo po spotkaniu z Jezusem i "Kościołem nr 1" zawróci na ziemię, dokąd Jezus właśnie będzie zmierzał. To jakaś paranoja!
tomasz napisał(a):
4. Kto zaludni 1000-letnie Królestwo w zwykłych ciałach, skoro w myśl doktryny o Pochwyceniu podczas Powtórnego Przyjścia owce z Mat. 25:31-46 zostaną pochwycone, a ich ciała przemienione? Przecież zostaną tylko kozły.
wydaje mi sie , ze Mt 25 rozdzial mowi o ludziach ocalonych z ucisku, a nie znajacych Jezusa. W kazdym badz razie chrzescijanie miluja ze wzgledu na Jezusa, a ci w ogole nie sa swiadomi, ze wyrzadzaja dobro ze wzgledu na Chrystusa jego braciom.
Mat. 25 mówi o sprawiedliwych - czy jest jakaś inna podstawa do sprawiedliwości i odziedziczenia Królestwa niż usprawiedliwienie z wiary? "Błogosławieni, którzy odziedziczą Królestwo" [Mat. 25:34] to będą zbawieni, prawda? A to właśnie będą owce.
tomasz napisał(a):
Inna sprawa, to czy NT mowi jasno o zaludnieniu Ziemi przez "zwyklych" ludzi, skoro "cialo i krew" nie odziedzicza korlestwa.
O zaludnieniu ziemi przez zwykłych ludzi w 1000-letnim Królestwie mówi CAŁA BIBLIA, a Nowy Testament nie odwołuje proroctw Starego Testamentu. Bóg dotrzyma swoich obietnic danych Abrahamowi i Dawidowi, bo nie jest kłamcą. Dlatego rządzenie w 1000 letnim Królestwie wymaga jakichś poddanych, którymi się będzie rządzić. Królestwo na nowej ziemi pod nowym niebem będzie już wyłacznie dla ludzi w ciałach zmartwychwstałych.
tomasz napisał(a):
Wierzacy Zydzi i poganie w ucisku, beda "umierac w Panu" wiec beda chrzescijanami (christianoi-nalezacymi do Chrystusa), wiec malo prawdopodobne, aby o nich chodzilo w Mt 25.
Nie każdy, kto umiera w Panu, musi należeć do Kościoła. Święci ST umierali jako zbawieni, a do Kościoła nie należeli. Podobnie będzie ze świętymi Wielkiego Ucisku i ludźmi, którzy będą umierać na ziemi w czasie 1000-letniego Królestwa. Mat. 25:31-46 mówi o sądzie nad narodami pogańskimi. Będą tacy, którzy przeżyją Wielki Ucisk - dlatego " Błogosławiony ten, kto wytrwa i dożyje do tysiąca trzystu trzydziestu pięciu dni (od skażenia świątyni przez Antychrysta)" [Dan. 12:12].
tomasz napisał(a):
5. Jak w myśl tej doktryny Pochwycenie może się wydarzyć w każdej chwili, skoro będzie poprzedzone tyloma znakami, że będzie można obliczyć jego datę na podstawie znaków opisanych przez Jezusa?
Pan dal wlasnie po to znaki, aby je rozpoznawac. Dokladnej daty nigdy nie poznamy
Nieprawda. Jeśli Pochwycenie ma się odbyć w momencie Powtórnego Przyjścia, to będzie 1260 dni od momentu, gdy Antychryst zacznie prześladować Izrael po tym jak zasiądzie w świątyni [Obj. 12:5]. Według tej doktryny moment pochwycenia dałoby się obliczyć co do miesiąca, a nawet co do dnia.
tomasz napisał(a):
"2 Stań się czujnym i umocnij resztę, która miała umrzeć, bo nie znalazłem twych czynów doskonałymi wobec mego Boga.
3 Pamiętaj więc, jak wziąłeś i usłyszałeś, strzeż tego i nawróć się!
Jeśli więc czuwać nie będziesz, przyjdę jak złodziej2, i nie poznasz, o której godzinie przyjdę do ciebie."
jak zlodziej przyjdzie do pogan i ludzi, ktorzy nie czuwaja.
Jak chrzescijanin zyje "swoim zyciem" to w nosie ma Biblie i znaki a skupia sie na "obzarstwie, opilstwie i trosce o byt"
Właśnie zacytowałeś jeden z fragmentów pre-trybulacjonistycznych. Członkowie Kościoła, ktorzy nie będą czuwać, zostana zaskoczeni Pochwyceniem (tak jak głupie panny) i zostaną na ziemi podczas wylania gniewu Boga czyli podczas Dnia Pańskiego. Ci, którzy będą czuwać, zostaną ustrzeżeni od tego, co nastanie:
"Bo ustrzegłeś słowo wytrwałości mej i ja ciebie ustrzegę od godziny doświadczenia mającej przychodzić na cały zamieszkały świat, by wypróbować mieszkających na ziemi" [Obj. 3:10 interlinia]tomasz napisał(a):
6. Dlaczego w Obj. 4-5 mamy w niebie zbawionych ludzi i skąd oni się tam wzięli przed wylaniem gniewu Bożego na ziemię?
nie ma tam Pochwyconego przed Uciskiem Kosciola, jest 24 starcow (starszych). Jan rozmawia z nimi konkretnie (bo to konkretne osoby)
, stad stwierdzenie "Panie Ty wiesz..." Poza tym nie sposob zrozumiec, ze apostol zwraca sie do Kosciola "PANIE ty wiesz.." czyli nazywa braci (kosciol pochwycony) PANAMI.
Te osoby śpiewają o tym, że ONE ze wszystkich plamion ziemi zostały odkupione krwią Baranka, i ONE będą panować wraz z Chrystusem. Mają korony i białe szaty. To są reprezentanci królewskiego kapłaństwa czyli Kościoła - Zwrot "Panie, ty wiesz" oznacza nic więcej ponad to, że Jan szanuje te osoby i nie wie, kim one są. Ale on nie musi wiedzieć, żebyśmy my mogli interpretować 24 starszych jako Kościół.
tomasz napisał(a):
7. Jeśli Dzień Pański, Dzień Pochwycenia i Dzień Powtórnego Przyjścia są synonimami, to dlaczego Biblia zakazuje czekać na Dzień Pański [Amos 5:20-21 i inne], a równocześnie nakazuje oczekiwać Dnia Przyjścia Pana po Kościół?
Trzeba poprze porownainie wersetow Pawlowych zobaczyc czy to nie synonimy. Jesli o jednym wydarzeniu mowi, przyjscie panskie, objawieni sie, dzien, dzien chrystusa, dzien panski to chyba znaczy, ze to synonimy
NIE ODPOWIEDZIAŁEŚ NA MOJE PYTANIE.
tomasz napisał(a):
Wersety o sadzie bema wzialem ze strony pretrybul. wiec nie wymiguj sie, ze raz dotycza przyjscia z kosciolem a raz po kosciol. Mnozysz byty ponad koniecznosc. Mamy juz kilka paruzji, epifanii, zmartwychwstan a teraz takze kilka rodzajow rozdania nagrod.
Nie wykluczam calkowicie teologii Dnia JHWH ale napewno nie w wersetach Pawlowych.
Mamy przyjście po Kościół i przyjście z Kościołem - według Twojej teorii tego sie nie da pogodzić, bo Kościół jest JEDEN. To Ty podzieliłeś Kościół na DWIE OBLUBIENICE, żeby jakoś pogodzić sprzeczności post-trybulacjonizmu. Już pisałem, dlaczego Trybunał Chrystusowy musi się odbyć PRZED zaślubinami Baranka. Na to nie odpowiedziałeś, tylko ściemniasz o jakimś mnożeniu czegoś, co sam sobie definiujesz, jak chcesz.
tomasz napisał(a):
Inna sprawa, to czy NT mowi jasno o zaludnieniu Ziemi przez "zwyklych" ludzi, skoro "cialo i krew" nie odziedzicza korlestwa.
O zaludnieniu ziemi przez zwykłych ludzi w 1000-letnim Królestwie mówi CAŁA BIBLIA, a Nowy Testament nie odwołuje proroctw Starego Testamentu. Bóg dotrzyma swoich obietnic danych Abrahamowi i Dawidowi, bo nie jest kłamcą. Dlatego rządzenie w 1000 letnim Królestwie wymaga jakichś poddanych, którymi się będzie rządzić. Królestwo na nowej ziemi pod nowym niebem będzie już wyłacznie dla ludzi w ciałach zmartwychwstałych.
tomasz napisał(a):
Wierzacy Zydzi i poganie w ucisku, beda "umierac w Panu" wiec beda chrzescijanami (christianoi-nalezacymi do Chrystusa), wiec malo prawdopodobne, aby o nich chodzilo w Mt 25.
Mat. 25:31-46 mówi o sądzie nad narodami pogańskimi. Każdy, kto będzie pomagał Żydom, będzie umierał - podobnie jak każdy, kto nie przyjmie znaku Bestii. A kto przyjmie ten znak, będzie kozłem, a nie owcą.
tomasz napisał(a):
]8. Gdzie jest napisane, że Kościół będzie podczas wylania gniewu Bożego na ziemię chroniony od jego następstw w jakiś cudowny sposób?
Bedzie opieczetowany/
ez 9,4
"4 Pan rzekł do niego: «Przejdź przez środek miasta, przez środek Jerozolimy i nakreśl ten znak TAW1 na czołach mężów, którzy wzdychają i biadają nad wszystkimi obrzydliwościami w niej popełnianymi». 5 Do innych zaś rzekł, tak iż słyszałem: «Idźcie za nim po mieście i zabijajcie! Niech oczy wasze nie znają współczucia ni litości! 6 Starca, młodzieńca, pannę, niemowlę i kobietę wybijajcie do szczętu! Nie dotykajcie jednak żadnego męża, na którym będzie ów znak. Zacznijcie od mojej świątyni!» I tak zaczęli od owych starców, którzy stali przed świątynią. 7 Następnie rzekł do nich: «Zbezcześćcie również świątynię, dziedzińce napełnijcie trupami!» Wyszli oni i zabijali w mieście.
8 A podczas gdy oni zabijali, ja pozostałem sam, upadłem na twarz i tak wołałem2: «Ach, Panie, Boże! Czy chcesz wyniszczyć całą Resztę Izraela, dając upust swemu gniewowi przeciw Jerozolimie?» 9 Rzekł do mnie: «Nieprawość pokolenia Izraela i Judy jest wielka, niezmierna; kraj jest pełen krwi, a miasto pełne przewrotności. Mówią bowiem: "Pan opuścił ten kraj, Pan nie widzi". 10 A więc także i moje oko nie okaże litości ani współczucia. Odpowiedzialność za ich postępowanie składam na ich głowy»"
Smoku masz taw, to wiecej ufnosci , Pan cie zachowa !!!

GDZIE TAM JEST NAPISANE O KOŚCIELE? Gdzie jest napisane, że pieczętowani ludzie w Księdze Ezechiela to jest Kościół? Popatrz, jak musisz naciągać Pismo, żeby "wyjść na swoje"...
tomasz napisał(a):
9. Gdzie jest napisane, że Kościół jest przeznaczony na gniew razem z całą ludzkością?
nigdzie, dlatego zostanie ochroniony i wyrwany przed "gniewem zasiadajcego na tronie i gniewm baranka". ktory wyleje sie w pelni podczas paruzji.
Skoro NIE JEST NAPISANE, że Kościół jest przeznaczonny na gniew, to GDZIE JEST NAPISANE, że "zostanie ochroniony i wyrwany BĘDĄC NA ZIEMI? Pokaż mi takie tekty
paluszkiem.
tomasz napisał(a):
10. Gdzie jest napisane (w Biblii oczywiście), że prześladowanie Antychrysta będzie wymierzone w Kościół?
skoro wybrani - ekklektos maja ujrzec "ohyde spustoszenie" to widac, ze doczekaja tego dnia. Jest jeden lud bozy ekklesia zlozony z Zydow i pogan i w niego bedzie wymoierzony gniew. Izraele cielesny jest pod wplywem Antychrysta (nie wierzy, ze Jezus przyszedl w ciele) i sam przygotuje mu droge. Antychryst bedzie popieral Izraela dopoki sie nie nawroci do Mesjasza, Zydzi wedluga ciala diabla maja za ojca (judaizm jest pochodna faryzeizmu) i synagoga szatana oraz potomkami niewolnicy Hagar. Gdy wejda do Ludu Bozego to wtedy spadnie na nich ogromny gniew.
GDZIE JEST NAPISANE, że to Kościół ujrzy ochydę spustoszenia? Ile razy mam pisać, że proroctwa kierowane do określonej grupy często oznaczają cały Izrael na przestrzeni historii?
tomasz napisał(a):
11. Dlaczego Biblia nazywa Wielki Ucisk "czasem utrapienia Jakuba" [Jer. 30:7]?
j.w
Tomaszu, Ty po prostu NIE MASZ ODPOWIEDZI na te pytania. Wielki Ucisk dotyczy narodu izraelskiego, a nie Kościoła - tym piszą prorocy i potwierdza to Jezus.
tomasz napisał(a):
12. Jak pogodzić doktrynę o Pochwyceniu podczas Powtórnego Przyjścia z kontekstem kulturowym Ewangelii mówiącym o tradycyjnych zaślubinach żydowskich?
sola scriptura
Sola scriptura należy interpretować w kontekście kulturowym, w jakim scriptura zostały napisane. A Ty wyrywasz Pismo z tego kontekstu, w miejsce Izraela wstawiasz Kościół, w miejsce Dnia Pańskiego wstawiasz Przyjście Pana Jezusa, w Żydach pieczętowanych w Księdze Ezechiela widzisz Kościół, wszystkich "wybranych" nazywasz Kościołem i tak dalej.
Mam nadzieję, że Twoje odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania wystarczająco jasno pokazały, jak naciągasz Pismo, żeby ratować doktrynę post-trybulacjonistyczną - kluczysz, nie odpowiedasz na pytania, wymyślasz jakieś niestworzone rzeczy. I tak to wygląda, niestety.