Smok Wawelski napisał(a):
Puritan napisał(a):
Hebrajczyków 10:29 powinno zatem brzmieć:
29 O ileż sroższej kary, sądzicie, godzien będzie ten, kto Syna Bożego podeptał i zbezcześcił krew przymierza, przez którą został poświęcony, i znieważył Ducha łaski!
Ten, który w pełni świadomie odrzucił Syna Bożego, który został poświęcony przez Swoją krew, nie może być zbawiony.
Puritan, przepraszam Cię bardzo, ale widzę, że masz problem ze zrozumieniem prostego tekstu. To są problemy na poziomie gimnazjalnym. Kto w tym wersecie godzien będzie kary i został poświęcony lub uświęcony? Syn Boży, czy ten, kto Syna Bożego podeptał, zbezscześcił krew przymierza, przez którą został uświęcony i znieważył Ducha łaski?
.
Ja tekst rozumiem poprawnie.
Tekst poniższy nie mówi o osobie nawróconej, która odeszła od Boga i nic na to nie wskazuje.
Heb 10
29 O ileż sroższej kary, sądzicie, godzien będzie ten, kto Syna Bożego podeptał i zbezcześcił krew przymierza, przez którą został uświęcony [poświęcony], i znieważył Ducha łaski!
Człowiek ten otrzymał poznanie prawdy i rozmyślnie grzeszył (czyli odrzucił Jezusa) (w. 26).
Ludzie w ST byli zabijani za złamanie prawa mojżeszowego (w. 28.
Człowiek z w. 29 zbezcześcił krew przymierza, która jest czymś o wiele większym od zakonu Mojżesza (bo poświęciła ona Jezusa!).
Ponieważ człowiek z w. 29 popełnił większy grzech (bo zbezcześcił krew, która poświęciła Jezusa), niż ten z w. 28, dlatego poniesie on sroższą karę w piekle.
Gdyby tekst ten mówił o możliwości utraty zbawienia, to analogicznie podany byłby przykład odejścia od wiary osoby ze Starego Testamentu. Ale tekst ten mówi po prostu o osobie, która złamała prawo mojżeszowe i nie jest nic powiedziane, że była uświęcona!
Hebrajczyków 10
28 Kto łamie zakon Mojżesza, ponosi śmierć bez miłosierdzia na podstawie zeznania dwóch albo trzech świadków
Po drugie, kilkanaście wersetów wcześniej:
Heb. 10:
14 Albowiem jedną ofiarą uczynił
na zawsze doskonałymi tych, którzy są uświęceni.
Ludzie, którzy dostąpili przebaczenia, zostali uczynieni
doskonałymi w oczach Bożych
raz na zawsze!
Nie mogą zatem przestać być doskonali. Jeśli więc ktoś ma problemy z rozumieniem tekstu, to nie jestem to ja.