www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt maja 13, 2025 5:39 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N sie 21, 2005 8:52 pm 

sylka napisał(a):
Z drugiej strony zaobserwowalam, ze te male spolecznosci bardzo slabo sa zaangazowane w dzielo ewangelizacji. Uwaza sie, ze glownie swiadectwo zycia ma wystarczyc. Rzadko organizuje sie ewangelizacje.
Nie ma takiego nastawienia na zdobywanie dusz. Natomiast w wiekszych spolecznosciach jest wieksza inicjatywa w tej kwestii.

Nie do konca, Sylko. Na przyklad zbor Ruchu Wiary, ktory opuscilem 3 lata temu zaniechal wszelkich form ewangelizacji poza tzw "ewangelizacja poprzez przyjazn", polegajaca na 4 krokach:
1. Modlitwa za dana osobe z twojego otoczenia(domu, szkoly,miejsca pracy, uczelni)
2.Budowanie relacji z ta osoba (ale bez ujawniania sie jako wierzacy) :o
3. Dopiero po zbudowaniu silnej relacji przyjazni, szukanie okazji do swiadczenia.
4.Zaproszenie takiej osoby i przyjscie z nia do zboru, na grupe domowa albo na Kurs Alfa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 22, 2005 7:40 pm 

Paulos napisał(a):
Teraz u zielonych jest tak, że zwolennicy reformacji apostolskiej chcieliby być autokefaliczni (no może z wyjątkiem poddania ojcom duchownym zza wielkiej wody), a centrala ma ambicje trzymania wszystkiego w garści. No i rwą kościół na strzępki, bo nie chcą ustąpić ani jedni, ani drudzy.

Nie tylko reformacji apostolskiej, ale w ogole "trzeciej fali". Z tego co wiem, byly nawet sytuacje, gdzie zbory KZ stawaly sie kosciolami "trzeciej fali" (Przyklad- Gorzow Wlkp. "ci od AF-a")

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 22, 2005 8:14 pm 

Jolteon napisał(a):
Paulos napisał(a):
Z tego co wiem, byly nawet sytuacje, gdzie zbory KZ stawaly sie kosciolami "trzeciej fali"

To jest metoda rozwoju tego ruchu - pozyskiwanie już wierzących ludzi.

Nie słyszałem, żeby któryś z "apostołów" przyjechał do Polski, głosił w miejscowości, gdzie nie ma jeszcze żadnego kościoła ludziom, którzy chrześcijanami nie są, a potem założył zbór!

Jakże to różne od postępowania Pawła, Piotra, czy Barnaby.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 23, 2005 3:53 pm 

Paulos napisał(a):
To jest metoda rozwoju tego ruchu - pozyskiwanie już wierzących ludzi. Nie słyszałem, żeby któryś z "apostołów" przyjechał do Polski, głosił w miejscowości, gdzie nie ma jeszcze żadnego kościoła ludziom, którzy chrześcijanami nie są, a potem założył zbór!
Jakże to różne od postępowania Pawła, Piotra, czy Barnaby.

Tak, Paulos, a do tego odbywa sie czesto na zasadzie infiltracji. W Kakowie oba istniejace zbory KZ nawiazaly scisla wspolprace ze zborem RW, do ktorego kiedys nalezalem.Nawet odbylo sie wspolne nabozenstwo, wczasie ktorego ogloszono podpisanie porozumienia o wspolpracy miedzy pastorami. Gdy teraz czasami spotykam niektorych znajomych z KZ, to (niestety :( ) dowiaduje sie, ze np, oba zbory KZ przyjely nauke RW nt.dziesieciny(literalne 10%, Malachiasz3,8-10),czy np poszly w kierunku tzw.ruchu wstawienniczego(skad juz 1 krok do "strategicznej walki duchowej")

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 24, 2005 6:51 pm 

No jeśli chodzi o dziesięcinę to Betlejemka miała tę naukę już od 20 lat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 24, 2005 7:00 pm 

Marck5 napisał(a):

Mozliwe, nie bede sie spieral, ze jest inaczej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 11:11 am 
Jolteon napisał(a):
Marck5 napisał(a):

Czy to jest grzech dawać dziesięcinę? :shock: :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 11:45 am 

miki napisał(a):
Jolteon napisał(a):
Marck5 napisał(a):

Zaskoczyles mnie,Miki takim pytaniem. :o :o :wink:
Nie chodzilo mi o sama dziesiecine, a o pewne przegiecia z tym zwiazane (chyba czytales artykuly na tej witrynie? :?: ). Ja nawiazywalem do sytuacji (znanych mi z mojego bykego zboru) gdzie tematu dziesieciny uzywalo sie do manipulowania ludzmi i ich zastraszania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 11:59 am 
Jolteon napisał(a):
miki napisał(a):
Jolteon napisał(a):
Marck5 napisał(a):

Zaskoczyles mnie,Miki takim pytaniem. :o :o :wink:
Nie chodzilo mi o sama dziesiecine, a o pewne przegiecia z tym zwiazane (chyba czytales artykuly na tej witrynie? :?: ). Ja nawiazywalem do sytuacji (znanych mi z mojego bykego zboru) gdzie tematu dziesieciny uzywalo sie do manipulowania ludzmi i ich zastraszania.

Wiem, wiem. Sprawdzałem czy nie zapędzamy się za daleko. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 12:33 pm 

Cytuj:

Z pewnością nie.

Grzechem jest natomiast wyciąganie od ludzi kasy poprzez straszenie ich losem Ananiasza i Safiry, odrzuceniem przez Boga i nazywaniem ich złodziejami, jeśli tejże dziesięciny nie przynoszą do "spichlerza", czyli - ściślej mówiąc - swojemu "duchownemu".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 25, 2005 12:52 pm 

Paulos napisał(a):
Cytuj:

Z pewnością nie.

Grzechem jest natomiast wyciąganie od ludzi kasy poprzez straszenie ich losem Ananiasza i Safiry, odrzuceniem przez Boga i nazywaniem ich złodziejami, jeśli tejże dziesięciny nie przynoszą do "spichlerza", czyli - ściślej mówiąc - swojemu "duchownemu".

A takze straszenie ludzi w taki sposob:"JEZELI NIE PLACISZ DZIESIECINY ,NIE LICZ NA TO, ZE BOG BEDZIE CI BLOGOSLAWIL, ZE BEDZIESZ MIAL POWODZENIE FINANSOWE I W INNYCH DZIEDZINACH ZYCIA!" To cytat z kazania, wygloszonego przez pastora w moim bylym zborze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So sie 27, 2005 9:19 pm 

Cytuj:
Czy to jest grzech dawać dziesięcinę?

Uważam, że tak! Jako element nauki starotestamentowej, należy do przeszłości, a ci którzy się tego trzymają, są w sytuacji chrzscijan - Zydów dających się obrzezać, lub czyniących sluby nazyratu, czy wypełniające obowiązki, które zostały wypełnione przez Jezusa.
Hebr 6.4-6, Dz.16,3 i inne:

Dzieje Apostolskie 15,1-3 A pewni ludzie, którzy przybyli z Judei, nauczali braci: Jeśli nie zostaliście obrzezani według zwyczaju Mojżeszowego, nie możecie być zbawieni. Lecz niektórzy ze stronnictwa faryzeuszów, którzy uwierzyli, powstali, mówiąc: Trzeba ich obrzezać i nakazać im, żeby przestrzegali zakonu Mojżeszowego. Paweł chciał, aby ten udał się z nim w drogę, toteż wziąwszy go, obrzezał ze względu na Żydów, którzy mieszkali w owych okolicach; wszyscy bowiem wiedzieli, że jego ojciec był Grekiem.

Galatów 2,12 Zanim bowiem przyszli niektórzy od Jakuba, jadał razem z poganami; a gdy przyszli, usunął się i odłączył z obawy przed tymi, którzy byli obrzezani.
Galatów 5,2 Oto ja, Paweł, powiadam wam: Jeśli się dacie obrzezać, Chrystus wam nic nie pomoże.5,3 A oświadczam raz jeszcze każdemu człowiekowi, który daje się obrzezać, że powinien cały zakon wypełnić.

To powrót do starego życia, ktoś, kto tym gardzi, gardzi Jezusem i Jego ofiarą. To przecież jasne?

www.wizjadlaizraela.org
www.creationism.org.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sie 28, 2005 7:41 pm 
PROTEKTOR napisał(a):
Cytuj:

Uważam, że tak! .....

No to gratuluje. Propnuje wrzucić dekalog, bo należy do Starego przymierza.
A przy okazji dzisięcina nie jest ustanowieniem Prawa Mojżeszowego!("Zakonu" - brrr jak ja nie lubię tego niepolskiego słowa). 1 Abraham złożył dziesięcinę Melchisedekowi. 2 Jakub złożył Bogu ślub, ze jeśli mu pobłogosławi, to odda mu dziesięcinę ze wszystkiego.
A więc jak widać nie została ona ustonowiona przez Prawo! Choć Prawo uregulowało tą kwestie dla Izraela.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sie 28, 2005 8:09 pm 

no to w drugą stronę:

Abraham dał dziesięcinę Z ŁUPÓW - nie z dochodów, a Jakub swoje ślubowanie UWARUNKOWAŁ Bożym błogosławieństwem, czyli DOKŁADNIE ODWROTNIE niż się powszechnie głosi.

Jakoś brakuje mi tu związku z życiem przez wiarę, przewidzianym dla sprawiedliwych...

pozdrawiam
km

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sie 28, 2005 8:37 pm 

miki napisał(a):
PROTEKTOR napisał(a):
Cytuj:

Uważam, że tak! .....

No to gratuluje. Propnuje wrzucić dekalog, bo należy do Starego przymierza.
A przy okazji dzisięcina nie jest ustanowieniem Prawa Mojżeszowego!("Zakonu" - brrr jak ja nie lubię tego niepolskiego słowa). 1 Abraham złożył dziesięcinę Melchisedekowi. 2 Jakub złożył Bogu ślub, ze jeśli mu pobłogosławi, to odda mu dziesięcinę ze wszystkiego.
A więc jak widać nie została ona ustonowiona przez Prawo! Choć Prawo uregulowało tą kwestie dla Izraela.

Miki obrzezanie też było przed zakonem. Więc może trzeba się obrzezać? :wink:

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1