1. Gdzie nastąpią zaślubiny Baranka z Kościołem?
podczas pochwycenia w dniu paruzji.Wtedy spotka sie caly lud bozy.
2. Jeśli Kościół ma zostać pochwycony podczas Powtórnego przyjścia Jezusa z nieba na ziemię, to w jaki sposób pochwycony Kościół dostanie się do nieba?
kosciol zmartwychwstaly rzyjdzie z Panem i spotka sie z przemienionymi pochwyconymi.
3. Jak w świetle doktryny o Pochwyceniu podczas Powtórnego Przyjścia pogodzic fakt, że Kościół będzie pochwycony z ziemi do nieba, a równocześnie Jezus będzie przychodził z Kościołem z nieba?
jak wyzej
4. Kto zaludni 1000-letnie Królestwo w zwykłych ciałach, skoro w myśl doktryny o Pochwyceniu podczas Powtórnego Przyjścia owce z Mat. 25:31-46 zostaną pochwycone, a ich ciała przemienione? Przecież zostaną tylko kozły.
wydaje mi sie , ze Mt 25 rozdzial mowi o ludziach ocalonych z ucisku, a nie znajacych Jezusa. W kazdym badz razie chrzescijanie miluja ze wzgledu na Jezusa, a ci w ogole nie sa swiadomi, ze wyrzadzaja dobro ze wzgledu na Chrystusa jego braciom.
Inna sprawa, to czy NT mowi jasno o zaludnieniu Ziemi przez "zwyklych" ludzi, skoro "cialo i krew" nie odziedzicza korlestwa.
Wierzacy Zydzi i poganie w ucisku, beda "umierac w Panu" wiec beda chrzescijanami (christianoi-nalezacymi do Chrystusa), wiec malo prawdopodobne, aby o nich chodzilo w Mt 25.
5. Jak w myśl tej doktryny Pochwycenie może się wydarzyć w każdej chwili, skoro będzie poprzedzone tyloma znakami, że będzie można obliczyć jego datę na podstawie znaków opisanych przez Jezusa?
Pan dal wlasnie po to znaki, aby je rozpoznawac.Dokladnej daty nigdy nie poznamy.
Ap 3
"2 Stań się czujnym i umocnij resztę, która miała umrzeć,
bo nie znalazłem twych czynów doskonałymi wobec mego Boga.
3 Pamiętaj więc, jak wziąłeś i usłyszałeś,
strzeż tego i nawróć się!
Jeśli więc czuwać nie będziesz, przyjdę jak złodziej2, i nie poznasz, o której godzinie przyjdę do ciebie."
jak zlodziej przyjdzie do pogan i ludzi, ktorzy nie czuwaja.
Jak chrzescijanin zyje "swoim zyciem" to w nosie ma Biblie i znaki a skupia sie na "obzarstwie, opilstwie i trosce o byt"
6. Dlaczego w Obj. 4-5 mamy w niebie zbawionych ludzi i skąd oni się tam wzięli przed wylaniem gniewu Bożego na ziemię?
nie ma tam Pochwyconego przed Uciskiem Kosciola, jest 24 starcow (starszych).Jan rozmawia z nimi konkretnie (bo to konkretne osoby)
, stad stwierdzenie "Panie Ty wiesz..."
Poza tym nie sposob zrozumiec, ze apostol zwraca sie do Kosciola "PANIE ty wiesz.."
czyli nazywa braci (kosciol pochwycony) PANAMI.
7. Jeśli Dzień Pański, Dzień Pochwycenia i Dzień Powtórnego Przyjścia są synonimami, to dlaczego Biblia zakazuje czekać na Dzień Pański [Amos 5:20-21 i inne], a równocześnie nakazuje oczekiwać Dnia Przyjścia Pana po Kościół?
Trzeba poprze porownainie wersetow Pawlowych zobaczyc czy to nie synonimy.Jesli o jednym wydarzeniu mowi, przyjscie panskie, objawieni sie, dzien, dzien chrystusa, dzien panski to chyba znaczy, ze to synonimy.
Wersety o sadzie bema wzialem ze strony pretrybul. wiec nie wymiguj sie, ze raz dotycza przyjscia z kosciolem a raz po kosciol. Mnozysz byty ponad koniecznosc. Mamy juz kilka paruzji, epifanii, zmartwychwstan a teraz takze kilka rodzajow rozdania nagrod.
Nie wykluczam calkowicie teologii Dnia JHWH ale napewno nie w wersetach Pawlowych.
8. Gdzie jest napisane, że Kościół będzie podczas wylania gniewu Bożego na ziemię chroniony od jego następstw w jakiś cudowny sposób?
Bedzie opieczetowany/
ez 9,4
"4 Pan rzekł do niego: «Przejdź przez środek miasta, przez środek Jerozolimy i nakreśl ten znak TAW1 na czołach mężów, którzy wzdychają i biadają nad wszystkimi obrzydliwościami w niej popełnianymi». 5 Do innych zaś rzekł, tak iż słyszałem: «Idźcie za nim po mieście i zabijajcie! Niech oczy wasze nie znają współczucia ni litości! 6 Starca, młodzieńca, pannę, niemowlę i kobietę wybijajcie do szczętu! Nie dotykajcie jednak żadnego męża, na którym będzie ów znak. Zacznijcie od mojej świątyni!» I tak zaczęli od owych starców, którzy stali przed świątynią. 7 Następnie rzekł do nich: «Zbezcześćcie również świątynię, dziedzińce napełnijcie trupami!» Wyszli oni i zabijali w mieście.
8 A podczas gdy oni zabijali, ja pozostałem sam, upadłem na twarz i tak wołałem2: «Ach, Panie, Boże! Czy chcesz wyniszczyć całą Resztę Izraela, dając upust swemu gniewowi przeciw Jerozolimie?» 9 Rzekł do mnie: «Nieprawość pokolenia Izraela i Judy jest wielka, niezmierna; kraj jest pełen krwi, a miasto pełne przewrotności. Mówią bowiem: "Pan opuścił ten kraj, Pan nie widzi". 10 A więc także i moje oko nie okaże litości ani współczucia. Odpowiedzialność za ich postępowanie składam na ich głowy»"
Smoku masz taw, to wiecej ufnosci , Pan cie zachowa !!!
9. Gdzie jest napisane, że Kościół jest przeznaczony na gniew razem z całą ludzkością?
nigdzie, dlatego zostanie ochroniony i wyrwany przed "gniewem zasiadajcego na tronie i gniewm baranka". ktory wyleje sie w pelni podczas paruzji.
10. Gdzie jest napisane (w Biblii oczywiście), że prześladowanie Antychrysta będzie wymierzone w Kościół?
skoro wybrani- ekklektos maja ujrzec "ohyde spustoszenie" to widac, ze doczekaja tego dnia. Jest jeden lud bozy ekklesia zlozony z Zydow i pogan i w niego bedzie wymoierzony gniew.Izraele cielesny jest pod wplywem Antychrysta (nie wierzy, ze Jezus przyszedl w ciele) i sam przygotuje mu droge. Antychryst bedzie popieral Izraela dopoki sie nie nawroci do Mesjasza, Zydzi wedluga ciala diabla maja za ojca (judaizm jest pochodna faryzeizmu) i synagoga szatana oraz potomkami niewolnicy Hagar. Gdy wejda do Ludu Bozego to wtedy spadnie na nich ogromny gniew.
11. Dlaczego Biblia nazywa Wielki Ucisk "czasem utrapienia Jakuba" [Jer. 30:7]?
j.w
12. Jak pogodzić doktrynę o Pochwyceniu podczas Powtórnego Przyjścia z kontekstem kulturowym Ewangelii mówiącym o tradycyjnych zaślubinach żydowskich?
sola scriptura
|