www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N maja 11, 2025 12:25 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 605 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 24, 2009 9:18 pm 

upss... a ja tylko zapytałem jak to jest że Syn nie wie, a Ojciec wie... a tu przez 2 zaledwie dni narosło tyle postów, że trudno je jednym tchem przeczytać, nie mówiąc już o przeniesieniu watku w inne miejsce... Jak na razie tylko ppajda odniósł się do mojego pytania, a potem to już tylko kilometry dyskusji nt paruzji i tym podobnych
pozdrawiam gorąco

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 24, 2009 11:11 pm 

Ppajda odniósł się dość konkretnie. Można tylko dodać, że przychodząc na ziemię w ludzkim ciele Syn Boży postanowił sam siebie uniżyć i ograniczyć [Flp. 2:6-8], jako Syn Człowieczy na ziemi nie korzystał ze wszystkich atrybutów Boskości, lecz był uzależniony od Ojca. Dlatego mówił np. że "nie może Syn sam od siebie nic czynić, tylko to, co widzi, że Ojciec czyni; co bowiem On czyni, to samo i Syn czyni" [Jan 5:19].

Ciekawe jest to, że fałszywi mesjasze i fałszywi nauczyciele najczęściej twierdzą, że wiedzą o dacie powrotu Pana. Na przykład Świadkowie Jehowy, którzy "wiedzieli" już kilkakrotnie. I właśnie dlatego, że wiedzą, są fałszywi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: N paź 25, 2009 8:11 am 

najwiekszym bledem SJ jest fakt, iz wyznaczyli oni date paruzji na 1914 rok.
Doskonale wycwiczyli sie w zonglerce slownej stosujac termin "obecnosc" lub "przyjscie", tak jak im pasuje. Generalnie szatan boi sie widzialnej paruzji naszego Pana, dlatego rozpowszechnia nauki majace badz wyznaczac daty badz ukazac przyjscie jako ciche i porajemne ( stad obecnosc).
Wie, ze gdy Chrystus powroci, to jego "ziemski sojusznik" zostanie zabity "blaskiem jego przyjscia", gdy Syn Czlowieczy ukaze sie jak blyskawica.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: re
PostNapisane: N paź 25, 2009 8:50 am 
tomasz napisał(a):
(...) szatan (...) rozpowszechnia nauki majace (...) ukazac przyjscie jako ciche i potajemne (...)

Jesli ta czesc twojej wypowiedzi wlasciwie zrozumialem, znaczy to, ze nauka o pochwyceniu przed nastaniem Dnia Panskiego jest wg. Ciebie nauka szatanska. Czy wlasciwie zrozumialem ta czesc twojej wypowiedzi?

Jesli wlasciwie Cie zrozumialem, prosze Cie ponownie, abys odpowiedzial na zawarte tutaj pytania: http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... =4499#4499

Pragne przez to wykazac, ze nauka o pochwyceniu Kosciola przed nastaniem Dnia Panskiego jako jedyna "wspólgra" z CALYM Pismem. Nie powielajmy bledów tych, którzy w badaniu Pisma nie przyjmuja CALEGO Pisma:

ppajda napisał(a):
Grzesiek napisał(a):
To nie dokońca prawda ze wystarczy byc gorącym jak blacha, to półprawda.

Mat. 4:1-11
1. Wtedy Duch zaprowadził Jezusa na pustynię, aby go kusił diabeł.
2. A gdy pościł czterdzieści dni i czterdzieści nocy, wówczas łaknął.
3. I przystąpił do niego kusiciel, i rzekł mu: Jeżeli jesteś Synem Bożym, powiedz, aby te kamienie stały się chlebem.
4. A On odpowiadając, rzekł: Napisano: Nie samym chlebem żyje człowiek, ale każdym słowem, które pochodzi z ust Bożych.
5. Wtedy wziął go diabeł do miasta świętego i postawił go na szczycie świątyni.
6. I rzekł mu: Jeżeli jesteś Synem Bożym, rzuć się w dół, napisano bowiem: Aniołom swoim przykaże o tobie, abyś nie zranił o kamień nogi swojej.
7. Jezus mu rzekł: Napisane jest również: Nie będziesz kusił Pana, Boga swego.
8. Znowu wziął go diabeł na bardzo wysoką górę i pokazał mu wszystkie królestwa świata oraz chwałę ich.
9. I rzekł mu: To wszystko dam ci, jeśli upadniesz i złożysz mi pokłon.
10. Wtedy rzekł mu Jezus: Idź precz, szatanie! Albowiem napisano: Panu Bogu swemu pokłon oddawać i tylko jemu służyć będziesz.
11. Wtedy opuścił go diabeł, a aniołowie przystąpili i służyli mu.
(BW)

Sam Jezus był atakowany przez "ogniste pociski złego", a nie jest uczeń wiekszy nad Mistrza swego !

Pan Jezus używał Słowa Bożago które jest mieczem Ducha. Miecz to konkretna broń.

Jak. 4:7
7. Przeto poddajcie się Bogu, przeciwstawcie się diabłu, a ucieknie od was.
(BW)

1 Piotr. 5:8-9
8. Bądźcie trzeźwi, czuwajcie! Przeciwnik wasz, diabeł, chodzi wokoło jak lew ryczący, szukając kogo by pochłonąć.
9. Przeciwstawcie mu się, mocni w wierze, wiedząc, że te same cierpienia są udziałem braci waszych w świecie,
(BW)

To, co tu napisales, wcale nie przeczy niczemu, co zostalo napisane wczesniej przez ani_isze i przeze mnie: Slowo Boze jest mieczem Ducha i sam piszesz, ze Jezus byl atakowany. Jezus wiec nie wyszedl na pustynie, zeby zaatakowac tam diabla jakims duchowo-strategicznym sposobem gromiac i wyznajac w kólko to samo, jak to robi wspólczesny "ruch wiary". Widzimy cos calkiem innego: Pan Jezus zostaje kuszony, czyli zaatakowany i odpowiada Slowem Bozym - posluguje sie mieczem Ducha!

A tak przy okazji Pan Jezus w zacytowanym przez Ciebie fragmencie Slowa Bozego pokazuje nam, ze szatan równiez cytuje Slowo Boze i posluguje sie nim do swoich watpliwych celów.

Dalej Pan Jezus pokazuje nam w tym fragmencie, w jaki sposób szatan posluguje sie Slowem Bozym (wyrywajac je z kontekstu) i jak sie powinno poslugiwac Slowem Bozym (w kontekscie). Zwróc na to uwage:

"Wtedy wziął go diabeł do miasta świętego i postawił go na szczycie świątyni. I rzekł mu: Jeżeli jesteś Synem Bożym, rzuć się w dół, napisano bowiem: Aniołom swoim przykaże o tobie, abyś nie zranił o kamień nogi swojej. Jezus mu rzekł: Napisane jest również: Nie będziesz kusił Pana, Boga swego." (Mat. 4:5-7, BW)

Takze sam powinienes uwazac, bo juz nie raz zauwazylem, ze zamiast wykladac Slowo Boze w kontekscie jak robil to Pan Jezus, Ty wyrywasz je z kontekstu - jak robil to szatan. Zastanów sie nad tym.
( http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... 2135#32135 )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N paź 25, 2009 10:45 am 

Cytuj:
Natomiast Ty, Tomaszu, twierdzisz, że Kościół będzie na ziemi w czasie Dnia Pańskiego i doświadczy wylania gniewu razem z wszystkimi mieszkańcami ziemi. Przed takimi jak Ty ostrzegał apostoł Paweł:

"Co się zaś tyczy przyjścia Pana naszego Jezusa Chrystusa i spotkania naszego z nim, prosimy was, bracia, abyście nie tak szybko dali się zbałamucić i nastraszyć, czy to przez jakieś wyrocznie, czy przez mowę, czy przez list, rzekomo przez nas pisany, jakoby już nastał dzień Pański. Niechaj was nikt w żaden sposób nie zwodzi" [II Tes. 2:1-3]

ppajdo,oczywiscie na pytania Smoka odpowiem.Juz widze w nich bark spojnosci z reszta nauki Jezusa.
Faktyczxnie swiadkowie Jehowy nauczaja o skrytej i potajemnej obecnosci Jezusa od 1914 roku (tak interpretuja slowo "paruzja") i to komentowalem.To mnie zarzucono popieranie nauk szatanskich w wypowiedzi Smoka powyzej.Pocieszam sie, ze jestem w doborowym towarzystwie Papiasza (ucznia apostola Jana),Ireneusza z Lyonu, Jystyna Meczennika, Lutra, Kalwina, Zwinglego, chyba tez Billy Grahama,Samuel Prideaux Tregelles i wielu wielu innych uczciwych chrzescijan.

Cytuj:
Pragne przez to wykazac, ze nauka o pochwyceniu Kosciola przed nastaniem Dnia Panskiego jako jedyna "wspólgra" z CALYM Pismem. Nie powielajmy bledów tych, którzy w badaniu Pisma nie przyjmuja CALEGO Pisma:

ppajdo, ja nie jestem takim idealista jak Ty. Widzę, ze w niektorych kwestiach rzeczy nie sa takie oczywiste.Dlatego jedni maja problem z gniewem Bozym i chrzescijanami , innym wychodza dwie paruzje, kilka zmartwychwstan sprawiedliwych i pochwycen.ja caly czas studije ten temat.Jesli mnie kiedys oswieci i zobacze, ze to co glisice jest spojne, to nie zawaham sie tego przyjac.Poki, co widze szereg niekonsekwencji lingwistycznych, jak rowniez tych dotyczacych slow Jezusa o czasach konca.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N paź 25, 2009 11:15 am 
tomasz napisał(a):
Cytuj:
Natomiast Ty, Tomaszu, twierdzisz, że Kościół będzie na ziemi w czasie Dnia Pańskiego i doświadczy wylania gniewu razem z wszystkimi mieszkańcami ziemi. Przed takimi jak Ty ostrzegał apostoł Paweł:

"Co się zaś tyczy przyjścia Pana naszego Jezusa Chrystusa i spotkania naszego z nim, prosimy was, bracia, abyście nie tak szybko dali się zbałamucić i nastraszyć, czy to przez jakieś wyrocznie, czy przez mowę, czy przez list, rzekomo przez nas pisany, jakoby już nastał dzień Pański. Niechaj was nikt w żaden sposób nie zwodzi" [II Tes. 2:1-3]

ppajdo,oczywiscie na pytania Smoka odpowiem.Juz widze w nich bark spojnosci z reszta nauki Jezusa.
Faktyczxnie swiadkowie Jehowy nauczaja o skrytej i potajemnej obecnosci Jezusa od 1914 roku (tak interpretuja slowo "paruzja") i to komentowalem.To mnie zarzucono popieranie nauk szatanskich w wypowiedzi Smoka powyzej.

Pawel ostrzegal przed tym, "abyście nie tak szybko dali się zbałamucić i nastraszyć, czy to przez jakieś wyrocznie, czy przez mowę, czy przez list, rzekomo przez nas pisany, jakoby już nastał dzień Pański". Bylo to mozliwe tylko dlatego, poniewaz ktos wierzyl w to, ze pochwycenie nie nastanie PRZED Dniem Panskim, a Tesaloniczanie temu komus zaufali i dali sie nastraszyc. Smokowi o to chodzilo, ze przed takimi apostol Pawel ostrzegal Tesaloniczan i to jest faktem. Smok nie nazwal tego jednak "nauka szatanska", Ty natomiast nasz poglad na pochwycenie przed nastaniem Dnia Panskiego takim mianem okreslises, piszac:

tomasz napisał(a):
(...) szatan (...) rozpowszechnia nauki majace (...) ukazac przyjscie jako ciche i potajemne (...)

Odwazne slowa, baczac na to, ze jeszcze nie wykazales tego na podstawie CALEGO Pisma.

tomasz napisał(a):
(...) Pocieszam sie, ze jestem w doborowym towarzystwie Papiasza (ucznia apostola Jana),Ireneusza z Lyonu, Jystyna Meczennika, Lutra, Kalwina, Zwinglego, chyba tez Billy Grahama,Samuel Prideaux Tregelles i wielu wielu innych uczciwych chrzescijan. (...)

A ja sie pocieszam, ze jestem w doborowym towarzystwie apostolów Pawla i Piortra. Jak uwazasz: które "grono" jest doborowsze? :wink:

tomasz napisał(a):
(...) Poki, co widze szereg niekonsekwencji lingwistycznych, jak rowniez tych dotyczacych slow Jezusa o czasach konca. (...)

Uwazam, ze w takim razie pisz tutaj o nich, to mozna je wspólnie rozwazyc i wyciagnac wnioski. Po to istnieje moim zdaniem forum dyskusyjne.

P.S.: A jak juz koniecznie chcesz byc w gronie seryjnych morderców (Kalwin - i to PO "nawróceniu") i antysemitów (Luter - i to PO nawróceniu) - twój wybór.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N paź 25, 2009 11:44 am 

Cytuj:
Ty natomiast nasz poglad na pochwycenie przed nastaniem Dnia Panskiego takim mianem okreslises, piszac:
tomasz napisał:

soryy, nie wiemo co chodzi.Pisalem o swiadkch, bo rzeczywiscie mowia o ichej PARUZJI , definiujac ja jako obecnosc.
Jesli "dzien panski" musi zqawsze oznaczac to co w ST "jom JHWH" to wierze, ze zbaiweni wierzacych (wyratowanie-pochwycenie) nastapi w trakci tego dnia , przed inauguracja 1000 Krolestwa.
Jka rozumiem pisma to dzien ten rozpoczyna sie od OHYDY SPUSTOSZENIA a konczy NOWYM NIEBEM I NOWA ZIEMIA (1 ptr).
A wiec w trakcie.

Cytuj:
tomasz napisał:
(...) Pocieszam sie, ze jestem w doborowym towarzystwie Papiasza (ucznia apostola Jana),Ireneusza z Lyonu, Jystyna Meczennika, Lutra, Kalwina, Zwinglego, chyba tez Billy Grahama,Samuel Prideaux Tregelles i wielu wielu innych uczciwych chrzescijan. (...)

A ja sie pocieszam, ze jestem w doborowym towarzystwie apostolów Pawla i Piortra. Jak uwazasz: które "grono" jest doborowsze?

i tu znowu ospowiedz na teze Smoka o mojej zwodzicielskiej osobie , odwracasz kota ogonem i obalsz teze jakoby dla mnie inspiracja do takiego nauczania byli powyzszi z nauczycieli.
Dla Ciebie sa to oczywiscie Piotr i Pawel. Mesle, ze troche wiecej pokory takze dla rozbieznosci mysli teologicznej. A skoro Luter to antysemita, to juz wiadomo, co o mnie myslec i o naucaaniu o pochwyceniu po ucisku.
Rownie dobrze ja moglbym Ci wskazac kilku zwodzicieli ( w innych kwestich), ktorzy wyznaja Twoja nauke pretrybulacyjna ).Ale to nie fair.

Cytuj:
Uwazam, ze w takim razie pisz tutaj o nich, to mozna je wspólnie rozwazyc i wyciagnac wnioski. Po to istnieje moim zdaniem forum dyskusyjne.

po to powinno byc forum dyskusyjne

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N paź 25, 2009 11:53 am 
tomasz napisał(a):
Jesli "dzien panski" musi zqawsze oznaczac to co w ST "jom JHWH" to wierze, ze zbaiweni wierzacych (wyratowanie-pochwycenie) nastapi w trakci tego dnia , przed inauguracja 1000 Krolestwa.
Jka rozumiem pisma to dzien ten rozpoczyna sie od OHYDY SPUSTOSZENIA a konczy NOWYM NIEBEM I NOWA ZIEMIA (1 ptr).
A wiec w trakcie.

Czy mógłbyś podać podstawy dla podanych wniosków, tzn. dla tego, że Kościół zostanie pochwycony w trakcie Dnia JHWH oraz dla tego, że Dzień JHWH zacznie się z postawieniem ohydy spustoszenia?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 25, 2009 12:15 pm 

Elendil napisał(a):
Wierzę w dwa przybycia:

1) 2 Tes. 2:1-2
    1. Co się zaś tyczy przyjścia* Pana naszego Jezusa Chrystusa i spotkania naszego z nim, prosimy was, bracia,
    2. Abyście nie tak szybko dali się zbałamucić i nastraszyć, czy to przez jakieś wyrocznie, czy przez mowę, czy przez list, rzekomo przez nas pisany, jakoby już nastał dzień Pański.
    (BW)

To przyjście po Kościół.

2) Mat. 24:27
    27. Gdyż jak błyskawica pojawia się od wschodu i jaśnieje aż na zachód, tak będzie z przyjściem* Syna Człowieczego,
    (BW)

To jest przyjście ze świętymi w mocy i chwale.

* gr. parousia

OK, dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N paź 25, 2009 1:49 pm 

http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=p ... re=related

to chyba 5 filmow w temacie pochwycenia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 25, 2009 3:01 pm 

Obejrzałem pierwszych kilka części. Autor nie widzi różnicy między Dniem Pańskim czyli wylaniem gniewu Bożego na mieszkańców ziemi trwającym 7 lat, Wielkim Uciskiem Izraela trwającym 3.5 roku, a uciskiem Kościoła przez świat. Sorry, ale odwracanie kota ogonem i porównywanie "pochwycenia" armii faraona z Pochwyceniem Kościoła jest po prostu totalnym nieporozumieniem.

Przypowieści mówiące o końcu wieku - czyli wydarzeniach około Powtórnego przyjścia - autor myli sobie z Pochwyceniem Kościoła. No i mamy manipulację pojęciami "zebrać" lub "zmiótł wszystkich" po to, żeby udowodnić, że to grzesznicy zostaną "pochwyceni", choć ani jedno ani drugie nie ma z Pochwyceniem nic wspólnego. Czy grzesznicy zostaną wzięci na obłoki do Pana? Oczywiście, że nie, ale autorowi to nie przeszkadza.

Niestety, takie filmiki to jest tania propaganda, która jest zaskakująco agresywna zresztą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N paź 25, 2009 3:37 pm 

Cytuj:
1. Jeśli wierzący spotkają się z Panem w powietrzu dopiero podczas Jego przyjścia w mocy i chwale, to gdzie i kiedy odbędzie się Sąd (zbawionych) przed Trybunałem Chrystusowym [I Kor. 3:10-15; II Kor. 5:10] i Wesele Baranka [Obj. 19:7-8]?

zacznijmy od uczty Weselnej Baranka.Cala sceneria wskazuje na czas tuz przed Armaagedonem.W tym czasie wierzacy zostali pochwyceni i zaczyna sie inauguracja Godow Baranka.Uczta odbedzie sie w Tysiacletnim Krolestwie, ktore jest tuż tuż.
Jezus powiedzial wyraznie:

Lk 22.17 Potem wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie rzekł: «Weźcie go i podzielcie między siebie; 18 albowiem powiadam wam: odtąd nie będę już pił z owocu winnego krzewu, aż przyjdzie królestwo Boże».

Teraz odwrócę pytanie.W jaki sposob Jezus odbywałby ucztę weselną z pochwyconym Kosciolem w niebie, skoro sam zapowiedzial, iz z owocu krzewu winnego bedzie spozywal dopiero w Krolestwie Bozym?
Przeciez pochwycenie nastapilo kilka lat wczesniej przed inauguracja Tysiacletniego Krolestwa. Pan Młody spożywał chyba z krzewu winnego podczas uczty weselnej.Chyba, ze Jezus znowu sie pomylił, jak w Mt 24.
Prosze o miłą i szczera odpowiedź :D

Druga sprawa. Nawet jesli w powyzszym nie mam racji, to przecież na zydowska uczte weselna (a przyjmuje, ze o taka chodzi) nie trzeba 3,5 ani 7 lat, ale wystarczy kilka dni.Mozna wiec rowniez przyjac, ze odbyla sie ona tuz przed Millenium.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 25, 2009 4:36 pm 
Myślę, że twój błąd, Tomaszu, w powyższych przemyśleniach [na tyle na ile cię rozumiem] polega na stosowaniu złego tłumaczenia [i sugerowaniu się nienatchnionymi śródtytułami ;)]. W 19 rozdziale Objawienia jest w oryginale nie "wesele", ale "małżeństwo" [gamos] w znaczeniu "zaślubiny". I to wszystko bardzo ładnie wyjaśnia.

Ślub Mesjasza i jego Panny Młodej odbędzie się w niebie - nie ma problemu. Uczta odbędzie się na ziemi po przyjściu Jezusa ze świętymi. Wezmą w niej udział sprawiedliwi wszystkich wieków.

Mam wrażenie, że to już było mówione na forum tyle razy...
Mam też nadzieję, że odpowiedź jest miła i szczera :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N paź 25, 2009 5:41 pm 

tomasz napisał(a):
Jka rozumiem pisma to dzien ten rozpoczyna sie od OHYDY SPUSTOSZENIA a konczy NOWYM NIEBEM I NOWA ZIEMIA (1 ptr). A wiec w trakcie.

Rozpoczęcie Dnia Pańskiego jest opisane w Obj. 6:12-17, co pisałem już kilka razy. Ohyda spustoszenia stanie w świątyni ok. 3.5 roku później, co jest opisane w Obj. 13. Pochwycenie nastąpi w sytuacji, gdy na ziemi wszystko będzie się działo normalnie [Mat. 24:38; Łuk. 17:28], a nagła zagłada przyjdzie na świat wtedy, gdy będą mówić "pokój i bezpieczeństwo" [I Tes. 5:2-3]. Zobaczmy, co jest napisane o sytuacji tuż przed wylaniem gniewu Bożego lub nawet na jego początku:

"I wyszedł drugi koń, barwy ognistej, a temu, który siedział na nim, dano moc zakłócić pokój na ziemi, tak by mieszkańcy jej zabijali się nawzajem; i dano mu wielki miecz" [Obj. 6:4]

Czyli w momencie rozpoczęcia Dnia Pańskiego nie będzie już pokoju i bezpieczeństwa, a przez najbliżych siedem lat już nie będą "Jedli, pili, kupowali, sprzedawali, szczepili, budowali" [Łuk. 17:28; Mat. 24:38]. Wystarczy przeczytać Objawienie, żeby to stwierdzić.

Ohyda spustoszenia stanie po pierwszych sądach dokonanych przez Boga nad ludzkością i opisanych w Obj. 6-9.

tomasz napisał(a):
Pocieszam sie, ze jestem w doborowym towarzystwie Papiasza (ucznia apostola Jana), Ireneusza z Lyonu, Jystyna Meczennika, Lutra, Kalwina, Zwinglego, chyba tez Billy Grahama, Samuel Prideaux Tregelles i wielu wielu innych uczciwych chrzescijan. (...)

Pierwsi Ojcowie pisali z perspektywy Kościoła będącego w ucisku, ale i tak pisali o Pochwyceniu, które miało się odbyć w każdej chwili i dlatego należy czuwać. Podałem już wcześniej link do artykułu na temat interpretacji Pochycenia w historii Kościoła. Źrodłem objawienia jest Biblia, a nie tradycja. Dlatego powoływanie się na ludzi nic nie zmienia w naszej dyskusji.

Paweł uspokajał Tesaloniczan, którym ktoś najwyraźniej chciał wmówić, że Dzień Pański się już rozpoczął, a oni nadal są na ziemi, choć przecież Kościół nie jest przeznaczony na gniew wraz z całą ludzkością. Czyli ktoś ich chyba nauczał, że Pochwycenie odbędzie się w trakcie lub po tzw. Wielkim Ucisku (który jest mylony z wylaniem gniewu). Dlatego Paweł pisze im, że przed Dniem Pańskim musi być odstępstwo i musi się objawić Antychryst. Skoro ani jedno, ani drugie nie miało jeszcze miejsca, to nie mają się czego obawiać. Sam Paweł radzi im, żeby się nie dali zwieść, zbałamucić ani nastraszyć [II Tes. 2:1-4].

tomasz napisał(a):
Generalnie szatan boi sie widzialnej paruzji naszego Pana, dlatego rozpowszechnia nauki majace badz wyznaczac daty badz ukazac przyjscie jako ciche i porajemne (stad obecnosc).

To jest dopiero zagrywka nie fair... . Pochwycenie nie mówi o przyjściu Pana na ziemię (niewidzialnym), lecz o wzięciu Kościoła na obłoki do Pana [I Tes. 4:17], który przyjdzie zabrać Kościół do nieba [Jan 14:2-3], a nie na ziemię. Dlatego Pochwycenie w ogóle nie dotyczy przyjścia Jezusa na ziemię, a tym bardziej niewidzialnego przyjścia na ziemię.

Świadkowie w ogóle nie mówią o Pochwyceniu, z tego, co wiem. Dlatego montowanie na siłę nieuczciwej argumentacji przy pomocy ŚJ jest moim zdaniem nie fair. Zarzucanie komukolwiek żonglerki tylko dlatego, że słowo "parousia" mające kilka znaczeń odczytuje zgodnie z ich kontekstem, jest nieuprawnione. Paruzja jest terminem teologicznym, ale to nie oznacza, że w każdym miejscu, gdzie jest użyte słowo "parousia" chodzi właśnie o Powtórne Przyjście Pana na ziemię w mocy i chwale. Co próbował pokazać Elendil, jak zauważyłem.

Tomaszu, NIE ODPOWIEDZIAŁEŚ na pytanie nr 1. Ono nie dotyczy uczty weselnej Baranka, na którą zaproszenie zostanie wystosowane po zaślubinach [Obj. 19:9], tylko samych zaślubin, które odbędą się wcześniej w niebie. Ponieważ są zwyczajowo nazywane przez nas "weselem" i tak tłumaczone (błędnie) w BW, napisałem "wesele". Zamiast "odwracać pytanie", odpowiedz kiedy i gdzie odbędą się zaślubiny (oraz sąd przed Trybunałem Chrystusowym), jeśli Kościół według Ciebie zostanie wzięty na spotkanie Pana dopiero podczas Jego Powtórnego Przyjścia, gdy On będzie zmierzał na ziemię zamiast do nieba?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N paź 25, 2009 7:42 pm 

Cytuj:
omaszu, NIE ODPOWIEDZIAŁEŚ na pytanie nr 1. Ono nie dotyczy uczty weselnej Baranka, na którą zaproszenie zostanie wystosowane po zaślubinach [Obj. 19:9], tylko samych zaślubin, które odbędą się wcześniej w niebie. Ponieważ są zwyczajowo nazywane przez nas "weselem" i tak tłumaczone (błędnie) w BW, napisałem "wesele". Zamiast "odwracać pytanie", odpowiedz kiedy i gdzie odbędą się zaślubiny (oraz sąd przed Trybunałem Chrystusowym), jeśli Kościół według Ciebie zostanie wzięty na spotkanie Pana dopiero podczas Jego Powtórnego Przyjścia, gdy On będzie zmierzał na ziemię zamiast do nieba?

zawsze staram sie sprawdzic, gdzie jeszcze dane slowo jest uzyte.W rozmowie z witem(o ile sie nie myle), ktory nie mial dostepu do tekstu greckiego) uzyles slowa "wesele", co mogloby zasugerowac dlugi okres czasu. I w zasadzie miales racje.O jakie "gamos" chodzi mozna latwo przeczytac w innym miejscu NT.

1 Trzeciego1 dnia odbywało się wesele w Kanie Galilejskiej i była tam Matka Jezusa. 2 Zaproszono na to wesele także Jezusa i Jego uczniów. 3 A kiedy zabrakło wina, Matka Jezusa mówi do Niego: «Nie mają już wina». 4 Jezus Jej odpowiedział: «Czyż to moja lub Twoja sprawa, Niewiasto?2 Czyż jeszcze nie nadeszła godzina moja2?» 5 Wtedy Matka Jego powiedziała do sług: «Zróbcie wszystko, cokolwiek wam powie»3. 6 Stało zaś tam sześć stągwi kamiennych przeznaczonych do żydowskich oczyszczeń4, z których każda mogła pomieścić dwie lub trzy miary. 7 Rzekł do nich Jezus: «Napełnijcie stągwie wodą!» I napełnili je aż po brzegi. 8 Potem do nich powiedział: «Zaczerpnijcie teraz i zanieście staroście weselnemu!» Oni zaś zanieśli. 9 A gdy starosta weselny skosztował wody, która stała się winem - nie wiedział bowiem, skąd ono pochodzi, ale słudzy, którzy czerpali wodę, wiedzieli - przywołał pana młodego 10 i powiedział do niego: «Każdy człowiek stawia najpierw dobre wino, a gdy się napiją, wówczas gorsze. Ty zachowałeś dobre wino aż do tej pory

Takie wesele "gamos" mamy rowniez w Obj 19. Tam jest zaproszenie na taką ucztę weselna, ktora odbedzie sie zaraz tzn po inauguracji Tysiclecia i zabiciu Antychrysta (ktory zabity bedzie szybko "blaskiem jezusowej
paruzji " A oblubienica wyratowana , aby ujsc przed gniewem zasiadajacego na koniu)
Widzisz więc, ze to nie zwolennicy pretryb. maja problem a nie ich adwersarze.
Uczta ta NIE MOGŁA SIE ODBYC ANI PRZED UCISKIEM ANI W TRAKCIE z prostej przyczyny, gdyz JEZUS NIE MOGŁ SPOZYWAC Z OWOCU WINOROSLI, AZ DO MOMENTU NADEJSCIA KROLESTWA, W KTORYM BEDZIE JA SPOZYWAL.
Chyba, ze znowu sobie zaprzecza albo mamy juz dwa rodzaje uczt weselnych , podobnie jak dwa rodzaje paruzji, zmartwychwstan sprawiedliwych, epifanii itd.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 605 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 41  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1