www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 5:56 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 605 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 16, 2009 10:44 pm 

ck napisał(a):
Znalazłem w sieci pewne opracowanie dotyczące pochwycenia.
Przyznam, że eschatologia nie jest moja najmocniejszą stroną, dlatego prosiłbym Was o ustosunkowanie się do tego i wskazanie ewentualnych błędów.

Drogi ck, ja już nie mam ani czasu, ani siły, ani ochoty kolejny raz odpisywać na "wklejki" z internetu pisane przez niekompetentnych ludzi, którzy nie znają ani Biblii, ani historii Kościoła, ani rozwoju doktryn eschatologicznych.

Proszę, poczytaj wątek, bo ja już nawet odpisywałem kiedyś na podobny artykuł w całości. W tym, co napisałeś, jest nawet jakaś rekordowa bzdura, której jeszcze nigdzie nie czytałem:

Cytuj:
- Sąd Ostateczny zarówno nad chrześcijanami, jak i nad całą ludzkością (1 Piotra 4:17, 18; 2 Kor. 5:10; Dzieje 17:31).

- i dopiero wówczas Chrystus zabiera swych wiernych do nieba (1 Tes. 4:16, 17)

:shock: Czyli Pochwycenie Kościoła PO SĄDZIE OSTATECZNYM - tego nie wymyślili jeszcze nawet najwięksi filozofowie. Czyli najpierw Pan Jezus przyjdzie z Kościołem z nieba na ziemię, a dopiero potem Kościół będzie zabrany do nieba. Rewelacja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 17, 2009 12:49 am 

tomasz napisał(a):
Łk 21.34 Uważajcie na siebie, aby wasze serca nie były ociężałe wskutek obżarstwa, pijaństwa i trosk doczesnych, żeby ten dzień nie przypadł na was znienacka, 35 jak potrzask. Przyjdzie on bowiem na wszystkich, którzy mieszkają na całej ziemi11. 36 Czuwajcie więc i módlcie się w każdym czasie, abyście mogli uniknąć tego wszystkiego, co ma nastąpić, i stanąć przed Synem Człowieczym».

nie widze zadnego problemu. Zaden dowod dla mnie. Osobiscie akceptuje to czuwanie, czyli uwazanie na samego siebie. Jesli bede zyl niepoboznie, nie pelnil zakonu Chrystusowego, to nie bede pochwycony na spotkanie Pana przychodzacego w CHWALE. wtedy wielu bedzie mowic "Panie, Panie" w owym DNIU.
Dzien przyjscia Pana bedzie jednoczesnie wylaniem gniewu na Antychrysta i jego slugi.Zostana zabici blaskiem jego Paruzji, a zaden grzesznik nie moze zniesc tego widoku (obj 6)

"9 Albowiem oni sami opowiadają o nas, jakiego to przyjęcia doznaliśmy od was i jak nawróciliście się od bożków do Boga, by służyć Bogu żywemu i prawdziwemu 10 i oczekiwać z niebios Jego Syna, którego wzbudził z martwych, Jezusa, naszego wybawcę od nadchodzącego gniewu3."

tu analogicznie.Nie jest to zaden argument przeciwko pochwyceniu po ucisku.Chodzi o wylanie gniewu podczas Armagedonu (Obj 19)

"15 A z Jego ust wychodzi ostry miecz,
by nim uderzyć narody:
On paść je będzie rózgą żelazną
i On wyciska tłocznię wina zapalczywego gniewu Wszechmogącego Boga8.
16 A na szacie i na biodrze swym ma wypisane imię:
KRÓL KRÓLÓW I PAN PANÓW.
17 I ujrzałem innego anioła stojącego w słońcu:
I zawołał on głosem donośnym
do wszystkich ptaków lecących środkiem nieba:
«Pójdźcie, zgromadźcie się na wielką ucztę Boga
9,
18 aby pożreć trupy królów, trupy wodzów i trupy mocarzy,
trupy koni i tych, co ich dosiadają,
trupy wszystkich -
wolnych i niewolników,
małych i wielkich!»"

analogia do mowy eschatologicznej Jezusa w Mt 24, nawet ptaki sie zgadzaja.

"5
1 Nie potrzeba wam, bracia, pisać o czasach i chwilach. 2 Sami bowiem dokładnie wiecie, że dzień Pański przyjdzie tak, jak złodziej w nocy1. 3 Kiedy bowiem będą mówić: «Pokój i bezpieczeństwo» - tak niespodzianie przyjdzie na nich zagłada, jak bóle na brzemienną, i nie ujdą2. 4 Ale wy, bracia, nie jesteście w ciemnościach, aby ów dzień miał was zaskoczyć jak złodziej. 5 Wszyscy wy bowiem jesteście synami światłości i synami dnia. Nie jesteśmy synami nocy ani ciemności. 6 Nie śpijmy przeto jak inni, ale czuwajmy i bądźmy trzeźwi! 7 Ci, którzy śpią, w nocy śpią, a którzy się upijają, w nocy są pijani. 8 My zaś, którzy do dnia należymy, bądźmy trzeźwi, odziani w pancerz wiary i miłości oraz hełm nadziei zbawienia3. 9 Ponieważ nie przeznaczył nas Bóg, abyśmy zasłużyli na gniew, ale na osiągnięcie zbawienia przez Pana naszego Jezusa Chrystusa, 10 który za nas umarł, abyśmy, czy żywi, czy umarli4, razem z Nim żyli."

dzien Panski przyjdzie jak zlodziej w nocy ,ale na pogan, ktorzy nie czuwaja.Nie na wierzacych, ktorzy czuwaja i ow dzien nas nie zaskoczy jak zlodziej. Dzien Panski to tutaj synonim dnia przyjscia Panskiego (paruzji).
Jest to konkretny literalnu dzien, w ktorym Pan sie objawi i ujrzy go wszelkie oko.
"Pokoj i bezpieczenstwo" moze oznaczac ich pewnosc, ze nic zlego ich nie spotka za grzeszne zycie.Moze tez oznaczac traktat pokojowy antychrysta, z ktorego i tak nic nie bedzie.Dlatego Pawel tylko twierdzi, ze "ONI beda mowic" a nie ze realnie bedzie pokoj. W Europie juz od 1918 roku trabi sie o pokoju, a nie widac go (II wojna, Holocaust, wojny etniczne ).Podobnie moze byz za czasow Antychrysta.
Zaglada bedzie nagla i nie od zatrzymania (jak bole porodowe).Chrzescijanie beda nagle wyrwani z gniewu a poganie pozostawieni na nagla zaglade (jak w czasach Noego i Lota).

Co do tego, co pisal Smok, ze do czasu Ucisku bedzie normalnie (dwie na polu, dwoch na lozu itp), to co czytasz w Torze?:
"20 Noe zbudował ołtarz dla Pana i wziąwszy ze wszystkich zwierząt czystych i z ptaków czystych złożył je w ofierze całopalnej na tym ołtarzu. 21 Gdy Pan poczuł miłą woń, rzekł do siebie: «Nie będę już więcej złorzeczył ziemi ze względu na ludzi, bo usposobienie człowieka jest złe już od młodości1. Przeto już nigdy nie zgładzę wszystkiego, co żyje, jak to uczyniłem. 22 Będą zatem istniały, jak długo trwać będzie ziemia: siew i żniwo, mróz i upał, lato i zima, dzień i noc»."
A wiec przymierze noachickie gwarantuje pewna normalnosc az do czasu istnienia Ziemi, no chyba, ze twierdzisz, ze po pochwyceniu przed uciskiem zniknie Ziemia albo sie rozpadnie. Ale wtedy Antychryst bedzie rzadzil na stacji planetarnej MIR (moze to wlasnie ten pokoj-mir :wink: )
Pismo nie moze sobie przeczyc.

Cytuj:
Ty się tak nie ciesz Tomaszu bo i tak widać że zwiewasz przed odpowiedziami dla Smoka [na inne rzeczy to masz czas...] i żeby tego uniknąć wędrujesz po innych tematach żeby podnosić kwestię post-trib kontra pre-trib

Droga Siostro, Gdyby Smok wiecej odpowiadal a mniej zadawal pytania i nasylal admina, byloby lepiej.
O czym my mowimy? Jesli w dwoch sasiadujacych fragmentach dotyczacych PRZYJSCIA SYNA CZLOWIECZEGO , Smok nie widzi analogii a siega az 1200 strom wstecz, zeby wyjasnic ostatnia Trabe, to nie przesada?
A uznanie kilku paruzji? Dlaczego tego nie wyjasni.
Powiem szczerze.Dobry z niego nauczyciel, ale stracil nieco w moich oczach przez swoje czarno-biale widzenie kilku tematow (przez co rozumiem okreslanie inncyh mianem heretykow).

http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... &start=150
Przenoszę to w całości do odpowiedniego tematu.

Ja nie wiem czemu miały by przeczyc te słowa Rdz.8:22:
"22 Dopóki ziemia istnieć będzie, nie ustaną siew i żniwo, zimno i gorąco, lato i zima, dzień i noc."
Raczej, w-g mnie, słowa te potwierdzają to, że nawet w "1000 letnim królestwie" będzie siew i żniwo. Ale w Nowym Jeruzalem już nie 8)
Co jest naturalne w millenium skoro oprócz "Świętych"[tych ze ST i tych którzy zasnęli w Chrystusie i tych których zastało niewidzialne oprócz skutków harpazo ] a przybędą w przemienionych ciałach wraz z widzialnym Przyjsciem Jezusa w Chwale będą jeszcze inne narody z krwi i kości nad którymi będzie panował Mesjasz [+ reszta z Jego nadania i w swoich "rewirach" 8) ].
Widzę u Ciebie coś jakby budowanie założeń na wersecie z Dz. Ap. 1:11. Spotkałąm się już z teorią, że skoro tak, to pochwycenie nie może być sekretne. Mam nadzieję, że Ty nie masz kłopotów interpretacyjnych z tym miejscem Dziejów...a może na nim jednak się opierasz w założeniach?

Nie wiem też, bo mi z tego co piszesz wcale nie wynika, czy rozróżniasz to, że Dzień Pański zdefiniowany w ST to jest okres od wylania gniewu Bożego na ziemię, który nadejdzie [Obj. 6:16-17] do stworzenia nowych niebios i nowej ziemi [czasem jako "ów dzień" w kontekście czasów ostatecznych]. Oraz, czy widzisz, że w NT mamy odwołania do tego czasu, a także mamy COŚ NOWEGO [tylko dla kościoła i to czuwającego]: Dzień Pana Jezusa, który nie jest tożsamy z Dniem Pańskim zdefiniowanym przez proroków, lecz oznacza dzień przyjścia Pana po Kościół lub z Kościołem. JEst wyraźne rozróżnienie w-g mnie, że przyjście "po Kościół" nie jest tożsame z przyjściem "z Kościołem". Oraz rozróżnienie, że Jan w ramach objawienia otrzymał wizję Dnia Pańskiego czyli został przeniesiony w Dzień Pański [i chodzi tu o okres sądu czyli dni wylania gniewu].

"Słońce przemieni się w ciemność, A księżyc w krew, Zanim przyjdzie dzień Pański wielki i wspaniały" [Dz. Ap. 2:20]

"I widziałem, gdy zdjął szóstą pieczęć, że powstało trzęsienie ziemi i słońce pociemniało jak czarny wór, a cały księżyc poczerwieniał jak krew. I gwiazdy niebieskie spadły na ziemię, podobnie jak drzewo figowe zrzuca figi swoje, gdy wiatr gwałtowny nim potrząśnie; i niebo znikło, jak niknie zwój, który się zwija, a wszystkie góry i wyspy ruszone zostały z miejsc swoich. I wszyscy królowie ziemi i możnowładcy, i wodzowie, i bogacze, i mocarze, i wszyscy niewolnicy, i wolni ukryli się w jaskiniach i w skałach górskich, i mówili do gór i skał: Padnijcie na nas i zakryjcie nas przed obliczem tego, który siedzi na tronie, i przed gniewem Baranka, albowiem nastał ów wielki dzień ich gniewu, i któż się może ostać?" [Obj. 6:12-17]

Widzę w Piśmie, że Początek Dnia Pańskiego wskazują te miejsca: 2 Piotra 3:10, 1 Tes. 5:1-4,9-11, 1 Tes. 1:10 interlinia [detale samego Wielkiego Ucisku który jest częścią Dnia Pańskiego, in. wylania gniewu na ziemię masz w Obj 6:17, a koniec 15:1] . Natomiast wydarzenia końca Dnia Pańskiego: 2Piotra 3:10, Obj. 21:1.
A są w Objawieniu wskazania, że początek Dnia Pańskiego nie obejmie już Kościoła, bo nie ma już nic ani do, ani o kościele na ziemi od rozdziału 4. Ostatnia przestroga do kościołą i o "czasie" i dniu Pana Jezusa znaczącego niewidzialne przyjście po Kościół jest w Obj 3:20a [ i myślę, że wersety 20-21 odnoszą sie do tego co dotyczy kościoła]. Dalej jest "POTEM" [Obj. 4:1]

W-g mnie przywoływany przez Ciebie z Tory werset Rdz 8:22 nie musi się z niczym kłócić jeżeli zachowuje się odpowiednią chronologię i nie myli czegoś, np. Armagedonu z końcem/zwinięciem nieba i ziemi, które nastąpią dopiero po "1000 letnim ziemskim królestwie".

Więc dzięki za odp., ale kilku miejsc w niej nie rozumiem. Przede wszystkim tego, że to co jest napisane w tych zapodanych przeze mnie fragm.:

Łk. 21:34-36 [patrz w.36]
1 Tes 1:9-10
1 Tes 5:1-10
Obj 3:10

że wywołanych nie przeznaczył Pan na "dzień gniewu"
- w-g Ciebie nie mówi o tym , co tam jest napisane. Ale może się dowiem bardziej o co Ci chodzi, jeśli mi w tym pomożesz.
Przecież podczas Wielkiego Ucisku zostanie wylany na ziemię gniew Boga i Baranka, opisany u proroków ST i w Objawieniu Jana. A ten okres Wielkiego Ucisku [wylania gniewu na ziemię jako części Dnia Pańskiego] będzie miał miejsce przed Powtórnym Widzialnym Przyjściem Pana w Chwale - a to przyjście widzialne w chwale jest określone, że nastąpi wraz z Jego świetymi.
Co do trąb, to nie bardzo wiem do czego "pijesz" w odpowiedzi do mnie. Nie mniej jednak ja uważam, że identyfikacja ich jest z pewnością w TYCH Pismach które ówcześni pierwotni odbiorcy słów posiadali, a odwołąnie do nich i konkretna identyfikacja było dla pierwotnych odbiorców właśnie z tego powodu czytelna. Co umyka dzisiaj tym, którzy czytają ze ST tylko fragmenty intencyjne oraz zapominają, że w Kościele są też nadal tacy, którzy zachowują "czasy". Dla zachowujących "czasy" nawet dziś odwołanie do trąb jest czytelne. ;)

Bo jak czytam Twoją odpowiedź to tak mi tam brakuje pewnych detali o których jeszcze czytam w Piśmie, że mają również mieć miejsce, a Ty je przeoczyłeś [chyba przypadkiem]. A mianowicie:

1. co z trybunałem chrystusowym-kiedy i dla kogo?
2. gdzie odbędą się w takim razie zaślubiny Kościoła -Oblubienicy i Baranka? - [bo w Obj. 19:1-8 jest napisane, że zaślubiny odbędą się w niebie] a Ty podajesz, że przyjście Pana w chwale jest równoznaczne z pochwyceniem i Armagedonem na ziemi?
3. którym miejscu i kiedy w czasie eschatonu będzie następująca po zasłubinach uczta weselna Baranka?
4. Czy zakładasz więc, że Armagedon, który w-g Joela[3:4] będzie "wielkim i strasznym Dniem Pana", a w Obj 16:14 jest nazywany "wielkim dniem Boga Wszechmogącego" jest wylaniem sądu na ziemię, czy dniem zwycięstwa nad Antychrystem, czy czymś innym?
5. Kiedy nastąpi i/lub nastąpiło wylanie Ducha na Izrael według ciała [ten etniczny, biologiczny] o którym prorokował Joel 2:19-20 i przywoływał to Piotr w Dz. Ap. 2:16-21

6. Czy 1000 letnie Królestwo jest dla Ciebie równoznaczne z "Nową ziemią i nowym niebem" [niebieskim Jeruzalem]?

7. W jaki sposób i kiedy nastąpi wypełnienie obietnic danych Abrahamowi o tym, że odziedziczy ziemię na własność?

ps.: W jakim okresie, stanie duchowym Izraela i miejscu w eschatologii widzisz to, co Ci niedawno zapodałam z Ez 22:17-22?
"Pan przemówił do mnie w te słowa: ( 18 ) Synu człowieczy, oto cały Dom Izraela stał się dla Mnie jakby wypalonym żużlem. W moim piecu do wytapiania metali wszyscy oni powinni być srebrem i miedzią, cyną, żelazem lub ołowiem, a tymczasem są zwykłym żużlem. (19) I dlatego tak mówi Pan Bóg Ponieważ wszyscy staliście się zwykłym żużlem, zgromadzę was w samym środku Jerozolimy. (20) Jak srebro, miedź, żelazo, ołów i cynę gromadzi się w piecu do wytapiania metali, a potem rozpala się piec, żeby wszystkie roztopić, tak i Ja w moim gniewie i zapalczywości zgromadzę was w jednym piecu, a później roztopię. (21) Zbiorę was wszystkich razem i rozpalę ogień mojego gniewu pod wami. Wtedy roztopicie się wszyscy. (22) Jak srebro topi się wewnątrz pieca, tak i wy roztopicie się w środku. I wtedy przekonacie się, jak to Ja, Pan, rozgniewałem się na was."

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 17, 2009 11:32 am 

Mamy jeszcze do omówienia wygarzenia z Obj. 4-5, które Jan widzi W NIEBIE i to w dodatku PRZED złamaniem pierwszej pieczęci.

1. Mamy tam zbawionych ludzi - skąd się wzięli w niebie PRZED Dniem Pańskim?
2. Dlaczego jest i 24 sztuki i co to może oznaczać?
3. Dlaczego śpiewają pieśń mówiącą o nich jako ludzie "z każdego plemienia i języka, i ludu, i narodu" i "rodzie królewskim i kapłanów, którzy będą królować na ziemi"?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 17, 2009 11:40 am 

Admin napisał(a):
Ck.
Mam prośbę (wynikającą także z regulaminu).[...]

Tak, faktycznie czytałem coś na ten temat :)
Choć patrząc z innej perspektywy to... forum z tego co się już zorientowałem istnieje od kilku lat, zatem zapewne większość ważnych tematów została już poruszona, dokładnie omówiona, pytania zadane, odpowiedzi udzielone.
Ciężko zatem będzie nie "powielić się" z czymkolwiek.
Ale nic, widocznie tak było w zamyśle twórców/administracji tutejszego forum i ja to oczywiście szanował będę.
Postaram się traktować to forum bardziej w sensie czytelni, a jak mnie najdzie potrzeba dyskusji [co bardzo lubię ;)] to pójdę na inne fora by nie zakłócać tutejszego porządku.

Smok Wawelski napisał(a):
ck napisał(a):
Znalazłem w sieci pewne opracowanie dotyczące pochwycenia.
Przyznam, że eschatologia nie jest moja najmocniejszą stroną, dlatego prosiłbym Was o ustosunkowanie się do tego i wskazanie ewentualnych błędów.

Drogi ck, ja już nie mam ani czasu, ani siły, ani ochoty kolejny raz odpisywać na "wklejki" z internetu pisane przez niekompetentnych ludzi, którzy nie znają ani Biblii, ani historii Kościoła, ani rozwoju doktryn eschatologicznych.

Ok, rozumiem Cię Smoku.
Nie mniej, w tym krótkim zdaniu na temat nieodpisywania, zdążyłeś dogłębnie wyrazić własne zdanie na temat autora opracowania :D
Dzięki za opinię.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: Wt lis 17, 2009 11:51 am 

smok napisał:
Cytuj:
3. Dlaczego śpiewają pieśń mówiącą o nich jako ludzie "z każdego plemienia i języka, i ludu, i narodu" i "rodzie królewskim i kapłanów, którzy będą królować na ziemi"?

skad wiesz, ze starcy to zbawieni ludzie? Jest to wyjasnione?
czy to spekulacja
-Prosze o dowod, ze zostali pochwyceni przed uciskiem.
2. stosuje Twoja metodę.Jesli liczba 24 nie jest wyjsniona to czytam jako 24 sztuki. Dziwne, ze 24 bierzesz symbolicznie (gdzie wiec jest w tym rozdziale wyjasniony ten symbol) ?
Brak konsekwencji.
A wiec ok. oznaczaja 24 zbawionych pochwyconych przed uciskiem , czyli pochwycono 24 staruszkow.
Sam widzisz, ze to nie takie proste jak piszesz.
Milczymy tam, gzie Biblia milczy.

Ani_iszo napisalem juz czesc odpowiedzi, ale zeby nie mieszac do jutra wieczora dokoncze i wkleje calosc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lis 17, 2009 11:57 am 

jesli chodzi o Efrema .to nie zaden Efrem tylko Pseudo Efrem. To tak, jakby autora Listu Barnaby pomylis z Barnaba z Dziejów Ap.
W rzeczywistosci to Pseduo Barnaba.
Wiec nauka o pochwyceniu przed wielkim uciskiem znana byla zwolennikom Irvinga i scofirlda a potem juz tylko w jakims apokryfie z IV wieku.Musze zreszta caly przeczytac, aby wyrobic sobie zdanie czy to nie kolejne naciaganie tekstu i wkladanie swojego rozumienia Dnia Panskiego czy gniewu i paruzji, w tekst z IV wieku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 17, 2009 1:09 pm 

Ck, napisales "prosilbym Was o ustosunkowanie sie...", wiec rozumiem, ze "was" to nie tylko i wylacznie Smok, ktory chyba nie ma obowiazku odpowiadac na kazdy post, wiec czekaj cierpliwie az ewentualnie ktos cos napisze, bo temat ciekawy i ja chetnie poczytam dalsza dyskusje...
A wg mnie, najmadrzejsze w tej Twojej wklejce sa dwa ostatnie zdania :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 17, 2009 1:14 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Mamy jeszcze do omówienia wygarzenia z Obj. 4-5, które Jan widzi W NIEBIE i to w dodatku PRZED złamaniem pierwszej pieczęci.

Ad. 1. Mamy tam zbawionych ludzi - skąd się wzięli w niebie PRZED Dniem Pańskim?
Może to ochrona :lol:
A poważnie, to np. też do CK- zamiast się obrażać, dawaj tu pomysły.

No to ja pierwsza.

Np. Obj. 4:4-5 dopiero co było opisane wcześniej jako obietnica skierowana jeszcze do kościoła na ziemi w rozdziale 3:21 :idea: W Obj 4:5 jest odniesienie do siedmiorakiego w cechach Ducha [jak w Iz 11:2, a w Obj. wcześniej w 1:4]. Każdy ze świeczników był jednym z kościołów, co tłumaczy sam tekst Objawienia [w 1:11-13.20].

Widzę też tu analogię do duchowej światyni [w świątyni jaką widział Mojżesz też było 7 świeczników], w której sprawiedliwi sprawują królestwo- kapłaństwo i jakoś tak mi się natrętnie klei to do mądrych dziewic, które czuwały i posiadały oliwę w lampach.

To tak na razie na szybko. Gdzie coś namieszałam?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 17, 2009 1:49 pm 

itur napisał(a):
Ck, napisales "prosilbym Was o ustosunkowanie sie...", wiec rozumiem, ze "was" to nie tylko i wylacznie Smok, ktory chyba nie ma obowiazku odpowiadac na kazdy post, wiec czekaj cierpliwie az ewentualnie ktos cos napisze, bo temat ciekawy i ja chetnie poczytam dalsza dyskusje...

Oczywiście pisałem to mając na myśli wszystkich :) To znaczy, że liczę też na Twoją opinię ;)
ani_isza napisał(a):
A poważnie, to np. też do CK- zamiast się obrażać, dawaj tu pomysły.

Droga Siostro, ja jestem chrześcijaninem i nie obrażam się :D zrobiłem takie wrażenie? :roll:

Odnośnie samej eschatologii- poznałem już przeróżne koncepcje. Wszystkie oparte na tej samej Biblii. Zagadnienie jest trudne bo bazuje główne na proroctwach, a te jak wiemy są często, choć też nie zawsze- obrazem (a w szczególności Objawienie Jana, którego w większości nie da się odczytywać literalnie). Moim zdaniem, w tym temacie czynnikiem decydujący o uznaniu którejś z koncepcji za prawdziwą, jest uznanie czyjejś INTERPRETACJI za właściwa.

Napiszę jakie ja widzę konsekwencje:
-jeśli ktoś będzie wierzył, że pochwycenie Kościoła nastąpi PO ucisku, a okaże się inaczej, zostanie mile zaskoczony, bez poważniejszych konsekwencji.
-jeśli ktoś będzie wierzył, że pochwycenie Kościoła nastąpi PRZED uciskiem, a okaże się inaczej, może zostać zwiedziony, nieświadomie przyjąć znamię bestii i "przeoczyć" powrót Pana.

Ostatnio edytowano Wt lis 17, 2009 2:14 pm przez ck, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 17, 2009 2:13 pm 

:!: TOMASZU, NADAL OCZEKUJĘ ODPOWIEDZI NA PYTANIA ZADANE PRZEZE MNIE. Nie probuj się od nich "wymigać" zagłębiając się w nowe szczegóły. :D

tomasz napisał(a):
skad wiesz, ze starcy to zbawieni ludzie? Jest to wyjasnione? czy to spekulacja

Po pierwsze, chodzi najprawdopodobniej o STARSZYCH, a nie o STARCÓW. Tam jest mowa o "presbiteros". W przekładzie BW nie wiedzieć czemu raz mamy "starców", a innym razem "starszych". Określenie "starcy" nie miałoby tutaj żadnego sensu, a "starsi" owszem. Gdyby chodziło wyłącznie o wiek starczy, mielibyśmy "geron" (stąd "gerontologia" zajmująca sie leczeniem osób starych).

Nie muszę tutaj spekulować. Wcześniej (Objawienie - podobnie jak całą Biblię - Biblię czytamy od początku do końca) w rozdziałach 2 i 3 mamy wprowadzone pojęcia odnoszące się do ludzi zbawionych jako członków Kościoła i zwycięzców, którzy do końca życia trwają przy Panu. Mają oni szaty białe [Obj. 3:4-5,18], na głowach złote korony [Obj. 2:10; 3:11]. W dodatku tym członkom Kościoła, którzy wytrwają, Pan obiecał, że będą filarami świątyni Boga [3:12], która jest w niebie. Czyli będą tam służyć. Przypominam, że na nowej ziemi nie będzie świątyni [Obj. 21:22].

Starsi mają wszystkie cechy opisane w przypadku zwycięzców w siedmiu Kościołach w rozdziałach 2 i 3.

tomasz napisał(a):
Prosze o dowod, ze zostali pochwyceni przed uciskiem.

Proszę bardzo. Ci ludzie znajdują się w niebie PRZED otwarciem pierwszej pieczęci, co widać w Obj. 5:3-7. Żaden zbawiony człowiek nie ma prawa być w niebie z koroną jako filar świątyni Bożej przed wzięciem Kościoła do nieba i sądem przed Trybunałem Chrystusowym, podczas którego wierzący będą otrzymywać nagrody również w postaci koron )stefanos to jest korona lub wieniec zwyciężcy) [Rzym. 14:10; II Kor. 5:10; II Tym. 4:7-8 i inne]. Wylanie gniewu Bożego, który jest kojarzony nawet przez grzeszników z sądem Bożym, zaczyna się po złamaniu pieczęci numer 6. Mam nadzieję, że kolwjność od 1 do 6 jest dla Ciebie do przyjęcia i że nie liczysz w takiej kolejności, w jakiej czytasz Biblię (czyli wspak). :D

tomasz napisał(a):
stosuje Twoja metodę. Jesli liczba 24 nie jest wyjsniona to czytam jako 24 sztuki. Dziwne, ze 24 bierzesz symbolicznie (gdzie wiec jest w tym rozdziale wyjasniony ten symbol)?

Istnieje całkiem sensowne wyjaśnienie tej zagadki. Oczywiście, znowu wymaga ono czytania Biblii od początku zamiast od końca. W rozdziałach 2 i 3 Objawienia przedstawiono Kościół jako filary świątyni Boga, która jest w niebie. W innych fragmentach czytamy, że Kościół jako lud Boży w postaci wiernej resztki Izraela i zbawionych pogan jest króleswkim kapłaństwem [I Piotra 2:10], składającym ofiary w postaci owocu naszych warg [Hebr. 13:15]. Wcześniej, w I Kron. 24 Dawid z pomocą Sadoka podzielił całe kapłaństwo na 24 zmiany dowodzone przez 16 potomków Eleazara i 8 potomków Itamara (synów Aarona). Czyli wszyscy kapłani byli reprezentowani przez 24 starszych (naczelników rodów). Dlatego liczby 24 nie musimy brać symbolicznie, bo 24 nie jest symbolem. Natomiast starsi mogą reprezentować cały Kościół jako królkewskie kapłaństwo, który jest już w niebie. Potwierdzeniem tej interpretacji jest pieśń śpiewana przez 24 starszych przed tronem:

"A gdy wziął one księgi, zaraz ono czworo zwierząt i oni dwadzieścia i cztery starcy upadli przed Barankiem, mając każdy z nich cytry i czasze złote, pełne wonnych rzeczy, które są modlitwy świętych. I śpiewali nową pieśń, mówiąc: Godzieneś jest wziąć księgi i otworzyć pieczęci ich, żeś był zabity i odkupiłeś nas Bogu przez krew swoję ze wszelkiego pokolenia i języka, i ludu, i narodu: I uczyniłeś nas Bogu naszemu królami i kapłanami, i królować będziemy na ziemi" [Obj. 5:9-10 Biblia Gdańska]

Starsi mają czasze pełne wonności, którymi sa modlitwy świętych (rzecz charakterystyczna dla kapłanów). Dalej, starsi mówią o tym, że Baranek odkupił ich i oni będą królować na ziemi. Fakt, że starsi śpiewają o sobie jako o odkupionych, jest zgodny z całym kontekstem i tym, że oni sa zbawionymi ludźmi, którzy otrzymali nagrody. Dlatego nawet te przekłady, które mówią tutaj o "ludziach odkupionych, których Baranek uczynił ich Bogu królami i kapłanami, którzy będą królować na ziemi" można śmiało interpretować tak, że starsi mówią o Kościele w ogólności. Tak się składa, że manuskrypt przyjęty powszechnie jako najbardziej wiarygodny, czyli "Textus Receptus" mówi w tym miejscu "odkupiłeś nas", "uczyniłeś nas" i "królować będziemy":

http://www.blueletterbible.org/Bible.cf ... y=0#conc/9

Textus Receptus jest tutaj zgodny z kontekstem fragmentu, opisem postaci i kontekstem księgi, która wcześniej mówi o cechach charakteryzujacych zwycięskich członków Kościoła, którzy aż do śmierci wytrwają w wierze i dokonają biegu, tak jak wytrwał Paweł [II Tym. 4:7-8].

Nie znam lepszego wyjaśnienia faktu przebywania 24 starszych w niebie przed rozpoczęciem Dnia Pańskiego niż Pochwycenie Kościoła przed rozpoczęciem Dnia Pańskiego. Jeśli można wyjaśnić ten tekst w sposób spójny z całością nauczania Biblii, to nie należy od niego uciekać np. dlatego, że nie zgadza się z nauką post-trybulacjonizmu.

Rodzi się pytanie DLACZEGO Jan przedstawia Kościół w niebie w tak zagadkowy sposób. Osobiście uważam, że chodzi o to, żeby odróżnić Kościół od tych, którzy przychodzą z wielkiego ucisku [Obj. 7:9-17]. Ci służą bogu w jego świątyni, ale nie są jej filarami, mają białe szaty (bo nawrócili sie w trakcie Wielkiego Ucisku), ale nie mają koron na głowach. Z Obj. 6:9-11 wynikałoby, że są to dusze męczenników przychodzących z Wielkiego Ucisku, które czekają na rozpoczęcie sądu. Oni zmartwychwstaną (ożyją) po Powtórnym Przyjściu Jezusa [Obj. 20:4] i wraz z Kościołem będą panować w Erze Mesjańskiej.

Jak widać. Biblia nie milczy w tych sprawach. Milczą post-trybulacjoniści, ponieważ w rozdziałach 4-5 są rzeczy rujnujące ich teologię. "Porwanie 24 staruszków" przed rozpoczęciem Dnia Pańskiego byłoby teorią komiczną - bo niby dlaczego mieliby być porwani oni, a nie ktoś inny? Ze względu na wiek? Gdzie w Biblii jest doktryna o "Pochwyceniu Staruszków"?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 17, 2009 2:14 pm 

itur napisał(a):
A wg mnie, najmadrzejsze w tej Twojej wklejce sa dwa ostatnie zdania :)

Wcale niekoniecznie, bo dwoma założeniami John Wenger zniechęca wierzących do trzeźwego osądu:

1. sprawdzania w Pismach jak się rzeczy mają sugestią, że próba zrozumienia szczegółów związanych z Przyjściem Pana [nie pisze którym ;) ] to marnowanie czasu
2. stwierdzeniem, że brak zgody na niebiblijną naukę to = brak pokory i "ostre osądzanie osób" [a nie trzeźwość, czujność i tak jakby nie istniał dla niego NAKAZ osądu nauki, czyli dla J. Wengera osąd nauki jest równy z osądem osoby].
Tak m.in. próbuje się zamykać usta wiernym w sektach 8) niestety...

"Nie marnowali czasu na długie spory na temat szczegółów związanych z przyjściem Jezusa, lecz angażowali się w ewangelizację zagubionych i w chrześcijańskie wychowanie świętych.
Nie byłoby nic gorszego niż to, gdyby pokorne dzieci Boże żywiły usposobienie skłaniające je do ostrego osądzania osób, które mają odmienne zrozumienie proroctw Pisma"

To ja wolę błogosławieństwo jakie zapewnia czytanie Objawienia danego Janowi, które systematyzuje wszystkie wcześniejsze proroctwa, niż mądrość ludową J. Wengera w tym temacie.
"Błogosławiony ten, który czyta, i ci, którzy słuchają słów proroctwa i zachowują to, co w nim jest napisane; czas bowiem jest bliski." Ap 1:3 Bw :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 17, 2009 2:23 pm 

ck napisał(a):
Napiszę jakie ja widzę konsekwencje:
- jeśli ktoś będzie wierzył, że pochwycenie Kościoła nastąpi PO ucisku, a okaże się inaczej, zostanie mile zaskoczony, bez poważniejszych konsekwencji.

No, nie do końca.

Po pierwsze, jeśli ktoś będzie wierzył w Pochwycenie PO ucisku, to będzie czekał na ucisk, a nie na Pochwycenie. I może być jak ten sługa, o którym Jezus mówił zapowiadając niespodziewane przyjście po Kościół:

"Dlatego i wy bądźcie gotowi, gdyż Syn Człowieczy przyjdzie o godzinie, której się nie domyślacie. Kto więc jest tym sługą wiernym i roztropnym, którego pan postawił nad czeladzią swoją, aby im dawał pokarm o właściwej porze? Szczęśliwy ów sługa, którego pan jego, gdy przyjdzie, zastanie tak czyniącego. Zaprawdę powiadam wam, że postawi go nad całym mieniem swoim. Jeśliby zaś ów zły sługa rzekł w sercu swoim: Pan mój zwleka z przyjściem, i zacząłby bić współsługi swoje, jeść i pić z pijakami, przyjdzie pan sługi owego w dniu, w którym tego nie oczekuje, i o godzinie, której nie zna I usunie go, i wyznaczy mu los z obłudnikami; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów" [Mat. 24:44-51]

Po drugie, zamiast "pocieszać się nawzajem" [I Tes. 4:18] tacy ludzie będą się nawzajem straszyć, przed czym ostzregał apostoł Paweł [II Tes. 2:2-3]. Będa wyczekiwac kolejnych znaków, zamiast zająć sie czuwaniem i oporządzeniem lamp na przyjście Oblubieńca.

ck napisał(a):
jeśli ktoś będzie wierzył, że pochwycenie Kościoła nastąpi PRZED uciskiem, a okaże się inaczej, może zostać zwiedziony, nieświadomie przyjąć znamię bestii i "przeoczyć" powrót Pana.

:shock: A dlaczegóż to? Przecież przyjęcie znamienia bestii nie może nastąpić "nieświadomie", bo będzie związane ze świadomą decyzją. Poza tym, nikt nie twierdzi, że Kościół nie przeżyje żadnych prześladowań przed Dniem Pańskim. Ja uważam, że prześladowania są wielce prawdopodobne - tylko nie należy ich mylić z Dniem Pańskim.

Ostatnio edytowano Wt lis 17, 2009 2:41 pm przez Smok Wawelski, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lis 17, 2009 2:25 pm 

Cytuj:
Czyli wszyscy kapłani byli reprezentowani przez 24 starszych (naczelników rodów). Dlatego liczby 24 nie musimy brać symbolicznie, bo 24 nie jest symbolem. Natomiast starsi mogą reprezentować cały Kościół jako królkewskie kapłaństwo, który jest już w niebie. Potwierdzeniem tej interpretacji jest pieśń śpiewana przez 24 starszych przed tronem:

czyli swidakowie Jehowy.Musiales sie niezle napocic, zeby to wyinterpretowac. Pytam sie jeszcze raz, gdzi jest opis pochwycenia przed uciskiem?

Argumentujesz jak adwentysta "Antychryst to reprezentant odstepczego systemu " itd itd
starsi reprezentuje kosciol? A moze izrael i przed Uciskiem byli pochwyceni sami Zydzi. Bardziej na to mi wyglada.Od kiedy chrzescijanie sluzyli w swiatyni?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 17, 2009 2:27 pm 

itur napisał(a):
bo temat ciekawy i ja chetnie poczytam dalsza dyskusje...

Chodzi tylko o to, żeby dalsza dyskusja NIE BYŁA POWIELANIEM poprzedniej dyskusji, bo szkoda na to czasu i miejsca na serwerze. Obciążenie serwera i transfer danych jest już tak duży, że limit jest wyczerpywany tuż przed końcem miesiąca - ale "kibiców" niespecjalnie takie sprawy interesują, bo to nie oni płacą za serwer i ewentualne zwiększenie limitu transferu, prawda?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: re
PostNapisane: Wt lis 17, 2009 2:30 pm 

tomasz napisał(a):
czyli swidakowie Jehowy. Musiales sie niezle napocic, zeby to wyinterpretowac. Pytam sie jeszcze raz, gdzi jest opis pochwycenia przed uciskiem?

Argumentujesz jak adwentysta "Antychryst to reprezentant odstepczego systemu " itd itd
starsi reprezentuje kosciol? A moze izrael i przed Uciskiem byli pochwyceni sami Zydzi. Bardziej na to mi wyglada. Od kiedy chrzescijanie sluzyli w swiatyni?

Tomaszu, w tym, co napisałeś powyżej jest dokładnie ZERO merytorycznych argumentów. Postaraj się bardziej, ok?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 605 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 41  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1