www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 2:12 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 605 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: re
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 6:29 pm 

Cytuj:
II Kor. 3:11-15 nie mówi o Dniu Pańskim i słowa "Pański" NIE MA W TEKŚCIE - to Ty je wsadziłeś, żeby "wyjść na swoje". A to jest NIEUCZCIWE. Za dodawanie czegokolwiek do Słowa Bożego grożą konkretne konsekwencje opisane w Biblii. I Jana 2:28 został przez Ciebie wyrwany z kontekstu - kilka wersetów dalej jest napisane, że chodzi o moment, w którym "ujrzymy Go jakim jest" - wtedy będziemy do Niego podobni, bo zmartwychwstaniemy [I Jana 3:2]. Przecież my Go zobaczymy w czasie Pochwycenia. I Kor. 9:24 mówi o nagrodzie, ale nie mówi, kiedy miałaby być otrzymana, więc jest nie na temat. I Tes. 2:19 mówi o przyjściu Pana po Kościół - wtedy Paweł będzie z dumą mógł zobaczyć, że jego "wychowankowie" również zostana pochwyceni. Słowo "przyjście" oznacza po prostu przyjście. Może być po Kościół albo z Kościołem - w zależności od kontekstu.

na wstępie - Smoku nie strasz.Milosc nie zna leku :wink:
Owo niedodawanie dotyczylo Apokalipsy, dlatego nie bede spekulowal kim sa starcy, skoro nie jest to napisane.Jesli to robisz to czynisz na wlasna odpowiedzialnosc.Ale przeciez Ty jestes tego pewny podobnie, jak alegoryzacji rozdzialu 6.Masz do tego prawo, ale uwazaj na plagi :wink:

Nie zarzucaj mi NIEUCZCIWOSCI. To tłumacze Tysiaclatki wsadzili to tlumaczenie, tak aby bylo zgodne przypuszczalnie z niektorymi starymi manuskryptami (moze z Tectus Receptus, ale sprawdż to jesli masz wydanie krytyczne ).
Oczywisce Dzien Panski, Dzien Chrystusa, Dzien Objawienia sie Pana, Dzien Przyjscia to synonimy a nie zadne okresy czasu.
Potwierdza to zreszta takze inne miejsce w NT:

I Kor 1.8 :

" On też będzie umacniał was aż do końca, abyście byli bez zarzutu w dzień Pana naszego Jezusa Chrystusa. Wierny jest Bóg, który powołał nas do wspólnoty z Synem swoim Jezusem Chrystusem, Panem naszym."

Koresponduje to idealnie z reszta stwierdzen Pawla, ze Sad Bema odbedzie sie w konkretnej chwili, w konkretnym dniu. Nie ma zadnego sadu bema w niebie w czasie gdy bedzie trwal na ziemi Wielki Ucisk (częśc Dnia Panskiego rozumianego przez Ciebie jako dluuuuugi okres czasu).
Wyrywasz z kontekstu jeden fragment w Obj 6 i robisz z tego teologię.
Cofasz sie az 799 lat do Izajasza, zamiast siegnac do Pawla jak rozumial ten Dzien Panski (najblizszy chronologicznie fragment).
Twoj problem lezy w tym, ze nie akceptujesz faktu, ze apostolowie mogliby cokolwiek wniesc do objawienia. Wlasciwie NT stoi w nizszej pozycji do Starego. Wg Ciebie APOSTOŁOWIE MUSIELI TO TAK ROZUMIEĆ.
Wg mnie musiał otworzyc im oczy, aby poznali Pisma, bo w kolko paplali o odbudowie Izraela. Ci, co tak paplali poszli za falszywym Mesjaszem w 135 roku i za Akibą. Natomiast przeoczyli, co Pisma mówia o NIM.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: re
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 7:15 pm 

tomasz napisał(a):
Oczywisce Dzien Panski, Dzien Chrystusa, Dzien Objawienia sie Pana, Dzien Przyjscia to synonimy a nie zadne okresy czasu.

Oczywiście. Tylko dlatego, że w każdym pojęciu jest słowo "dzień"? Tomaszu, to co Ty robisz, staje sie już żałosne. Tysiąclatka, tradycja, ojcowie i czytanie Biblii od tyłu, w dodatku nie w całości.

tomasz napisał(a):
Twoj problem lezy w tym, ze nie akceptujesz faktu, ze apostolowie mogliby cokolwiek wniesc do objawienia. Wlasciwie NT stoi w nizszej pozycji do Starego. Wg Ciebie APOSTOŁOWIE MUSIELI TO TAK ROZUMIEĆ.

Sorry, ale apostołowie rozwijali objawienie, które już mieli. I dlatego trzeba czytać CAŁĄ BIBLIĘ od początku do końca, czego Ty niestety nie robisz i dlatego wychodzą Ci takie rzeczy, jakie wychodzą.

tomasz napisał(a):
Wg mnie musiał otworzyc im oczy, aby poznali Pisma, bo w kolko paplali o odbudowie Izraela. Ci, co tak paplali poszli za falszywym Mesjaszem w 135 roku i za Akibą. Natomiast przeoczyli, co Pisma mówia o NIM.

No, to już chyba widać, gdzie masz problem. Z odrodzeniem Izraela w Erze Mesjańskiej, prawda?

Nie, Tomaszu, dyskusja na tym poziomie mnie nie interesuje. I nie będą powtarzał tego samego po raz n-ty tylko dlatego, że nauczanie CAŁEJ BIBLII nie odpowiada Twoim poglądom.

Bez odbioru.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: starcy
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 8:07 pm 

Jeszcze dopowiem do Starszych z Objawienia.
Jak moze to byc Koscioł pochwycony, skoro sa to konkretne osoby z ktorymi Jan rozmawia? A moze i Jan jest zbiorowoscią?

"13 A jeden ze Starców odezwał się do mnie tymi słowami:
«Ci przyodziani w białe szaty
kim są i skąd przybyli?»
14 I powiedziałem do niego:
«Panie, ty wiesz».
I rzekł do mnie:
«To ci, którzy przychodzą z wielkiego ucisku
i opłukali swe szaty,
i w krwi Baranka je wybielili."
Dlaczego apostolo Chrystusa zwraca sie do niego per Pan a nie brat?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 8:08 pm 
tomasz napisał(a):
http://www.dekalog.pl/eliasz/goscie/palla/starcy.htm

ciekawe rozwazania Palli na ten temat.

Cytuj:
Wizja 24 Starców oparta jest na starotestamentowym koncepcie niebiańskiej geruzji,(16) czyli Rady Jahwe, wspomnianej w kilku wersetach (1Krl.22:19; Ps.89:7; Hi.1:6; Dn.7:9), w której zasiadają synowie Boży (hebr. bene Elohim), prawdopodobnie pierworodni poszczególnych zamieszkałych planet. Tym samym terminem (gr. prezbiterion) posługuje się grecki przekład Starego Testamentu (Septuaginta) w księdze Izajasza, gdzie czytamy o kosmicznej Radzie Starszych, otaczającej tron Boży na górze Syjon (Iz.24:23).(17) Tak więc, pisze Feuillet, "24 Starców wydaje się tworzyć niebiański prezbiterion, uformowany wokół samego Boga."(18)

Powyżej jest tak zwany smakołyk. Wszechświat, kosmiczne, niebiańskie, planety... Toż to jakaś Odyseja kosmiczna 2001! :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 9:59 pm 

Heh... Od trzech dni zamiast pracować zajmuję się dogłębnym studiowaniem eschatologii :roll:
Zarys historyczny, podbudowa biblijna doktryn, sporo tego...
W zajęciu ostatecznego stanowiska pomogło mi wysłuchanie wykładów o ponownym przyjściu Jezusa: http://www.drogazycia.pl/ -polecam!
Zatem, uważam podobnie jak wierzył Kościół przez 1800lat, czyli, że porwanie Kościoła nastąpi po prześladowaniach. Doktryna o SEKRETNYM porwaniu Kościoła przed uciskiem jest współczesnym [raptem 200 lat] wymysłem darbystów i niema żadnych podstaw biblijnych. Jej fundamentem jest wizja piętnastolatki- Margaret McDonald.
Tyle moje zdanie.
A teraz można już rzucać kamienie :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 10:25 pm 

ck napisał(a):
Zatem, uważam podobnie jak wierzył Kościół przez 1800 lat, czyli, że porwanie Kościoła nastąpi po prześladowaniach. Doktryna o SEKRETNYM porwaniu Kościoła przed uciskiem jest współczesnym [raptem 200 lat] wymysłem darbystów i niema żadnych podstaw biblijnych. Jej fundamentem jest wizja piętnastolatki - Margaret McDonald.
Tyle moje zdanie. A teraz można już rzucać kamienie :lol:

Nie wierzę, żebyś w ciągu 3 dni zdążył przestudiować eschatologię. Najwyżej zdążyłeś przeczytać jakieś pobieżne artykuły w internecie.

Nikt nie będzie rzucał kamieni. Szkoda tylko, że zamiast głębiej poszukać, zadowalasz się niekompetentnymi bajkami wypisywanymi przez przeciwników danej doktryny, i to wypisywanym z przyczyn ideologicznych. Teoria o Pochwyceniu Kościoła przed Uciskiem była znana już w pierwszych wiekach i są na to dowody, których autorom takich nauczań nawet nie chciało się zbadać. Dlatego powtarzają bzdury o Margaret MacDonald przeczytane gdzieś w internecie.

Podczas dyskusji z Tomaszem zadałem szereg pytań, od których on systematycznie uciekał. Może w takim razie Ty na nie odpowiesz, skoro jesteś przekonany o Pochwyceniu Kościoła po Wielkim Ucisku? Bo ja zauważyłem jedno: zwolennicy doktryny o Pochwyceniu Kościoła po Wielkim Ucisku muszą bardzo naciągać i alegoryzować tekst biblijny, żeby "wyjść na swoje", ale ostatecznbie i tak im to nie wychodzi. No i muszą czytać Biblię od końca, jak to czyni Tomasz. Albo w ogóle zrezygnować z czytania Starego Testamentu, który zawiera większość tekstów eschatologicznych, jakie znajdują się w Biblii.

Ponieważ nie chcę pisać w kółko tego samego, przeczytaj wątek od początku, żeby mi tego oszczędzić. Z góry dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 10:46 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
ck napisał(a):
Zatem, uważam podobnie jak wierzył Kościół przez 1800 lat, czyli, że porwanie Kościoła nastąpi po prześladowaniach. Doktryna o SEKRETNYM porwaniu Kościoła przed uciskiem jest współczesnym [raptem 200 lat] wymysłem darbystów i niema żadnych podstaw biblijnych. Jej fundamentem jest wizja piętnastolatki - Margaret McDonald.
Tyle moje zdanie. A teraz można już rzucać kamienie :lol:

Nie wierzę, żebyś w ciągu 3 dni zdążył przestudiować eschatologię. Najwyżej zdążyłeś przeczytać jakieś pobieżne artykuły w internecie.

To nie tak. Biblię czytam od lat 6. Ostatnie 3 dni były takim zebraniem tych wszystkich informacji do kupy i trzeba było w końcu jakieś stanowisko zająć.

SW napisał(a):
Nikt nie będzie rzucał kamieni. Szkoda tylko, że zamiast głębiej poszukać, zadowalasz się niekompetentnymi bajkami wypisywanymi przez przeciwników danej doktryny, i to wypisywanym z przyczyn ideologicznych. Teoria o Pochwyceniu Kościoła przed Uciskiem była znana już w pierwszych wiekach i są na to dowody, których autorom takich nauczań nawet nie chciało się zbadać. Dlatego powtarzają bzdury o Margaret MacDonald przeczytane gdzieś w internecie.

Historia z Margaret MacDonald nie jest bajką, jeśli chcesz mogę w wolnym czasie odszukać źródła tych informacji.
Wspominasz o dowodach na istnienie doktryny o sekretnym pochwyceniu w pierwszych wiekach Kościoła, czy mógłbyś to rozwinąć, lub jeśli już pisałeś to wskazać mi gdzie?

SW napisał(a):
Podczas dyskusji z Tomaszem zadałem szereg pytań, od których on systematycznie uciekał. Może w takim razie Ty na nie odpowiesz, skoro jesteś przekonany o Pochwyceniu Kościoła po Wielkim Ucisku?

Mogę spróbować odpowiedzieć, tylko nie wiem na które pytania konkretnie, bo Tomasz twierdził, że odpowiedzi udzielił, na co Ty stwierdzałeś, że dalej nie odpowiada, dlatego nie wiem, na które według Ciebie nie odpowiedział.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 11:15 pm 

smokowi chodzi jeszcze o tekst Didache, ktory swoiscie zinterpretowal. Zaden znawca patrologii nie popiera tego twierdzenia.
wklejam fragment"

MARANA THA!

XVI.1. Czuwajcie nad życiem waszym! Niechaj pochodnie wasze nie gasną, nie rozluźniajcie pasów na biodrach waszych, lecz bądźcie gotowi, nie znacie bowiem godziny, w której Pan nasz przyjdzie.

2. Gromadźcie się często razem, by szukać tego, co służy duszom waszym, gdyż cały czas waszej wiary na nic wam się nie przyda, jeśli nie staniecie się doskonali w ostatniej godzinie.

3. W dniach ostatnich bowiem będą się mnożyć fałszywi prorocy i gorszyciele, owce zmienią się w wilki, a miłość zmieni się w nienawiść.

4. W miarę narastania nieprawości ludzie będą się nawzajem nienawidzić, prześladować i zdradzać, a wtedy zwodziciel świata pojawi się jako Syn Boży i będzie czynił znaki i cuda. Cała ziemia zostanie wydana w jego ręce i będzie popełniał niegodziwości, jakie nigdy się jeszcze nie działy od samego początku wieków.

5. Wówczas to ludzkość wejdzie w ogień próby, a wielu się załamie i zginie, lecz ci, co wytrwają w wierze, zostaną zbawieni przez Tego właśnie, który stał się [za nas] przekleństwem. (wedlug mnie KOSCIOL)

6. A wtedy ukażą się znaki prawdy: najpierw znak niebios otwartych, potem znak dźwięku trąby i jako trzeci znak zmartwychwstania umarłych.

7. Nie wszystkich wprawdzie, lecz jak powiedziano: "Przyjdzie Pan, a z Nim wszyscy święci Jego". Wówczas to ujrzy świat Pana przychodzącego na obłokach niebieskich...

trzeci znak (juz po czasie objawienia Antychrysta) to zmartwychwstanie umarlych .Wtedy swiat go ujrzy.
Gdzie tu mowa o pochwyceniu przed uciskiem? Pan przychodzi ze zmartwychwstalymi w momencie paruzji. Podobnie pisze Pawel w liscie do Tesaloniczan.
Gdzie Smoku jest tu pretrybulacjonizm? Stosujesz argument z milczenia.
Ponadto jesli sam definiujesz terminy gniew Bozy, dzien panski (pokazalem ci synonimy w listach Pawla, ale nie odpowiadasz) to mozna wszystko ze soba pogodzic.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 18, 2009 11:48 pm 

ck napisał(a):
Historia z Margaret MacDonald nie jest bajką, jeśli chcesz mogę w wolnym czasie odszukać źródła tych informacji.

Bajką jest opowiadanie, że to jej wizja jest źródłem doktryny o Pochwyceniu Kościoła przed Wielkim Uciskiem. Sama wizja nie musi być bajka i nie o to mi chodziło.

ck napisał(a):
Wspominasz o dowodach na istnienie doktryny o sekretnym pochwyceniu w pierwszych wiekach Kościoła, czy mógłbyś to rozwinąć, lub jeśli już pisałeś to wskazać mi gdzie?

http://www.tms.edu/tmsj/tmsj13e.pdf
http://www.arielm.org/dcs/pdf/mbs039m.pdf
http://www.youtube.com/watch?v=BXAxWv-FBgM

ck napisał(a):
Mogę spróbować odpowiedzieć, tylko nie wiem na które pytania konkretnie, bo Tomasz twierdził, że odpowiedzi udzielił, na co Ty stwierdzałeś, że dalej nie odpowiada, dlatego nie wiem, na które według Ciebie nie odpowiedział.

1. Gdzie nastąpią zaślubiny Baranka z Kościołem?
2. Jeśli Kościół ma zostać pochwycony podczas Powtórnego przyjścia Jezusa z nieba na ziemię, to w jaki sposób pochwycony Kościół dostanie się do nieba?
3. Jak w świetle doktryny o Pochwyceniu podczas Powtórnego Przyjścia pogodzic fakt, że Kościół będzie pochwycony z ziemi do nieba, a równocześnie Jezus będzie przychodził z Kościołem z nieba?
4. Kto zaludni 1000-letnie Królestwo w zwykłych ciałach, skoro w myśl doktryny o Pochwyceniu podczas Powtórnego Przyjścia owce z Mat. 25:31-46 zostaną pochwycone, a ich ciała przemienione? Przecież zostaną tylko kozły.
5. Jak w myśl tej doktryny Pochwycenie może się wydarzyć w każdej chwili, skoro będzie poprzedzone tyloma znakami, że będzie można obliczyć jego datę na podstawie znaków opisanych przez Jezusa?
6. Dlaczego w Obj. 4-5 mamy w niebie zbawionych ludzi i skąd oni się tam wzięli przed wylaniem gniewu Bożego na ziemię?
7. Jeśli Dzień Pański, Dzień Pochwycenia i Dzień Powtórnego Przyjścia są synonimami, to dlaczego Biblia zakazuje czekać na Dzień Pański [Amos 5:20-21 i inne], a równocześnie nakazuje oczekiwać Dnia Przyjścia Pana po Kościół?
8. Gdzie jest napisane, że Kościół będzie podczas wylania gniewu Bożego na ziemię chroniony od jego następstw w jakiś cudowny sposób?
9. Gdzie jest napisane, że Kościół jest przeznaczony na gniew razem z całą ludzkością?
10. Gdzie jest napisane (w Biblii oczywiście), że prześladowanie Antychrysta będzie wymierzone w Kościół?
11. Dlaczego Biblia nazywa Wielki Ucisk "czasem utrapienia Jakuba" [Jer. 30:7]?
12. Jak pogodzić doktrynę o Pochwyceniu podczas Powtórnego Przyjścia z kontekstem kulturowym Ewangelii mówiącym o tradycyjnych zaślubinach żydowskich?

Ostatnio edytowano Cz lis 19, 2009 12:16 am przez Smok Wawelski, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 12:09 am 

tomasz napisał(a):
Gdzie tu mowa o pochwyceniu przed uciskiem?

"(...) znak zmartwychwstania umarłych. Nie wszystkich wprawdzie, lecz jak powiedziano: "Przyjdzie Pan, a z Nim wszyscy święci Jego". Wówczas to ujrzy świat Pana przychodzącego na obłokach niebieskich..."

Nie wszyscy umarli zmartwychwstaną w tym momencie, bo Pan przyjdzie ze świętymi, którzy nie zmartwychwstaną w tym momencie, tylko musieli zmartwychwstać wcześniej. Czyli zanim Pan zstąpił z nimi z nieba na obłokach. Zanim Pan z nimi zstąpił, byli w niebie z Panem. Jak i kiedy się tam dostali, skoro mają zmartwychwstać dopiero podczas Powtórnego Przyjścia Pana?

Biblia sama definiuje Dzień Pański, który nie jest ani synonimem Dnia Przyjścia Pana po Kościół, ani Dnia Przyjścia Pana z Kościołem. Biada tym, którzy oczekują Dnia Pańskiego, bo to jest dzień grozy [Amos 5:20-21 i inne]. Błogosławieni, którzy oczekują Przyjścia Pana po Kościół [I Jana 3:2-3 i inne]. Czyli Dzień Pański nie jest synonimem Dnia Przyjścia Po Kościół, ani Dnia Przyjścia z Kościołem.

Biblia sama definiuje Dzień Pański w Starym Testamencie, a Biblię czytamy od początku do końca (a nie odwrotnie) i czytamy ją CAŁĄ. Tradycja nie jest źródłem objawienia.

Tomaszu, zmuszasz mnie do odpowiedzi, ponieważ zaczynasz się zachowywać jak misjonarz post-trybulacjonizmu. Nawet wtedy, gdy ja odmawiam dalszej dyskusji z Tobą z powodu braku odpowiedzi na moje pytania, ty dalej "nawijasz swoje". ODPOWIEDZ NA MOJE PYTANIA.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 12:31 am 

Smok napisał:
Cytuj:
"(...) znak zmartwychwstania umarłych. Nie wszystkich wprawdzie, lecz jak powiedziano: "Przyjdzie Pan, a z Nim wszyscy święci Jego". Wówczas to ujrzy świat Pana przychodzącego na obłokach niebieskich..."

Nie wszyscy umarli zmartwychwstaną w tym momencie, bo Pan przyjdzie ze świętymi, którzy nie zmartwychwstaną w tym momencie, tylko musieli zmartwychwstać wcześnie

według mnie chodzi o zmartwychwstanie sprawiedliwych a po 1000 Krolestwie drugie, na sad

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 12:41 am 

tomasz napisał(a):
Smok napisał(a):
Nie wszyscy umarli zmartwychwstaną w tym momencie, bo Pan przyjdzie ze świętymi, którzy nie zmartwychwstaną w tym momencie, tylko musieli zmartwychwstać wcześniej

według mnie chodzi o zmartwychwstanie sprawiedliwych a po 1000 Krolestwie drugie, na sad

W jakich ciałach będą zstępować z nieba święci razem z Jezusem? Tekst Didache mówi, że nie wszyscy umarli zmartwychwstaną podczas Powtórnego Przyjścia DLATEGO, ŻE Pan zstąpi na obłokach z wszystkimi świętymi. To jest cytat z proroka Zachariasza 14:5 (najwyraźniej autorzy Didache mieli Stary testament w nieco większym poważaniu niż Ty). Mowa jest o momencie Powtórnego Przyjścia. Dlaczego ZNOWU nie odpowiedziałeś na moje pytania?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 9:45 am 
ck napisał(a):
(...)
ppajda napisał(a):
CZYM sie mozna odnosnie przyjscia Pana pocieszac, JESLI (wedlug Ciebie) Kosciol nie zostanie pochwycony PRZED "wielkim uciskiem"?

Bracie, to nie jest według mnie. Zauważ, że ja, jak do tej pory nie skłaniam się jednoznacznie do żadnej z doktryn. Nie mam (jeszcze) pewności.
Odpowiadając na Twoje pytanie: Czym się można pocieszać, odnośnie przyjścia Pana, który by nie pochwycił Kościoła przed uciskiem? Może to zabrzmi banalnie, ale właśnie tym, że niebawem Pan przyjdzie. Tym :)

Z tego wzgledu, ze w miedzyczasie skloniles sie jednoznacznie do doktryny post-trybucjonalistów, pozwól, ze teraz zapytam: Zanim Pan przyjdzie, wedlug Ciebie wpierw objawi sie antychryst i przejdziesz przez wielki ucisk. Ucisk tak straszny, ze gorszy od hitlerowskich obozów koncentracyjnych, wogóle od kazdego przesladowania, jakie ta ziemia dotychczas widziala. Co wiec w tym, ze "niebawem Pan przyjdzie" tak bardzo Cie pociesza? I dlaczego Pawel uspokajal Tesaloniczan i ostrzegal, zeby nie dali sie zastraszyc jakoby juz nastal dzien Panski, zamiast im powiedziec: "No i co robicie w portki ze strachu? Nie bede was uspokajal. Przeciez musicie itak przez to przejsc."?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 10:04 am 

Ppajdo,

wielki ucisk bedzie wielki nie dlatego, ze cierpienia beda wieksze. Nie moze byc wiekszego cierpienia od meczarni w komorach gazowych, od wbijania igiel pod paznokcie, miazdzenia jader, wbijania olowka w ucho, przezynani pila, gotowania w oleju. Wiek XX jest wiekiem najwiekszych przesladowan jak do tej pory. Wez sobie Sudan, Arabie Saudyjska, Indie itd.
Wielki Ucisk bedzie uniwersalny a nie lokalny. O czym w ogole piszesz?
Ci, ktorzy beda przechodzic wielki ucisk, dla nich Paruzja bedzie wybawieniem,a jednoczesnie ocaleniem od dnia gniewu, ktory bedzie tez uniwersalny i zniszczy bezboznych.

2 tes 1

"4 i to tak, że my sami w Kościołach Bożych chlubimy się wami z powodu waszej cierpliwości i wiary we wszystkich waszych prześladowaniach i uciskach, które znosicie. 5 Są one zapowiedzią sprawiedliwego sądu Boga; celem jego jest uznanie was za godnych królestwa Bożego, za które też cierpicie. 6 Bo przecież jest rzeczą słuszną u Boga odpłacić uciskiem tym, którzy was uciskają, 7
Cytuj:
a wam, uciśnionym, dać ulgę wraz z nami, gdy z nieba objawi się Pan Jezus z aniołami swojej potęgi3 8 w płomienistym ogniu, wymierzając karę tym, którzy Boga nie uznają i nie są posłuszni4 Ewangelii Pana naszego Jezusa.
9 Jako karę poniosą oni wieczną zagładę [z dala] od oblicza Pańskiego i od potężnego majestatu Jego5 10 w owym dniu, kiedy przyjdzie, aby być uwielbionym w świętych swoich i okazać się godnym podziwu6 dla wszystkich, którzy uwierzyli, bo wyście dali wiarę świadectwu naszemu."

ulga, kiedy? Gdy Pan objawi sie w PLOMIENISTYM OGNIU, Z ANIOLAMI SWEJ POTEGI, WYMIERZAJAC KARE TYM, KTORZY NIE SA POSLUSZNI EWANGWLII CHRYSTUSOWEJ.

Co tu widzisz? Jakies potajemne przyjscie ? Sekretne? Czy Pana w chwale z aniolami swej potegi?
Wtedy wymierza kare wiecznej zag;ady od oblicza bozego.
A moze tu Pawel pisze obiecujac im 3 paruzje, a winnym fragmencie obiecujac pochwycenie podczas 2 parzuji?
Coz za absurd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz lis 19, 2009 10:35 am 

1. Gdzie nastąpią zaślubiny Baranka z Kościołem?

podczas pochwycenia w dniu paruzji.Wtedy spotka sie caly lud bozy.

2. Jeśli Kościół ma zostać pochwycony podczas Powtórnego przyjścia Jezusa z nieba na ziemię, to w jaki sposób pochwycony Kościół dostanie się do nieba?

kosciol zmartwychwstaly rzyjdzie z Panem i spotka sie z przemienionymi pochwyconymi.

3. Jak w świetle doktryny o Pochwyceniu podczas Powtórnego Przyjścia pogodzic fakt, że Kościół będzie pochwycony z ziemi do nieba, a równocześnie Jezus będzie przychodził z Kościołem z nieba?

jak wyzej

4. Kto zaludni 1000-letnie Królestwo w zwykłych ciałach, skoro w myśl doktryny o Pochwyceniu podczas Powtórnego Przyjścia owce z Mat. 25:31-46 zostaną pochwycone, a ich ciała przemienione? Przecież zostaną tylko kozły.

wydaje mi sie , ze Mt 25 rozdzial mowi o ludziach ocalonych z ucisku, a nie znajacych Jezusa. W kazdym badz razie chrzescijanie miluja ze wzgledu na Jezusa, a ci w ogole nie sa swiadomi, ze wyrzadzaja dobro ze wzgledu na Chrystusa jego braciom.
Inna sprawa, to czy NT mowi jasno o zaludnieniu Ziemi przez "zwyklych" ludzi, skoro "cialo i krew" nie odziedzicza korlestwa.
Wierzacy Zydzi i poganie w ucisku, beda "umierac w Panu" wiec beda chrzescijanami (christianoi-nalezacymi do Chrystusa), wiec malo prawdopodobne, aby o nich chodzilo w Mt 25.

5. Jak w myśl tej doktryny Pochwycenie może się wydarzyć w każdej chwili, skoro będzie poprzedzone tyloma znakami, że będzie można obliczyć jego datę na podstawie znaków opisanych przez Jezusa?

Pan dal wlasnie po to znaki, aby je rozpoznawac.Dokladnej daty nigdy nie poznamy.
Ap 3

"2 Stań się czujnym i umocnij resztę, która miała umrzeć,
bo nie znalazłem twych czynów doskonałymi wobec mego Boga.
3 Pamiętaj więc, jak wziąłeś i usłyszałeś,
strzeż tego i nawróć się!
Jeśli więc czuwać nie będziesz, przyjdę jak złodziej2,
i nie poznasz, o której godzinie przyjdę do ciebie."

jak zlodziej przyjdzie do pogan i ludzi, ktorzy nie czuwaja.
Jak chrzescijanin zyje "swoim zyciem" to w nosie ma Biblie i znaki a skupia sie na "obzarstwie, opilstwie i trosce o byt"

6. Dlaczego w Obj. 4-5 mamy w niebie zbawionych ludzi i skąd oni się tam wzięli przed wylaniem gniewu Bożego na ziemię?

nie ma tam Pochwyconego przed Uciskiem Kosciola, jest 24 starcow (starszych).Jan rozmawia z nimi konkretnie (bo to konkretne osoby)
, stad stwierdzenie "Panie Ty wiesz..."
Poza tym nie sposob zrozumiec, ze apostol zwraca sie do Kosciola "PANIE ty wiesz.."
czyli nazywa braci (kosciol pochwycony) PANAMI.

7. Jeśli Dzień Pański, Dzień Pochwycenia i Dzień Powtórnego Przyjścia są synonimami, to dlaczego Biblia zakazuje czekać na Dzień Pański [Amos 5:20-21 i inne], a równocześnie nakazuje oczekiwać Dnia Przyjścia Pana po Kościół?

Trzeba poprze porownainie wersetow Pawlowych zobaczyc czy to nie synonimy.Jesli o jednym wydarzeniu mowi, przyjscie panskie, objawieni sie, dzien, dzien chrystusa, dzien panski to chyba znaczy, ze to synonimy.
Wersety o sadzie bema wzialem ze strony pretrybul. wiec nie wymiguj sie, ze raz dotycza przyjscia z kosciolem a raz po kosciol. Mnozysz byty ponad koniecznosc. Mamy juz kilka paruzji, epifanii, zmartwychwstan a teraz takze kilka rodzajow rozdania nagrod.
Nie wykluczam calkowicie teologii Dnia JHWH ale napewno nie w wersetach Pawlowych.

8. Gdzie jest napisane, że Kościół będzie podczas wylania gniewu Bożego na ziemię chroniony od jego następstw w jakiś cudowny sposób?

Bedzie opieczetowany/
ez 9,4

"4 Pan rzekł do niego: «Przejdź przez środek miasta, przez środek Jerozolimy i nakreśl ten znak TAW1 na czołach mężów, którzy wzdychają i biadają nad wszystkimi obrzydliwościami w niej popełnianymi»
. 5 Do innych zaś rzekł, tak iż słyszałem: «Idźcie za nim po mieście i zabijajcie! Niech oczy wasze nie znają współczucia ni litości! 6 Starca, młodzieńca, pannę, niemowlę i kobietę wybijajcie do szczętu! Nie dotykajcie jednak żadnego męża, na którym będzie ów znak. Zacznijcie od mojej świątyni!» I tak zaczęli od owych starców, którzy stali przed świątynią. 7 Następnie rzekł do nich: «Zbezcześćcie również świątynię, dziedzińce napełnijcie trupami!» Wyszli oni i zabijali w mieście.
8 A podczas gdy oni zabijali, ja pozostałem sam, upadłem na twarz i tak wołałem2: «Ach, Panie, Boże! Czy chcesz wyniszczyć całą Resztę Izraela, dając upust swemu gniewowi przeciw Jerozolimie?» 9 Rzekł do mnie: «Nieprawość pokolenia Izraela i Judy jest wielka, niezmierna; kraj jest pełen krwi, a miasto pełne przewrotności. Mówią bowiem: "Pan opuścił ten kraj, Pan nie widzi". 10 A więc także i moje oko nie okaże litości ani współczucia. Odpowiedzialność za ich postępowanie składam na ich głowy»"

Smoku masz taw, to wiecej ufnosci , Pan cie zachowa !!!

9. Gdzie jest napisane, że Kościół jest przeznaczony na gniew razem z całą ludzkością?

nigdzie, dlatego zostanie ochroniony i wyrwany przed "gniewem zasiadajcego na tronie i gniewm baranka". ktory wyleje sie w pelni podczas paruzji.

10. Gdzie jest napisane (w Biblii oczywiście), że prześladowanie Antychrysta będzie wymierzone w Kościół?

skoro wybrani- ekklektos maja ujrzec "ohyde spustoszenie" to widac, ze doczekaja tego dnia. Jest jeden lud bozy ekklesia zlozony z Zydow i pogan i w niego bedzie wymoierzony gniew.Izraele cielesny jest pod wplywem Antychrysta (nie wierzy, ze Jezus przyszedl w ciele) i sam przygotuje mu droge. Antychryst bedzie popieral Izraela dopoki sie nie nawroci do Mesjasza, Zydzi wedluga ciala diabla maja za ojca (judaizm jest pochodna faryzeizmu) i synagoga szatana oraz potomkami niewolnicy Hagar. Gdy wejda do Ludu Bozego to wtedy spadnie na nich ogromny gniew.

11. Dlaczego Biblia nazywa Wielki Ucisk "czasem utrapienia Jakuba" [Jer. 30:7]?

j.w

12. Jak pogodzić doktrynę o Pochwyceniu podczas Powtórnego Przyjścia z kontekstem kulturowym Ewangelii mówiącym o tradycyjnych zaślubinach żydowskich?

sola scriptura

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 605 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 41  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1