Akwilla napisał(a):
W Biblii mamy podane jak w praktyce Jezus wypełnił Proroków: Począł więc mówić do nich: Dziś spełniły się te słowa Pisma, któreście słyszeli. [Łuk 4:21, por. z wersami:18-19, gdzie cytowany jest Izajasz]
Ten tekst mówi o wypełnieniu TYCH SŁÓW PISMA, a nie o "wypełnieniu proroków". Po prostu Jezus mówi, że wypełnił konkretne proroctwo Izajasza. Kropka.
quote napisał(a):
Oraz Prawo:
Stało się to bowiem, aby się wypełniło Pismo: Kość jego nie będzie złamana [Jana 19:36, por. z 2 Moj 12:46, 4 Moj 9:12]
W tym miejscu tekst mówi, że wypełniło się konkretne Pismo, czyli "kość jego nie będzie złamana". Kropka.
Akwilla napisał(a):
Teza Smoka, jakoby obowiązywało nas to samo Prawo Mojżeszowe i unikanie nakazów zabicia mordercy pod pretekstem tego, że "nie żyjemy w kraju teokratycznym" jest dla mnie mało przekonująca.
Jak uzasadnić w takim razie to, że kobieta nie jest już nieczysta po miesiączce? [chyba, że jest].
Chodziło o nieczystość rytualną obowiązującą w ramach świątynnego systemu ofiarniczego pod Starym Przymierzem. Dlatego po zakończeniu swojej nieczystości należało złożyć ofiarę:
"A gdy [kobieta] jest już wolna od swojego upływu, odliczy sobie siedem dni i potem będzie czysta. A ósmego dnia weźmie sobie dwie synogarlice lub dwa gołębie i przyniesie je do kapłana do wejścia do Namiotu Zgromadzenia. Kapłan je przyrządzi: jedno jako ofiarę za grzech, a drugie jako ofiarę całopalną i tak dokona kapłan za nią przebłagania przed Panem za jej nieczysty upływ. Tak ochraniajcie synów izraelskich od ich nieczystości, aby nie pomarli z powodu swojej nieczystości przez to, że zanieczyszczają przybytek mój, który jest pośród nich" [III Mojż. 15:28-31]Ani jedna kreska Prawa Mojżeszowego nie została zmieniona przez Mesjasza [Mat. 5:17-19]. Niektóre przykazania zostały zawieszone po tym, jak system ofiarniczy Aarona został zastąpiony przez ofiarę Mesjasza, a porządek Aaarona przez porządek Mekchizedeka. Izrael nie jest już państwem teokratycznym z Prawem jako konstytucją i kodeksem karnym. Kościół tym bardziej.
Akwilla napisał(a):
Jezus Chrystus jest obiecanym Prorokiem, którego ma słuchać Nowy Lud Święty. Podał On prawo częściowo osobiście, częściowo przez Kościół.
Nowe Przymierze zostało zawarte z domem Izraela i z domem Judy [Jer. 31:31-34; Hebr. 8:6-13], z którego wywodzi się resztka Izraela - kiedyś byli nazwani nie-Bożym ludem przez proroka Ozeasza, który zapowiedział, że w przyszłości Bóg przygarnie Izraela, co potwierdza apostoł Piotr w Liście skierowanym bezpośrednio do odrodzonych Żydów [I Piotra 2:10] - pisaliśmy już o tym kilka razy. Poganie włączeni w Nowe Przymierze razem z wierną resztką Izraela stanowią Kościół. W Nowym Przymierzu każdy odrodzony ma zapisane w seru Prawo Mojżeszowe, o którym mówił prorok Jeremiasz, zinterpretowane i podane przez Mesjasza.
A Jezus nie przyszedł podać żadnego "nowego prawa":
"Nie mniemajcie, że przyszedłem rozwiązać zakon albo proroków; nie przyszedłem rozwiązać, lecz wypełnić. Bo zaprawdę powiadam wam: Dopóki nie przeminie niebo i ziemia, ani jedna jota, ani jedna kreska nie przeminie z zakonu, aż wszystko to się stanie. Ktokolwiek by tedy rozwiązał jedno z tych przykazań najmniejszych i nauczałby tak ludzi, najmniejszym będzie nazwany w Królestwie Niebios; a ktokolwiek by czynił i nauczał, ten będzie nazwany wielkim w Królestwie Niebios." [Mat. 5:17-19]